Kerk_Tinos_in_avondlicht.jpg

Griekenland - Cycladen, 9 dagen Wandelen op Tinos en Andros

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit pensions

Ontdek onbekend Andros en Tinos, twee van de mooiste wandeleilanden van de Cycladen op slechts 2 uur varen van het vasteland. Op Andros volg je de prachtige oude paden van de Andros Route naar fraaie zandstranden, weelderig groene dalen en natuurstenen huizen. Op Tinos vind je witte labyrintdorpen, de burcht Exoburgo, kunstzinnige duiventorens en bizarre granietrotsen. Je overnacht in kleine gastvrije familiepensions aan zee of in het binnenland.
Verder eilandhoppen? Combineer deze reis dan met onze wandelreis naar de centrale Cycladen: 'Naxos en Amorgos'

Uniek aan deze reis

 • Andros-stad
 • Authentieke onderkomens bij Griekse families
 • Herenhuizen en musea van Andros-stad
 • Intacte ezelpaden op de Andros Route
 • Kunstzinnige duiventorens Tinos
 • Strand èn binnenland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Artikel - De historische voetpaden van Andros

Kleine dorpjes, oude watermolens. Beschutte kloven vol paarse bloemen. Of een heldere zoetwaterpoel waarboven libellen dansen. Het Griekse eiland Andros is een paradijs voor wandelaars! Lees dit artikel op oppad.nl.

Dag tot dag

Griekenland - Cycladen, Andros & Tinos

De Cycladen: een Griekse archipel in de Egeïsche Zee. Het zijn meer dan vijftig kleine en grote eilanden, die een cirkel vormen rond het onbewoonde, heilige Dilos: volgens de Griekse mythologie het geboorte-eiland van Apollo en Artemis. Eilandhoppen naar Andros en Tinos brengt je naar twee van de mooiste wandeleilanden van de Cycladen-groep. Beide eilanden zijn niet zo bekend en dus niet toeristisch. De meeste bezoekers zijn de Grieken zelf, die weten waar het mooi is... 

Andros is niet toeristisch en relatief onbekend. Het is een ideaal wandeleiland, door een netwerk van oude muilezelpaden, die worden geflankeerd door zeer typische erfscheidingsmuurtjes. De organisatie 'Andros Route' houdt deze paden in perfecte conditie. Het landschap wordt bepaald door de vele terrashellingen en mooie dorpjes, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ook biedt het eiland de wandelaar verrassend groene valleien met weelderige tuinen. Andros behoort samen met Naxos tot de vruchtbaarste Cycladen-eilanden. De huizen zijn gebouwd met grijze schistplaten en wijken qua architectuur duidelijk af van de zo bekende witte, kubische Cycladen-huizen. Fijn is ook dat er prachtige en rustige baaien zijn met heerlijke zandstranden.

Tinos is bekend als het 'Lourdes van Griekenland', want op 15 augustus puilt Tinos Chora en haar Evangelistria-kerk, uit van de pelgrims. Dit bergachtige eiland is een waar wandelparadijs, met een ruig randje. Met marmer geplaveide wandelpaden voeren langs witte, tot kunstwerken verheven duiventorens. Hun ligging op de geterrasseerde berghellingen is uniek. Je bezoekt prachtige dorpen met een wirwar van steegjes en een oude Venetiaanse bergburcht. Maar ook zijn er nog stille, met tamarisken omzoomde stranden. Vanuit Tinos heb je de mogelijkheid om het antieke Delos te bezoeken. Eens was dit een belangrijk religieus centrum van de antieke Griekse beschaving. Je kunt er rondzwerven over het uitgestrekte opgravingsterrein. De (marmeren) Leeuwengalerij van Delos is wereldberoemd.

Meer eilanden
Na afloop van je verblijf op Tinos kun je terugreizen naar Athene, maar ook je eilandenreis voortzetten op Amorgos, Naxos of Santorini.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Athene word je opgewacht voor een transfer naar de haven van Rafina. Hier neem je de avondboot naar Andros. De overtocht duurt ongeveer 2 uur. Je komt aan in de havenplaats Gavrio en neemt bij de aanlegplaats de bus naar Andros Chora (Stad).

Overnacht je voorafgaand aan het reisarrangement in Athene of Rafina, dan reis je op dag 1 van dit arrangement, met de vroege ochtendboot naar Andros.

