Griekenland - Zagoria, 11 dagen Wandelen door de Vikoskloof en het Astrakasmassief

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs traditionele pensions en berghut

De mooiste Griekse bergwandelvakantie begint langs en door één van de grootste Canyons van Europa: de Vikoskloof in het Griekse Pindosgebergte. De trektocht loodst je over fraai geplaveide 'kalderimia' en historische boogbruggen langs bijzondere beschermde bergdorpen in de Zagoria. Opgebouwd uit dezelfde platige steen als de bergen zijn ze op een unieke manier versmolten met de omgeving. Vanaf de imposante karstbron van de Voïdomatis klim je naar de kliffen van het Astrakasmassief. Bergwandelen over oude herdersroutes op zoek naar de Pindosdraak, die leeft in het fameuze Drakenmeer. Onderweg op eenzame hoogte overnachten in de fraai gelegen Astrakas berghut. Op de karstvlakte en bergweiden langs Gamila en Astrakas speuren naar gemzen en de route. Een bijzondere en avontuurlijke trektocht in de sfeer van het hooggebergte. Maar dan wel 'anders', want in Griekenland. Hoe anders? Ervaar het zelf!

Uniek aan deze reis

 • De mooiste bergdorpen van Griekenland
 • Verblijf in oude herenhuizen
 • De Vikoskloof: Grand Canyon van Griekenland
 • Het mythische Drakenmeer
 • Overnachting Astrakas berghut
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Vijf redenen waarom je Noord-Griekenland wilt bezoeken

In haar blog geeft Antonette Spaan - van Outdoorbloggers - je vijf redenen waarom je graag een bezoek aan Noord-Griekenland wilt brengen. Hier lees je haar top vijf redenen! 

Dag tot dag

Griekenland - Zagoria en Vikoskloof

In het kort ziet het programma voor de komende 11 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Kipi, overnachting Kipi
 • Dag 2: wandeling naar Monodendri, overnachting Monodendri
 • Dag 3: wandeling viewpoints Vikoskloof en stenen woud, overnachting Monodendri
 • Dag 4: wandeling door Vikoskloof naar Vikos, overnachtingVikos
 • Dag 5: wandeling Voidomatisbronnen, overnachting Papingo
 • Dag 6: rondwandeling Mikro Papingo en Kolimbitria, overnachting Papingo
 • Dag 7: rondwandeling Klidonia en Voidomatis, overnachting Papingo
 • Dag 8: wandeling Drakenmeer en Astrakashut, overnachting Astrakashut
 • Dag 9: wandeling over Astrakas hoogvlakte, overnachting Tsepelovo
 • Dag 10: wandeling via Beloi en Vradeto, overnachting Kipi
 • Dag 11: vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Heenreis naar Ioannina. Vanaf Ioannina reis je in ca. 40 min. naar het Zagoriadorp Kipi (transfer optioneel boekbaar), waar je verblijft in een mooi natuurstenen ‘Archontiko’ (traditioneel herenhuis).

Tip: boek hier een extra overnachting om te acclimatiseren én om een mooie wandeling te lopen over de bijzondere ‘Vradeto-steps’. Wandeling: 12,5 km, 210 m stijgen en 780 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Kipi

Dag 2

Vanaf Kipi wandel je langs en over enkele van de fraaiste oude boogbruggen van de streek. Aangekomen bij de Vikoskloof kom je via de Misiou brug uit 1748 op de kalderimi (oud stenen trappenpad) naar het mooie dorp Vitsa, met een leuk pleintje en café. Langs de 600 jaar oude plataan verlaat je Vitsa over een mooi bospad naar het wat grotere dorp Monodendri.
Wandeling: 9 km, 500 m stijgen en 200 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Monodendri

Dag 3

Vanuit Monodendri kun je vandaag naar drie bijzondere uitzichtpunten over de imposante Vikoskloof lopen. Ga in elk geval naar het verlaten Agia Paraskevi klooster en het uitgehakte kluizenaarspad. Het meest bekende uitzichtpunt, Oxia, bereik je door een bizar rotsendoolhof (het ‘Stenen Woud’) en een in het voorjaar met bloemen bezaaide weide.
Wandelingen: 1,5 tot 7,5 km, 50 tot 330 m stijgen en dalen, 0,5 tot 2,5 uur. 

