Frankrijk - Ecrins, 8 dagen Pittige trektocht langs 4000-ers

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels, gite d'étape en berghut

Unieke doorsteek van noord naar zuid door het Massif des Ecrins, een ruig maar zonnig gebergte en tevens Nationaal Park. Elke dag beklim je, met zicht op vergletsjerde toppen, een bergpas van meer dan 2000m hoogte, om na de afdaling, in een sfeervol berghotelletje met een lekker maal, bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is mogelijk.

Uniek aan deze reis

  • Heerlijk eten en slapen
  • Schitterend berggebied
  • Sfeervolle gites en berghotelletjes
  • Uitdagende wandelingen
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Ecrins

Het Parc National des Ecrins is een wereld van superlatieven en contrasten. Vierduizend meter hoge, met eeuwig ijs bedekte granietmassieven en lange valleien met een enorme bloemenweelde en rijke dierenwereld. Al dit moois onder een blauwe hemel in een zonnig en stabiel klimaat, ontsloten door goed gemarkeerde wandelpaden. Het Massif des Ecrins vraagt als het ware om een noord-zuid doorsteek en die is er nu: mét comfortabele hotelletjes en toch zonder tussentijdse bus- of taxiritten. Slechts eenmaal slaap je in een berghut op een slaapzaal, de andere dagen daal je af naar een leuk bergdorpje waar je op een comfortabele kamer overnacht, zodat je verzekerd bent van een goede nachtrust. Het is geen gemakkelijke tocht en zeker niet geschikt voor iedereen, maar als je het fysiek aankan, wel een van de mooiste bergwandelervaringen in Europa. De Ecrins zijn duidelijk anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, het heeft iets te maken met de superblauwe lucht en het heldere licht, de badlands van de snel eroderende Terres Noires, de enorme, overvliegende gieren, de grote schaapskuddes….Fransen noemen het ‘Sauvage’.

Dag 1

Aankomst in het levendige La Grave, ooit een ommuurd stadje aan de belangrijke handelsroute Grenoble-Briancon in de Franse Alpen.

Overnachting in

La Grave

Dag 2

Je wordt (na het ontbijt) weggebracht naar het sympathieke bergdorpje Besse-en-Oisans (ca. 15 km rijden) aan het einde van de weg en ook een beetje aan het einde van de wereld. Door allerlei initiatieven is het dorp, ondanks de afgelegen ligging, springlevend. Er is bijvoorbeeld een klein museum en het café en de kleine epicerie zorgen dat de inwoners niet wegtrekken.
Op deze eerste wandeldag klim je eerst naar het op 2200m hoogte gelegen Plateau d'Emparis, bekend vanwege zijn uitzonderlijke bloemenpracht en mooie uitzicht op het Massif des Ecrins. Je vervolgt de route langzaam dalend over glooiende bergweiden, met rechts een grandioos uitzicht op de enorme Glacier de la Girose en de verijsde noordwand van La Meije (3983m) aan de overkant van het dal. Via enkele kleine bergdorpjes daal je af naar La Grave. Wandeling: 16,5 km, 880 m stijgen en 950 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

La Grave

Dag 3

Je verlaat het stadje La Grave en loopt eerst nog een stukje langs de noordkant van het Massif des Ecrins om er vervolgens langzaam in door te dringen. Een lange klim door een breed dal met steeds zicht op de hoogste, vergletsjerde toppen, brengt je naar de makkelijk te beklimmen Col d’Arsine (2340m). Begeleid door het gefluit van de marmotten en het geklingel van de schapen daal je af langs een turkooizen beek. Bij Le Casset bereik je de bewoonde wereld, waar de kilometers beginnen te tellen, maar je nog een klein uurtje nodig hebt om Monetier te bereiken. Wandeling: 24 km, 1000 m stijgen en dalen, 9,5 uur lopen.

Overnachting in

Monetier-les-Bains

Dag 4

Was de Col van gisteren nog eenvoudig te bewandelen, vandaag wordt het serieuzer. De Col des Grangettes (2684m) is van ongekende en ongerepte schoonheid, maar alleen te beklimmen door ervaren bergwandelaars, die niet bang zijn voor een stukje klauteren. Maar áls je dan op deze rotsachtige pas staat, héb je ook wat: zicht op het turkooizen Lac de l’Eychauda en de erboven hangende gletsjers. Een lange afdaling in het Vallon de Chambran brengt je terug naar bewoonbare hoogten, maar let op: de laatste loodjes wegen hier zwaar. Menig zweetdruppel zal nog vergoten worden voor je in de sympathieke bergbeklimmers nederzetting Ailefoide, onder de net geen 4000m hoge Mont Pelvoux, aankomt. Wandeling: 19 km, 1140 m stijgen, 1120 m dalen, 9 uur lopen. Bij slecht weer en in het begin van de zomer (teveel sneeuwvelden) wordt aangeraden de eenvoudigere, minder zware, maar ook minder mooie, route te nemen over de Col de l’Eychauda (2425m).

