zuidkust Cornwall

Groot-Brittannië - Cornwall, Lizard, 7 dagen De zonnige zuidkust van Cornwall

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs B&B's

Met zijn azuurblauwe baaien, witte stranden en uitbundige, soms subtropische vegetatie, doet de zuidkust van het schiereiland Cornwall haast mediterraan aan. Deze ontspannen wandelvakantie gaat van het havenstadje Penzance langs zandstranden, rotsen, eilandjes en kleine beschutte kreken naar Lizard Peninsula, het zuidelijkste punt van Engeland. Je overnacht in mooi gelegen bed & breakfasts.

Uniek aan deze reis

 • Beschutte baaitjes en haventjes
 • St.Michael’s Mount
 • Volg het Coastal Path
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Cornwall, Lizard

Met zijn azuurblauwe baaien, witte stranden en uitbundige, soms subtropische vegetatie, doet de zuidkust van het schiereiland Cornwall haast mediterraan aan. Beschut tegen koude noordenwind en beukende golven van de oceaan, die de noordkust van Cornwall een veel ruiger karakter geven, heeft deze vriendelijke kust een zeer mild en zonnig klimaat. Deze ontspannen wandeltocht voert je van de levendige havenplaats Penzance naar de kliffen van Lizard Point, over een van de gemakkelijkste delen van het Cornish Coast Path. Langs mooie zandstranden loop je naar St.Michael's Mount, symbool van de streek en net zo markant als zijn Normandische tegenhanger. Verder gaat het over fraaie rotskusten, waar je prachtige verscholen inhammen vindt, zoals Prussia en Mullian Cove, waar kleine met riet bedekte cottages verscholen liggen tussen het weelderige groen. De tocht eindigt, na de rotseilandjes van Kynance Cove, bij de witte vuurtoren van ’the Lizard’, het zuidelijkste punt van Engeland.

Dag 1

Aankomst in Penzance, de belangrijkste plaats in West-Cornwall. Penzance is een levendig strand- en vissersplaatsje met een mild klimaat, gelegen aan Mount’s Bay aan de zuidkust van Cornwall. Langs de wegen staan palmbomen en in de parken exotische, subtropische planten. In het historische centrum bieden de winkelstraten Chapel Street en de twee niveaus van Market Jew Street met hun smalle zijstraatjes en steegjes, enkele fraaie gebouwen en pubs. 

Overnachting in

Penzance

Dag 2

Na het bekijken van het bedrijvige centrum van het havenplaatsje Penzance, volgt vanaf het busstation een nagenoeg vlakke wandeling over het South West Coast Path of over een wijds, fraai strand (afhankelijk van het getij). De wandeling voert naar het historische marktplaatsje Marazion en St. Michael’s Mount (National Trust), die er tegenover ligt. Bij laagwater is dit eilandje lopend over een ‘causeway’ te bereiken. Bij hoogwater word je overgezet met een bootje. Dit alles afhankelijk van het weer. Vanuit Marazion neem je de lijnbus terug naar Penzance. Wandeling: 8 km, 50 m stijgen en 60 m dalen. Wandelduur circa 2 uur.

N.B. Het kasteel op St. Michael’s Mount is op zaterdag gesloten. Je kunt wel het eilandje (o.a. subtropische tuinen) bezoeken.

Overnachting in

Penzance

Dag 3

Je reist met de lijnbus terug naar Marazion en wandelt over het kustpad bovenlangs de kliffen richting Perranuthnoe en Prussia Cove. Coves zijn natuurlijke, beschutte inhammen op plekken waar een riviertje in zee stroomt. Je komt langs het badplaatsje Praa Sands, enkele ketelhuizen van oude tin- en kopermijnen en cottages met rieten daken, Poldark country. De kliffen worden hoger, de coves dieper. De wandeling eindigt in Porthleven waar het openbare leven zich afspeelt rond de natuurlijke, schilderachtige haven, vroeger belangrijk voor de ‘pilchard’- of sardientjesvisserij, met daar omheen pubs, restaurantjes, winkeltjes en galeries. Wandeling: 18,5 km, 155 m stijgen en 180 m dalen. Wandelduur: circa 6,5 uur.

Omdat er weinig accommodaties in Porthleven zijn, kan het voorkomen dat je vandaag in Mullion overnacht. In dat geval is er na de wandeling een transfer naar Mullion geregeld en de volgende ochtend ook weer terug naar Porthleven. 

