Uitzicht Zuidkust van Kreta

Griekenland - Kreta, 8 dagen Wandelen langs de zuidkust

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Met de zee aan je voeten over prachtige paden langs één van de mooiste kusten van Europa. Witte zandstranden, marmeren kliffen en zoetwater bij de branding. We kijken tijdens deze pure wandeltrektocht uit naar blauwe zee en blauwe luchten. Via spectaculaire oleanderkloven maken we een uitstapje naar het ruige binnenland, waar we kennis maken met de oude herderscultuur en in een totaal ander landschap terecht komen met hoogvlaktes, schaapskuddes en olijfgaarden met uitzicht op ruige bergtoppen. We eindigen aan de kust in Chora Sfakion in een uitstekend hotel. Onderweg genieten we van Griekse hapjes en bijzondere gastvrijheid op terrasjes aan het water.

Uniek aan deze reis

 • Authentiek binnenland Omalos en Anopolis
 • Onderweg tijd voor zwemmen
 • Samariakloof en andere canyons
 • Spectaculare kustroute
 • Vriendelijke badplaatsjes
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Griekenland - Kreta Zuidkust

De zuidkust van Kreta vormt een indrukwekkende achtergrond voor liefhebbers van wandeltochten langs zee. Maar ook maken we door enkele van de diepe kloven, waar dit deel van Kreta bekend om is, spannende tochten het binnenland in. Daar treffen we een ruig berglandschap met dito bewoners, die hier hun schaapskuddes hoeden.
Een goed aangelegd kustpad voert je over de hellingen van meer dan 2000 meter hoge bergen die recht uit de Lybische zee oprijzen. Regelmatig dalen we af naar mooie strandjes waar je onderweg een duik ter afkoeling kunt nemen. De grote charme van deze tocht is de bijzondere combinatie van ruige bergen, blauwe zee, verrassende dorpjes en kerkjes en heerlijke terrasjes aan het water.

Via de imposante Irini-kloof komen we op de door bergen omgeven hoogvlakte van Omalos, waar overnacht wordt alvorens via de beroemde Samariakloof weer naar zeeniveau af te dalen. We vermijden de drukte van de kloof en lopen deze in de middag, als er ook wat schaduw is. Je komt pas in Agia Roumeli aan zee als de grote wandelgroepen per boot vertrokken zijn en blijft hier heerlijk rustig overnachten. 
Via een authentieke overnachtingsplek in bergdorp Anopolis dalen we weer af naar de kust en via het mooi gelegen, maar toeristische, dorpje Loutro lopen we naar het havenplaatsje Chora Sfakion. De laatste dag maken we nog een wandeling door de zeer smalle Imbroskloof ter afsluiting.

Afgezien van de nacht op de Omalosvlakte en in Anopolis overnacht je steeds in kleine en vriendelijke familiehotelletjes bij zee, waar je als wandelaar welkom bent. In de kleine badplaatsjes heerst een gemoedelijke sfeer en is het rustig. Er zijn echter genoeg gezellige terrasjes aan het water om heerlijk te dineren.

Bij vertrek t/m 27 april: dit betekent dat de Samariakloof nog niet geopend is. Je reist dan na een extra overnachting in Sougia per boot naar Agia Roumeli en maakt daar een rondwandeling langs het uiteinde van de Samariakloof naar een Venetiaans fort: adembenemend uitzicht over de Lybische zee is de beloning. In die tijd is het hier sowieso de hele dag heerlijk rustig! Daarna pikken we het programma weer op vanaf dag 5.

Dag 1

Vlucht Amsterdam-Kreta en aansluitend transfer per touringcar naar Sougia. Vanaf Heraklion is dit ca. 4 uur reizen, vanaf Chania ca. 2 uur.
Sougia is een leuk klein badplaatsje, dat ooit een trekpleister was in de tijd van de hippiecultuur. De sporen daarvan zijn nog steeds merkbaar: het is een heerlijk rustige en relaxte plek met een groot strand. In het knusse oude deel van het dorp staat een bijzonder kerkje.

