Griekenland - Olympos, 6 dagen Huttentocht door Griekenlands hoogste bergen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs berghutten en guesthouse

Van hut naar hut de Godenberg Olympos op, met 2917m het hoogste bergmassief van Griekenland.  Een echte huttentrektocht in een spectaculaire Alpiene omgeving, terwijl je in de verte de zee ziet glinsteren. Beleef onderweg mythologische verhalen op het plateau der Muzen en loop langs de imposante 'Troon van Zeus', een vervallen klooster en door de imposante en waterrijke Enipeaskloof terug naar je comfortabele guesthouse in Litochoro.

Uniek aan deze reis

 • Huttentocht op Griekenland's hoogste berg
 • Van mediterraan tot Alpien
 • Zeezicht vanaf bijna 3000 m hoogte
 • Griekse godenberg brengt mythologie tot leven
 • Onderweg met weinig bagage - opslag geregeld
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Mt Olympos video

De huttentocht Olympos in beeld! Bekijk de video op YouTube.

Powered by: Grieks Verkeersbureau

Deze reis wordt mede mogelijk gemaakt door het Grieks Verkeersbureau. Meer informatie: www.ilovegriekenland.nl

Vijf redenen waarom je Noord-Griekenland wilt bezoeken

In haar blog geeft Antonette Spaan - van Outdoorbloggers - je vijf redenen waarom je graag een bezoek aan Noord-Griekenland wilt brengen. Hier lees je haar top vijf redenen! 

Mooiste wandelroutes Europa

Een overzicht van de mooiste wandelroutes van Europa? Lees dit artikel met de 21 mooiste wandelroutes van Europa

Dag tot dag

Griekenland - Olympos - huttentocht

In het kort ziet het programma voor de komende 6 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst, overnachting Litochoro
 • Dag 2: transfer Gortsia, wandeling Petrostrounga, overnachting Petrostrounga hut
 • Dag 3: wandeling naar Muzenplateau, overnachting berghut Muzenplateau
 • Dag 4: wandeling langs de toppen van Olympos, overnachting hut 'A'
 • Dag 5: wandeling via Prionia naar Dionysiosklooster, overnachting Litochoro
 • Dag 6; vertrek
Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1 Aankomst in Litochoro

Aankomst in Litochoro, waar je overnacht in een fijn traditioneel guesthouse. Wellicht kun je de nabijgelegen archeologische opgraving van Dion nog bezoeken; zeer de moeite waard. Of neem een kijkje bij het informatiecentrum van het Nationaal Park Olympos in Litochoro.

Overnachting in

Litochoro

Dag 2 Van Litochoro naar Petrostrounga

In de ochtend is er nog tijd om je rugzak voor de komende dagen te pakken en om wat inkopen te doen. In de loop van de ochtend staat de taxi voor je klaar die je naar het beginpunt van onze tocht brengt. Zo sla je in elk geval een steil stuk door het bos over. Bij Gourtsia (1100m) begint de trail naar de berghut op de Petrostroungaweide, die op ruim 1900 m ligt. Na een tocht van ca. 3,5 uur door een mooi bos, af en toe een uitzichtspunt en een pittige klim bereik je de berghut. Er is dan nog tijd genoeg om te bekomen van de relatief korte eerste etappe en te genieten van de omgeving en het fantastische uitzicht richting zee en laagvlakte. Wandeling: 7 km, 820 meter stijgen, 20 meter dalen, 3,5 uur. 

Overnachting in

Petrostroungaweide - Petrostrounga Hut

Dag 3 Van Petrostrounga naar het muzenplateau

Vandaag begint het serieuze werk. Via de trail stijg je langzaam tussen de bomen uit en het terrein wordt ruiger. Via een rotsige kam komt het pad uit op het imposante plateau der Muzen. Op dit stuk is er een grote kans om gemzen te zien. In de verte heb je zicht op de toppen van de Olympos. Op deze mythische hoogvlakte vind je je knusse berghut. Vandaag kun je het eerste topje bedwingen, vlakbij de hut: de met een rotskapelletje getooide Profitis Ilias (2803 m). Ook vandaag voornamelijk klimmen, ca. 760 m, op een kort stukje na. De zuivere looptijd is ca. 3,5 - 4 uur. Lengte wandeling: 6 km. 

