Italië - Valle Maira, 8 dagen Heerlijk wandelen en eten in afgelegen vallei

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs albergo’s

Verstopt in de zuidelijke Italiaanse Alpen, tegen de Franse grens, ligt het Valle Maira. Vanwege de geïsoleerde ligging ontwikkelde zich hier een eigen dialect en architectuur, maar enige economische ontwikkeling bleef achterwege. Daarom vertrokken in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw veel inwoners naar de Po-vlakte om werk te zoeken. Verstilde dorpjes, kapelletjes en kerken met schitterende schilderingen bleven achter. Inmiddels wordt Valle Maira langzaam ontdekt als wandelparadijs. Je vindt er geen drukke wegen, skipistes en massatoerisme, wel een ongerept berglandschap, veel zon, bijzonder gastvrije onderkomens en vooral heerlijk Italiaans eten.

Uniek aan deze reis

 • Alle maaltijden inclusief
 • Bijzondere overnachtingsplaatsen
 • Heerlijk eten
 • Stil en afgelegen berggebied
 • Wandelparadijs
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Valle Maira

Van oudsher waren de bewoners van het Valle Maira erg op Frankrijk gericht; de grens is maar een paar uur lopen ver en bestaat uit goed toegankelijke bergpassen. In tegenstelling tot de route naar de Po-vlakte, die door een rotsachtige kloof ging, een lange en gevaarlijke reis. Pas toen er een weg door deze kloof werd aangelegd kwamen er meer Italiaanse invloeden. De eerste taal van de oude bewoners is nog steeds het Occitaans, een verzamelnaam voor nauw verwante streektalen, die ook in zuidoost Frankrijk wordt gesproken. Tweede taal is het Frans en pas daarna komt Italiaans.

Nergens zijn de Alpen in de 2e helft van de 20ste eeuw meer ontvolkt als in het Valle Maira, en nu blijkt dit nadeel een groot voordeel. Het ontbreken van enige industrie of massa-toerisme heeft de overgebleven bewoners in de richting van het zachte toerisme (wandelen, mountainbiken, toerskiën) geduwd. Er zijn strenge regels voor behoud van landschap en eigenheid. Huizen mogen bijvoorbeeld alleen in de lokale stijl ge- of herbouwd worden.
Na het aanleggen van een netwerk van wandelpaden zijn enkele energieke dorpsbewoners een Posto Tappa, een etappeplaats, begonnen. Eerst eenvoudig, stapelbedden en ruw houten tafels, inmiddels steeds comfortabeler en sfeervoller. Het eten, met invloeden uit de Piemonte en Frankrijk, was hier altijd al prima, maar kan nu zonder meer verfijnd genoemd worden.
Tijdens deze week verblijf je achtereenvolgens enkele dagen op de zuidhelling, centraal in het dal en op de noordhelling. Zo krijg je de grote verschillen in landschap en vegetatie het beste mee en heb je gegarandeerd een afwisselende wandelvakantie.

Dag 1

Via Dronero, de toegangspoort tot het Valle Maira en een bezoek waard, bereik je het op 1370m hoogte gelegen dorpje San Michele met zijn fraai beschilderde kerk.
Als je met het openbaar vervoer arriveert, word je in het dal bij de bushalte opgehaald.

Overnachting in

San Michele

Dag 2

De wandeling gaat over de op het zuiden georiënteerde hellingen boven San Michele langs een aantal kleine dorpjes. De zuidhellingen worden van oudsher tot op grote hoogte bewerkt, omdat de zon hier de gewassen nog op tijd kon laten rijpen voor de winter inviel. Tegenwoordig is er vooral veeteelt. Op een rotsachtige en steile helling kon men niks verbouwen, hier kan de natuur zijn gang gaan en groeit veel brem (Geniste). De route volgt voor een deel  ‘Lo Viol dal Genisté’, het Brempad, met fraaie vergezichten over het Valle Maira.
Wandeling: 11,5 km, 550 m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

San Michele

Dag 3

Een pittige wandeling, hoog boven de vallei, met mooie uitzichten. De wandeling gaat door bossen en over weiden en je zult weinig mensen zien en slechts een paar minuscule gehuchtjes. Tenzij je de route inkort door af te dalen naar het dal via Ussolo of Acceglio. In Ponte Maira, centraal gelegen in het dal, word je gastvrij ontvangen in de mooie Albergo.
Wandelduur: 18,5 km, 930 m stijgen en dalen, 7,5 uur lopen.