Overnachting in

Sougia

Dag 2

In de ochtend kunnen we rustig ontbijten alvorens we via een een route met mooi uitzicht op de kust, landinwaarts lopen. We duiken een prachtig kloofje in met indrukwekkende rotsformaties. Een oud pad leidt ons naar een plateau en vervolgens weer steil omlaag naar de bijzonder fraai gelegen resten van het het Dorische kuuroord Lyssos. Natuurlijk is er een heerlijke bron in een schaduwrijke omgeving. Vlakbij vinden we de mozaïeken van een kleine tempel en een tweetal met antieke bouwmateriaal opgetrokken kerkjes. Dit is een heerlijke plek om lekker rond te struinen, voor een ruime middagpauze met picknick en eventueel zwemmen vanaf een klein kiezelstrand. Vervolgens lopen we via het kloofje en het haventje weer terug naar Sougia.
Wandelduur ca. 4,5 uur, 11 km, 400 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Sougia

Dag 3

Vandaag volgt het serieuzere wandelwerk! Via twee schitterende kloven stijg je vandaag van 0 naar 1000m hoogte. De Irinikloof is erg groen en indrukwekkend. De stijging gaat hier geleidelijk. Daarna buigen we af en volgen de Figoukloof die duidelijk steiler naar boven leidt en toenemend verre uitzichten biedt. De wandeling eindigt bij „Agios Theodoros“ waar we met een busje worden opgehaald en naar de accommodatie op het Omalos-plateau wordt gebracht, een weidse hoogvlakte omringd door de grillige toppen van de Levka Ori.
Wandelduur: ca. 6 uur, 16 km, 1200 m stijgen, 100m dalen.

Bij aankomst voor 27 april: in april is de Samariakloof nog gesloten en overnachten we niet op het Omalosplateau. Na het doorlopen van de Irinikloof gaan we bij het dorpje Agia Irini de kloof uit en in de middag per bus terug naar Sougia, waar we nogmaals overnachten.

Overnachting in

Omalos of Sougia

Dag 4

Vandaag staat de langste en bekendste kloof in Europa op ons programma: de Samariakloof. We beginnen pas in de loop van de ochtend aan de tocht, om te voorkomen dat we samen met teveel dagtoeristen moeten lopen. Op die manier kun je deze spectaculair mooie kloof veel beter in je opnemen en er van genieten. De kloof is 13 km lang, van ingang tot einde, en daarbij komen nog eens 2 km tot aan het kustdorp Agia Roumeli. Hier blijven we overnachten, hetgeen betekent dat je net zo lang over de kloofwandeling kunt doen als je zelf wilt. Bij Agia Roumeli kunt u aan het strand bijkomen en in het heldere, koele water van de Lybische Zee ontspannen.
Wandelduur: ca. 5 uur, 15 km, 1100m dalen.

Samariakloof: de Samariakloof opent officieel op 1 mei en sluit per 1 november. Maar dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden en waterstand. Indien de kloof niet toegankelijk is reizen we vanaf Sougia per boot langs de spectaculaire kust naar Agia Roumeli. In de middag maken we dan een fraaie rondwandeling door het oude dorpje Agia Roumeli, indien mogelijk het uiteinde van de kloof en de bovengelegen beboste berghellingen. We genieten van het uitzicht bij het oude fort en dalen via een steil pad weer af naar zee.

Overnachting in

Agia Roumeli

Dag 5

We beginnen de tocht van vandaag met een mooie kustwandeling tot aan het eeuwenoude kerkje Agios Pavlos. Na een pauze op het strand bij het kapelletje lopen we eerst door een geurend dennenbos met prachtige uitzichten op de afwisselende kleuren van de zee rechts. Maar allengs kiezen we voor het snel stijgende pad naar de hoge binnenlanden rondom Agios Ioannis. We hebben zicht op de indrukwekkende kalksteentoppen van de Lefka Ori en de zee ligt al snel ver beneden ons. Door een ruig plateaulandschap lopen we door het domein van herders naar de spectaculaire Aradenakloof. Die kun je 'makkelijk' oversteken via een Bailybrug, maar je kunt ook kiezen voor het ronduit spectaculaire oude wandelpad. Uiteindelijk komen we bij ons pension in het dorpje Anopolis, waar het toerisme ver weg lijkt.
Wandelduur ca. 6-7 uur, 16 km, 900m stijgen en 200m dalen.

