Biesbosch

Nederland - Biesbosch, 4 dagen Vogels en bevers in unieke waterwildernis

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Vogels kijken

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Ooit was het gebied dat nu de Biesbosch heet een door de mens gecreëerd polderland. Maar door de verwoestende Sint-Elizabethsvloed op 18 november 1421 veranderde het in een binnenzee. Eeuwenlang was het de frontlinie tussen het instromende zoute zeewater en het zoete water dat door de rivieren aangevoerd werd. Griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters verdienden er een karige boterham. Totdat de deltawerken een einde maakten aan de invloed van eb en vloed en er een zoetwaterdelta van maakten, de grootste van Europa. De natuur verruigde tot een fantastische waterwildernis en -voor Nederlandse begrippen- ongekende groene jungle.
Vanuit onze groepsaccommodatie, afgelegen midden in deze natuur, verkennen we, onder leiding van een deskundige vogelkenner, te voet, per fiets, per boot en per kano de kreken, geulen, moerassen en wilgenvloedbossen. Op zoek naar de nachtegaal, blauwborst, Cetti's zanger, ijsvogeltjes en grotere soorten als de zilverreiger, lepelaar, visarend, en -de ster van de Biesbosch- de zeearend! Maar ook alle aandacht voor de bever die in grote getale voor komt. w in 2018

Uniek aan deze reis

  • Alle maaltijden inbegrepen
  • Groepsaccommodatie midden in de wildernis
  • Grootste zoetwaterdelta van Europa
  • Ideaal voor beginnende vogelaars
  • Per boot, kano, fiets en te voet
  • Thuis van zeearend, visarend en bever
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Nederland - Biesbosch korte cursusreis vogels kijken

Korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland
Tijdens onze korte cursusreizen Vogels kijken in Nederland maak je kennis met de rijke Nederlandse vogelwereld en verken je de mooiste vogelgebieden van ons land. Er gaat een deskundige SNP-vogelgids/-reisleider mee die je alles leert, zowel in theorie als praktijk, over het herkennen van vogels (beeld en geluid), hun leefwijze en biotopen. Ook leer je de kneepjes van het vogels kijken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een kijker of telescoop. Hij of zij wijst je op de beste plekjes om jouw favoriete vogelsoort te zien. Alles wat je leert tijdens de 2 korte theorieblokken, breng je buiten direct in de praktijk. Je verblijft in een hotel of groepsaccommodatie midden in de mooiste vogelgebieden. Deze cursusreizen zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende vogelaar en iedereen die benieuwd is naar wat een SNP vogelreis inhoudt. De perfecte opmaat voor een langere vogelreis in Europa of daarbuiten…

De Biesbosch
De Biesbosch is een waar doolhof van rivieren, wilgenbossen, eilandjes, en grillig gevormde kreken. Het is één van de rijkste vogelgebieden van Nederland. Dank zij de vele verschillende landschappen. 
De watervogels zijn natuurlijk ruim vertegenwoordigt, omdat een groot deel van de Biesbosch bestaat uit zoet en brak water. Daarom kan je het hele jaar door veel vogels spotten, ongeacht jaargetijde en weersomstandigheden. Ondiepe wateren in de nieuw ontwikkelde natuur in de Biesbosch zijn de ideale plekken om watervogels te spotten.
In de winter zien we vinken, putters, goudhaan, grote zaagbek, nonnetje, watersnip, grote zilverreiger en nog vele andere soorten.
In het voorjaar grutto’s, kieviten, regenwulp, fitis, grasmus en gekraagde roodstaart.
In de zomer mogelijk kemphanen en kemphennen. Deze vogels foerageren vaak aan de de waterkant op het slik. Verder zangvogels als wielewaal, baardmannetje, rietzanger, kleine karekiet, Cetti zanger, blauwborst.
In het najaar: goudplevier, pijlstaart, wintertaling, waterpieper, smienten, kanoet, zwarte ruiter. Dit is de tijd van de vogeltrek. Sommige vogels vliegen helemaal naar Afrika en zoeken hier voedsel om de lange reis te kunnen volbrengen.
Het hele jaar door zijn er roofvogels. Zeearend, bruine kiekendief, slechtvalk, sperwer. Sinds enkele jaren broedt de visarend in de Biesbosch.


Dag 1

Rond 16.00 uur verwachten we je in onze groepsaccommodatie de Jantjes Keet. De authentieke verbouwde boerderij ligt vrijstaand aan het water midden in het natuurgebied van het Nationaal Park De Biesbosch. In alle rust, nabij de Spieringsluis in het Brabantse deel van de Biesbosch.
We dineren samen en bespreken het programma voor de komende dagen. Na het diner verzorgt de reisleiding een presentatie, het eerste blok van de theorie. 

