Wandelen in het Zwarte Woud

Duitsland - Zwarte Woud, 6 dagen Met zicht op de Alpen naar de bron van de Donau

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Wandelvakantie in een perfect klassiek wandelgebied. Kom aan in een mooi vakwerkstadje in het Kinzigtal en strijk neer op een terrasje. Overnacht in zeer verschillende, maar altijd mooi gelegen en comfortabele hotels. Wandel over goed gemarkeerde, afwisselende wandelpaden en geniet onderweg van Kaffee mit Kuchen en natuurlijk de beroemde Schwarzwalder Kirschtorte. Klim en draai met de rode Schwarzwaldbahn door oneindige tunnels en over hoge viaducten. Loop langs de typische Schwarzwalder boerderijen naar de hoogste kammen en probeer de Alpen in de verte te zien. Ga tot slot op zoek naar de bron van de Donau.

Uniek aan deze reis

 • Bijzondere treinrit
 • Écht wandelgebied
 • Vriendelijke vakwerkstadjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Zwarte Woud

Waar de felrode treinen van de Schwarzwaldbahn draaien en keren over een spectaculaire achtbaan met vele tunnels en bruggen, maak je een mooie wandelreis, van het rijke Kinzigtal naar de hoogste kammen van het Zwarte Woud.

Je begint bij de vriendelijke historische vakwerkstadjes Haslach en Wolfach, met hun rijk versierde ‘Bürgerhäuser’. Vanaf 1500 was hier het centrum van de Flösserei, het stroomafwaarts laten zakken van boomstammen over de rivier. Dit zijn de stammen waarop onder andere Amsterdam is gebouwd en waaraan deze streek enige welvaart ontleende. De spoorlijn maakte de Flösser weliswaar werkloos, maar vervoert je nu wel naar het hoger gelegen deel van het Zwarte Woud, met oneindige weilanden, bossen, wandelpaden en vergezichten.

Je overnacht in een bijzonder onderkomen op 1100 meter hoogte aan de bron van de Donau.

Dag 1

Aankomst in Haslach im Kinzigtal. Je overnacht in de historische Altstad, op vijf minuten lopen vanaf het treinstation. Na aankomst kun je het plaatsje verkennen, met zijn kleurrijke vakwerkgeveltjes, fraai beschilderde Rathaus aan de Markplatz en de vele terrasjes.

Overnachting in

Haslach

Dag 2

Je eerste wandeldag begint met een stevige klim door het bos naar de Kapelle Heiliger Brunnen. Op weg hier naartoe kom je op de berghelling langs vele kleine kapelletjes. Je vervolgt de wandeling via bospaden en enkele weiden en daalt af naar het dorp Hausach. Onderweg heb je een fraai uitzicht op het Kinzigtal.

Vanuit Hausach volgt je tweede klim, de heuvels en bossen in, om ten slotte te eindigen in het fraaie stadje Wolfach, eens het centrum van de Flösserei. In tien minuten reis je met de trein terug naar Haslach.

Wandeling: 19 km, 700 m stijgen en 650 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Haslach

Dag 3

Vandaag neem je (met je bagage) de Schwarzwaldbahn naar St. Georgen im Schwarzwald. Het hoogteverschil van zo’n 600 meter tijdens deze treinrit zorgt voor spectaculaire bochten en fraaie uitzichten.

Vanaf het treinstation St. Georgen (waar je je bagage achterlaat) wandel je door de heuvels van het Zwarte Woud geleidelijk naar het hoger gelegen kuuroord Schönwald. Onderweg kom je langs een historische galg (anno 1721) en een uitzichttoren (anno 1894). Onderweg zijn een paar leuke horecagelegenheden voor een pauze of een (warme) lunch.

Tot slot wandel je de heuvel van de Martinskapelle op, om de wandeling te eindigen in de geheel afgelegen buurtschap Kolmenhof, op een hoogte van bijna 1100 meter.

Wandeling: 20 km, 550 m stijgen en 280 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Kolmenhof, Furtwangen - Kolmenhof

Dag 4

De rondwandeling gaat via de heuvels rondom de uitzichttoren Brend naar het Hintertal, ook echt een stil ‘achteraf’ dalletje. Daarna daal je nog verder af naar de kapel bij de boerderij Oberer Nonnenbachhof. Om hier af de Brend weer te bereiken, heb je een flinke klim voor de boeg. Als beloning wacht het fraaie uitzicht op het terras bij de Brend. Het is dan nog maar een korte, vlakke wandeling naar Kolmenhof.

Wandeling: 17,5 km, 430 m stijgen en dalen, 6 uur.