Overnachting in

Porthleven

Dag 4

Je wandelt van af Porthleven over het kustpad naar Mullion. Eerst passeer je de Loe Bar, een door zeestromingen gevormde, enorme zandwal die van het Loe Lake een natuurlijk stuwmeer maakt. Genietend van het milde klimaat en de weidse uitzichten vanaf de kliffen wandel je verder langs Gunwalloe Fishing Cove en het zandstrand van Church Cove. Bezoek het vanuit zee onzichtbare en op een beschutte plek staande vijftiende-eeuwse kerkje van St. Winwaloe (‘Church of the Storms’). Over de majestueuze kliffen kom je via Poldhu Cove langs een van de eerste draadloze zendstations van Marconi. Tot slot wandel je langs Polurrian Cove waar geologisch gezien het eigenlijke schiereiland The Lizard begint. Je loopt het binnenland in naar het dorpje Mullion. Wandeling: 13 km, 145 m stijgen en 90 m dalen. Wandelduur: circa 4,5 uur.

Overnachting in

Mullion

Dag 5

De klifkust en het westelijke binnenland van het eigenlijke schiereiland The Lizard zijn landschappelijk anders dan wat je de afgelopen dagen gezien hebt: een vlak plateau, geen stranden en een brokkelige kust met hoge steile kliffen. Hier en daar liggen fraai gevormde eilandjes voor de smalle, diepe inhammen (coves), waarop zeevogelkolonies broeden. Vooral Kynance Cove is een drukbezocht juweeltje. Je maakt een ontspannen wandeling van Mullion naar Lizard Point, het zuidelijkste puntje van Engeland en eindigt in het dorpje Lizard, waar het bijna altijd waait. Wandeling: 15km,  150 m stijgen en dalen. Wandelduur circa 5 uur.

Overnachting in

Lizard

Dag 6

Op deze rondwandeling op de zuidpunt van het Lizard-schiereiland wandel je eerst door het binnenland, langs met hagen omgeven weilanden en akkers. Onderweg passeer je een heilige bron en oude kerkjes met hun kenmerkende gedrongen, vierkante ‘perpendicular’ torens. Je wandelt via de dorpjes Church Cove en Ruan Minor naar het verscholen gehucht Poltesco. Hier kom je, voor het tweede deel van de wandeling, bij de Carleon Cove weer uit op het South West Coast Path langs de ruige oostkust van The Lizard. Je komt door het authentieke vissersdorpje Cadgwith Cove, langs de Lizard Lighthouse en keert terug naar het dorpje Lizard. Wandeling: 16 km, 160 m stijgen en dalen. Wandelduur circa 6 uur.

Overnachting in

Lizard

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in eenvoudige, kwalitatief prima en sfeervolle bed & breakfasts  op kamers voorzien van douche en toilet. Bed & breakfasts zijn over het algemeen grotere woonhuizen, met enkele gastenkamers. Deze kamers zijn vaak allemaal verschillend (bv. in grootte en uitzicht). We proberen uiteraard de beste kamers voor je te reserveren, maar in het hoogseizoen worden de mooiste kamers gegeven aan mensen die langer blijven dan 1 of 2 nachten.

Over de maaltijden

Voor het avondeten is er steeds een pub of restaurant in de buurt. De lunch kun je zelf inkopen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 5 (1 koffer, max 15 kg, per persoon)
 • digitale reisinformatie 
 • wandelkaart 1:40.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • transfer per lijnbus dag 2 en 3
 • eventuele entrees
 • diners
 • lunches
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • transfer per lijnbus dag 2 (ca GBP 5,- pp)

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen over grotendeels goede paden, soms ook over het strand, maar meestal ver boven de branding bovenlangs de kliffen. Kleine delen van de route zijn rotsachtig en steil. Een paar wandelstokken kunnen dan van pas komen. De route volgt grotendeels het goed aangegeven Coastal Path en is makkelijk te volgen.

Geschikt voor kinderen

Deze tocht is tevens geschikt voor gezinnen met tieners (12+). De wandelingen zijn ontspannen, niet zwaar en de route is gemakkelijk te volgen. Daarnaast is het programma afwisselend en is er onderweg genoeg te zien en te beleven wat ook zeker leuk is voor kinderen!

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vooral Penzance bevelen we aan voor een extra dag, vanwege veel activiteiten als excursies, wandel- en (fiets)mogelijkheden of bezienswaardigheden in de omgeving.

Extra's

Verlengingshotels

Rodney Hotel (Bristol)

Dit hotel in Bristol brengt u terug naar de vervlogen tijd van Koning George en laat deze herleven. Het Rodney Hotel beschikt over 31 kamers die allen de naam dragen van één van de schepen die samen de vloot vormden onder de vlag van Admiraal Rodney. Deze admiraal was een grote held in Bristol ten tijde dat het pand gebouwd werd. Bij het hotel hoort een ommuurde tuin waar u rustig kan zitten met een drankje of kan genieten van uw maaltijd.