Overnachting in

Anopolis

Dag 6

Na het ontbijt dalen we via een fraai zigzagpad af naar Loutro. Geweldige uitzichten op het pittoreske dorp en op zee gedurende de hele afdaling. Loutro ligt idyllisch, maar het is tegenwoordig aardig toeristisch: tavernas in overvloed voor een lekkere lunch. Na de lunch kun je kiezen voor verder wandelen naar Chora Sfakion over het kustpad langs een 'zoetwaterstrand' (met in de ondergrond zoet water) of voor een relaxte (na)middag en per boot van Loutro naar Chora Sfakion. Chora Sfakion is het streekcentrum van Sfakia met een oude dorpskern, een leuke boulevard met terrasjes en een aardig baaitje met dorpsstrand.
Wandelduur 3-5 uur, 5 - 12 km en bij de hele tocht ca. 200 m. stijgen en 850 m. dalen.

Overnachting in

Chora Sfakion

Dag 7

In de ochtend per bus naar het dorpje Imbros. Hier dalen we af in de smalle Imbroskloof, een mooi 'toetje' voor deze kust-en-kloventocht langs Kreta's zuidkust. De kloof is plaatselijk zo smal dat je beide wanden met je handen kunt aanraken. In die wanden zijn fraaie vuursteeninsluitingen te zien. Aan het eind van de kloof kunnen we een terrasje pakken alvorens we bovenlangs de kust terug lopen naar Chora Sfakion, waar vast nog even tijd is om uit te rusten aan zee.

Overnachting in

Chora Sfakion

Dag 8

Vanaf Chora Sfakion reizen we per bus in ca. 2,5 uur naar het vliegveld van Heraklion of in 1,5 uur naar het vliegveld van Chania. Terugvlucht naar Nederland. 

Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht is het (heel) vroeg opstaan, of juist nog even tijd hebben om te zwemmen en te relaxen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Wij hebben voor deze reis de beste en leukste verblijfplaatsen uitgekozen die wij in dit deel van Kreta konden vinden, gelet op kleinschaligheid, sfeer, prijs/ kwalitietsverhouding, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de lokale bevolking gerunde onderkomens. Overal heb je een eigen douche en toilet en bijna altijd een balkon of terras.

 • Sougia is een klein badplaatsje aan het einde van de Irinikloof. Hier eindigt het asfalt. Het is nog een ‘geheimtip’ en er hangt nog steeds een beetje de sfeer van vervlogen ‘hippiejaren’. Een relaxte plek met een enorm strand. Vlak daarachter liggen in alle rust onze prettige en goed verzorgde accommodaties waar je comfortabel verblijft in leuk ingerichte kamers, studio's of appartementen. Omdat de accommodaties erg klein zijn, verblijven we op twee verschillende locaties in Sougia (vlak bij elkaar). Verblijf: 2 nachten (bij vertrek voor eind april: 3 nachten).
 • Op de Omalos hoogvlakte overnacht je in een degelijk hotel in het gelijknamige gehucht. Buiten is het stil en aangenaam fris, ook bij warm weer aan de kust, want je bent hier op 1100 m. hoogte. De locale herders komen hier hun koffie met raki drinken. De kamers zijn eenvoudig, maar van alle basic comfort voorzien. Verblijf: 1 nacht (niet bij vertrek voor eind april)
 • Agia Roumeli is het kleine dorpje aan het einde van de beroemde Samariakloof. Slechts weinigen overnachten hier, dus in avond en nacht is het rustig. Je bent te gast in een klein vriendelijk hotel, niet al te ver van aanlegplaats van de boot, maar afzijdig van de toeristische terrassen. Vroeger in april is het hier ook overdag idyllisch rustig en hebben we het dorpje bijna voor ons alleen. Verblijf: 1 nacht.
 • Anopolis is een landelijk dorpje waar de sfeer van 'het oude Kreta' nog een beetje bewaard gebleven is. Gelegen op een hoogvlakte op ca. 600 m. hoogte boven het toeristische Loutro, wonen hier landbouwers en herders. Alleen natuurliefhebbers en wandelaars overnachten in het knusse eenvoudige pension bij het dorpsplein. En wij dus ook. Verblijf 1 nacht.
 • Chora Sfakion is het dorpje waar de boten vanaf de Samariakloof aankomen en waar (bijna) iedereen weer op de bus stapt. Wat dan in de late namiddag en avond overblijft is een gezellig havenplaatsje met leuke boulevard en terrasjes aan het water. Ons hotel ligt bovenin het dorp, waardoor je mooi uitzicht hebt. Je bent ook zo bij het plaatselijke strandje. Fijne kamers met balkon en een goede badkamer. Verblijf: 2 nachten.