Overnachting in

Muzenplateau - Christos Kakalos hut "C"

Dag 4 Naar de toppen en Spilios Agapithos

In de ochtendzon maakt de imposante Troon van Zeus een onvergetelijke indruk. Onderlangs deze rotswand traverseer je de Zonaria; spectaculaire horizontale rotsformaties die onder de hoogste toppen doorlopen. Het pad is prima, maar stenig en de uitzichten op de afgronden van Zonaria en (bij helder weer) de zee in de verte zijn bijzonder. Zeker in juni zul je hier nog enkele sneeuwveldjes moeten traverseren en kan het pad nog winterschades hebben. Na een geleidelijke daling klim je weer steil naar Skala. Vanaf dit pasje klimmen wij via een steil pad naar de op één na hoogste top van het massief: Skolio (2911m). Hiervandaan heb je het mooiste zicht op de overige toppen; als de soms onvoorspelbare nevels en oppergod Zeus dit goedvinden tenminste. Een flinke afdaling brengt je weer onder de boomgrens naar de fijne berghut Spilios Agapithos. Vandaag ca. 580m stijgen en 1170m dalen en ongeveer 6 uur lopen. De wandeling is 11 km in totaal.

Overnachting in

Spilios Agapithos - Spilios Agapithos Mountain hut "A"

Dag 5 Afdaling via Prionia en Enippeuskloof

Vandaag daal je via een bospad en de uitspanning Prionia af in de ruige, groene en waterrijke Enippeuskloof. Na de woeste en stenige hoogten zal dit aanvoelen als een oase. De kloof is een eldorado voor plantenliefhebbers, met vele bijzondere bloemen die alleen hier voorkomen. Wil je helemaal door de kloof terug naar Litochoro lopen (19 km, ca. 7,5 uur), dan is dit de zwaarste dag van de trektocht: 2100 m dalen en 330 m stijgen (voornamelijk in de tweede helft van de kloof). Maar als je vroeg genoeg op pad gaat is de tocht in een rustig tempo te volbrengen. De beloning is groots, met ruisend water, idyllische watervallen met poelen en heerlijke uitzichten. Ook het Agios Dionysios klooster is een prachtige plek. Je kunt met onze taxichauffeur (die je op dag 2 op weg heeft gebracht) een transfer afspreken vanaf Prionia (na 1000 m dalen en ruim 6 km/ca. 4 uur wandelen) of vanaf het verlaten klooster Agios Dionysios (na 1200 m dalen, 3 uur lopen, 9 km).

Overnachting in

Litochoro

Dag 6 Einde arrangement

Wie de tocht gisteren helemaal heeft uitgelopen zal waarschijnlijk met spierpijn wakker worden, maar ook met een hopelijk voldaan gevoel. Geniet van koffie met de plaatselijke specialiteit, Bougatsa (creme in bladerdeeg met kaneel). En dan is het tijd om de goden van de Olympos vaarwel te zeggen. Wellicht nog even langs de opgravingen van Dion als je hier nog niet aan toegekomen bent?

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Aan de voet van de Godenberg verblijf je vooraf en na afloop van de huttentocht in een prima Grieks guesthouse op tweepersoonskamers met douche en toilet. Hier kun je ook je meeste bagage achterlaten.

Je trektocht op de Olympos voert je langs drie berghutten, die allemaal een basic comfort hebben. Je slaapt er op slaapzaaltjes. Dekens zijn aanwezig, maar je moet wel zelf een lakenzak meenemen en evt. een kussensloop. Als je een eigen slaapzak prefereert kan dat natuurlijk ook, maar het is niet noodzakelijk. Er is alleen koud stromend water en alleen in de laatste hut zijn ook douches (koud water en watertoevoer afhankelijk van beschikbaarheid). Bij alle hutten is een gezellige gemeenschappelijke ruimte en een eetzaal. Buiten is een terras. Elektriciteit is aanwezig, maar opladen van elektrische apparaten is maar beperkt mogelijk. Op het Muzenplateau is de kleine Christos Kakaloshut de eerste keuze, indien die vol is wijken we uit naar de iets hoger gelegen SEO-Apostolides hut.