Overnachting in

Monodendri

Dag 4

Vanaf Monodendri daal je over een beboste kalderimi steil af in de diepe Vikoskloof. Na bijna 400m dalen verder ben je bij de bedding en torenen de rotswanden boven je uit. Je volgt een doorgaans goed begaanbaar pad net boven de kloofbodem en soms even de bedding. De kloofwanden worden steeds indrukwekkender. Geleidelijk aan daal je nog zo’n 200 meter tot je bij de indrukwekkende karstbronnen van de Voidomatis bent. Daarvandaan stijg je over een prachtige kalderimi naar Vikos, een klein rustig dorpje boven de kloof.
Wandeling: 12,5 km, 580 m stijgen en 870 m dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Vikos

Dag 5

Voor het vervolg van de route naar Papingo, daal je via dezelfde route als waar je gisteren omhoog kwam af naar de kloofbedding. Hier borrelen de grote en ijskoude Voidomatisbronnen op die een complete nieuwe rivier vullen. Tot in juni staat er ook stroomopwaarts nog water en moet je hier waarschijnlijk waden, daarna is de bedding naast de bronnen droog. Het smalle zigzag pad stijgt nu snel, later volgt het meer de hoogtelijnen. Door een laatste kloofje en weer omhoog kom je uiteindelijk in Megalo Papingo, een volgend juweel van een bergdorp.
Wandeling: 5,5 km, 570 m stijgen en 400 m dalen, 3,5 uur.
Tip: boek een extra nacht in het heerlijk rustige Vikos en geniet van het fenomenale uitzicht op de Vikoskloof. Voor avontuur kun je dan later op de dag gaan raften op de Voïdomatisrivier.

Overnachting in

Megalo Papingo

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Pindos

Rafting op de Voïdomatis

Raftingtocht, geschikt voor beginners, in de schoonste rivier van Europa. Je begint namelijk vlak na de grote bron van de rivier en volgt deze vanaf de brug van Aristi tot aan het dorp Klidonia. Dit is een tocht van ca. 10 km waarbij je vanaf het einde van de imposante Vikoskloof via 2e-3e graads stroomversnellingen het blauwe rivierwater volgt, met als hoogtepunt de afdaling van de kleine waterval bij de oude stenen brug Kleidonia.

Voor de noodzakelijke uitrusting als neopreen pak, zwemvest, helm, neopreen sokken e.d. wordt gezorgd. Het is wel aan te raden om een setje droge kleren mee te nemen en schoenen die de raft niet kunnen beschadigen. Gymschoenen zonder grof profiel zijn hiervoor het beste. Laat je fototoestel of mobiele telefoon thuis! De organisatie zorgt voor beeldopnames!

Dag 6

Rondwandeling van Megalo Papingo naar Mikro Papingo. Vlak onder Mikro Papingo ligt de Agios Charalambos kapel: vanaf hier kun je heen en weer naar twee iconostases bij de ‘Kokkino Lithari’ ofwel Rode Rots. Zo heb je prachtig uitzicht over beide Papingo dorpen en de omgeving. Via Mikro Papingo naar de ‘Kolimbitria’, een serie natuurlijke poelen in een klein kloofje, waarvan de grootste ‘s zomers met een sluisje tot zwembad kan worden omgetoverd: een verkoelend en groen paradijsje! Iets omlopend kun je ook een pad volgen langs een mooi kleine boogbrug.
Wandeling: 8,5 km, 720 m stijgen en dalen, 3 uur.

Overnachting in

Megalo Papingo

Dag 7 Klidonia en de Voidomatisrivier

Je verlaat Papingo en loopt over hellingen met geurende maquis naar Ano Klidonia. Het is bijna verlaten, maar er is wel een goede taverna. Je daalt af naar de boogbrug bij het zusterdorp Kato Klidonia. Zo kom je in het dal van de Voïdomatisrivier, die ontspringt in de Vikoskloof. Langs de rivier volg je een platanenwoud. Onderweg kom je langs een paar idyllische rivierstrandjes, maar weet dat het prachtige blauwe water ijskoud is. Je volgt het dal tot bij de brug onder Aristi, vanwaar je terug gebracht wordt naar Papingo.
Wandeling: 16 km, 330 m stijgen, 820 m dalen en 6 uur.