 

Overnachting in

Werkendam

Dag 2

We pakken een lunchpakketje in en vanaf een uur of 09.30 stappen we op de fiets. We maken een rondtocht van ongeveer 30 km, onder andere door de Noordwaardpolder. In het kader van Ruimte voor de Rivier is de polder sinds 2015 ingericht als overstroomgebied voor de Merwede. Bij hoge waterstanden stroomt er water door het gebied. Dit zorgt voor een daling van de waterstand in de rivier en daarmee voor een sterk verbeterde hoogwaterveiligheid van de regio. Naast het verlagen van de waterstand bij hoogwater waren ruimtelijke kwaliteit en het creëren van natuur subdoelen bij de inrichting. Sinds de inrichting als overstroomgebied ontwikkelt de natuur zich hier sterk. Langs de Nieuwe Merwede zicht op moerasbossen en rietkragen, gevolgde door vochtige weides. Enkele vogelsoorten waar we kans op hebben: graspieper, grasmus, braamsluiper, roodborsttapuit, rietgors, matkop, waterral. Veel ganzen. Met wat geluk zien we de zeearend of de visarend jagen. Ook maken we kans op vele water- en moerasvogels maar ook weidevogels zoals grutto, kievit, scholekster, tureluur. Jagend over de velden en rietkragen kans op bruine en blauwe kiekendief. De Noordwaard een belangrijke kraamkamer voor jonge vis en hebben bevers meerdere burchten. Een deel van het overstromingsgebied wordt beheerd met behulp van half wilde grote grazers.
Op de terug weg maken we ook een stop bij het prachtige Biesbosch Museumeiland.

Na het diner schuiven we weer aan in de presentatieruimte voor het tweede deel van de theoriecursus, waarbij de kneepjes van het vogels spotten aan bod komen en tips over aanschaf van apparatuur. 

Overnachting in

Werkendam, Biesbosch

Dag 3

Het beste vervoermiddel in de waterwildernis van de Biesbosch is toch wel de boot. Vandaag stappen we dan ook op onze privésloep De Jonge Jacob, een authentieke vrachtboot uit 1935, die vroeger gebruikt werd door riet- en griendwerkers. Vanwege zijn geringe diepgang is deze boot bij uitstek geschikt om door het doolhof van rivieren, moeilijk bereikbare kreken en eilandjes te varen. Tijdens de tochten vertelt schipper en gids Albert van alles over het de historie van gebied. Vanaf het ontstaan na de Sint-Elisabethvloed t/m de hectische tijd van de linecrossers, verzetshelden van de 2e wereldoorlog. Over de historische griendwerkersketen die er staan, de mensen die er leefden. In het voorjaar hoor je overal de nachtegaal zingen, of de rietzanger, snor, kleine en grote karekieten. Er broeden soorten als de blauwborst, roodborsttapuit en braamsluiper in dit gebied. Af en toe zie je een tapuit en met enig geluk ook een velduil. Maar we gaan natuurlijk voor het ultieme: de duikvlucht van een visarend of het over scheren van de zeearend.

's Avonds na het diner kunnen we met de liefhebbers een tochtje per Canadese kano maken, want bij ondergaande zon zie je toch weer andere dingen.

Overnachting in

Werkendam, Biesbosch

Dag 4

Na het ontbijt maken we de kamers vrij en checken we uit. We rekenen onze drankjes af en krijgen nog een lunchpakketje mee.
Deze ochtend gebruiken we om een mooie wandeling te maken vanuit onze accommodatie over de Jantjesplaat. In principe is de wandeling 4 km lang, maar we kunnen dat korter maken of langer maken, afhankelijk wat we tegen komen. De wandeling voert afwisselend door zompig moerasbos, langs sloten en vaarten en open water. Verborgen in het bos kunnen we diverse spechten, fitis, matkop en koekoek ontmoeten. Soms wordt de vogelwereld opgeschrikt door een havik of sperwer. Op het water o.a. kans op krakeend, brilduiker en kunnen we diverse meeuwen zien overvliegen. 
Tegen de middag peuzelen we ons lunchpakketje op waarna het tijd wordt voor afscheid en iedereen huiswaarts keert.

NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

 

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven 3 nachten in de groepsaccommodatie Jantjeskeet. Deze geheel gerenoveerde voormalige griendwerkerskeet ligt midden in de natuur, op 12 km afstand van de bewoonde wereld. Het is hier dan ook doodstil....Op de benedenverdieping is een gezellig ingerichte woonkamer waar ook de blokken theoriecursus./ presentaties gegeven worden. Er zijn openslaande tuindeuren en een fijn terras om te genieten op een warme zomeravond. Beneden is ook de volledig ingerichte keuken met vaatwasser, koelkast, fornuis en oven.
Op de bovenverdieping zijn 5 slaapkamers, met in iedere kamer 2 tot 4 losse bedden. Iedereen deelt een kamer, er zijn geen eenpersoonskamers beschikbaar. Daarnaast zijn op de gang 2 toiletten en een badkamer met douche. De eindschoonmaak is inbegrepen.

Over de maaltijden

Tijdens de cursus zijn alle maaltijden inbegrepen van het diner op dag 1 t/m een lunchpakket op dag 4. De maaltijden worden verzorgd door een eigen kok. Ook voor alle andere benodigdheden zoals koffie. thee, sappen e.d. wordt gezorgd en is inbegrepen. Uitsluitend de frisdranken, biertjes of wijntjes die je drinkt houd je bij op een streeplijst en reken je aan het einde van het verblijf af. Samen ruimen we de keuken op.