Over de maaltijden

Je ontbijt wordt overal verzorgd, dus ook in de berghutten. Daar zal het uiteraard wel eenvoudig zijn. Vanuit de berghutten krijg je ook elke dag een (eenvoudig) lunchpakket mee: een paar sandwiches en wat drinken. Luxere extra's en snacks raden we aan in Litochoro te kopen, maar bij de hutten is er ook chocolade e.d. te koop. Op dag 5 kun je ook lunchen bij een restaurantje bij Prionia.

In Litochoro zijn diverse tavernas waar je prima kunt eten. In alle berghutten worden ook warme maaltijden geserveerd; je kunt er dus ook lunchen als je op tijd aankomt. Eenvoudige en stevige kost, maar er is altijd keuze uit diverse gerechten, ook vegetarisch. Daarom is er nergens een maaltijd vastgelegd: voor betaalbare prijzen kun je zelf overal naar eigen keuze prima eten!

Inbegrepen

 • 2 nachten in guesthouse met eigen badkamer
 • 3 nachten in berghutten op slaapzalen en met gedeeld sanitair
 • 5x ontbijt
 • 3x lunchpakket
 • transfer dag 2 naar startpunt trektocht
 • bagageopslag in guesthouse gedurende de trektocht
 • originele gedetailleerde wandelkaart 1: 25.000 (ontvang je ter plekke)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar/ vanaf Litochoro
 • overige maaltijden
 • optionele transfer dag 5
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax) in Lithochoro: ca. € 0,75 pppn)

Over de activiteiten

Reken op alpine terrein en stenige, soms steile bergpaden en rond de toppen ook diepe afgronden. Tredzekerheid, geen last van hoogtevrees en stevige bergwandelschoenen zijn een must. Enige ervaring met wandelen in het hooggebergte is noodzakelijk.

De paden zijn duidelijk te volgen en in het algemeen goed gemarkeerd. Het blijft altijd bergwandelen en geen klauteren. Hoogteverschillen per dag zijn gemiddeld tussen 800 en 1500 meter. Plotseling opkomende nevels (die bijdragen aan de mythische status van de berg Olympos) maken dat enig oriëntatievermogen van pas komt. De tocht kent een duidelijke opbouw met de eerste dag een relatief korte tocht van ca. 3 uur, de volgende dagen loopt de zwaarte van de tochten op met op dag 4 een traverse over een steile helling, gevolgd door de beklimming van een van de toppen met een korte en steile klim en daarna 1000m afdalen. Op dag 5 een lange afdaling met rond 2000m hoogteverschil inclusief enkele ups en downs. Een deel van die afdaling is met een optionele (ter plekke te regelen) transfer te omzeilen, zie dagprogramma dag 5. Wandelstokken zijn aan te bevelen.

Je moet voor de huttentocht enige bagage zelf meenemen; bagagetransport tussen de hutten is niet mogelijk. Een rugzak van ca. 35 liter volstaat. Zie bagage op reis voor wat je mee moet nemen. Zorg ook midzomer voor een alpiene uitrusting en warme en wind- en waterdichte kleding: het weer kan snel omslaan en ook bij temperaturen van 25-30 graden op zeeniveau is het boven op de berg met stevige wind en wolken soms maar 5-10 graden! Al deze unieke omstandigheden maken de Olympos huttentrektocht tot een bijzondere ervaring.

Geschikt voor kinderen

Het uitdagende karakter van de tocht, gecombineerd met de mythische locatie en overnachtingen in stoere berghutten, maken deze tocht aantrekkelijk voor oudere kinderen vanaf ca. 12 jaar. Zij dienen wel enige bergwandelervaring te hebben en tredzeker te zijn. Bovendien moeten ze in staat zijn om 4 dagen met een iets grotere rugzak met beperkte uitrusting te lopen (rugzak ca. 30-35 liter).