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 4

Na een kort ritje begint de wandeling in het laatste dorp van het Valle Maira, het mooi, in de lokale bouwstijl, opgeknapte Chiappera op 1620m hoogte. Naast vele vakantiehuisjes heeft het dorp een bar en een fraaie kerk met fresco's. De wandeling loopt om de opvallende Rocca Provenzale heen. De beklimming is pittig, maar na Colle Greguri (2309m) is het een ontspannen wandeling terug naar de bar in Chiappera, waar je later opgehaald wordt.
Wandelduur: 10 km, 670 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.
Eventueel kun je van Chiappera via een wandelroute teruglopen naar Ponte Maira (ca. 5 km extra)

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 5

Na een kort ritje begin je aan het Sentiero Frassati door het hooggebergte. Pier Giorgio Frassati leefde in het begin van de 20ste eeuw en ondersteunde armen en zieken. Op 25 jarige leeftijd overleed hij aan polio, opgelopen bij zijn ziekenbezoeken. Het Sentiero gaat langs een paar kleinere en grotere bergmeren, zoals het diepblauwe Lago Apsoi op 2300m hoogte, maar ook langs wat minder vreedzame plekken, namelijk de bunkers die Mussolini liet bouwen op de grens met Frankrijk.
Wandeling: 17,5 km, 930 m stijgen en dalen, 7,5 uur lopen.
Je kan je eventueel 2 km voor het eind laten ophalen.

Overnachting in

Ponte Maira

Dag 6

Je verlaat Ponte Maira en gaat op weg naar het miniscule bergdorp Viviere op de koele en meer beboste noordhelling van het Valle Maira. Een lange klim brengt je naar Colle Ciarbonet (2206m). Onderlangs enkele imposante pieken is de afdaling over oude militaire wegen een makkie. De ontvangst in je volgende albergo is weer hartelijk.
Wandelduur: 11 km, 800 m stijgen, 710 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Viviere

Dag 7

De slotetappe is niet de minste: bij Colle Oserot bereik je met 2640m het hoogste punt van deze week. Een mooie rondwandeling langs steile kalkrotsen en groene weides met panoramische uitzichten. Eventueel kan je een klein uitstapje maken naar Rifugio Gardetta, gelegen op een hoogvlakte. Wandeling: 14 km, 1000 m stijgen en dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Viviere

Dag 8

Einde van het arrangement.
Vanuit Viviere word je naar je auto in San Michele, of naar de bushalte in Acceglio in het dal gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in mooi gelegen accommodaties op ruime kamers met privé badkamer. Het zijn gerenoveerde boerenhuizen, kleurrijk en sfeervol ingericht, gelegen in rustige, kleine dorpjes. Je wordt in elke Albergo gastvrij ontvangen en men kan je alles over de omgeving en de wandelingen vertellen

Over de maaltijden

Elke ochtend krijg je een voedzaam ontbijt en (op de wandeldagen) een lunchpakket.  Water uit de kraan is goed drinkbaar en op enkele plaatsen kun je de fles bijvullen met helder bronwater.
Het avondeten is iets om al tijdens de wandelingen naar uit te kijken: heerlijke streekgerechten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • 6x lunchpakket
 • bagagevervoer (1 tas / koffer van 15 kg per persoon)
 • transfers naar begin wandeling op dag 4 en 5
 • transfer vanaf eindpunt wandeling naar accommodatie op dag 4
 • transfer op dag 8 terug naar de auto OF transfers tussen bushalte en accommodatie op dag 1 en 8
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart Valle Maira 1: 20.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1.50 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

Je maakt een aantal stevige en een aantal wat lichtere wandelingen door het Valle Maira over bergweiden, bospaden, karrensporen, stenige paadjes en onvermijdelijke stukken asfaltweggetjes. De markering is overal prima in orde en de paden worden geregeld bijgehouden. Er zijn flinke hoogteverschillen te overwinnen. We hebben de reis ingeschaald op zwaarteniveau 4, voornamelijk vanwege de pittige wandelingen op dag 3, 5 en 7.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Elke plek is mooi. Ponte Maira ligt het meest centraal en je kunt er heerlijk ontspannen in de tuin van je accommodatie. Voor extra wandelingen is Viviere geschikt. Deze zijn niet door ons beschreven maar gemakkelijk uit te zetten m.b.v. de door ons verstrekte wandelkaart.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Roma e Rocca Cavour (Turijn)

Een van de oudste hotels van Turijn, sinds 1854 in handen van dezelfde familie. Centraal gelegen, in de buurt van het station, kijkt het hotel uit op een van de elegantste pleinen van de stad. De kamers zijn comfortabel en netjes ingericht. Vanuit dit hotel kun je prima op loopafstand de vele bezienswaardigheden die Turijn rijk is op je gemak bezoeken.

Hotel Royal Superga (Cuneo)

Hotel Royal Superga is gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Cuneo, op een steenworp van het bekende Piazza Galimberti. Prima kamers, met moderne badkamer, airco en een flatscreen tv. In de ochtend krijg je een uitgebreid Italiaans ontbijt.

