Actieve rondreis per auto langs hotels
Uniek aan deze reis
- Bruisend Riga en Tartu
- De mooiste Nationale Parken
- Fietsen op het eiland Hiiumaa
- Ongerepte zandstranden
- Verrassende onderkomens
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in accommodaties die alle een ander karakter hebben. In Lahemaa verblijf je in de voormalige stallen bij een statig landhuis. In Rouge en Orjaku overnacht je in prima, kleinschalige hotels met veel groen rondom. Tartu en Haapsalu verken je vanuit goede stadshotels. In Letland ben je 3 nachten te gast in een modern ingericht hotel met spa aan een meer even buiten het stadje Sigulda. Je beschikt overal over een eigen badkamer en wifi op de kamer.
Het ontbijt in overal inbegrepen. Lunch koop je onderweg in of je zoekt een eetcafé op. 's Avonds kun je voor het diner terecht in een leuk restaurantje.
Bij dit arrangement ontvang je een reispakket met enkele wandelsuggesties. Alle wandelingen zijn facultatief, je kunt het dus zo actief maken als je zelf wilt. De wandelingen zijn vrij vlak tot geheel vlak en voeren over goed onderhouden paden.
Je kunt overal een extra dag boeken. Vanwege de vele mogelijkheden voor activiteiten en uitstapjes in Nationaal Park Gauja is een extra overnachting in Sigulda aan te raden.
Hotel Kreutzwald dankt zijn naam aan Friedrich Reinhold Kreutzwald, dichter en schrijver van o.a. het Estische nationale epos. Het 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch pand op een klein kwartier wandelen van het oude centrum van Tallinn. Kamers zijn voorzien van alle gemakken, zoals eigen badkamer, airco en gratis wifi. Het ontbijt wordt gereserveerd in huisrestaurant Nipernaadi, waar je de rest van de dag terecht kunt voor een hapje of drankje. Ook een sauna ontbreekt niet in het hotel en er is overal gratis wifi.
Wil je met eigen auto afreizen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De route geheel over land via Duitsland, Polen en Litouwen is lang, zo'n 2000km. Je kunt beter voor een deel van het traject gebruik maken van een veerboot, bijvoorbeeld van Kiel in Noord-Duitsland naar Klaipeda in Litouwen. Of je steekt over vanuit Zweden (Stockholm) naar Tallinn. We kunnen het startpunt van je rondreis aanpassen op de haven van aankomst en vertrek.
Je kunt vrijwel overal gratis parkeren bij de accommodaties. Alleen in Tartu kan het voorkomen dat je op een openbare (betaalde) parkeerplaats nabij het hotel dient te parkeren.
Op dag 10 en 11 verblijf je op het eiland Hiiumaa, te bereiken per veerboot. De auto gaat mee op de boot. Voor meer informatie over de dienstregeling van de veerboot Rohuküla (vasteland) - Heltermaa (Hiiumaa) klik je hier . Je kunt de veerboot ook boeken op deze website. Hiervoor dien je het kenteken in de auto in te voeren; reis je met huurauto dan kun je dus pas tijdens je reis reserveren. Reserveren is - zeker buiten de zomermaanden - niet noodzakelijk maar als je verzekerd wilt zijn van een plekje op het tijdstip van je voorkeur wel aan te raden.
Voor alle veerbootverbindingen naar de Baltische landen kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen
Wij raden je aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
Kies voor een retourvlucht op Tallinn of Riga. We kunnen het startpunt van je rondreis aanpassen op de luchthaven van aankomst en vertrek.
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven via info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Vanaf het vliegveld van Tallinn reis je per huurauto verder. Het is ongeveer een uur rijden naar de eerste accommodatie in Lahemaa.
Aan het eind van de reis ben je - inclusief veerpont - minimaal 3.5 uur onderweg. Boek dus een middagvlucht terug of een extra overnachting in Tallinn.
Voor meer informatie over de dienstregeling van de veerboot Heltermaa (Hiiumaa) - Rohuküla (vasteland) klik je hier . Je kunt de veerboot ook boeken op deze website. Hiervoor dien je het kenteken in de auto in te voeren; reis je met huurauto dan kun je dus pas tijdens je reis reserveren. Reserveren is - zeker buiten de zomermaanden - niet noodzakelijk maar als je een vlucht moet halen wellicht wel zo prettig. Boek de veerpont pas als je reis is bevestigd en boek dan meteen een ticket voor de heenreis naar het eiland Hiiumaa (dag 10).
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden je via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.
klik hiervoor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.
NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig.
NB: Denk er bij het boeken van de huurauto aan grensoverschrijding aan te vragen i.v.m. het verblijf in Letland. Hiervoor gelden kosten die ter plaatse moeten worden betaald.
Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.
Je kunt deze reis starten op elke dag van de week in de periode half mei - eind september. Het klimaat in Estland en Letland is gematigder dan je op basis van de noordoostelijke ligging zou denken, dankzij de invloed van de Warme Golfstroom en de Oostzee. De regio kent matig warme zomers. Juli is de warmste maand. Hittegolven met dagtemperaturen van 30°C zijn ook mogelijk. Het voorjaar begint rond eind april. In het voorjaar kan het overdag gemakkelijk 20 graden worden, maar kan het 's nachts ook nog vriezen. Normaal gesproken is de zomer rond eind augustus afgelopen, maar dat kan ook al eerder zijn.
Gedurende het hele jaar zijn korte, felle regenperiodes mogelijk. De gemiddelde neerslag per jaar bedraagt 650 mm, dat is minder dan in Nederland. De meeste regen valt in de nazomer.
Reis met keuze auto of vliegtuig
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Baltische staten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Ga je binnenkort op reis naar Estland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/estland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/estland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Voor een verblijf in Letland heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Letland (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.
Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).
Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend. Voor bromfietsen is een bromfietscertificaat of geldig rijbewijs vereist. Bij een andere eigenaar is een machtiging vereist, maar bij een huurauto is een huurcontract voldoende. Een inventarislijst is verplicht voor caravan of aanhanger. Deze moet getoond worden aan douane. Nederlandse voertuigen moeten voorzien zijn van een NL-sticker. Dit geldt ook voor aanhangwagens, caravans en fietsdragers. Een WA-verzekeringsbewijs is verplicht. De groene kaart wordt erkend.
Als je op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide en geldige ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide en geldige ziektekosten- en/of reisverzekering.
EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencefalitis en Rabiës (Hondsdolheid).
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met Tuberculose, de Ziekte van Lyme, Tekenencefalitis en Rabiës (Hondsdolheid).
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.
Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
In Estland is minder criminaliteit dan in andere Europese landen. Houdt vooral in de grote steden rekening met diefstal. We raden je aan waardevolle bezittingen in accommodaties achter te laten, auto's leeg te halen en ze 's nachts te parkeren op bewaakte parkeerplaatsen (meestal bij hotels aanwezig).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).