z

Frankrijk - Mercantour, 8 dagen Bergwandelen in de Alpes Maritimes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs auberges en hotelletjes

Door de Haute Vallée du Var loop je van de mediterrane vegetatie in de rode Gorges de Daluis, naar het hoog alpiene gebied rondom de Col de la Cayolle. De tochten gaan over goed gemarkeerde paden van het ene verstilde dorpje naar het andere. De vele zonne-uren en de speciale sfeer in dit wonderschone dal, tezamen met de bijzonder gastvrije auberge's en hotels, maken dit een unieke tocht.

Uniek aan deze reis

 • Bijzonder hotel in Villeplane
 • Gemzen en marmotten
 • Lichtgroene lariksen en veelkleurige bergbloemen
 • Verstild berglandschap
 • Meren en beekjes voor afkoeling
 • Zonnig klimaat
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Bergwandelen in de Mercantour

'Overdag maken we de mooiste hikes door een uniek landschap met een zeer rijke flora en fauna, 's avonds genieten we van lekker eten in bijzonder gastvrije auberges.' Lees hier verder hoe Paul Smit Mercantour heeft ervaren.

Dag tot dag

Frankrijk - Mercantour

Een unieke voettocht door de Haute Vallée du Var en het Parc National du Mercantour, het ongereptste deel van de Alpes Maritimes. Het Parc National, opgericht in 1979, is een prachtig berglandschap van kalksteentoppen tot boven de 3000 meter, door gletsjers uitgesleten dalen, grillige kalkwanden en puinhellingen. Een gebied met een unieke en zeer rijke flora en fauna, een combinatie van alpien en mediterraan; blauwe gentiaan en geurige maquis, gemzen, steenbokken en mouflons. De wandelingen voeren je via kleine paadjes onderlangs de imposante hellingen van de Mont St. Honorat en de markante pieken van de Aiguilles de Pelens. Prachtige diepblauwe meren, de rode kleuren van de diepe en nauwe Gorges de Daluis en het goede klimaat staan garant voor een magnifieke en zeer afwisselende tocht. Bijna dagelijks heb je de keuze tussen een lichte en zware wandeling.
Je overnacht vaak in sfeervolle en/of mooi gelegen onderkomens, maar verwacht geen luxe. Je gaat op vakantie in een puur en relatief onontgonnen berggebied, waar onze lokale partner en de mensen waarbij je overnacht, het zo mooi en authentiek mogelijk proberen te houden.

Dag 1

Via de rode Gorges de Daluis, waar de weg gebouwd is op een oud spoorlijntje, met karakteristieke tunneltjes, bereik je het afgelegen gehucht Villeplane, hoog tegen de flanken van de Mont St.Honorat. Je overnacht hier in een recent gebouwd milieuvriendelijk hotel.

Overnachting in

Villeplane

Dag 2

Je maakt een bijzondere rondwandeling door de wereld van rode en purperen schisten, bovenlangs de peilloze diepte van de Gorges de Daluis. Vanuit Villeplane daal je over een smal paadje de kloof in. Daar waar de rode kleuren beginnen blijf je op ongeveer dezelfde hoogte verder wandelen. Vanaf het 'Point Sublime' is er schitterend uitzicht de diepe, smalle kloof in. Via mooie paadjes over oude landbouwterrassen en door eikenbos klim je langzaam terug naar Villeplane. Wandelduur 11,5 km, 550m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Villeplane

Dag 3

Via de diepe Vallon de Cante, met veel schaduw en een plek om af te koelen in de beek, loop je naar Villetalle-Basse. Vandaar gaat het verder over beboste berghellingen en weidse, bloemenrijke hoogvlaktes. Langzaam begin je te dalen naar de rivier de Var, met een fraaie verwilderde bedding, die je volgt naar St. Martin d'Entraunes. Wandelduur 15 km, 620 m stijgen, 820 m dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

St.Martin-d'Entraunes

Dag 4

Via een pittige klim, over de vroegere route van de postbode, kom je in het op 1600m hoogte gelegen Val Pelens, in een parkachtig landschap van lariksbossen en bloemenrijke weiden. De langere variant voert over glooiende grashellingen naar de 2045m hoge Col des Champs. De panorama's in dit weidse berglandschap zijn overweldigend. Voor de korte variant begint de afdaling naar het dorpje Entraunes al veel eerder, maar ook hier mooie uitzichten op het dal van de Var. Wandelduur: 12,5 of 17 km, 700 of 1100 m stijgen, 400 of 800 m dalen, 4,5 of 6,5 uur lopen.

