Frankrijk - Provençaalse Alpen, 8 dagen 'Retrouvance' op de grens van Mediterraan en Alpien

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs boswachtershuizen

Bijzondere voettocht door de Devoluy, een onbekend, maar prachtig gebied in de Provençaalse Alpen, in de 19e eeuw nagenoeg geheel ontvolkt, waardoor de natuur de kans kreeg te herstellen. Fraaie kalkmassieven en een bijzonder rijke planten- en dierenwereld. Unieke accommodaties: je overnacht in gerestaureerde boswachtershuizen die midden in dit bergland liggen. Uitstekende maaltijden worden dagelijks naar de afgelegen accommodaties gebracht. Deze wandelvakantie is ontwikkelt in samenwerking met het Franse Staatsbosbeheer.

Uniek aan deze reis

  • Door onbekende uitloper van de Alpen
  • Middenin de natuur
  • Spectaculaire beklimming Pic de Bure
  • Prima maaltijden op afgelegen plekken
  • Schitterend landschap
  • Totale rust
  • Verblijf in gerestaureerde boswachtershuizen
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Provençaalse Alpen

Verscholen achter de kalkplateaus van de Vercors en de bergen van de Diois, in een van de droogste en zonnigste delen van de zuidelijke Alpen, liggen de Provençaalse Alpen. In de naamgeving ligt het karakter al besloten: een uniek treffen van de mediterrane sfeer van de Provence met het koele hooggebergte van de Dauphiné. Met meer dan 1250 plantensoorten en 100 vogelsoorten waaronder steenarenden, oehoes en het auerhoen, behoort dit gebied tot een van de rijkste natuurgebieden van Frankrijk. Eind 19e eeuw werd deze landstreek getroffen door grootschalige aardverschuivingen als gevolg van ontbossing en overbeweiding. De bevolking trok noodgedwongen weg en sindsdien heeft het ONF (het Franse Staatsbosbeheer) vanaf 1880 een zeer doordacht herbebossingsprogramma uitgevoerd met oog voor resultaat op lange termijn. Alleen dankzij de herbebossing en het zorgvuldige bos- en natuurbeheer in dit gebied heeft de natuur zich zo fantastisch kunnen herstellen.

Dag 1

Aankomst in Agnielles, een stil gehucht waar tussen 1906 en nu het bevolkingsaantal afnam van 160 totdat het geheel ontvolkt raakte. We overnachten in een 16e-eeuws boshuis, gelegen in de Devoluy, ook wel Provencaalse Alpen genoemd. Verscholen achter de kalkplateaus van de Vercors en de bergen van de Diois, is dit een van de droogste en zonnigste delen van de zuidelijke Alpen. In de naamgeving ligt het karakter al besloten: een uniek treffen van de mediterrane sfeer van de Provence met het koele hooggebergte van de Dauphiné. Eind 19e eeuw werd deze landstreek getroffen door grootschalige aardverschuivingen als gevolg van ontbossing en overbeweiding. De bevolking trok noodgedwongen weg en sindsdien heeft het ONF (het Franse Staatsbosbeheer) vanaf 1880 een zeer doordacht herbebossingsprogramma uitgevoerd met oog voor resultaat op lange termijn. De huizen waarin de bosarbeiders destijds woonden, zijn de komende week ons onderkomen.

Overnachting in

boshuis Agnielles

Dag 2

We beginnen rustig over een bosweg naar Col de Berthaud (1324 m hoogte) en dalen af naar het gehucht Glaise. Hier is het landschap open en je hebt zicht op topjes in de omgeving. Via een wat lastiger paadje, door het erosie landschap, keren we terug naar Col de Berthaud en zoeken daar een andere, wat steilere route voor de afdaling naar Agnielles. Lengte 12,5 km, 550 m stijgen en dalen, 5 uur lopen. 

Overnachting in

boshuis Agnielles

Dag 3

Na een uurtje rustig inkomen, klimmen we het dal van Agnielles uit en bereiken via de Col du Vallon de Laup de 1740 m hoge Col de Lauteret. We hebben het bos voorlopig achter ons gelaten en bereiken de zone van de alpenweiden. Via de markante top van de Tête du Rif de Lauze, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de brede vallei van de Dévoluy, dalen we af naar het piepkleine dorpje La Cluse. Na de picknick lopen we onderlangs een van de grootste steenblokkenvelden van de Franse Alpen. De bodemerosie heeft hier een reusachtige aardverschuiving tot gevolg gehad, maar inmiddels ligt er een dikke laag aarde over het blokkenveld, zodat het wandelen niet lastig is. De wandeling eindigt bij het stille boswachtershuis van Rabioux. In dit gehucht leefden in de 19e eeuw nog enige tientallen gezinnen. Nu is het helemaal verlaten. Lengte 18,5 km, 1050m stijgen, 800m dalen. 6,5 uur. 

