Wandelvakantie Karpathos

Griekenland - Karpathos, 8 dagen Wandelen langs kliffen en stille baaien

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs kleine familiehotels

Een van de ruigere Griekse eilanden, gelegen tussen Kreta en Rhodos. Je kunt dit eiland zien als Kreta in het klein, maar dan zonder drukte en grote toeristische trekpleisters. Dit is een nog puur Grieks eiland waar je rustig kunt wandelen over ezelspaden, door bergdorpjes, langs kliffen en stille baaien. Je verblijft steeds twee nachten op één plek, zodat je de trektochtdagen kunt afwisselen met rustige dagen. Want dit is actief genieten op zijn Grieks. Op dag 3 staat een boottocht gepland naar het onbewoonde eiland Saria of het verlaten strand van Forokli (weersafhankelijk). Inclusief taxitransfers van en naar het vliegveld op Karpathos en bagagevervoer; dus helemaal verzorgd en heerlijk relaxed.

Uniek aan deze reis

 • Afsluiten nabij het strand
 • Alle transfers (t.w.v. € 100 pp) inclusief
 • Authentiek wandeleiland
 • Bezoek museumdorp Olympos
 • Bootexcursie naar Saria of Forokli
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Wandelwalhalla Karpathos

'Typisch Karpathos: overdag wandel je zonder iemand tegen te komen. 's Avonds word je vrienden met Nikos, Papas Minas, Kaliope, Irini en Thanassis.' Lees hier hoe Marjolein van Rotterdam het 'ezelen door het niets' in Karpathos ervoer. 

Dag tot dag

Griekenland - Karpathos

Karpathos, het kleine broertje van Kreta, is een goed bewaard geheim, rijk aan tradities en gastvrijheid. Een fijn netwerk van paden maakt dit eiland voor wandelaars goed toegankelijk. Vanuit Diafani, een haventje in het noorden, verken je de kust en maak je een trip per boot. Via een stil dal dring je door tot het welgelegen museumdorp Olympos, en via een imponerende route over de centrale bergrug bereik je de kust weer. Op de laatste dag geniet je heerlijk van zee en strand in een stille baai.

Dag 1

Na aankomst op Karpathos word je naar het hotel in Pigadia gebracht (ca. 20 min.). Daarna uitrusten, door het gezellige stadje struinen of nog een korte middagwandeling over kleine weggetjes (10 km, 270 m stijgen en dalen, 3 uur). Naar Agika Kyriaki of per taxi naar Menetes en teruglopen via landwegen en strand (9,5 km, 30 m stijgen en 350 m dalen, 2,5 uur).

Overnachting in

Pigadia

Dag 2

In de ochtend word je opgehaald bij het hotel en naar het noorden van het eiland gebracht. Een indrukwekkende autorit langs groene valleien, bos en imposante berghellingen. Daarbij vrijwel overal zeezicht.

De liefhebbers kunnen het laatste stuk naar Diafani door een beboste rivierkloof te voet afleggen (3,5 km, 0 m stijgen en 240 m dalen, 1 uur). In de middag is er een wandeling naar een strand (9,5 km, 250 m stijgen en dalen, 3 uur).

Overnachting in

Diafani

Dag 3

Boottocht naar Saria island of naar Forokli beach.
April - Juni: naar Saria op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. De overige dagen naar Forokli beach.
Juli - September: naar Saria op elke dag behalve zondag; deze dag wordte er naar Forokli beach gevaren.

In de ochtend word je met een bootje in ca. 1 uur naar het onbewoonde eiland Saria of in ca. 30 min. naar het meestal verlaten strand van Forokli gebracht. In het oude Griekenland was op Saria een welvarende stad waarvan de restanten nog zichtbaar zijn. Er staat een bijzondere wandeling gepland. Natuurlijk is er ook tijd om te zwemmen of te relaxen en de picknick smaakt hier heerlijk. Op beide plekken kun je even Robinson Crusoe spelen.
Op Saria kun je een wandeling maken maken (7,5 km, 340 m stijgen en dalen, 3,5 uur), of alleen relaxen. Vanaf Saria is ook de boottocht terug inbegrepen.

Vanaf Forokli loop je via een bedding en later een prachtig voetpad door het rivierdal landinwaarts te lopen. Ook in de zomer kom je onderweg nog water tegen en in het voorjaar veel bloemen. Via een oud kapelletje en een landweg loop je terug naar Diafani (10,5 km, 330 m stijgen en dalen, 3,5 uur).