Overnachting in

Megalo Papingo

Dag 8 Drakenmeer en Astrakashut

Je neemt het hoogst noodzakelijke mee voor de overnachting in de Astrakashut. Via Mikro Papingo kom je bij de lange stijging naar kam waarop de hut ligt. Gaandeweg verlaat je het bos, kom je over bloemrijke bergweides langs 4 bronnen en wordt het uitzicht steeds weidser. Bij de hut kun je vast een deel van je bagage stallen, alvorens je verder loopt naar het mythische Drakenmeer. De ‘draakjes’ zijn een bijzonder soort Alpenwatersalamanders. Iets verderop kijk je bijna loodrecht omlaag de diepe Aoöskloof in. Langs hetzelfde pad terug naar de berghut, waar je overnacht op een slaapzaaltje.
Wandeling: 13,5 km, 1450 m stijgen, 450 m dalen, 7,5 uur (alleen naar de hut: 7,5 km, 1000 m stijgen en 50 m dalen, 4,5 uur).

Overnachting in

Astrakashut

Dag 9 Astrakas karstplateau

Vanaf de pas waar de berghut ligt daal je af en loop je tussen de toppen van de Astrakas en de Gamila door. Hier voelen gemzen zich thuis. Over bergweides en kale karstvlaktes kom je bij de ‘Megas Lakkos’, een diepe de zijkloof van de Vikoskloof. Vervolgens zet je de afdaling in naar Tsepelovo, dat je al van ver in de diepte ziet liggen. In Tsepelovo ligt je bagage op je te wachten. Tijd om de tocht te laten bezinken bij een hapje en drankje op het gezellige dorpsplein.
Wandeling: 13,5 km, 350 m stijgen, 1180 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Tsepelovo

Dag 10 Via uitzichtspunt Beloï en Vradeto Steps naar Kipi

Als afsluiting een erg mooie, maar lange wandeling langs enkele hoogtepunten van de streek. Je begint met een pittige klim naar de hoogvlakte. Dan over een mooie kalderimi naar het uitzichtpunt Beloï, wellicht het mooiste uitzichtpunt over de Vikos-kloof. In het kleine dorp Vradeto is een leuk pleintje met traditioneel café. Het geheim van het dorp zijn de “Vradeto steps”, een steil zigzaggende kalderimi tussen Vradeto en Kapesovo. Via het mooie Koukouli kom je in de vallei bij Kipi, waar je zeker de  driebogige Plakidabrug moet bezoeken.
Wandeling: 17 km, 600 m stijgen, 920 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Kipi

Dag 11

Einde arrangement. Terug naar Ioannina is optioneel een transfer bij te boeken.

Wil je meer tijd om enkele prachtige boogbruggen te ontdekken, dan is een extra dag in Kipi een goed idee.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Bij de algehele comfort is de waardering '3'. Maar één nacht verblijf je in een eenvoudige berghut, die op comfortlevel '1' zit!

Je overnacht in Monodendri, Vikos, Megalo Papingo, Tsepelovo en Kipi in een prachtig natuurstenenen traditioneel 'Xenonas'. Dit zijn oude herenhuizen die na renovatie als onderkomen dienen. Het kan ook een nieuw gebouw zijn, maar dan wel helemaal in de traditionele stijl. De onderkomens zijn hierdoor bijzonder qua inrichting met o.a. mooi houtwerk, plafonds, regelmatig een schouw/ open haard. Al het modern comfort is ook gewoon aanwezig uiteraard. Door de traditionele stijl ontbreekt vaak wel een balkon, maar er is altijd een fijn terras en/ of binnenplaats of tuin waar je heerlijk kunt zitten.