Overnachting in

Entraunes

Dag 5

De korte variant volgt een pad dat langs spectaculaire watervallen omhoog loopt, door het steeds nauwer wordende dal van de Var. Na het dorpje Estenc kom je in een breed vlak dal waar je overnacht in een eenzaam gelegen refuge, met uitzicht op de toppen rondom.
Wandelduur: 7 km, 580m stijgen, 3 uur lopen.
Bij de langere wandeling klim je uit het dal omhoog en wandelt over uitgestrekte puinhellingen tot 1900m hoogte. Mooie vergezichten zijn de beloning. Vlak voor Estenc kun je een uitstapje maken naar de Lacs de l'Estrop, gelegen in een ruige en bijzonder mooie vallei.
Wandelduur: 9 km, 750m stijgen, 170m dalen, 4 uur lopen (naar Lacs de l'Estrop: extra 10 km, 650m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen).
Diegenen die vroeg aankomen kunnen een bezoek aan de Jardin Alpin brengen.

Overnachting in

Estenc

Dag 6

Na het ontbijt ga je op weg voor een van de mooiste wandeltochten door de Mercantour: de Tour des Lacs. Aan de voet van de drieduizender Mont Pelat. liggen een vijftal turkooizen kaarmeertjes, die in door gletsjers uitgesleten kommen zijn achtergebleven. De grootste is het het Lac d'Allos met 60 ha blauw water. In dit woeste decor worden regelmatig mouflons en steenarenden waargenomen.  Wandelduur 16 km, 820m stijgen en dalen, 6 uur lopen (afhankelijk van de overnachtingsplek kan hier 3 km met 150m stijgen en dalen bijkomen).

Overnachting in

Estenc

Dag 7

Al gauw heb je de sparrenbossen van Estenc achter je gelaten, door de spectaculaire kom van Sanguinière klim je naar de 2539m hoge Col de la Boucharde. Hier ben je in het hart van het Parc National du Mercantour. De bergen tonen zich hier van hun spectaculairste kant: grillige bergtoppen, een rijke flora en fauna en schitterende vergezichten. Een klein uitstapje brengt je op de 2709m hoge top Cime de l'Eschillon. Via dezelfde weg keer je terug naar Estenc.
Wandelduur 12-16 km, 750 - 850 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen (beklimming Cime de l'Eschillon: 2 km, 200m stijgen en dalen, 1 uur lopen extra).

Wil je liever een rondwandeling maken dan loop je door het wonderschone dal onder de Col de la Roche Trouée. Het begin en eind is hetzelfde als de wandeling naar Col de Boucharde, maar bij de Cabanes de Sanguiniere ga je rechtsaf en maakt een lus door de stille, ruige vallei. Wandeling 13-17 km, 700-800 m stijgen en dalen. 

Vanuit Estenc word je om 17.00 uur naar Villeplane teruggebracht.

Overnachting in

Villeplane (of Guillaumes of Entrevaux)

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De overnachtingen in Villeplane zijn in een ecologisch hotel. De kamers hebben sfeervolle aardse tinten, er wordt gekookt met groenten uit eigen tuin en streekproducten en de verwarming, het warme water en de elektriciteit komen van de zon. Dit is een zeer bijzondere plek. De accommodaties die later in de week volgen zijn eenvoudiger en minder speciaal, maar ook gastvrij en mooi gelegen.
Je slaapt overal in kamers voorzien van privé douche en toilet. Alleen de 2 nachten in Estenc is er een gedeelde badkamer.

De laatste nacht is normaal gesproken in Villeplane, maar kan ook in een vriendelijk hotelletje in Guillaumes (waar de bus naar Nice vertrekt) zijn.