Overnachting in

Diafani

Dag 4

Vanaf Diafani het binnenland in, vanwaar je over een prachtige oude Kalderimi (geplaveid muilezelpad) naar het agrarische dorpje Avlona loopt. Hier lijkt de tijd te hebben stil gestaan als je kijkt hoe men hier met de hand nog de velden bewerkt. Dit is een prima plek om de inwendige mens te verwennen in de kleine taverna. Vervolgens kun je een ruime pauze nemen en rustig naar Olympos wandelen, of afdalen over een antiek pad naar de overblijfselen van de oude stad Vroukounda aan zee. Ruïnes en een grotkerkje maken dit tot een bijzondere plek. Dezelfde weg weer stijgend terug naar Avlona.
Vanaf Avlona loop je verder via kleine paden naar het imposant tegen een berghelling gelegen dorp Olympos. Dit is de meest bijzondere plek van Karpathos, waar oude tradities nog leven (19,5 km, 720 m stijgen en 460 m dalen, 7 uur - zonder afdaling en klim naar Vroukounda ca. 11 km, 450 m stijgen en 250 m dalen, 4 uur).

Overnachting in

Olympos

Dag 5

Neem ruim de tijd om door het dorp Olympos te zwerven in de kleine trappenstraatjes. Heerlijk ontbijten op je terras met uitzicht. Natuurlijk zijn er ook diverse leuke winkeltjes waar lokale souvenirs worden verkocht. Ga ook kijken in de vallei onder Olympos om te zien hoe men de velden bewerkt. Je komt langs verscholen kerkjes en een mooie bron in een groene omgeving. Korte relaxte rondwandeling, waar veel te zien is onderweg, waaronder een fraaie bloemenpracht (3,5 km, 110 m stijgen en dalen, 2 uur).

Overnachting in

Olympos

Dag 6

Vandaag maak je de langste, maar wellicht ook meest indrukwekkende tocht van de reis. Je volgt de bergkam en loopt van top naar top richting Spoa, gelegen op de ’wespentaille’ van het eiland. Op meerdere plekken zie je de zee aan weerszijden. Vanuit Olympos volg je een goed bewaard gebleven kalderimi (geplaveid stenen pad) naar een vruchtbare vallei. Langs enkele kleine boerderijtjes en landbouwterrasjes en deels beboste berghellingen hebben we steeds wisselende uitzichten. Aan het einde van deze lange, maar prachtige tocht dalen we af via een stenig pad naar het dorpje Spoa, waar we in het dorpscafé wachten op transport naar het aan een mooie stille baai gelegen verblijf in Lefkos (19 km, 780 m stijgen en 420 m dalen, 7 uur).  Deze tocht laat zich desgewenst op meerdere manieren inkorten (tot maximaal ongeveer de helft).

Overnachting in

Lefkos

Dag 7

Vandaag loop je langs Romeinse opgravingen over een mooie kalderimi naar het bergdorpje Mesochori. Je kunt heen en weer lopen, met gegarandeerd heel andere uitzichten terug als heen. Ook kun je er voor kiezen om je te laten wegbrengen naar Mesochori of je juist vandaar terug te laten brengen (extra kosten ter plekke). Flexibiliteit alom. Zo kun je er een rustige dag van maken met volop gelegenheid om een duik in zee te nemen (max. 16,5 km, 425 m stijgen en dalen, 5 uur).

Overnachting in

Lefkos

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Wij zorgen voor een transfer naar de luchthaven.

Lefkos is een heerlijke plek om een paar dagen langer te blijven en van de diverse leuke strandjes te genieten.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in kleine familiehotels, soms eenvoudig, soms wat comfortabeler, maar overal met sfeer en gezelligheid.

Pigadia
We reserveren een rustig hotel, gelegen aan de rand van het centrum en nabij strand en zee.

Diafani
Hier overnacht je in ruime studio's met kitchenette en een vriendelijke en behulpzame eigenaar, die samen met zijn vrouw deze accommodatie runt. Fijne balkons met schuin zicht op zee.

Olympos
Klein hotel in het dorpscentrum, met zicht op zee én Olympos. Eenvoudige maar vriendelijke accommodatie met mooi uitzicht. Men heeft een eigen café en restaurant waar je ontbijt. Het dorpje Olympos kan in de zomer druk zijn, maar alleen tussen 11 en 4, als de bussen komen (en dan ben je zelf aan het wandelen).