Hoog op een bergkam overnacht je in de Astrakas berghut. Hier zijn de voorzieningen eenvoudig. Er is gedeeld sanitair met alleen koud water en er is geen douche. Je slaapt op kleine slaapzaaltjes. Dekens en kussens zijn aanwezig. Een lakenzak of slaapzak en kussensloop neem je zelf mee.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht je een prima ontbijt, dat ook voor wandelaars ruim voldoende energie levert. Overal worden lokale producten gebruikt en de plaatselijke 'pita's' zijn een traktatie. In dit land van herders, geiten en schapen zijn heerlijke Griekse Yoghurt en kaas bijna een vanzelfsprekendheid. Voor het avondeten vind je in de dorpen tavernas.
In de berghut is goede Griekse bergkost verkrijgbaar, ook als lunch. Ook hier is het ontbijt inbegrepen.
Voor de lunches kun je soms in een winkeltje wat inkopen, via je onderkomen een lunchpakket regelen of (tegen betaling) zelf wat meenemen van het ontbijt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 4, 5, 9 en 10
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • handdoeken en laken/ slaapzak voor de berghut
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Een pittige (berg-)wandeltocht die naar het einde toe zwaarder wordt. Zodra je vanaf Papingo de hoogte in gaat naar de berghut wordt het landschap echt alpien. Ervaring met bergwandelen, tredzekerheid en enig oriëntatievermogen zijn zeer aan te raden voor deze tocht. In de zomer kan de warmte in de dalen een rol spelen, maar hogerop is het altijd koeler met tot in juni rond de Astrakas kans op sneeuwvelden. Op de lagere hellingen is er in het bos regelmatig schaduw. Afgezien van de uitzichtpunten over de Vikoskloof (waar je zelf bepaalt hoe dicht je bij de rand gaat staan), kom je onderweg geen afgronden tegen.
Gemiddeld loop je ca. 8-15 km per dag en zijn er hoogteverschillen tussen 400m en 1000m, de meeste hoogteverschillen in het tweede deel van de reis. In de tocht zitten enkele langere steile trajecten. Rond de dorpen vind je zogenaamde ‘kalderimia’, aangelegde en met stenen ingelegde paden uit de 17e-18e eeuw. Soms zijn deze paden in uitstekende conditie, soms enigszins vervallen met losse stenen. Voor het overige loop je over smalle bergwandelpaden en over de, grotendeels verlaten, Astrakaskarstvlakte zijn die soms lastig te volgen. Gelukkig kun je lopen op GPS. Je loopt op de twee etappes via de Astrakas-hut met bepakking voor één nacht en proviand.

Geschikt voor kinderen

Door de grote afwisseling en een spectaculair landschap zal deze wandeltrektocht ook tot de verbeelding van kinderen en tieners spreken. Bovendien zijn er rond Papingo enkele zwemmogelijkheden in natuurlijk water en kun je er zelfs raften. Qua niveau is de reis geschikt vanaf ca. 12 jaar. Wel is bergwandelervaring aan te bevelen en doorzettingsvermogen en tredzekerheid vereist: met name de tochten langs het Astrakasmassief zijn lang in verlaten terrein, met grote hoogteverschillen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Met name Kipi en Megalo Papingo hebben goede mogelijkheden voor extra wandelingen en andere activiteiten. Als je een huurauto hebt kun je bv vanuit Kipi gedurende één of meerdere dagen dieper het Nationaal Park van het Pindosgebergte in rijden. Voor een meer relaxed verblijf hoog in de bergen en de mogelijkheid om meer tijd voor het Drakenmeer en evt. een top in te ruimen is een extra nacht in de Astrakashut een optie.

Extra's

Verlengingshotels

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Transfers

Transfer Athene airport-busstation & busticket Ioannina incl. retour

Om zo efficient mogelijk vanaf het vliegveld van Athene naar Ioannina te kunnen reizen kunnen wij een transfer naar het busstation organiseren en een retourticket van de best aansluitende intercitybus naar/ van Ioannina voor je reserveren en bestellen. Het busticket naar en vanaf Ioannina is dus inclusief. Je hebt in de intercitybus gereserveerde stoelen. Deze bus doet er ca. 5 uur over naar Ioannina inclusief een pauze ongeveer halverwege.
De taxichauffeur wacht je op met een SNP-bord in de aankomsthal van het vliegveld.