Overnachting in

Ailefroide

Dag 5

Je kunt deze dag uiteraard gebruiken als rustdag en op je rug in het gras naar de verrichtingen van de vele rotsklimmers gaan kijken. Je mist dan wel een van de mooiste plekken van de Ecrins, een plek waar je diep in de kern van het hooggebergte kan doordringen. Vanuit Ailefroide loop je tussen hoge steile rotswanden omhoog, naar de vlakke en fraaie Pré Madame Carle. Hier laat je de laatste lariksen achter je en begint aan de klim naar de Glacier Blanc en Glacier Noir, waar je niet alleen zult zijn, en dat is begrijpelijk: het is hier oogverblindend mooi. Hoe hoger je komt hoe meer gletsjerijs en toppen van rond de 4000m zich aan je openbaren. De schitterend gelegen Refuge du Glacier Blanc (2542m) is het logische keerpunt van de wandeling.Wandeling: 20 km, 950 m stijgen en dalen, 8 uur lopen. Het is in de zomer mogelijk om met een busje van Ailefroide naar Pré Madame Carle (en eventueel terug) te rijden en zo de wandeling tot maximaal de helft in te korten.

Overnachting in

Ailefroide

Dag 6

Dit wordt in kilometers de kortste wandeling uit de noord-zuid doorsteek van de Ecrins en dat is maar goed ook. Je zult al je energie nodig hebben om de supersteile Collet de Rascrouset, met 2799m het hoogste punt deze week, óp, maar ook weer áf te komen. Niet voor niets gaat de GR54 met een grote boog om deze pas heen. Vanwege de onwaarschijnlijke schoonheid van deze wandeling zit hij uiteraard wel in het SNP programma en je zult merken dat je zweetdruppels goed besteed zijn. Na afloop begrijp je ook waarom de Fransen het woord ‘sauvage’ zo vaak gebruiken als het over de Ecrins gaat; het is hier zoveel ongerepter, wilder en ruiger dan elders in de Alpen. Wandeling: 15 km, 1650 m stijgen, 1090 m dalen, 9 uur lopen.
Als deze wandeling niet te maken is vanwege slecht weer of teveel sneeuw, loop je van Ailefroide via Vallouise en de GR54 naar Ref. des Bans: 20,5 km, 900 m stijgen en 350 m dalen, 8 uur.
De overnachting is op een bijzondere plek, waar je welverdiende avondmaaltijd waarschijnlijk op zonne-energie is gekookt.

Overnachting in

Refuge des Bans

Dag 7

De laatste wandeldag is een mooie uitsmijter: een lange, maar niet zware klim door (alweer) een erg fraai dal, naar 2761 m, vervolgens een traverse en dan nog een col van ver boven de 2700m. Omdat je hier ten zuiden van de kern van de Ecrins, met zijn vele (bijna) vierduizenders, bent, zijn de toppen hier lager en kun je verder kijken. Na een verdiende lunch op grote hoogte, waarbij je met wat geluk een stel Lammergieren kunt spotten, begint de laatste afdaling. Deze eindigt bij Refuge du Pré de la Chaumette, waar een drankje wel zal smaken. Niet te veel, want je moet nog een stevig uurtje stappen om bij de bewoonde wereld te komen. Hier word je opgehaald en naar de gezellige Auberge gebracht (ca. 7 km). Wandeling: 24,5 km, 1100 m stijgen, 1650 m dalen, 10 uur lopen.

Overnachting in

Champoleon

Dag 8

Na het ontbijt word je in een half uur naar het treinstation van Gap gebracht voor de thuisreis.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle berghotelletjes of gite d'étapes, rustig gelegen in vriendelijke bergdorpjes, op kamers met een privé badkamer. De hoteliers kennen de bergen en weten wat wandelaars nodig hebben. Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling.
Op dag 6 overnacht je in de kleine, bijzonder mooi gelegen Refuge des Bans. De benedenverdieping is een soort grote huiskamer, boven is de slaapzolder, het toilet is buiten en je kunt je wassen in de beek. Voor deze overnachting dien je een lakenzak en handdoek mee te nemen.

Over de maaltijden

Het ontbijt en diner worden steeds prima voor je verzorgd. Bij een aantal adressen eet je zelfs uitzonderlijk goed, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. Inkopen voor de lunch kun je doen in de dorpjes waar je overnacht. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Alleen in Ref. des Bans is dit niet mogelijk en krijg je een lunchpakket mee.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • alle diners
  • lunchpakket in Ref des Bans
  • transfer La Grave – Besse
  • transfer Champoleon - Gap
  • korte transfer aan eind van dag 7
  • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • eventuele overige transfers
  • overige maaltijden
  • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
  • persoonlijke uitgaven
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door het Parc National des Ecrins is zonder meer pittig, waarschijnlijk de zwaarste individuele wandelreis in Europa die SNP aanbiedt, en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt vooral over smalle, stenige bergpaden en in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. In het begin van het seizoen dien je ter plekke te informeren naar de sneeuwomstandigheden op de hoogste passen en daarop de route aanpassen.
Hoewel dit deel van Frankrijk bekend staat om zijn zonnige en stabiele weer, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn.
Elke dag is in de routebeschrijving aangegeven hoe je in de volgende overnachtingsplaats komt bij zeer slecht weer. Reken er op dat dit lastig kan zijn omdat openbaar vervoer niet frequent rijdt. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften.
Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kunt dit eventueel bijboeken (alleen in Ref. des Bans kan geen bagage gebracht worden). Het zelf dragen van je bagage verzwaart de tocht uiteraard.

Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wil je de originele topografische kaarten kopen (bv. via onze webshop of ter plekke) dan gaat het om de volgende bladen. Blad Meije-Pelvoux is dus de beste investering:

  • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3335ET l’Alpe d’Huez (eerste deel van 1e wandeling)
  • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3436ET Meije-Pelvoux (grootste deel 1e wandeling t/m begin laatste wandeling, 80% van de tocht)
  • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3437ET Orcieres-Merlette (grootste deel laatste wandeling)
  • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3437OT Champsaur (klein stukje laatste wandeling)
Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om deze reis alleen te maken. Je kan deze reis boeken met minimaal twee personen. 

Extra dagen

Omdat dit een zware wandeltocht is kan het handig zijn een aantal rustdagen in te plannen. La Grave is hiervoor zeer geschikt vanwege het zeer aangename (standaard) hotel. Je kunt een bijzondere wandeling maken door met de gondelbaan naar 3200m te gaan (zie www.la-grave.com voor de periode waarin de gondelbaan draait, meestal 12-6 t/m 12-9). Monetier-les-Bains is wat groter en minder sfeervol dan la Grave, daarom minder aan te bevelen. Ailefroide daarentegen is zeer geschikt voor een rustdag (zeker als je de dag dat je er sowieso bent naar Glacier Blanc wandelt). Het is een levendige nederzetting op een mooie plek, waar het bovendien goed toeven is met een boek in het gras of op het terras. Refuge des Bans raden we niet aan omdat het een wat primitief onderkomen is. Champoleon daarentegen weer wel. Een heerlijke plek om de spieren bij te laten komen. Er kan nog wat gewandeld of gefietst worden, het terras is aanlokkelijk, evenals het avondeten. Ook gezien de prijs van het bagagevervoer kan het geen kwaad langer van dit mooie gebied te genieten en enkele rustdagen in te lassen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - La Grave is ca. 1100 km. Afhankelijk van je verdere plannen kunt je jouw auto of in La Grave of aan het eind van de route in Champoleon parkeren. In beide gevallen staat de auto op een onbewaakte parkeerplaats aan de rand van een bergdorpje, die normaal gesproken veilig is. Omdat de reis met openbaar vervoer tussen Champoleon en La Grave min. 4 uur duurt (met de beste verbinding aan het begin of eind van de dag), kan het handig zijn een extra nacht in Champoleon of La Grave bij te boeken. In beide plaatsjes is genoeg te doen om extra tijd leuk door te brengen.
NB. Het is mogelijk om een directe transfer van Champoleon naar La Grave bij te boeken. Deze rit duurt ca. 2,5 uur.

Met openbaar vervoer terug naar de auto in la Grave (erg mooie route door de bergen).
Je wordt weggebracht naar Gap en neemt de trein (www.voyages-sncf.com/) of bus ZOU 69 van Gap naar Briancon en daar bus ZOU 55 richting Grenoble.
Deze bus rijdt door Monetier, over de Col de Lautaret en door La Grave.
Klik hier voor de bustijden.

Trein informatie

Neem na aankomst in Grenoble buslijn ZOU 55 van Grenoble naar Briancon (klik hier voor de bustijden) en stap uit in La Grave.
Op de laatste dag word je naar het station van Gap gebracht. 

NB1. Check voor je de treinreis boekt of er een aansluitende bus gaat op die dag.

NB2. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Grenoble en een terugreis vanaf Gap.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

U kunt dit arrangement starten van eind juni tot half september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar u zult nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. Met name op dag 4 en 6 kunnen eind juni/eerste week juli de standaard wandelingen soms niet gedaan worden (er zijn alternatieve wandelingen). In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. Dag 5 (Glacier Blanc) kunt u in de hoogzomer beter niet in het weekend plannen, vanwege de vele dagjesmensen. In september wordt het snel stil in de Ecrins, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is. 

In het Parc National des Ecrins zijn honden niet toegestaan.

Extra uitrusting:

  • Kompas of GPS is noodzakelijk
  • Zaklamp voor in berghut
  • Wandelstokken (hebben alleen zin als je weet hoe je er mee moet lopen)
  • Lakenzak en handdoek (voor de nacht in Refuge des Bans)
  • Voor het begin van de zomer kunnen snow-grips/chainsen/spikes van pas komen bij het oversteken van sneeuwvelden

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

mont_pelvoux.jpg

Frankrijk - Ecrins

Pittige trektocht langs 4000-ers

Trektocht langs hotels, gite d'étape en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).