Lefkos
Hier hebben we enkele eenvoudige studio's niet ver van de zandstrandjes die het plaatsje Lefkos rijk is. De inrichting is simpel en doelmatig, maar wel met eigen badkamer en goede bedden. Verder heb je prachtig zicht op zee vanaf je balkon en een prima ontbijt is inbegrepen. Voor het avondeten kun je terecht bij het restaurant of één van de andere leuke tavernas in de omgeving.
In sommige gevallen kan het ook zijn dat je bij ons vaste adres in het nabij gelegen bergdorpje Mesochori overnacht. Vriendelijke mensen en prachtig uitzicht.

Over de maaltijden

Je kunt soms bij de accomodatie dineren, maar soms ook in een taverna in het dorp. Buiten de hoofdstad Pigadia is het niet altijd eenvoudig om lunches in te kopen. Ter plekke kun je bij de accommodaties spulletjes voor de lunch kopen of in een van de kleine minimarktjes die er zijn.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen inclusief ontbijt
 • alle transfers (twv ca. € 100, - pp):
  - transfer van / naar het vliegveld op dag 1 en 8
  - transfer naar Diafani (dag 2)
  - transfer naar Lefkos na afloop wandeling (dag 6)
  - transfer vanaf het strand naar de accommodatie (dag 7)
 • boottocht Saria eiland of strand van Forokli op dag 3.
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • vervoer naar/van Karpathos (vlucht is los bij te boeken)
 • overige maaltijden
 • overige (optionele) transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

De meeste dagen maak je flinke wandelingen. Twee dagen, dag 4 en 6, zijn wat langer en zwaarder; beide wandelingen kunnen worden ingekort. Verder zijn de wandelingen pittig, maar niet echt zwaar. Je wandelt meestal over oude muilezelpaden en kleine bergpaadjes. Je dient soms aanzienlijke hoogteverschillen te overbruggen. Af en toe zijn er steile stukken met veel rotsen, soms loop je ook over beschaduwde vlakke paden.

Karpathos is een bergachtig eiland en de paden zijn niet overal zelfs makkelijk te volgen. Enig oriëntatievermogen en wat wandelervaring komt van pas, want veel andere wandelaars om de weg te vragen zul je niet tegenkomen!

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vanuit Diafani kun je via een kustpad aantrekkelijke strandjes bereiken. Bij Lefkos zijn aantrekkelijke strandjes nabij.

Kijk wel of het aantal dagen van de reis uitkomt met de mogelijkheden die de (charter-)vluchten hiervoor bieden! Wij kijken dat graag voor je na.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht naar Karpathos. Wij kunnen een  vlucht met Tuifly voor je boeken. De vluchtdagen zijn maandag, donderdag en zondag.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst word je in de hal van het vliegveld opgewacht en per taxi naar het hotel in Pigadia gereden.

Vanaf het eindpunt van het arrangement in Lefkos word je ook weer met de taxi naar het vliegveld gebracht. 

U kunt dit arrangement starten van medio april t/m medio oktober. Reserveer uw reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol. Rechtstreekse vluchten zijn er niet op woensdag en zaterdag, op alle andere dagen wel. Dit zijn chartervluchten met TUIFly of Transavia. Let daarbij op indien u de reis uit wil breiden naar meer dan 8 dagen!
In het vroege voor- en naseizoen is het heerlijk rustig, maar zijn er heel weinig toeristische voorzieningen geopend. In de zomer kan het zeer warm zijn, ondanks de vaak waaiende zeewind. Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op maandag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.
Er is ook een SNP groepsreis met (bijna) hetzelfde programma. Indien u niet gelijk met een van deze groepen op wilt lopen kunt u de vertrekdata en het reisprogramma (op internet) bekijken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Karpathos ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Alle benodigde transfers tijdens dit arrangement zijn inbegrepen. Vanaf het moment van aankomst op het vliegveld tot en met het vertrek zorgen wij dat je naar de juiste locatie gebracht wordt.

Nota bene: omdat het kan voorkomen dat er meerdere reizigers tegelijk arriveren, kan het zijn dat transfers met meerdere mensen per auto worden uitgevoerd (maximaal 4 personen per auto; bij transfer Pigadia-Diafani max. 6 personen).

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

het_dorp_olympos.jpg

Griekenland - Karpathos

Wandelen langs kliffen en stille baaien

Wandelvakantie langs kleine familiehotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.