Wandeltrektocht langs hotels en pensions
Uniek aan deze reis
- Authentiek binnenland Omalos en Anopolis
- Onderweg tijd voor zwemmen
- Samariakloof en andere canyons
- Spectaculare kustroute
- Vriendelijke badplaatsjes
Wij hebben voor deze reis de beste en leukste verblijfplaatsen uitgekozen die wij in dit deel van Kreta konden vinden, gelet op kleinschaligheid, sfeer, prijs/ kwalitietsverhouding, comfort en gastvrijheid. We hebben bewust gekozen voor door de lokale bevolking gerunde onderkomens. Overal heb je een eigen douche en toilet en bijna altijd een balkon of terras.
Overal is ontbijt en diner bij de prijs inbegrepen. Het ontbtijt wordt bijna overal geserveerd in de accommodatie, behalve in Anopolis; daar ontbijten we in het café. In de avond zoeken we een gezellig terrasje aan zee uit om te dineren. In Omalos en Anopolis is er niet veel keuze, maar kunnen er nog steeds prima eten. Lunches zijn niet inclusief en kunnen we in de dorpjes inkopen en nuttigen we meestal als picknick in het veld.
Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.
De meeste dagen maken we flinke wandelingen van 12 tot 15 km. Dit komt neer op wandelingen die uiteen lopen van gemiddeld 4 tot 6 uur. Kreta is een bergachtig eiland en de paden zijn dan ook zonder uitzondering stenig. We wandelen doorgaans over oude muilezelpaden, waarbij los liggende stenen de regel zijn. De meeste dagtochten zijn op zich niet echt zwaar, maar het terrein en het klimaat vereisen toch een goede wandelconditie en tredzekerheid. De bergen reiken tot boven 2 kilometer en de hoogteverschillen die je moet overwinnen liggen tussen 300 en 1000 meter. De zon en de warmte maken tussen mei en september het wandelen soms extra vermoeiend. Om de invloed daarvan te vermijden zullen we zeker bij warm weer zo vroeg mogelijk vertrekken.
Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je het reisgezelschap op het vliegveld van Chania of Heraklion.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is altijd voor je geregeld, aansluitend op het vluchtschema van de groep. Wil je hier géén gebruik van maken, dan ontmoet je het gezelschap in het eerste hotel. We verzoeken je dringend ons hiervan op de hoogte te brengen.
Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Chania v.v.
Vluchtschema
HV 5887 Amsterdam - Chania vertrek om 06.30 aankomst 11.00 uur
HV 5889 Chania - Amsterdam vertrek om 11.50 aankomst 14.40 uur
Vluchtschema - vertrek 19 oktober 2025
HV 5889 Amsterdam - Chania vertrek om 15.20 aankomst 19.50 uur
HV 5890 Chania - Amsterdam vertrek om 20.35 aankomst 23.25 uur
Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.
Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen.
Kreta is met name in het voorjaar zeer aan te bevelen bij plantenliefhebbers. Het eiland is dan één grote bloemenzee, met o.a. tientallen soorten orchideeën. Tot en met april is de voorjaarsflora op haar rijkst, vandaar dat we ook een vertrek in april gepland hebben als de Samariakloof nog gesloten is.
In het najaar is het licht het mooiste in combinatie met aardekleuren. In het voor- en najaar zijn de temperaturen het meest geschikt voor een wandelvakantie. Overdag loopt het kwik meestal op tot 25 ºC of soms hoger. In april blijft het echter wat koeler. ‘s Nachts koelt het af tot 10 ºC in de bergen en 15º à 20 ºC aan de kust. In de bergen kan het echter kil zijn (tot onder 10ºC). Gemiddeld genomen is de zuidkust van Kreta wat droger en warmer dan het noorden. In het voorjaar zijn de avonden koel. De kans op regen is niet groot, vrijwel alleen in april en de tweede helft van oktober bestaat een serieuze kans op een regen. Vooral de zuidkust kent maar weinig regendagen en het zeewater heeft hier een aangename temperatuur, zeker in het najaar. Hoog in de bergen heerst een wat afwijkend klimaat. Daar is het vaker bewolkt en staat soms een harde frisse wind. Nachtvorst in mei is hier geen uitzondering. De neerslagkansen zijn hier ook het grootst.
Samariakloof: deze kloof is officieel geopende vanaf 1 mei t/m 31 oktober. Het kan echter voorkomen dat vanwege weersomstandigheden het bij uitzondering niet mogelijk is om door de Samariakloof te lopen; wij zoeken dan naar een alternatieve wandeling of een andere manier om de kloof te bezoeken.
Bij een reis die vóór eind april/ begin mei vertrekt kunnen we zeker niet door de Samariakloof, maar reizen we vanaf Sougia per boot naar Agia Roumeli, het eindpunt van de Samariakloof. Hier is wel een prachtige rondwandeling te maken en de omgeving is dan nog heerlijk rustig en in rijke voorjaarstinten, dus zeker zeer de moeite waard.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kreta ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Voor de lunches kun je op ongeveer € 4,00 rekenen en verder is alleen geld voor drankjes en andere persoonlijke uitgaven nodig. In totaal moet je op ca. € 100,- rekenen. Geld opnemen (PIN-automaat) is mogelijk op het vliegveld en sommige kustplaatsjes. Maar er is er vaak maar één en die kan stuk of leeg zijn. Zorg dus liefst voor genoeg contant geld voorafgaand aan de reis.
Vanaf het vliegveld gaan we na aankomst per touringcar naar de eerste accommodatie. De verplaatsingen tussen de verschillende overnachtingsplaatsen gaan vervolgens voornamelijk te voet of soms per boot. Al onze accommodaties liggen vrijwel direct aan de wandelroute. Een enkele keer hebben we een korte transfer.
Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis over Kreta te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Je kunt dan de wandelconditie bijspijkeren en de voeten en bergschoenen weer aan elkaar laten wennen.
Tijdens deze trektocht wordt de bagage vervoerd. Wij verzoeken u in verband daarmee géén zware koffers mee te nemen. In de accommodaties is geen lift. Tijdens de wandelingen draagt u een dagrugzakje waarin ruimte moet zijn voor: een warm kledingstuk, een of meerdere veldflessen, jack, zwemkleding, de lunch en evt. een fototoestel en verrekijker.
Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.
Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.
Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).