Over de accommodaties
In Kyoto, Nara, Kii Tanabe, Ise en Osaka verblijven we in centraal gelegen middenklasse hotels op basis van logies en ontbijt. Alle kamers hebben een eigen douche en wc. De kamers in deze westerse ‘business hotels’ zijn vrij klein maar voorzien van TV, internetaansluiting/wifi, een waterkoker en eenvoudige toiletartikelen. Ook zijn er wasmachines en drogers in de centrale ruimte aanwezig.
In Koyasan verblijven we twee nachten op basis van half-pension in een charmant boeddhistisch kloostercomplex (shukubo) dat onderdak biedt aan pelgrims. De Japanse kamers in shukubo's zijn traditioneel, dus Japans minimalistisch ingericht maar van alle gemakken voorzien. We slapen op een futon (matras) met een warm dekbed op de tatami-vloer. Dat klinkt spartaans maar is comfortabel. Het ontbreken van een douche en wc op de kamer wordt goedgemaakt door de onsen, het gemeenschappelijke bad, gescheiden per sekse. Het is gebruikelijk om voor het diner een uitgebreid bad te nemen en gekleed in de verstrekte yukata (katoenen kimono) en haori (kort overjasje) aan het diner te verschijnen. ’s Morgens vroeg is er een korte ceremonie in de honden, het heiligdom van het klooster.
Tijdens de tocht over de Kumano Kodo overnachten we in traditionele minshuku’s en ryokan’s, Japanse herbergen. Het ontbijt en het diner zijn inclusief en veelzijdig en oogstrelend. Het verschil in kamers tussen mishuku en ryokan is niet zo groot. In het algemeen zijn de maaltijden in een ryokan het visitekaartje en nog uitgebreider dan in een minshuku. Voor Japanners is een overnachting in een ryokan de ultieme manier om te relaxen in de hete onsen en, gekleed in de yukata, daarna te genieten van het diner.
Voor deze reis zijn in principe vier eenpersoonskamers beschikbaar, maar dat kunnen we niet garanderen in Koyasan. Pas kort voor vertrek krijgen wij pas te horen of daar eenpersoonskamers gehonoreerd worden. Zo niet, dan wordt dat in de reisovereenkomst verrekend.
De check-in tijd in Japan is meestal na 15.00 uur, de check-out tijd is vaak uiterlijk om 10.00 uur.
Over de maaltijden
Alle ontbijten en 8x diners (Koyasan op dag 6 en 7, Kumano Kodo van dag 9 t/m dag 13 en op dag 14 in Kii Katsuura) zijn bij de reissom inbegrepen. Alle overige maaltijden dien je zelf ter plaatse te betalen. De praktijk leert dat we meestal samen uit eten gaan, iedereen is daar vrij in. Japan heeft de naam peperduur te zijn maar in ‘Het Land van de Rijzende Michelinsterren’ kan je met ieder budget lekker eten.
Het ontbijt in de hotels in de steden bestaat uit een Japans buffet, soms aangevuld met wat brood en jam. In shukubo’s, minshuku’s en ryokans wordt uitsluitend een Japans ontbijt geserveerd bestaand uit rijst, zoete omelet, misosoep, salade en meestal een stukje vis. Noodles zijn populair als goedkope lunch; zowel soba, udon als de Chinees geïnspireerde ramen. Ook sushi wordt bij voorkeur vroeg op de dag gegeten als de vis nog kakelvers is. Daarnaast is Japan sterk beïnvloed door de rest van de wereld. Currygerechten, salades, sandwiches en pasta’s zijn niet meer weg te denken. Ook zijn de Japanners meesters in het maken van patisserie.
Een simpel, traditioneel diner bestaat uit rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier. De aandacht ligt op de smaak van de afzonderlijke ingrediënten, niet op een combinatie van smaken. Vis speelt de hoofdrol maar er worden ook veel paddenstoelen, groenten en knollen gebruikt, vaak in de vorm van tempura opgediend. Het gemarmerde wakyu-rundvlees is een luxeproduct en Kobe-beef het neusje van de zalm. Vlees is een belangrijk ingrediënt voor shabu-shabu en sukiyaki.
De keukens van de tempels van Koyasan zijn toegewijd aan shojin-ryori. De maaltijden zijn 100% vegetarisch en (berg)groenten, zeewieren, bonen, tofu, miso en zaden vormen de basis. Deze keuken van zen kent een aantal unieke principes: er wordt gebruik gemaakt van vijf kooktechnieken, de ingrediënten moeten vijf verschillende kleuren hebben en er moeten vijf verschillende smaken te onderscheiden zijn. Deze vijf principes voeden het lichaam, de zintuigen en de geest. Overigens schenken de monniken wel bier en sake. En als de tofu wat teveel wordt, de eethuizen van Koyasan serveren een prima lunch zonder zen.
Elke streek kent zijn eigen specialiteiten. Kyoto is befaamd om de kaiseki-keuken, de haute cuisine van Japan. In de minshuku’s en ryokans op de Kumano Kodo wordt uitstekend gekookt met verse, lokale ingrediënten uit de moestuin en uit de bergen. Verse forel uit de rivieren ontbreekt bijna nooit, ook niet bij het ontbijt. Liefhebbers van oesters kunnen hun hart ophalen aan de oostkust van het schiereiland. De specialiteit van Ise is Ise udon, dikke noodles in een gebonden saus, tekone sushi (rijst met tonijn) en de zoete mochi, een rijstcakeje gevuld met rode bonenpasta.
Info kindvriendelijkheid
Deze reis is geschikt voor deelnemers met een minimale leeftijd van 18 jaar.
Inbegrepen
- alle transfers per trein en bus
- 17 overnachtingen op tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
- fietshuur Kyoto
- 8x diner (dag 6 en 7 en dag 9 t/m dag 14)
- bagagevervoer op de Kumano Kodo
- SNP-reisleider
Niet inbegrepen
- heen- en terugvlucht (optioneel bij te boeken)
- vervoer per metro, bus of tram in de steden (Kyoto, Ise en Osaka)
- entrees
- lunch en overige maaltijden
- eventueel overige transfers buiten het programma om
- persoonlijke uitgaven
- reisverzekering (verplicht) en annuleringsverzekering (optioneel)
Over de activiteiten
Op de schaal van 1 t/m 5, is deze wandelreis als een zwaarte 3 reis aangemerkt. Van dag 9 t/m dag 13 volgen we de goed gemarkeerde Nakahechi-route van de west- naar de oostkust van het Kii Schiereiland. We lopen 6 tot 8 uur per dag en de hoogteverschillen die we overbruggen zijn aanzienlijk. In de buurt van dorpen en nederzettingen moet af en toe de asfaltweg gevolgd worden maar meestal wandelen we over oude paden. De (bos)paden zijn onverhard en/of geplaveid met ongelijkmatige, eeuwenoude keien. Bij regen kan het glad zijn. Wandelervaring en een goede wandelconditie zijn noodzakelijk om deze tocht te volbrengen. Het is ook mogelijk (bij slecht weer of om wat voor reden ook) zo nu en dan een stuk(je) van de route per bus af te leggen. Japanse pelgrims smokkelen ook!