Overnachting in

Andros-stad - Pension Stella

Dag 2

Over brede kalderimia (geplaveide ezelpaden) en een fraai bospad wandel je naar Apikia, een dorp dat bekend is om z'n bronwater, in een groene vallei. een uitgestrekt dorp in een brede, zeer groene vallei. Langs cipressenhagen en over oude, ommuurde paden wandel je omlaag. Langs de oude, vervallen Bitsis-woontoren waar een bijzondere sfeer hangt, en door olijfboomgaarden, gaat het verder naar het Gialia-zandstrand. Na het zwemmen is er nog even een pittige klim over een rotskaap. Daarna daal je af naar het pension aan het Nimborio-strand van Andros Chora.
Wandeling: 9 km, 420 m stijgen en dalen, 4 uur.

Je kunt ook met een taxi naar Apikia en alleen teruglopen, om meer tijd te hebben een bezoek aan Andros Chora (Stad) met haar fraaie redershuizen en musea.

Overnachting in

Andros-stad - Pension Stella

Dag 3

Vanuit Andros Chora loop je over een oud stenen pad omhoog met uitzicht op een groene vallei, gesierd door omhoog priemende cipressen in een zee van olijfbomen. Je komt langs kunstig gestapelde stenen muurtjes en door de fraaie dorpen Lamira en Mesaria met hun mooie kerken en verkoelende bronnen. Een volgende kalderimi daalt af naar een prachtige oude Venetiaanse brug over een beekbedding.

Het hoogtepunt is de stevige klim over een oude trappenweg naar het Panachrantos-klooster, dat hoog tegen de berghelling van de Gerakonas aan is geplakt. De uitzichten onderweg over het eiland, de zee en het bijkomen op de binnenplaats van het klooster, vergoeden veel. Tot slot daal je af door het groene dal en de ‘moerassige’ delta van de Livadia-beek, terug naar Andros Chora, met een mooi uitzicht op de gele, roze en witte huizen van het stadje.

Wandeling: 17,5 km, 650 m stijgen en dalen, 6,5 uur (ingekorte wandeling: 14 km, 400 m stijgen en dalen, 5,5 uur).

Overnachting in

Andros-stad - Pension Stella

Dag 4

Per taxi (ter plekke te regelen en te betalen) of per bus reis je in de ochtend van Chora naar Ormos Korthiou. Vanaf deze baai loop je grotendeels via oude paden terug naar Andros Chora. Je volgt een prachtige route door het half verlaten binnenland. Fraaie uitzichten, kleine verstopte dorpen, oude watermolens en mooie oude stenen paden zijn onderweg je deel.

Het eerste deel van de route voert vanaf de baai van Korthi door oud cultuurland omhoog naar het tussen terrassen gelegen dorp Kochilos. Boven dit dorp troont de rots met het oude fort Paleokastro. Je daalt vervolgens af over een mooie kalderimi langs de ruïnes van enkele watermolens. Langs of door het dorpje Sineti steek je een heuvelrug over om in de brede en groene vallei van Andros Chora te komen. Je hebt prachtige uitzichten over de vallei en het stadje. Via een route door bos en boomgaarden, en dwars door het stadje, bereik je pension Stella aan het Nimborio-strand.

Wandeling: 13,5 km, 550 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Er is ook een uitdagender variant die over de hoge bergrug tussen Korthi en Chora loopt en vrij wel uitsluitend via oude paden gaat: 15 km, 700 m stijgen en dalen, 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Andros-stad - Pension Stella

Dag 5

In de ochtend vaar je naar het eiland Tinos (ongeveer 2 uur).Vanuit het door en door Griekse pension in het sneeuwwitte dorp Falatados, kun je ’s middags een heerlijke middagwandeling maken over beschaduwde paden. Eerst door het dorp Falatados, dan over een kalderimi naar het dorp Myrsini, van waar je afdaalt het dal van de Livadia-beek in. Je kunt kiezen om van hier af door te wandelen naar het Livadia-strand, of om via een ander wandelpad terug te lopen naar Falatados over een eveneens geplaveid pad.

Ook raden wij je zeker aan even door Falatados te zwerven: via de smalle straatjes en soms overdekte steegjes ontdek je de bijzondere architectuur van het dorp.

Wandeling: 4,5 km (12,5 km), 200 m (440 m) stijgen en dalen, 2 uur (5 uur).

*) NB: in april en (grotendeels) oktober overnacht je niet in Falatados, maar in Tinos Chora

Overnachting in

Falatados (Tinos Chora in april en vanaf medio oktober)

Dag 6

Tijdens een rondwandeling in een grote boog om de Exomburgo-berg, verken je de mooiste dorpen van Tinos. Bovenop de top ligt het Venetiaanse fort Exoburgo.

