Langlaufen vanuit hotel
Uniek aan deze reis
- 4*-hotel aan de loipe
- Langlaufcursus
- Oefenen in langlaufstadion
- Voor beginners en lichtgevorderden
We verblijven de gehele week in Dobbiaco. Ons viersterrenhotel Laurin is centraal gelegen in het Pustertal, een dal dat volop langlaufmogelijkheden biedt. Hotel Laurin beschikt over een bar, restaurant en verwarmd buitenzwembad. In het Wellnessbereich vind je sauna, solarium en een whirlpool. Je kunt gratis gebruik maken van WiFi. Je kamer beschikt over een douche en toilet.
Ontbijt en diner zijn inbegrepen en worden geserveerd in het restaurant van het hotel. Voor het lunchpakket en de tussendoortjes kan je inkopen doen in de nabij gelegen supermarkt. Natuurlijk kan je ook lunchen in een van de restaurants die we tijdens lunchtijd bezoeken.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
In Dobbiaco geven we cursus in de klassieke techniek van het langlaufen. Deze cursus is bedoeld voor beginners en lichtgevorderden. Onder beginners worden verstaan mensen zonder aanzienlijke langlaufervaring (nog nooit, slechts een enkel dagje, of lang geleden gelanglauft). Lichtgevorderden hebben een beginners-langlaufcursus gevolgd of vergelijkbare ervaring.
Langlaufen is een echte sport, qua inspanning vergelijkbaar met hardlopen. Er wordt veel gevraagd van je balans en het leren gaat met vallen en opstaan. Je gaat nieuwe dingen leren waarbij je ruim 5 uur per dag intensief beweegt. Daarnaast zal je ongetwijfeld veel vallen: dat hoort bij het leerproces. Dit alles vraagt een beweeglijk en sterk gestel. Je moet dan ook over een goede gezondheid, evenwicht en conditie beschikken.
De beide SNP-reisleiders geven iedere dag langlaufinstructie en omdat er twee instructeurs zijn kunnen zij hun aandacht maximaal verdelen over de deelnemers. Later in de week maken we enkele tochten en zal je het geleerde in de praktijk kunnen brengen.
Je reist op eigen gelegenheid naar Italië. Je ontmoet je reisgenoten in het hotel in Dobbiaco.
De afstand Utrecht - Dobbiaco is ongeveer 1050 kilometer, vanaf Brussel is het 970 km. Je kunt gratis parkeren bij het hotel en er is een laadpaal voor elektrische auto's.
Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.
Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kies je een retour Dobbiaco / Toblach. We raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via www.nsinternational.nl
Je kunt waarschijnlijk via de NS geen kaartje kopen voor het laatste traject van de treinreis, van Fortezza naar Dobbiaco. Voor dit traject koop je een kaartje via de website van Trenitalia of evt. op het station van Fortezza.
Hotel Laurin ligt op ca. 500m loopafstand van het treinstation van Dobbiaco. De bagage wordt op een vast tijdstip door een medewerker van Hotel Laurin van station naar hotel gebracht, aansluitend op onderstaand treinschema.
Bestemming | Tijd | Overstap |
Arnhem CS – Dobbiaco/Toblach | 05:45 - 18:05 | 3 |
Dobbiaco/Toblach – Arnhem CS | 06:55 - 19:27 | 4 |
Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je groepsreis is bevestigd en voldoende deelnemers heeft. Mocht je ervoor kiezen je eigen treinticket eerder te boeken, boek deze dan met flexibele gunstige (annulering)boekingsvoorwaarden. Bekijk goed of je de trein kosteloos kan annuleren..Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Dolomieten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Je hebt ter plaatse geld nodig voor lunches, privé-uitgaven en evt. langlaufuitrusting. In het dorp is een geldautomaat.
De eerste 3 dagen blijven we in Dobbiaco en directe omgeving. Op dag 5 en 6 nemen we de skibus. Op dag 7 rijden we met taxi's naar de Plätzwiese, terug met de skibus.
Profiteer en geniet optimaal van deze intensieve cursus door met een goede conditie te verschijnen. Begin daarom ruim van te voren met duurtraining (hardlopen, fietsen, schaatsen, roeien e.d.). Daarnaast is het aan te raden om alvast wat balans- en evenwichtsoefeningen te doen op één been (wachtend op de bus of tijdens het tandenpoetsen). Tenslotte, voor de echte liefhebber, zijn spierversterkende oefeningen voor de romp (borst, schouder, rug en buik) en vooral ook de armen (triceps!) aan te bevelen. Een goede voorbereiding vermindert spierpijn!
Ondanks dat de wedstrijdlanglaufer uitsluitend wax-ski’s gebruikt, prefereert de recreatieve langlaufer een goede kwaliteit schubbenski, ook wel no-wax- ski genoemd. Hierbij wordt een goede afzet bereikt door de schubben(structuur) op het afzetgedeelte van de ski’s. De ski’s moeten passen bij de lengte, het gewicht én het technisch vermogen van de langlaufer. Dat kan betekenen dat de ski’s gewisseld moeten worden tijdens de cursus.
Het langlaufmateriaal kan je het beste ter plaatse huren, zodat je van materiaal kan wisselen wanneer dat nodig is. Het huurmateriaal bestaat uit ski's, stokken en schoenen. Mocht je eigen langlaufschoenen willen meebrengen, bedenk dan dat niet alle bindingssystemen hetzelfde zijn. Salomon SNS-bindingen zijn bijvoorbeeld niet gebruikelijk in Toblach. Tijdens de week wordt ook aan het ski-onderhoud aandacht besteed, zodat je bij een volgende langlaufreis zelf voor het materiaal zorg kan dragen. Het dragen van te warme skikleding bij het langlaufen is niet verstandig. Door de inspanning krijg je het in een skiuitrusting veel te warm. Het dragen van meerdere dunne lagen wordt geadviseerd. De perfecte langlaufkleding kan je vergelijken met hardloop/schaatskleding in de winter: een goed “laagjessysteem” aangevuld met een winddichte buitenlaag, met name voor het bovenlichaam. Verder moeten de handschoenen niet te dik zijn en nauw sluiten. Een muts en eventueel een hoofdband maakt de uitrusting compleet. Een goed geïsoleerde thermoskan is overdag handig om de thee/koffie warm te houden, maar we komen ook dagelijks bij een koffietentje.
Paklijst:
• EHBO sporttape en blaarpleisters
• Dagrugzak (25 liter)
• Fleecejack
• Muts
• Sjaal of kol
• Windjack
• Zonnepet
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Zonnebrandcrème
• Zonnebril
• Drinkflessen/ bidons/ evt. thermoskan (min. 1 liter)
• Langlaufbroek
• Dunne fleece/wollen pully
• Onderhandschoenen en wanten
• Winddichte en sneeuw afstotende broek
• Tussendoortjes zoals mueslirepen
• Lippencrème met UV-filter
• Lichte wandelschoenen
Deze reis wordt begeleid door twee ervaren SNP-reisleiders. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast hebben de reisleiders voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor ze extra zijn getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.
Teken
Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.
Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).