Het treinstation van Cuneo ligt op minder dan 1 km afstand. Op 20 meter van het hotel is een bushalte en het hotel heeft eigen parkeergelegenheid.

Transfers

Transfer van Viviere naar Dronero (vanaf € 110,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Viviere naar Dronero. Vanuit Dronero gaan regelmatig bussen naar het treinstation van Cuneo.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Dronero naar San Michele (vanaf € 110,- per boeking)

Optionele transfer van Dronero naar de eerste accommodatie in San Michele

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - San Michele is ca. 1350 km. Je kan je auto de hele week op het terrein van de accommodatie laten staan. Als hier geen plek is, parkeer je op een parkeerterreintje net buiten het dorp. Op de laatste dag word je teruggebracht van Viviere naar je auto.

Treinreis

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Cuneo

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Je komt te laat aan in Cuneo om nog door te kunnen reizen naar het Valle Maira. We kunnen een overnachting in Cuneo of Turijn voor je boeken. Ook de terugreis gaat via Turijn en Parijs. Vanwege het vroege vertrek is ook dan een extra nacht in Cuneo of Turijn noodzakelijk

 

In Cuneo neem je de bus (niet frequent) het Valle Maira in of pak je eerst de bus (frequent) naar het 20km verderop gelegen Dronero.
Van Dronero de bus (minder frequent) het Valle Maira in tot Prazzo Inferiore (30 km).
Hier word je opgehaald en naar de eerste overnachtingsplek in San Michele gebracht (5 km). Je kan een transfer bijboeken van Dronero rechtstreeks naar de eerste accommodatie.

Klik hier voor informatie over de bus van Cuneo naar Dronero (klik op Cuneo, linee extraurbane, lijn 92 van Grandabus)
Klik hier voor informatie over de bus van Cuneo, via Dronero het Valle Maira in (lijn 78 van firma Benese, klik op de lijn Cuneo-Dronero-Acceglio of andersom)
Klik hier om de treinroute te controleren op de zeer goede website van DB

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Turijn of Nice.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van Transavia en lijndiensten.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Turijn of Nice reis je per bus en trein verder door. Houd bij de keuze van zowel heen- als terugvlucht rekening met een reistijd van ca. 4 tot 5 uur. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. We kunnen ook een verlengingsnacht in Turijn of Cuneo voor je boeken vooraf of na afloop van je reis.

Vanaf vliegveld Turijn (TRN) neem je de bus naar treinstation Torino Porto Nuova in het centrum van Turijn (elk kwartier, ca. 45 min) en stapt daar over op de trein naar Cuneo (redelijk frequent, ca. 1,5 uur reistijd, rechtstreeks of 1x overstappen).

Vanaf vliegveld Nice (NCE) neem je de shuttlebus naar station Nice-Ville en pak daar de trein naar Cuneo. Afhankelijk van de beschikbare verbinding ben je 4 tot 6 uur onderweg. We kunnen een overnachting in Cuneo voor je boeken; je kunt ook overwegen een auto te huren.

In Cuneo neem je de bus (frequent) naar Dronero (20 km, 45 min).
Van Dronero de bus (minder frequent) het Valle Maira in tot Prazzo Inferiore (30 km, 45 min).
Hier word je opgehaald en naar de eerste overnachtingsplek in San Michele gebracht (5 km).
Er is ook (niet frequent) een rechtstreekse bus van Cuneo naar het Valle Maira. Lukt dit niet dan neem je een bus naar Dronero en boekt een transfer bij van Dronero rechtstreeks naar de eerste accommodatie.

Omdat dit een lange reis is kun je een nacht in Cuneo reserveren. Cuneo is een leuke Italiaanse stad met het bekende Piazza Galimberti en een historische binnenstad.

De terugreis gaat op dezelfde wijze: vanaf Acceglio de bus naar Cuneo en verder per trein.

Klik hier voor informatie over de bus van Cuneo naar Dronero (klik op Cuneo, linee extraurbane, lijn 92 van Grandabus)
Klik hier voor informatie over de bus van Cuneo, via Dronero het Valle Maira in (firma Benese, klik op de lijn Cuneo-Dronero-Acceglio of andersom)
Klik hier om de treinroute te controleren op de zeer goede website van DB

Je kunt dit arrangement starten van begin juni tot begin oktober. Naast de zomer zijn het  bloemrijke voorjaar en het najaar met zijn prachtige herfstkleuren ideale wandelseizoenen in Val Maira.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Piemonte ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je hond mag wel op de slaapkamers, maar niet in de restaurants van de accommodaties. Je betaalt ter plaatse aan de accommodaties, ca. EUR 10 per nacht.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Valle Maira

Heerlijk wandelen en eten in afgelegen vallei

Bergwandelvakantie langs albergo’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.