Over de maaltijden

Overal is ontbijt en diner bij de prijs inbegrepen. Het ontbtijt wordt bijna overal geserveerd in de accommodatie, behalve in Anopolis; daar ontbijten we in het café. In de avond zoeken we een gezellig terrasje aan zee uit om te dineren. In Omalos en Anopolis is er niet veel keuze, maar kunnen er nog steeds prima eten. Lunches zijn niet inclusief en kunnen we in de dorpjes inkopen en nuttigen we meestal als picknick in het veld. 

Inbegrepen

 • overige transfers conform programma
 • verblijf in pensions en hotels op basis van tweepersoonskamers
 • diners vanaf dag 1 t/m dag 7
 • ontbijt van dag 2 t/m dag 8
 • entree Samariakloof dag 4
 • bagagevervoer
 • boottocht dag 4 indien geen Samariakloof
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • optionele boottocht dag 6
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De meeste dagen maken we flinke wandelingen van 12 tot 15 km. Dit komt neer op wandelingen die uiteen lopen van gemiddeld 4 tot 6 uur. Kreta is een bergachtig eiland en de paden zijn dan ook zonder uitzondering stenig. We wandelen doorgaans over oude muilezelpaden, waarbij los liggende stenen de regel zijn. De meeste dagtochten zijn op zich niet echt zwaar, maar het terrein en het klimaat vereisen toch een goede wandelconditie en tredzekerheid. De bergen reiken tot boven 2 kilometer en de hoogteverschillen die je moet overwinnen liggen tussen 300 en 1000 meter. De zon en de warmte maken tussen mei en september het wandelen soms extra vermoeiend. Om de invloed daarvan te vermijden zullen we zeker bij warm weer zo vroeg mogelijk vertrekken.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Heraklion.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Heraklion of Chania v.v.

  

Vluchtschema - vertrek 15 en 22 oktober 2023

HV 5889 Amsterdam - Chania vertrek om 15.20 aankomst 19.50 uur
HV 5890 Chania - Amsterdam vertrek om 20.35 aankomst 23.25 uur

 Vluchtschema - vertrek 05 mei 2024
HV 5887 Amsterdam - Chania vertrek om 05.30 aankomst 10.00 uur
HV 5888 Chania - Amsterdam vertrek om 10.45 aankomst 13.55 uur

Vluchtschema - vertrek 17mei 2024
HV 5887 Amsterdam - Chania vertrek om 15.30 aankomst 20.00 uur
HV 5888 Chania - Amsterdam vertrek om 20.45 aankomst 23.35 uur

Vluchtschema - vertrek 20 oktober 2024
HV 5887 Amsterdam - Chania vertrek om 16.50 aankomst 21.20 uur
HV 5888 Chania - Amsterdam vertrek om 21.55 aankomst 00.45 uur

 