Je wandelt door valleien met kunstig aangelegde terrassen, via smalle dorpssteegjes langs kapellen en een enkel klooster. In de brede vallei tussen Loutra en Kambos staan enkele van de fraaiste duiventorens, zo karakteristiek voor Tinos. Dit is misschien wel de mooiste wandeling die er op het eiland te maken is.

Wandeling: 16 km, 220 m stijgen en dalen, 7 uur.

Overnachting in

Falatados

Dag 7

Vandaag kun je kiezen uit twee mogelijkheden:

 1. Een bijzondere wandeling vanuit Falatados door het bizarre granietrotsenlandschap rond Vola, en vervolgens door een prachtig groen rivierdal naar het traditionele dorp Agapi. Daarna gaat het via een oude, vervallen kalderimi over heuveltoppen met schitterende uitzichten naar het artisjokkendorp Komi. Je wandelt opnieuw door een rivierdal, maar nu omhoog naar Loutra en Koumaros aan de voet van de Exemburgo en terug naar Falatados. Wandeling: 16 km, 540 m stijgen en dalen, 6 uur.
 2. Je kunt ook per taxi of bus naar de baai van Panormos in het noorden van Tinos. Van hieruit maak je een rondwandeling in het achterland naar het bijzonder mooie dorp Pyrgos, dat geheel in het teken staat van de marmerbewerking. Bij Panormos zijn terrassen, en stranden voor een duik in zee. Wandeling: 7,5 km, 230 m stijgen en dalen, 2,5 uur.
  NB: deze wandeling laat zich echter beter ondernemen (qua transport) vanaf Tinos Chora. We raden een extra overnachting daar aan. Zie dag 9.

Overnachting in

Falatados

Dag 8

Na een rustig begin van de dag in Falatados sluit je je verblijf op Tinos in stijl af door van Falatados naar Tinos Chora te wandelen. Na het eerste deel over een bekend pad, heb je tijdens het tweede deel, lopend over een langgerekte kalderimi, je doel steeds in zicht: het helder witte Tinos Chora. Een gemakkelijker 'uitloop' is nauwelijks denkbaar.
In de vrije (na)middag kun je Tinos-stad te bezoeken. Een bezoekje aan de enorme bedevaartkerk Panagia Evangelistria is zeker de moeite waard net als de zonsondergang bij het monument. 

Wandeling: 8 km, 100 m stijgen en 450 m dalen, 3 uur.

Overnachting in

Tinos Chora

Dag 9

Vandaag eindigt je reis op Tinos. Let er vooral op dat je de bootreis vanaf Tinos los moet bijboeken; de mogelijkheden staan onder 'Aanvullende opties'!

Om terug te reizen naar Rafina of Piraeus, is meestal een middagboot mogelijk. Naar Rafina is er op werkdagen vaak ook een boot in de ochtend. Als je verder reist naar Naxos, Amorgos of Santorini, vertrek je meestal in de ochtend.

NB.Als je nog een dagje naar het marmerdorp Pyrgos in het noorden wilt gaan, kan dat prima vanuit Tinos Chora. Dat kan per bus, maar je kunt ook een auto huren. We hebben een leuke rondwandeling by Pyrgos. Zie voor informatie en route dag 7.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Athene

Verken de groene longen en de oudheden van Athene tijdens dit bijzondere SNP 'walking-dinner'. Verspreid je diner over 3 bijzondere tavernas en geniet van het moois dat de hoofdstad van Griekenland te bieden heeft. Na dit 'lopend buffet' lekker slapen in een centraal gelegen hotel.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in kleinschalige Griekse familiepensions. De kamers hebben een eigen badkamer en balkon. 

Op Andros overnacht je in een vriendelijk familiepension. Het is pal aan zee gelegen met een zandstrand voor de deur. Er is ook een prettig beschaduwd terras.
Op Tinos ligt het pension in het binnenland, in een authentiek dorpje. Het pension is gebouwd in de typische Cycladenstijl en de eenvoudige kamers liggen verspreid over meerdere kleine gebouwtjes. Daartussen ligt een groot terras, dat ook grenst aan het restaurant. De eigenaars spreken vrijwel alleen Grieks, zodat een taalgidsje hier wel van pas komt. Massatoerisme is hier erg ver weg.
*) Vroeg en laat in het seizoen (april, oktober) overnacht je in een klein, fraai boutiquehotel in Tinos Stad omdat een verblijf in het hoog gelegen Falatados dan wat minder aangenaam is.