Zo verlies je geen tijd met het wachten op de expresbus vliegveld-busstation Kifissos en word je ook niet onverwacht geconfronteerd met een volgeboekte intercitybus. Met deze service reis je op de snelst mogelijke manier van het vliegveld van Athene naar de Pindos en terug.

Voorwaarden:

Je dient deze transfer + busticket bij boeking te reserveren én te zorgen dat wij je vluchtschema weten; indien je de vlucht bij SNP boekt, weten we dat automatisch.

Omdat de prijs afhankelijk is van het aantal personen waarmee je reist, zie je die pas bij het maken van een (proef)boeking in het prijsoverzicht.

De prijs is per boeking en inclusief:

 • transfer vliegveld-busstation bij aankomst
 • retourbustticket Athene - Ioannina.
 • transfer busstation - vliegveld- bij vertrek

NB: Indien je op heen of terugweg naar of vanaf een hotel in Athene centrum wilt reizen kan dat ook. Dit moet bij boeking duidelijk worden aangegeven. De prijs blijft gelijk.

Transfer Thessaloniki airport-busstation & busticket Ioannina incl. retour

Om zo efficient mogelijk vanaf het vliegveld van Thessaloniki naar Ioannina te kunnen reizen kunnen wij een transfer naar het busstation organiseren en een retourticket van de best aansluitende intercitybus naar/ van Ioannina voor je reserveren en bestellen. Het busticket naar en vanaf Ioannina is dus inclusief. Je hebt in de intercitybus gereserveerde stoelen. Deze bus doet er ca. 3,5 tot 4 uur over naar Ioannina inclusief een pauze ongeveer halverwege.
De taxichauffeur wacht je op met een SNP-bord in de aankomsthal van het vliegveld.

Zo verlies je geen tijd met het wachten op de expresbus vliegveld-busstation Thessaloniki en word je ook niet onverwacht geconfronteerd met een volgeboekte intercitybus. Met deze service reis je op de snelst mogelijke manier van het vliegveld van Thessaloniki naar de Pindos en terug.

Voorwaarden:

Je dient deze transfer + busticket bij boeking te reserveren én te zorgen dat wij je vluchtschema weten; indien je de vlucht bij SNP boekt, weten we dat automatisch.

Omdat de prijs afhankelijk is van het aantal personen waarmee je reist, zie je die pas bij het maken van een (proef)boeking in het prijsoverzicht.

De prijs is per boeking en inclusief:

 • transfer vliegveld-busstation bij aankomst
 • retourbustticket Thessaloniki - Ioannina.
 • transfer busstation - vliegveld- bij vertrek

NB: Indien je op heen of terugweg naar of vanaf een hotel in Thessaloniki centrum wilt reizen kan dat ook. Dit moet bij boeking duidelijk worden aangegeven. De prijs blijft gelijk.

Transfer van Ioannina naar Papingo (vanaf € 126,- per boeking)

Optionele transfer van Ioannina (busstation of vliegveld naar keuze) naar de eerste accommodatie in Megalo of Mikro Papingo. Je wordt opgewacht en zonder wachttijden en onderhandelen over taxiprijzen met een goede taxi en veilig rijdende chauffeur naar Papingo gereden. De rit duurt ca. 45 minuten.

Voorwaarden:

 • Je dient deze transfer bij boeking te reserveren. De prijs per transfer geldt voor max. 4 personen.
 • Geef bij boeking aan of je vanaf het vliegveld of het busstation van Ioannina reist.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Preveza, Ioannina* (via Athene), Athene of Thessaloniki.
* Athene - Ioannina: meestal 2 vluchten per dag, 's ochtends (aansluitend op middagvlucht terug naar NL) en 's avonds (aansluitend op vlucht aankomend in de middag)

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Heenreis

Vlucht op Preveza
Dit is de dichtstbijzijnde luchthaven met directe vluchten vanuit Nederland. 
Vanaf het vliegveld het beste per taxi naar het intercity (KTEL) busstation in Preveza stad. Vanaf daar gaan op weekdagen 8 en in de weekends 4 bussen per dag in ruim 1,5 uur naar Ioannina.