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Kreta is met name in het voorjaar zeer aan te bevelen bij plantenliefhebbers. Het eiland is dan één grote bloemenzee, met o.a. tientallen soorten orchideeën. Tot en met april is de voorjaarsflora op haar rijkst, vandaar dat we ook een vertrek in april gepland hebben als de Samariakloof nog gesloten is.
In het najaar is het licht het mooiste in combinatie met aardekleuren. In het voor- en najaar zijn de temperaturen het meest geschikt voor een wandelvakantie. Overdag loopt het kwik meestal op tot 25 ºC of soms hoger. In april blijft het echter wat koeler. ‘s Nachts koelt het af tot 10 ºC in de bergen en 15º à 20 ºC aan de kust. In de bergen kan het echter kil zijn (tot onder 10ºC). Gemiddeld genomen is de zuidkust van Kreta wat droger en warmer dan het noorden. In het voorjaar zijn de avonden koel. De kans op regen is niet groot, vrijwel alleen in april en de tweede helft van oktober bestaat een serieuze kans op een regen. Vooral de zuidkust kent maar weinig regendagen en het zeewater heeft hier een aangename temperatuur, zeker in het najaar. Hoog in de bergen heerst een wat afwijkend klimaat. Daar is het vaker bewolkt en staat soms een harde frisse wind. Nachtvorst in mei is hier geen uitzondering. De neerslagkansen zijn hier ook het grootst.

Samariakloof: deze kloof is officieel geopende vanaf 1 mei t/m 31 oktober. Het kan echter voorkomen dat vanwege weersomstandigheden het bij uitzondering niet mogelijk is om door de Samariakloof te lopen; wij zoeken dan naar een alternatieve wandeling of een andere manier om de kloof te bezoeken.
Bij een reis die vóór eind april/ begin mei vertrekt kunnen we zeker niet door de Samariakloof, maar reizen we vanaf Sougia per boot naar Agia Roumeli, het eindpunt van de Samariakloof. Hier is wel een prachtige rondwandeling te maken en de omgeving is dan nog heerlijk rustig en in rijke voorjaarstinten, dus zeker zeer de moeite waard.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunches kun je op ongeveer € 4,00 rekenen en verder is alleen geld voor drankjes en andere persoonlijke uitgaven nodig. In totaal moet je op ca. € 100,- rekenen. Geld opnemen (PIN-automaat) is mogelijk op het vliegveld en sommige kustplaatsjes. Maar er is er vaak maar één en die kan stuk of leeg zijn. Zorg dus liefst voor genoeg contant geld voorafgaand aan de reis.

Vanaf het vliegveld gaan we na aankomst per touringcar naar de eerste accommodatie. De verplaatsingen tussen de verschillende overnachtingsplaatsen gaan vervolgens voornamelijk te voet of soms per boot. Al onze accommodaties liggen vrijwel direct aan de wandelroute. Een enkele keer hebben we een korte transfer.

http://www.sfakia-kreta.nl/kreta-bus.html 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis over Kreta te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Je kunt dan de wandelconditie bijspijkeren en de voeten en bergschoenen weer aan elkaar laten wennen.

Tijdens deze trektocht wordt de bagage vervoerd. Wij verzoeken u in verband daarmee géén zware koffers mee te nemen. In de accommodaties is geen lift. Tijdens de wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een of meerdere veldflessen, jack, zwemkleding, de lunch en evt. een fototoestel en verrekijker.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • dagrugzakje (ca. 20 liter)
 • warme en lichte kleding (in voor/najaar en in de bergen kan het koud zijn)
 • handschoenen en muts tijdens tijdens winterreizen
 • goede regen- en winddichte kleding. (bijv. gore-tex jack en fleecevest)
 • eventueel gamaschen en (uitschuifbare) wandelstokken
 • beschermingsmiddelen tegen de zon (crème, lippenvet, bril en hoedje)
 • zakmes, broodtrommel en zitmatje voor lunch in het veld
 • grote veldfles (min. 2 liter) of twee kleinere flesjes.
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • verder eventueel: verrekijker, fototoestel, veldgidsen (planten-, dieren- of stenengids)
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin" en middelen tegen maag- en darmklachten
 • makkelijk draagbare bagage; liefst weekendtas en geen grote koffers

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

agia_roumeli_kreta.jpg

Griekenland - Kreta

Wandelen langs de zuidkust

Wandeltrektocht langs hotels en pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.