Extra dagen

Het is mogelijk om in Litochoro extra overnachtingen bij te boeken. Zo kun je bv. nog naar de opgraving van Dion of naar het strand. Extra overnachtingen bij de berghutten zijn ook mogelijk, maar de extra wandelmogelijkheden zijn beperkt: dat worden dan echt rustdagen.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Astoria (Thessaloniki)

Degelijk 3* hotel op een gunstige locatie in Thessaloniki. Er is een ontbijtzaal met ontbijtbuffet en een bar. De kamers hebben allemaal airconditioning, TV, douche of bad met toilet, telefoon en een koelkastje. Wil je meer luxe en rust, boek dan een suite met ruim balkon op de bovenste verdieping! De meeste overige kamers hebben ook een balkon. Gelegen aan de rand, op 5 min. lopen, van het boeiende centrum van de hoofdstad van Noord Griekenland: Thessaloniki. Ook ligt het dichtbij het treinstations en de belangrijkste interregiobusstations.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Thessaloniki.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Thessaloniki kun je met een taxi of shuttlebus naar het busstation (ca. 30 min). Vanaf daar gaan er zeer regelmatig bussen naar Litochoro via Katerini (overstap). Je doet er met de bus ongeveer 1 uur en drie kwartier over en een ticket kost ca. € 10,-. Je kunt ook reizen per trein, maar dan moet je vanaf het treinstation (dit ligt een eind buiten het dorp) nog wel een taxi nemen. Een taxi van het vliegveld Thessaloniki naar Litochoro kost tussen de € 120,- en de € 150,-, maar is uiteraard de snelste optie (ca. 1 uur 20 min. totaal).

De berghutten en de bergpaden zijn doorgaans van juni tot medio oktober bereikbaar. De beste periode is tussen half juni en eind september. Je loopt in hooggebergte en ook in Griekenland betekent dat, dat het weer soms snel kan omslaan en dat het snel kan afkoelen. De Olympos is niet voor niets berucht om haar onweersbuien in periodes met onstabiel weer; in dat soort situaties moet je vroeg op pad, net als in de Alpen. Neem dus ook altijd warme kleding en regenkleding mee.

Vermijd de weekenden met name in juli-augustus; het is dan vaak druk met Griekse bergwandelaars en in de weekenden zijn er ook verschillende trail-runs door het jaar heen, die aangenaam wandelen verhinderen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Olympos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

In de berghutten kun je alleen contant betalen. Geld pinnen kan in Litochoro aan het begin van de tocht.

De dagrugzak die je voor deze reis nodig hebt, moet voldoende ruimte hebben voor een setje schone kleding voor 3 nachten, toiletspullen, lunchpakket, een warm kledingstuk, regenkleding en een drinkfles. Wij raden dan ook een dagrugzak aan van ca. 35 liter. De overige bagage kan worden opgeslagen in ons guesthouse in Litochoro.  

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn) in laagjes; een ondershirt van merinowol is perfect
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcreme, lippenbalsem
 • zonnebril en pet/zonnehoedj
 • eventueel: handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzak (35 liter)
 • evt. sloffen of hutslippers
 • lakenzak/kussensloop (of slaapzak)
 • zaklamp
 • handdoeken
 • grote drinkfles (minimaal 1,5 liter)
 • mueslirepen en andere tussendoortjes
 • zitmatje voor lunch in het veld
 • aanbevolen: uitschuifbare wandelstokken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: verrekijker, fotocamera
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

8 juli 2024
Door de extreme droogte is de watervoorraad van de hut Spilios Agapithos op. Je kunt je daar niet wassen en toiletten kunnen niet doorgespoeld worden. De sanitairruimtes zijn daarom gesloten. Buiten de hut is een droog-toilet als noodvoorziening. Drinkwater is in flessen te koop.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Olympos

Griekenland - Olympos

Huttentocht door Griekenlands hoogste bergen

Trektocht langs berghutten en guesthouse

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.