Vlucht op Thessaloniki (SKG): 
Bij een heenvlucht naar Thessaloniki is de reisduur per bus het kortste; ca. 3,5 tot 4 uur. Er gaan ca. 6 bussen per dag, laatste bus ca. 20.30 en een ticket is ca. € 25,- per enkele reis. Je kunt indien je 's ochtends of ’s middags arriveert nog dezelfde dag je startpunt bereiken. Vanaf het vliegveld Thessaloniki gaat er elk half uur een expresbus naar het treinstation of interregio busstation (circa 45 minuten). 

Vlucht op Athene (ATH):
Indien je op Athene vliegt en uiterlijk begin van de middag aankomt ga je per openbaar vervoer of een taxi naar het busstation voor de doorreis naar Ioannina en de Zagoria. Met een lijnbus reis je van Athene in ruim 5 uur naar Ioannina. De bus gaat  ca. 6 keer per dag tot rond 18.00 uur plus nog een nachtbus. De bus kost ca. € 35,- per enkele reis.
TIP: we raden je aan een transfer + reservering van de intercitybus bij te boeken: zo voorkom je overbodig wachten en heb je gereserveerde stoelen!
Arriveert je vlucht later in de middag dan is een overnachting in Athene noodzakelijk, of je moet verder reizen per binnenlandse vlucht. Overnacht je na aankomst in Athene, dan neem je het openbaar vervoer of taxi naar je hotel.

NB autohuur: bij aankomst op Thessaloniki of Athene kan het lonend en prettig(er) zijn om een auto te huren, ook al staat die ter plekke een aantal dagen stil. Er zijn dan ter plekke geen extra transfers nodig en je bespaart op de (relatief dure) intercity-bussen. Daarnaast scheelt het (veel) tijd en zijn er na afloop middels extra nachten in Kipi mogelijkheden dieper het Pindosgebergte in te gaan.

Vanaf Ioannina 
Vanaf Ioannina dien je per taxi verder te reizen of een transfer te boeken (zie tabblad 'extra's'). Kipi is niet per bus bereikbaar. 

Terugreis

Je eindigt de reis weer Kipi. Je neemt vanaf daar een taxi of boekt een transfer naar het vliegveld of busstation van Ioannina Naar het vliegveld van Preveza reis je vanaf Ioannina verder per bus, Vanaf Ioannina per binnenlandse vlucht naar Athene of per bus naar Athene of Thessaloniki, ca. 6 bussen per dag vanaf 7.00 's ochtends.

Voor informatie over de busdienstregelingen tussen Athene of Thessaloniki en Ioannina kun je kijken op: http://www.ktelioannina.gr/ klik vervolgens op ''Routes'.
Er is een optie om digitaal tickets te boeken, maar dat kan helaas alleen in het Grieks.

Je kunt dit arrangement starten van medio mei tot oktober. De reisperiode wordt vooral bepaald door wanneer de Astrakashut geopend is; dit kan door weersomstandigheden nog wijzigen voor begin en einde seizoen. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In de maanden juli en augustus kunnen hoge temperaturen het wandelen bemoeilijken, maar de hoogte en vele schaduwrijke plaatsen maken het toch mogelijk om dan te lopen. Ook hoogzomer is er in de bergen kans op enkele buien en omdat je tot rond 2000 m hoogte komt, kan het soms ook fris zijn.
Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Meer informatie: Grieks Verkeersbureau.


 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Griekenland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook mooi het verschil tussen drie verschillende vluchtopties.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een setje schone kleding voor 3 nachten, toiletspullen, lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een drinkfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter. De overige bagage kun je achterlaten in Papingo en die wordt naar Tsepelovo gebracht.  

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn) in laagjes; een ondershirt van merinowol is perfect
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcreme, lippenbalsem
 • zonnebril en pet/zonnehoedj
 • eventueel: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (35 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak/kussensloop (of slaapzak)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 liter)
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • zitmatje voor lunch in het veld
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Griekenland - Zagoria

Wandelen door de Vikoskloof en het Astrakasmassief

Wandelvakantie langs traditionele pensions en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.