Over de maaltijden

De accommodatiehouders verzorgen iedere dag ontbijt en diner. De maaltijden zijn vaak lekkere, met zorg bereide streekgerechten. Er wordt veel gewerkt met locaal geteelde, biologische produkten. Op enkele plekken zijn de maaltijden eenvoudiger.
Op sommige adressen is de wijn bij het eten inbegrepen, maar niet overal.
De picknicks krijg je elke wandeldag mee in een gekoeld tasje.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • lunchpakketten op wandeldagen
 • bagagevervoer dag 3,4 en 5 (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • transfer van het eindpunt terug naar de eerste accommodatie
 • digitale reisinformatie
 • originele wandelkaart (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Op een aantal dagen heb je de keuze tussen een lichtere en een zwaardere wandeling. Je wandelt door bergachtig terrein over goed gemarkeerde en goed onderhouden paden. Vaak zijn de paden echter stenig en soms voert de route over een puinhelling of grashelling. Echt hoogtevreesgevoelige stukken kom je op deze reis niet tegen. Tijdens de zomermaanden kan de hitte, met name tijdens de eerste dagen die zich in het lagere gedeelte van de Vallee du Var afspelen, een verzwarende factor zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Een goede conditie en enige bergwandelervaring is gewenst, met name voor de lange varianten. De wandelroutes in het departement Alpes Maritimes, waar het grootste deel van de reis zich afspeelt, zijn zeer goed gemarkeerd. Op elke kruising staat een genummerd richtingbordje, dat ook op de wandelkaart wordt aangegeven. Bij de eerste accommodatie ontvang je de originele topografische kaart.
Omdat deze regio zeer erosiegevoelig gesteente heeft, kan het voorkomen dat na de winter of een stortbui de paden beschadigd zijn. Daarom krijg je voor vertrek van onze lokale partner uitleg over de laatste stand van zaken van de wandelroutes (in het Engels).

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement een extra (rust)dag boeken in Villeplane  (of Guillaumes in hoogseizoen).
Op andere overnachtingsplekken is een extra overnachting niet mogelijk.

Extra's

Verlengingshotels

Eco Hotel Villeplane (Villeplane)

De kamers en andere ruimten van dit ecologische hotel, aan de rand van het bergdorp Villeplane, zijn ruim en hebben sfeervolle aardse tinten. Alle kamers hebben een eigen badkamer. Er wordt gekookt met streekproducten en groenten uit eigen tuin. De verwarming, het warme water en de elektriciteit komen van de zon. Dit is een zeer bijzondere plek, waar het niet draait om luxe, maar de fijne sfeer.

B&B Les Terres Rouges (Guillaumes)

Vriendelijke B&B in het plaatsje Guillaumes op ca. 30 min rijden van Villeplane. Hier kun je een extra overnachting boeken na het wandelarrangement in de Mercantour. Meestal kan dit ook wel in de eerste accommodatie van het wandelarrangement (Eco Hotel Villeplane), behalve in het hoogseizoen van half juli tot half augustus.

Transfers

Transfer van Entrevaux naar Villeplane (vanaf € 66,- per boeking)

Optionele taxitransfer op de eerste dag van het stationnetje van Entrevaux naar Villeplane. Handig als u met de Train des Pignes uit Nice komt.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen) enkele reis

Transfer van Guillaumes naar Villeplane (vanaf € 33,- per boeking)

Optionele taxitransfer op de eerste dag, van de bushalte in Guillaumes naar Villeplane. Handig als u met de bus uit Nice komt.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen), enkele reis.

Transfer van Villeplane naar Entrevaux (vanaf € 66,- per boeking)

Optionele taxitransfer op de laatste dag van Villeplane naar het stationnetje van Entrevaux. Hier kunt u de Train des Pignes naar Nice nemen.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen), enkele reis.

Transfer van Villeplane naar Guillaumes (vanaf € 33,- per boeking)

Optionele taxitransfer van Villeplane naar de bushalte in Guillaumes (voor het geval u een extra nacht in Villeplane heeft bijgeboekt aan het eind). 
In Guillaumes kunt u de bus naar Nice nemen.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking (max. 8 personen), enkele reis.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Villeplane is ca. 1250 km. Je kunt de auto bij de eerste accommodatie in Villeplane (veilig en gratis) achterlaten. Na de laatste wandeling word je hier weer naar toe gebracht.
Vanuit het noorden is de kortste weg naar Villeplane via Barcelonnette en de Col de la Cayolle (2337m). Dit is een bochtige bergweg die veel tijd kost, maar erg mooi is. Bij slecht weer en in voorjaar kan de Col de la Cayolle gesloten zijn en adviseren we om via een zuidelijke route naar Villeplane te rijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Nice-Ville.