Meer informatie over de accommodaties krijg je via de link bij het dag tot dagprogramma. Dit zijn onze vaste accommodaties. Het kan voorkomen dat een accommodatie vol is op moment van boeking. In dat geval word je ondergebracht in een gelijkwaardig alternatief.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een Grieks ontbijt voor je klaar. De lunch en diners kun je steeds makkelijk zelf inkopen of gebruiken in een sfeervolle taverne.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • boottickets Rafina-Andros en Andros-Tinos
 • transfer viegveld Athene - haven van Rafina op dag 1 (of transfer vliegveld-hotel bij extra nacht in Rafina vooraf)
 • transfers van haven (Tinos) naar accommodatie en terug
 • transfers busstation (Andros Chora) naar accommodatie en terug
 • op Andros: (snoei) gereedschap in bruikleen onderweg
 • bijdrage padenonderhoud op Andros door Andros Routes
 • digitale reisinformatie en gebruik SNP Reisapp
 • up to date wandelkaart met wandelpaden Andros 1: 27.000 (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • bootreis na afloop vanaf Tinos naar elders (optioneel bij te boeken)
 • overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting/ klimaatadaptatietax (Climate resilience tax): afhankelijk van hotelcategorie tussen ca. € 0,75 en € 5,- pppn)

Over de activiteiten

Je maakt stevige wandelingen over vaak stenige paden, soms loop je ook over geplaveide trappenpaadjes. De meeste wandelingen laten zich desgewenst makkelijk inkorten.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Op Andros is het strand vlakbij en is er nog een extra wandeling te maken. Vanuit Tinos kunt u met een dagtocht het heilige eiland Delos bezoeken.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Mati (Mati)

Hotel Mati is een prima 4* hotel, vlak aan zee, tegenover het kleine haventje van het badplaatsje Mati. Mati ligt enkele kilometers ten noorden van Rafina, en is daarmee een prima plek om overnachtingen vooraf of na afloop van een reis te plannen met veerbootverbinding vanaf Rafina. Bijvoorbeeld de Cyladenreizen die Andros aandoen.

Het hotel heeft een restaurant  met terras met uitzicht op zee en het zwembad. Er is tevens een prettige lounge en de kamers zijn comfortabel, maar zonder opsmuk. De meeste kamers hebben uitzicht op zee en het hotel is rustig gelegen. Er is een prima taxiservice met de haven van Rafina.

interieur_kamer.jpg

Hotel Jason Inn

Modern hotel, prima kwaliteit. Ruime, comfortabele kamers met eigen badkamer, airco, telefoon, tv, minibar. Het hotel beschikt over een bar en een restaurant en tijdesn de zomermaanden worden de maaltijden (naar wens) op het dakterras geserveerd waar u kunt genieten van een magnifiek uitzicht.

Coco-Mat hotel Athens

Middenin de elegante wijk Kolonaki, net buiten de National Gardens, vind je het kleinschalige designhotel 'Coco-Mat Athens'. Het heeft een bijzondere architectuur en is modern ingericht met oog op comfort, service en design alsmede duurzaamheid. Daar past ook het verkooppunt van de duurzaam ontwikkelde Coco-Mat slaapproducten bij. Dit 4* hotel heeft uiteraard alle moderne faciliteiten die je van een dergelijk hotel kunt verwachten, maar bijzonder is dat je slaapt op de superieure bedden van 'Coco-Mat'. In het souterrain is de ontbijtruimte en de cafetaria, met een klein binnenplaatsje. Koffie drankjes en eenvoudige maaltijden worden hier geserveerd, maar eten op het dakterras kan ook. Op het dak vind je een fraai dakterras met schitterend uitzicht op Lycabbettus en de rest van de stad. De muren zijn hier opgefleurd met fantasievolle muurschilderingen.

De verschillende kamertypes zijn ruim en de luxere versies hebben een klein balkon. De exacte inrichting varieert per kamer. De standaardkamers gaan vanaf 20 m2 en de suites gaan tot 30 m2. De luxe metropolitan loft is 40 m2. Er is een moderne badkamer met inloopdouche. De kamertypes:

 • Sleep tight room: de basic slaapkamer, zonder balkon, met zicht op de binnenplaats.
 • Boulevard room: vergelijkbaar met sleep tight, alleen met uitzicht over het Kolonaki district.
 • Urban room: kamer vergelijkbaar met sleep tight, maar met balkon.
 • Boulevard suite: ruime 30 m grote kamer inclusief zithoek, met balkon en uitzicht over Kolonaki
 • Urban Suite en Metropolitan suite: de grootste (40 m2) suites met de meest riante inrichting en balkon met city-view.