Overnachting in

boshuis Rabioux

Dag 4

We beginnen met een korte afdaling naar het ravijn van Rabioux. Na de oversteek stijgen we geleidelijk via het gehucht La Montagne en onderlangs de Trésaubenq  naar het met schitterende bossen begroeide dal van Sauvas. Via een graatje met mooi uitzicht bereiken we het boswachtershuis Les Sauvas (1350m hoogte).  Wandeling 14 km, 700m stijgen, 600m dalen, 5 uur lopen.
Wie zin heeft kan vanuit het boshuis een stukje afdalen om te gaan badderen in de beek Sigouste.

Overnachting in

boshuis Les Sauvas

Dag 5

Wie niet opziet tegen een fikse inspanning kan vandaag de 2709 m hoge Pic de Bure beklimmen, de hoogste top van het Massif du Dévoluy. Vanaf de top hebben we het mooiste uitzicht van de hele reis. Bij helder weer zijn de besneeuwde toppen van de Écrins in het noorden goed te zien. Op sommige dagen kan men vanaf deze plek zowel de Mont Blanc als de Mont Ventoux zien liggen. De klim begint bij de voordeur van het boshuis. Al snel ben je het bos uit en kunt genieten van vergezichten. Langzaam zig-zaggen we omhoog. Aangekomen op het Plateau de Bure van 2500m hoogte, ben je opeens in een andere wereld: stenen, rotsen en lucht, met in de verte een aantal science fiction-achtige schotelantennes. De echte die-hards gaan nog even door naar de top.... Via hetzelfde pad dalen we weer naar Le Sauvas. Wandeling: 15 km, 1400m stijgen en dalen, 7 uur lopen

Overnachting in

boshuis Les Sauvas

Dag 6

Vandaag gaan we op pad voor een van de mooiste en meest afwisselende wandelingen van deze reis. Via de kleine dam met waterval van de Sigouste klimmen we geleidelijk naar de Col de Matacharre (1659 m). We volgen de sterk geërodeerde, rotsachtige berghelling hoog boven het dal naar de volgende bergrug, de Col de Conode. We hebben prachtig zicht over de bergen van de Provençaalse Alpen. Hoog boven ons steken de kale, witte rotsen van het Montagne d’Aurouze scherp af tegen de felblauwe hemel. Via de kapel van La Crotte dalen we af in de Gorges de Buëch. In deze stenige kloof komen kudden gemzen en moeflons voor. Over de bodem van de kloof lopen we langs het beekje naar het stille gehucht Chaudun, dat onderin een immense ‘cirque’ ligt. Aan alle zijden rijzen de kalksteenwanden en kale hellingen tot 800 meter hoog boven ons op. Lengte 20 km, 700 m stijgen en dalen. 7 uur.

Overnachting in

boshuis Chaudun

Dag 7

We beginnen de dag met een rondwandeling door de indrukwekkende Cirque de Chaudun. Een fikse klim brengt ons op de Col de Chétive (1852 m), vanwaar we nogmaals een prachtig uitzicht over de hoge toppen van de Écrins hebben. Na dit uitzichtpunt dalen we iets af en wandelen door prachtige, bloemrijke weilanden om de rotspunten Roc des Noces en Roc de l’Aigle heen. Uiteindelijk bereiken we de brede pas van Chabanottes. Hier hebben we een prachtige gelegenheid om met de verrekijker de hoge bergweiden om ons heen af te speuren. Misschien krijgen we moeflons of herten in het vizier. Aan het eind van de middag dalen we geleidelijk af naar het stille gehucht La Rivière. Hier worden we opgehaald en naar Agnielles gebracht, het boswachtershuis waar we ook de eerste nacht verbleven. Lengte 17 km, 600 m stijgen en 750 m dalen; 6 uur.

Overnachting in

boshuis Agnielles

Dag 8

Na het ontbijt eindigt deze mooie wandelreis.

NB Programma

Let op: De in het dagprogramma vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in prachtig gelegen boswachtershuizen, die gerestaureerd zijn tot kleine groepsaccommodaties. Deze boswachtershuizen zijn alleen voor ons gereserveerd en er zijn dus geen andere gasten. De Agnielles en Sauvas zijn de boswachtershuizen het best uitgerust, daarom verblijven we daar 2 nachten.
Je slaapt in twee- tot vierpersoonskamers (kamerindeling is per boshuis anders, ter plekke wordt een zo eerlijk mogelijke verdeling gemaakt). Er zijn dekens aanwezig en aan het begin van de reis krijg je een lakenzak en kussensloop te leen. Je neemt wel je eigen handdoeken mee van huis. In elk boswachtershuis is tenminste één goede badkamer met douche en wc, meestal meer.

Deze week ben je even lekker off-line...er is in dit afgelegen gebied geen wifi en lang niet overal is er ontvangst voor je telefoon.