NB. Als je overdag met de TGV naar Nice reist, kan je meestal niet meer bij de eerste accommodatie komen. Wij raden dan aan om een extra overnachting in Nice te boeken. Dit geldt voor zowel de heen- als terugreis.

Doorreis van Nice naar Guillaumes

De handigste optie is om met de Zou bus (lijn 675) van Nice naar Guillaumes te reizen (ca. 2 uur rijden, goedkoop). Klik hier voor de tijden.
Helaas vertrekt de bus niet van het treinstation in Nice, maar van Grand Arenas (ca. 5,5 km met tram of taxi vanaf Gare Nice-Ville).
Vanaf Guillaumes boek je een optionele transfer van Guillaumes naar Villeplane bij (30 min rijden).

Het is ook mogelijk vanaf Nice met de lokale trein ’Chemin de Fer de Provence' (afkorting CP) naar Entrevaux te reizen (ca. 1,5 uur, zie www.cpzou.fr).  Het stationnetje voor deze smalspoorlijn, Gare de Nice-Provence (of Nice- Gare CP), ligt 750 m ten noorden van het hoofdstation Gare Nice-Ville. Vanaf Entrevaux boek je een optionele transfer van Entrevaux naar Villeplane bij (45 min rijden).

Teruggreis naar Nice

Indien je bij boeking een transfer naar Entrevaux hebt gereserveerd, word je naar het station van Entrevaux gebracht. Vanaf Entrevaux reis je per trein naar Nice. Je kan ook vanuit Guilaumes met de bus naar Nice reizen (bus 675 naar Nice in vroege ochtend). De aansluiting met de TGV naar het noorden is vaak krap. Een overnachting in Nice wordt aanbevolen.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Nice.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Zou buslijn 675 (ca. 2 uur rijden, goedkoop, klik hier voor de tijden) rijdt van Grand Arenas, vlakbij het vliegveld van Nice, de bergen in naar Guillaumes en Entraunes. Je kan lopend, met de taxi of met de Tram (lijn 2 van Lignes d'Azur) naar Grand Arenas.
Voor het laatste stukje boek je bij SNP een transfer van Guillaumes naar Villeplane (30 min rijden). 

Het is ook mogelijk vanaf Nice met de lokale trein ’Chemin de Fer de Provence' (afkorting CP) naar Entrevaux te reizen (ca. 1,5 uur, zie www.cpzou.fr).  Het stationnetje voor deze smalspoorlijn, Gare de Nice-Provence (of Nice- Gare CP), ligt 750 m ten noorden van het hoofdstation Gare Nice-Ville. Vanaf Entrevaux boek je een optionele transfer van Entrevaux naar Villeplane bij (45 min rijden).

Terugreis naar Nice

Indien je bij boeking een transfer naar Entrevaux hebt gereserveerd, word je naar het station van Entrevaux gebracht. Vanaf Entrevaux reis je per trein naar Nice. Je kan ook vanuit Guilaumes met de bus naar Nice reizen (bus 675 naar Nice in vroege ochtend).

Je kan dit arrangement starten van begin juni tot eind september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Mercantour ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Over de accommodatie

De Eco-Gite in Villeplane is een hoog pand aan de rand van het dorpje, gebouwd in de lokale stijl, maar met moderne technieken voor bv. isolatie. Van binnen heerst een warme sfeer door het gebruik van Marokkaanse tegels en aardse kleuren. Warm water en elektriciteit komen van de (vaak schijnende) zon; verwarming van het pand gaat deels via de zon, deels met grote houtkachels. Het afvalwater wordt gezuiverd in een rietlandje op de helling onder het hotel.
Het eten is deels zelf geproduceerd (groente), deels ingekocht (biologisch) en wordt ter plekke verwerkt tot heerlijke streekgerechten. Een heerlijke plek...

Honden zijn niet toegestaan in het Parc National du Mercantour. 

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

lac_d_allos.jpg

Frankrijk - Mercantour

Bergwandelen in de Alpes Maritimes

Wandelvakantie langs auberges en hotelletjes

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.