Coco-Mat Athens Jumelle

Cocomat Athene Jumelle is gevestigd in Kolonaki, een wijk op stand net buiten het centrum en hier vind je ook veel ambassades. Hotel Jumelle bestaat uit een neoklassiek gebouw met een stijlvolle moderne uitbreiding. De kamers zijn volledig ingericht met hoogwaardige COCO-MAT meubels en beddengoed voor een unieke slaapervaring.

Het neoklassieke gebouw bestaat uit zes kamers en een suite. De overige kamers zijn in de moderne vleugel. De stijl van de inrichting is trendy en eenvoudig. Alle kamers zijn uitgerust met een koffiezetapparaat, waterkoker, koffiecapsules en theesoorten, die gratis zijn. Het gebruik van de minibar is ook gratis voor de gasten in de suites.

In het restaurant geniet je van traditionele Griekse gerechten in zoete en hartige smaken, terwijl je je kunt verfrissen in het binnenzwembad of de hamam in de spa van het hotel.

 

De kamers:

‘Proxy’-kamers bevinden zich op de begane grond (raam geen uitzicht).

‘Peer’-kamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel met een groot raam met uitzicht op de wijk Kolonaki

‘Peer’-balkonkamers bevinden zich op hogere verdiepingen, aan de achterkant van het hotel en hebben een balkon met uitzicht op de wijk Kolonaki

Familie ‘peer’ kamer bevindt zich op de eerste verdieping met raam voor 4 personen

Neoklassieke kamers hebben de oorspronkelijke vorm van het neoklassieke gebouw behouden, waarbij luxe wordt gecombineerd met de sfeer van een ander tijdperk.

De neoklassieke suite heeft een extra living-ruimte.

Athenean Suites:  suite met balkon met uitzicht op de Atheense skyline en kunstwerken, geïnspireerd op het bruisende stadsleven.

Coco-Mat Athens BC

Coco-mat Athens BC is een luxe 5* designhotell tegenover het Acropolis museum, aan de rand van Plaka. Bijzondere en moderne vormgeving met een prachtig atrium, waar rondom de kamers gegroepeerd zijn. Vanaf het dakterras met zwembad vrij uitzicht op de Acropolis. Eén van de beste hotels in Athene centrum.

Coco-mat Athens BC is slechts een korte wandeling van de Akropolis en dicht bij een aantal bezienswaardigheden van de stad. De elegant ingerichte kamers en suites bieden een ontspannen verblijf op de beste matrassen gemaakt door Coco-mat, een gerenommeerd Nederlands-Grieks bedrijf in het maken van bedden.
Het dakterras met het panoramische uitzicht over de stad Athene (helemaal tot aan de zee) met zwembad is een unieke plek met uitzicht op het Acropolis Museum en natuurlijk de Acropolis zelf.

De entree van het hotel is indrukwekkend met een groot atrium tot aan het glazen dak. Rondom dit atrium zijn de kamers gegroepeerd. Het hotel beschikt over een lounge, café en restaurant. In de wintermaanden is ook het binnenzwembad geopend.

Er zijn de volgende standaard kamertypes; City View, Museum View, Acropolis View en de riante Acropolis Suites.

 • City View (kamers aan de achterkant van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op de buurt van Athene)
 • Museumzicht (kamers aan de voorzijde van het hotel met een raam of een balkon met uitzicht op het Akropolismuseum)
 • Acropolis View (kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis en het Akropolismuseum)
 • Acropolis Suite (ruime kamers aan de voorzijde van het hotel met een balkon met uitzicht op de Akropolis, het Akropolismuseum en de heuvel Filopappou).

Transfers

Transfer haven Piraeus naar Centrum Athene (vanaf € 40,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de haven van Piraeus naar het centrum van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het centrum van Athene gebracht per taxi, bijvoorbeeld naar het hotel waar u verblijft. Zo hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Piraeus naar Airport Athene (vanaf € 80,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf de haven van Piraeus naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt een eindje ten oosten van de stad en u bent 45-60 minuten onderweg.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer haven Rafina naar Airport Athene

Transfer per taxi vanaf de haven van RAfina naar het vliegveld van Athene.