Over de maaltijden

Een Franse medewerker van het ONF verzorgt de maaltijden. Hij/zij doet inkopen voor het ontbijt en zorgt voor lunchpakketten. Voor de lunch heb je twee afsluitbare plastic bakjes nodig van samen 1 liter. Het avondeten wordt  bij restaurants in de omgeving opgehaald en naar de afgelegen boswachtershuizen gebracht. Vegetarisch eten wordt goed verzorgd. Vegan of glutenvrij is lastiger te regelen en kunnen we niet garanderen. 

Inbegrepen

  • verblijf in boswachtershuizen op 2- tot 4 persoonskamers
  • elke dag ontbijt, lunchpakket en diner (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8)
  • transfer van en naar station Veynes-Devoluy
  • vervoer van bagage
  • lokale transfer op dag 7
  • diensten 1-SNP reisleider en 1 lokale assistent/bagagevervoerder

Niet inbegrepen

  • heen en terugreis
  • eventuele entrees
  • verzekeringen
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De voettocht in de Provençaalse Alpen is stevig te noemen, met flinke hoogteverschillen. We volgen onverharde wegen, karrensporen en (vaak stenige) wandelpaden. Er zijn enkele passages die lastig zijn en voor mensen met hoogtevrees minder aangenaam. Een goede bergwandelconditie is nodig. Kijk per dag wat de afstanden en hoogteverschillen zijn.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Agnielles is ca. 1100 km. Je kan gedurende de week parkeren bij het gehucht Agnielles, waar de tocht begint en eindigt.
Volg vanaf Aspres-s-Buëch de N1075 noordwaarts richting Grenoble. Na 5,5 km rechtsaf onder spoorlijn door bij bordjes Gorges d’Agnielles en Auberge les Sabot de Vénus (onverhard, smal weggetje langs de rivier door kloofdal). Na 4,4 km bereik je Agnielles. Het Maison Forestiere ligt boven de Auberge. Je parkeert de auto op de grote P op ca. 600m vóór het gehucht Agnielles.
Let wel, er is in Agnielles niet veel te beleven en de accommodatie gaat pas open als de groep met de bus aankomt.
Je kan er ook voor kiezen om de auto in Veynes bij het station (gratis) te parkeren en met de bus mee te rijden naar Agnielles.

Carpooling
Ruim vóór aanvang van deze groepsreis wordt er door SNP een Whatsapp groep aangemaakt, zodat je eventueel groepsgenoten kunt vinden die met je mee willen rijden.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Veynes-Devoluy.

Van station Veynes-Devoluy kan je op de eerste dag meerijden naar boshuis Agnielles (30 min rijden). Het busje vertrekt uiterlijk om ca. 20.45 uur, afh. van de aankomsttijden van de groepsleden.
Op de laatste dag word je 's ochtends bij station Veynes-Devoluy afgezet. Kies een trein die na 9.00 uur vertrekt.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren als de SNP groepsreis voldoende deelnemers heeft en voorzien is van het label Voldoende Deelnemers.

De Provençaalse Alpen liggen in de luwte van de bergen van de Vercors, de Diois en de Dévoluy en binnen de invloedssfeer van de Mediterrannée. Hierdoor vormen ze een van de droogste en zonnigste gebieden van de Franse Alpen. ‘s Zomers is het hier warm en droog met een gemiddelde dagtemperatuur van ca. 25º in de dalen. Hoger in de bergen laten ook in de zomermaanden de invloeden van het alpiene klimaat zich gelden. De temperaturen zijn er met name in de schaduw en in de ochtend koeler en het kwik loopt er overdag op tot ca 25º à 30 ºC. Bij warm weer bestaat de kans dat er in de namiddag een warmte-onweer ontstaat. In juni en september is de temperatuur aangenaam en meestal nog boven de 20 ºC. Ook dan is het meestal droog weer. Bijna alle neerslag valt in de periode van oktober tot april. Hierdoor is de natuur in het voorjaar op haar rijkst.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Provençaalse Alpen te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Terwijl u van de ene naar de andere verblijfplaats wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U draagt alleen een dagrugzakje met daarin uw lunchpakket,  een warm kledingstuk, een of meerdere grote veldfles(sen), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. Vanwege de beperkte bagageruimte van het bagagebusje verzoeken wij u uw bagage te beperken tot 10 kg, en te vervoeren in een weekendtas of softpack rugzak.

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • warme en luchtige wandelkleding
  • goede regenkleding
  • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
  • dagrugzak (ca. 30 liter)
  • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
  • zakmes, vork, lepel,
  • afsluitbaar tupperware bakje voor de lunches (vaak salades)
  • zitmatje
  • eventueel: telescopische wandelstokken
  • handdoeken
  • eventueel zwemkleding
  • zaklamp
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_5848.jpg

Frankrijk - Provençaalse Alpen

'Retrouvance' op de grens van Mediterraan en Alpien

Wandelvakantie langs boswachtershuizen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.