Overnachting in

Kolmenhof, Furtwangen

Dag 5

Je wandelt afwisselend door de velden en bossen voor een groot gedeelte over de ‘Westweg’. Dit is een 285 kilometer lange-afstandswandeling van Basel naar Pforzheim, dwars door het Zwarte Woud. Onderweg kom je langs verschillende Gasthofen, waar je even kunt uitrusten of gewoon de sfeer kunt proeven van deze bijzondere streek.

Van bijna 1100 meter hoogte daal je uiteindelijk af naar je hotel in het voormalige Schloss Hornberg, hoog boven het Gutachtal, met een zeer fraai uitzicht op het stadje Hornberg.

Wandeling: 21 km, 200 m stijgen en 850 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Hornberg

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement en word je naar het station van Hornberg gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht achtereenvolgens in een hotelletje in het centrum van een gezellig vakwerkstadje, in het eenzaam op 1100m hoogte gelegen Kolmenhof en in een oud slot boven het stadje Hornberg. Elke plek en elk hotel heeft zijn eigen charme. De kamers zijn voorzien van een privé badkamer.

Indien je boekt voor een kamer met gescheiden bedden dan is het goed om te weten dat het in Duitsland vaak de gewoonte is om gescheiden matrassen in één bedombouw aan te bieden, met aparte dekbedden. Dit geldt met name voor de Kolmenhof (daar zijn geen echt gescheiden bedden).

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijtbuffet. In Haslach kun je zelf een restaurant zoeken voor het avondeten. In Kolmenhof en Hornberg kun je uitstekend à la carte eten in het hotel.
In Hotel Kolmenhof (*) krijg je een lunchpakket mee. Verder vind je langs de wandelroutes elke dag inkoopmogelijkheden of plekken waar je wat kunt drinken en eventueel eten. Op zondag zijn winkels gesloten en kun je in het hotel een lunchpakket bestellen.

(*): De tweede accommodatie tijdens deze reis (verblijf op dag 3 en 4, Hotel Kolmenhof) heeft op woensdag en donderdag 'Ruhetag'. Ze serveren dan geen lunches of avondmaaltijden. Er zijn diverse andere eetgelegenheden voor warm eten op ca. 2 km lopen, deels inpasbaar in een van de wandelingen. Hotel Kolmenhof geeft je diverse suggesties.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 lunchpakketten (dag 4 en 5)
 • bagagevervoer dag 3 (vanaf St.Georgen) en 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je wandelt door glooiend, soms wat steiler terrein, over goede paden, onverharde weggetjes en soms asfaltweggetjes. Uiteraard loop je stukken door het bos, maar ook vaak door open terrein met mooi uitzicht en leuke plaatsjes. NB. In het Zwarte Woud kun je als hotelgast in principe gratis met het openbaar vervoer reizen met het KONUS-systeem (zie www.konus-schwarzwald.info). Doordat het systeem niet helemaal consequent is, zul je bij dit arrangement toch wat geld kwijt zijn aan de trein.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Haslach is een leuk stadje en je kunt hier nog een mooie wandeling maken vanaf het vakwerkstadje Zell am Harmersbach (niet beschreven). Kolmenhof ligt geïsoleerd op de Hauptkamm van het Zwarte Woud en hier komen vele wandelroutes langs. Vanuit Hornberg kun je het Gutachtal en het leuke stadje verkennen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Haslach im Kinzigtal is ca. 615 km. Je kunt de auto in overleg met de hotelier gratis parkeren. Aan het eind van het arrangement reis je van Hornberg per trein terug naar Haslach (ca. 30 min). Tip: je kunt op dag 3 de auto bij station Hornberg parkeren en daar de trein naar St.Georgen nemen. Informatie trein: klik hier

Trein informatie

In zowel Haslach als Wolfach ligt het hotel op 3-5 min lopen van het station. Op de laatste dag word je naar het station van Hornberg gebracht voor de terugreis.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Haslach      08:08 - 14:02     1
Hornberg – Amsterdam CS 14:36 - 21:58 2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van eind april t/m eind oktober op elke dag van de week, behalve zondag of maandag. Houd er svp rekening mee dat de 2e accommodatie, waar je op dag 3 arriveert, op woensdagen 'Ruhetag' heeft en dan geen lunch of avondmaaltijden serveert. Het is dus beter een verblijf daar op een woensdag te vermijden. Daarom hebben we zondag en maandag als startdag weggelaten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen in het Zwarte Woud

Duitsland - Zwarte Woud

Met zicht op de Alpen naar de bron van de Donau

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.