U wordt bij aankomst van uw boot opgewacht en naar het vliegveld van Athene gebracht per taxi. Dit vliegveld ligt op ca. 25 min. rijden vanaf de haven van Rafina.

Met deze transfer hoeft u niet op zoek naar een taxi in de chaos die er altijd heerst bij aankomst van een veerboot, of te wachten op de bus naar het vliegveld.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer van het vliegveld naar centrum Athene (vanaf € 75,- per boeking)

Transfer per taxi vanaf het vliegveld van Athene naar (een hotel in) het centrum van Athene. Je wordt door onze chauffeur in de aankomsthal opgewacht. Het vliegveld van Athene ligt een eindje ten oosten van de stad. Dat betekent dat je ca. 45-60 minuten onderweg bent om bij in het centrum te komen. Op deze manier hoef je niet met bagage in de metro of bus te slepen en word je bij je hotel afgezet.

Dit is de veiligste en snelste optie om van het vliegveld bij je hotel te komen.

Voorwaarden: Je dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Transfer Athene Centrum naar haven Rafina

Transfer per taxi vanaf het centrum van Athene naar de haven van Rafina, voor het geval u vooraf aan het arrangement in Athene verblijft. Indien u in een bij ons geboekt hotel in Athene verblijft, wordt u daar opgehaald. Zo niet, dan dient u aan te geven waar u wilt worden opgehaald bij boeking. U wordt bij de haven altijd bij de juiste vertrekpier afgezet, zodat u niet ver hoeft te lopen om op uw boot te komen.

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking te reserveren.

Veerboot van Tinos naar Piraeus (vanaf € 69,- per persoon)

U kunt bij ons de veerboot van Tinos naar Piraeus boeken. Wij boeken voor u de boot die in de middag van Tinos vertrekt en na ca. 5 uur varen in de avond in Piraeus is. Dit is met name een prettige verbinding bij een aansluitend verblijf in Athene.

Voorwaarden:

Prijs is per persoon. In onze totaalprijs zit een bedrag aan servicekosten, nodig voor het reserveren van tickets en de service in het geval van problemen.

Wij raden u aan vanaf Piraeus ook een transfer naar uw hotel in Athene bij te boeken: gemakkelijk, niet wachten en geen stress om een taxi te vinden in de chaos bij aankomst van de boot.

Veerboot van Tinos naar Rafina (vanaf € 50,- per persoon)

U kunt bij ons de veerboot van Tinos naar Rafina boeken (iets minder dan 4 uur varen). Op de meeste dagen is er zowel een ochtend- als een middagboot. Dit is met name een prettige verbinding indien u aansluitend naar het vliegveld van Athene gaat (slechts ca. 20 min. per taxi), of een extra overnachting in Rafina heeft.

Voorwaarden:

Prijs is per persoon. In onze totaalprijs zit een bedrag aan servicekosten, nodig voor het reserveren van tickets en de service in het geval van problemen.

Bootreis van Tinos naar Amorgos (vanaf € 65,- per persoon)

Van Tinos kunt u, meestal via een overstap op Naxos, naar Amorgos reizen. Vanaf Tinos reist u meestal per catamaran naar Paros of Naxos (evt. met overstap) om 's avonds laat verder te reizen naar Amorgos. In het hoogseizoen kunt u soms ook nog met de Cycladenferry Skopelitis in de middag van Naxos naar Amorgos varen.

De dienstregelingen zijn meestal pas vrij laat bekend en niet alle websites hierover geven de juiste informatie; een betrouwbare site is deze: www.gtp.gr

Voorwaarden:

De prijs is per persoon. In onze totaalprijs zit een bedrag aan servicekosten, nodig voor het reserveren van tickets en de service in het geval van problemen.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Athene. Maar ook Mykonos is een optie (niet dagelijks).

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst in Athene (ATH) is de transfer naar Rafina geregeld. Arriveer je halverwege de middag op Athene rond 14.30-15.00 uur, dan kun je de aansluiting op de boot vanuit de haven van Rafina naar Andros (ca. 17.30) nog halen.

Kun je niet in 1 dag naar Andros, dan is een overnachting nabij de haven van Rafina noodzakelijk, of in het iets verderop gelegen badplaatsje Mati. Indien je wenst regelen wij een overnachting in hotel Avra in Rafina dat vlakbij de bootterminal is gelegen of hotel Mati in Mati, vanwaar je per taxi naar de boot gebracht wordt (inclusief). De volgende dag boeken we dan de ochtendboot voor je.