St.Andrews Hotel (Exeter)

St.Andrews Hotel is een B&B die op loopafstand van het centrum en het station van Exeter ligt. De 19 kamers zijn comfortabel en in klassieke Engelse stijl ingericht, met wifi, tv, bureau en badkamer met douche en wc. De B&B heeft geen restaurant.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Penzance, door de Kanaaltunnel, is ca. 950 km. Je kunt de auto in Penzance betaald parkeren. Op de laatste dag neem je vanuit Lizard de bus en trein, met overstap in Redruth, naar Penzance (ca. 35 km) om de auto op te halen.

Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland: klik hier

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan reis je in ca 12 uur naar Penzance (met 2x o.a. incl. overstap in Londen). Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Na aankomst In Penzance neem je een taxi naar je eerste accommodatie. Voor de terugreis vanuit Lizard neem je de bus, via Helston, naar Redruth (ca. 35 km, 1,5 uur). In Redruth neem je de trein richting Londen.

Nota bene

Deze treinreis naar zuidwest Engeland is erg lang. Afhankelijk van waar je woont en de dag van de week dat je reist, is het krap of soms zelfs onmogelijk de treinreis in een dag te doen. Controleer daarom altijd vooraf de bustijden op de dag dat je wilt reizen.

Op werkdagen lukt het net om, met bus en aansluitende trein, in één lange reis dag thuis te komen. Zoek bij de OV website eerst op de bus Lizard - Helston-Tesco (lijn 37), en dan op Helston-Tesco - Redruth Railway Station (lijn 34).

Op zon- en feestdagen lukt het niet om met bus en trein op één dag in Nederland te komen. Mogelijke oplossingen zijn: met een taxi naar Redruth en een eerdere trein nemen of in London (of Exeter) overnachten en een kort stadsbezoek aan de wandelvakantie koppelen. Je kunt ook kiezen voor een iets kortere, maar duurdere treinrit, met gebruikmaking van de Thalys.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier


LET OP
Neem voldoende overstaptijd in London (minimaal 1 uur). Je reist hier (bijna) altijd per metro van het ene naar het andere station. Het is ook mogelijk om op de heen- of terugreis in London te overnachten en een stadsbezoek aan de wandelreis te koppelen.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kunt u uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreeks vlucht op Bristol.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Je kiest voor een vlucht op Bristol. Na aankomst op het vliegveld reis je met het openbaar vervoer door naar de accommodatie. Houdt bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom voor een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug. NB. Op zon- en Engelse feestdagen zijn er vaak minder trein- en busverbindingen.

Heenvlucht op Bristol (BRS):
Vanaf het vliegveld pak je de bus naar het treinstation Bristol Temple Meads. Vanaf hier reis je per trein naar Penzance. Reistijd ca. 4½ uur. Vanaf het station in Penzance kun je een taxi nemen naar de eerste accommodatie.

Terugreis:
Vanuit Lizard neem je de bus via Helston naar Redruth (ca. 35 km, 1,5 uur). Je kunt evt. ook een taxi nemen. In Redruth stap je op de trein naar Bristol. Reistijd ca. 4 uur.

Voor meer informatie over de actuele treindienstregeling: klik hier
Voor informatie over openbaar vervoer in zuidwest Engeland:klik hier

Je kunt dit arrangement starten van 1 mrt t/m 30 nov. Juli en augustus zijn drukke maanden aan de Engelse zuidkust, je dient vroeg moeten reserveren. In het vroege voorjaar en late najaar is het, vanwege de warme golfstroom, over het algemeen heerlijk wandelweer, hoewel koude of regenachtige periodes voor kunnen komen. Vrijdag is geen ideale vertrekdag, omdat op zaterdag het kasteel op St. Michael’s Mount (dag 2) gesloten is. Ook rijden er in het weekend minder bussen.

De Bank Holidays zijn vrije maandagen, waardoor een lang weekend ontstaat en het overal druk wordt met bezoekers en veel gesloten is. Je kunt deze weekenden beter mijden voor je vakantie.
Klik hier voor de juiste data van Bank Holidays.
NB. Er zijn afwijkende Bank Holidays in Engeland, Schotland en Wales!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Cornwall ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

HouselBayToLizardLight_Paul_Watts_-_Visit_Cornwall.jpg

Groot-Brittannië - Cornwall, Lizard

De zonnige zuidkust van Cornwall

Wandelvakantie langs B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.