Inbegrepen

  • Verblijf in groepsaccommodatie op twee- of driepersoonskamer met gedeeld sanitair
  • Verblijf op basis van volpension, beginnend met diner op dag 1 en eindigend met het lunchpakket op dag4
  • Fietshuur dag 2
  • Boottocht dag 3
  • Gebruik kano's tijdens het weekend
  • Entree Biesbosch Museumeiland
  • Cursusmateriaal
  • Diensten SNP-reisleider en kok

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis per auto
  • Drankjes tijdens eten en in de avond
  • Verzekeringen
  • Overige optionele entrees
  • Persoonlijke uitgaven

Over de activiteiten

Tijdens deze korte cursusreis zijn er twee theorieblokken ingepland waar je mbv een cursuspakket de basiskennis van de Nederlandse vogelwereld leert. Je leert hoe je vogels kunt herkennen, doet tips op over het waarnemen van vogels, over de aanschaf van apparatuur en leert over het gedrag en biotoop van de belangrijkste soorten. Daarnaast ga je er ook op uit, naar de mooiste vogellocaties van het gebied. Daar kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen en ga je samen met de reisleider en je cursusgenoten op zoek naar karakteristieke soorten en misschien spot je ook bijzondere soorten. Op 1 dag maak je een fietstocht van ongeveer 30 km, op de laatste dag een wandeling van ongeveer 4 km. Al met al wordt er fysiek niet zo veel van je gevraagd, dus een basisconditie is voldoende. Deze cursusreis is bij uitstek geschikt voor beginnende vogelaars en mensen die benieuwd zijn wat een SNP vogelreis inhoudt, maar zich (nog) niet aan een langere reis durven wagen. De cursusreizen zijn de perfecte opstap naar een langere SNP vogelreis buiten Nederland.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Je verzamelt op dag 1 om 16.00 uur in de groepsaccommodatie Jantjes Keet in de Biesbosch.

We bieden deze cursusreis aan in het voorjaar en aan het einde van de zomer/begin van de herfst.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noord-Brabant ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien bijna alle kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Aan ca. € 50,- voor eigen uitgaven heb je wel voldoende.

1 dag verplaatsen we ons per fiets, 1 dag met een boot, optioneel stukje per kano.

Er is geen speciale uitrusting nodig voor deze reis. Verder komen de volgende zaken tijdens deze reis van pas:

  • Comfortabele (ingelopen) wandelschoenen, waterdicht (eventueel laarzen)
  • Verrekijker
  • Rugzakje voor overdag
  • Warme kleding
  • Regenkleding
  • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vogels/lunch in het veld)
  • Eventueel: Veldgidsen
  • Notitieboekje met pen/potlood
  • Zonnehoed of pet met klep en zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Eventueel: fototoestel of mobiel
  • Eventueel: telescoop en statief
  • contant geld (ca €50,-) of pinpas  

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze cursusreis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider/vogelgids die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
Naast de reisleider zal een SNP-kok de maaltijden bereiden.

De reis met vertrek op 9-5-25 wordt begeleid door Rien Jans, de reis met vertrek op 19-9-25 door Gerrit Tuinstra. 

Rien Jans
Hoe extremer het landschap, hoe beter. Daarom is Rien als vogelaar helemaal blij in open laaglandpolders, maar is hij evengoed hoog in de bergen te vinden, waar sneeuwvinken te vinden zijn. In dat geval zit er een alpiene uitrusting in zijn rugzak en blijft de verrekijker thuis. Die verrekijker gaat overigens wel weer mee op alle lager gelegen bestemmingen. Jaren geleden ruilde Rien de journalistiek in voor zijn passie voor de natuur. Naast IVN-er en KNNV-er is hij ook actief binnen de NKBV, én als SNP reisleider voor vogel- en gewone reizen. De rode draad is de aandacht voor zowel de omgeving als de mens.

Gerrit Tuinstra
Zoemende bijen in plaats van ronkende machines. Fonkelende sterren in plaats van koplampen. Bloemengeur in plaats van uitlaatgassen. Kabbelend water in plaats van ruisende snelwegen. Waar je dat nog vindt kun Gerrit vinden. Fluitende vogels intrigeren hem al lang. Vaak weet hij al voordat iemand het gezien heeft welke vogels er zijn: reeds op jonge leeftijd leerde hij veel geluiden uit mijn hoofd. Zowel voor SNP als IVN neemt hij je graag mee op her-ontdekkingstocht, al sinds 2004 voor SNP! De opleidingen Tuin- en Landschapsinrichting en Aardsysteemkunde droegen bij aan zijn passie voor buiten zijn. Verder bouwt hij graag tipi’s en klust hij graag in en om het huis.

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen mee te nemen.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, zoals o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Biesbosch

Nederland - Biesbosch

Vogels en bevers in unieke waterwildernis

Korte cursusreis vanuit groepsaccommodatie

Zwaarte
Comfort
Vogels kijken
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).