Vanuit Rafina ga je in ongeveer 2 uur per veerboot naar Andros. Deze veerboot gaat 2 tot 3 keer per dag in de zomer. Er gaat in elk geval elke ochtend een boot en op het einde van de middag en/ of begin van de avond. Meer gedetailleerde tijden zijn te vinden op www.gtp.gr. Afvaarttijden kunnen regelmatig wijzigen, zodat het goed is om de tijden vlak voor vertrek (nogmaals) na te kijken.

Op Andros reis je met het openbaar vervoer in 1 uur naar Andros stad. Vanaf het busstation word je naar je pension gebracht.
Op Andros en Tinos heb je een aantal maal de bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen.

Vanaf Tinos dien je je  bootreis los bij te boeken. Je kunt reizen naar Piraeus, Rafina (ca 4-5 uur), Mykonos* (ca. 50 min.), Naxos, Amorgos of Santorini.

Indien je na afloop terugreist naar Nederland, kun je vanaf Athene per metro naar het vliegveld. Bij het metrostation kun je hiervoor tickets kopen. Indien je met de metro gaat dien je lijn 3 te nemen, deze doet er ong. 30 min. over om van het centrum van Athene (Syntagma) op het vliegveld te komen. De metro rijdt tot laat in de avond.
Vanaf Rafina gaat een bus naar het vliegveld (ca. 20 min.) of je regelt ter plekke een taxi. Het is ook mogelijk vanaf de haven een transfer naar het vliegveld of naar Athene te boeken.
* Bij een terugvlucht vanaf Mykonos is een extra overnachting vooraf aan de terugvlucht nodig.

Extra nacht in Athene vooraf
Bij een verblijf voorafgaande aan het arrangement in Athene is de transfer van de luchthaven naar het hotel in Athene niet inbegrepen. Wel inbegrepen is de transfer van het hotel in Athene naar de haven van Rafina op de dag van vertrek naar Andros.
Voor meer informatie over vervoer van en naar het vliegveld kunt kijken op: www.athensinfoguide.com/nl

Je kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt. Reserveer je reis naar Griekenland tijdig i.v.m. de heen- en terug reis, de vliegtuigen zitten vaak al snel vol.
In het voorjaar zijn de eilanden gehuld in een uitbundige bloemenpracht. De beste wandelperiode is april en begin mei. In het najaar zijn de verschillende tinten geel, rood en bruin, in combinatie met de blauwe zee en het fraaie strijklicht de aandachttrekkers. In de zomer blijft de warmte door de bijna altijd waaiende zeewind (de Meltemi) meestal goed draaglijk. De zon schijnt bij temperaturen tussen 25 en 30 graden bijna voortdurend en het blauw van zee en lucht is de overheersende kleur. Met name vanaf begin oktober loopt het seizoen op het eind en kunnen diverse voorzieningen al gesloten zijn; wel is het dan heerlijk rustig.
Op zon- en feestdagen hebben veel opgravingen en musea aangepaste openingstijden, terwijl met name de kleinere meestal op dinsdag gesloten zijn. Er is op zon- en feestdagen minder openbaar vervoer, inclusief veerboten, op enkele feestdagen ligt alles zelfs stil. Zie de landeninformatie Griekenland.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Andros ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de Stichting Andros Routes

De stichting ‘Andros Routes’ heeft zich het lot van het goed ontwikkelde net van oude historische wandelpaden op Andros aangetrokken. Door deze prachtige oude paden te behouden en opnieuw open te stellen voor gebruik wil men oude cultuurhistorische waarden behouden en duurzaam (wandel-)toerisme te stimuleren. Helaas is men op Tinos nog niet zo ver, maar wellicht dat dit initiatief ook daar voet aan de grond krijgt.

Hierbij hoort dat de lokale bevolking betrokken raakt en ook mee kan profiteren van deze vorm van toerisme. Zo kunnen alle eilandbewoners met elkaar zorg dragen voor het behoud van natuur, landschap, tradities en historische plaatsen. Diverse kleinschalige toeristische voorzieningen passen bij dit concept. Op die manier blijft de toeristische ontwikkeling in de handen van de eilandbewoners en met respect voor natuur en landschap. Het werk voor de stichting wordt grotendeels gedaan met vrijwilligers.

Andros is hiermee een prachtig voorbeeld van de ontwikkeling van duurzaam toerisme geworden. Kroon op het werk is de ontwikkeling van een doorgaande langeafstands wandelroute die van noord naar zuid het eiland doorkruist. Deze route heeft als tweede route in Griekenland het officiële certificaat ‘European Quality Trail’ gekregen van de ERA (European Ramblers Association).

SNP Natuurreizen draag initiatief van ‘Andros Routes’ een warm hart toe en heeft besloten Andros als wandeleiland de ‘adopteren’. We sponsoren en faciliteren daarom ook enkele groepsreizen per jaar, waarbij je mee kunt helpen de oude wandelpaden open en schoon te houden. Bovendien laten we zo aan de plaatselijke autoriteiten en toerismeorganisaties zien dat we het als touroperator belangrijk vinden dat het toerisme op Andros zich op een kleinschalige en duurzame wijze ontwikkelt. Zo stimuleren we tevens vergelijkbare projecten.

Meer weten over Andros Routes of het project zelf steunen? Bezoek de website van Andros Routes.

Zelf je bijdrage leveren aan dit project tijdens je reis op Andros
Elke SNP wandelaar krijgt bij aankomst op Andros een evaluatieformulier van Andros Routes, met het verzoek die met ervaringen onderweg in te vullen. Zo weten de mensen van Andros Route precies waar ergens eventueel iets aan een pad moet gebeuren. Tevens krijg je een snoeischaar in bruikleen voor de duur van de reis. Je wordt verzocht de soms snel groeiende vegetatie (combinatie van water en warmte; met name bramen kunnen hardnekkig en vervelend zijn....) onderweg waar mogelijk een beetje in toom te houden. Zo helpen we de paden enigzins vrij te houden; als elke wandelaar dit doet heeft het zeker effect en profiteert iedereen daarvan!

 

 

Op Andros en Tinos heb je soms bus en taxi nodig om bij de wandelingen te komen. Het hangt sterk van de trajecten af of er af en toe een taxi nodig is. Op Andros zijn eigenlijk alle wandelingen vanuit het pension te doen en anders met een korte busrit, al is het sneller om naar Ormos Korthiou een taxi te nemen. Ook op Tinos kun je alle dagen wandelen vanuit het pension, met eventueel een korte transfer. Wil je op Tinos naar Panormos en Pyrgos (optioneel) dan beperken de bustijden de verblijfsduur daar, vandaar dat we daar een korte wandeling aanbieden. Wil je daar langer blijven dan is minimaal een keer een taxi nodig (ca. € 40,- enkele reis vanaf Tinos Stad). Verder heb je op Tinos voor de wandelingen vanuit Falatados de bus nodig bij verblijf in Tinos stad (nb: april en oktober).

Ga je binnenkort op reis naar Griekenland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/griekenland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/griekenland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Griekenland is goed geregeld. Het is niet moeilijk om een Engels sprekende dokter te vinden. Zelfs in kleinere dorpen en op eilanden is altijd een Health Centre te vinden. Toeristen, die uit één van de EU landen komen hebben recht op gratis medische hulp. Echter, een goede reisverzekering is noodzakelijk, omdat daarmee ook bezoeken aan privé-klinieken en verblijven in (vaak betere) niet-staatsziekenhuizen vergoed worden. In vergelijking met Nederland gaat het er zeker in de staatsziekenhuizen allemaal wat chaotischer en minder servicegericht aan toe.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Malaria
In de Evrosdelta in het noordoosten van Griekenland komt tijdens de maanden mei t/m oktober mogelijk Malaria voor. Bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen in verband met Malaria zijn extra belangrijk. Voor de bescherming tegen Malaria worden anti-Malariamiddelen aanbevolen op basis van een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Grieken zullen over het algemeen altijd bereid zijn u belangeloos te helpen als u onverhoopt in de problemen komt. Wordt u toch bestolen of raakt u iets kwijt dan moet u daar voor uw verzekering een politieverklaring van kunnen overleggen. In Griekenland is dit vaak een omslachtige en tijdrovende activiteit. Lang niet altijd kan men u bij de politie (astinomía) in het Engels te woord staan en bureaucratie en achtergebleven automatisering zorgen voor een trage verwerking. Tip: doe geen aangifte van diefstal (=misdrijf) maar van vermissing (= geen misdrijf); dit verkort te procedure aanzienlijk en is voor uw verzekering in de regel voldoende.
Het landelijke alarmnummer voor politie, ambulance en brandweer is 112. Noteer via uw accommodatie het plaatselijke nummer van politie of dokterspost.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Tinos

Griekenland - Cycladen

Wandelen op Tinos en Andros

Wandelvakantie vanuit pensions

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.