Harzer-Hexen-Stieg Brocken tijdens wandelreis Harz

Duitsland - Harz, 7 dagen Wandelen over de Harzer-Hexen-Stieg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Waar het westelijke deel van de Harz veel van zijn oorspronkelijkheid verloor, heeft het oostelijke gedeelte zijn charme weten te behouden. Je maakt hier prachtige wandelingen langs beken, door kloven, loofbossen en naaldwouden, waar niet alleen zwijnen en herten gedijen, maar ook de lynx. De wandelroutes lopen grotendeels over de Harzer-Hexen-Stieg, een lange afstand wandelpad dat je langs de mooiste plekjes van de Harz leidt. Je begint de reis vanaf het vakwerkstadje Wernigerrode met een traject per (stoom)trein naar de Brocken. Dit is met 1141m de hoogste top van de Harz en was lange tijd een Russische radarbasis. Vanaf die top wandel je uiteindelijk omlaag naar wellicht het mooiste Duitse vakwerkstadje, het UNESCO werelderfgoed Quedlinburg. 

Uniek aan deze reis

 • Hexenstieg door voormalige DDR
 • UNESCO werelderfgoed Quedlinburg
 • Klassiek wandelgebied
 • Traject per stoomtrein
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Harz

In het kort ziet het programma voor deze reis er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst en overnachting Wernigerode
 • Dag 2: per stoomtrein naar de Brocken en wandeling naar Schierke (10 km)
 • Dag 3: wandeling van Schierke, via de Köningshütte-waterval naar Rübeland (21 km)
 • Dag 4: wandeling van Rübeland, door oud mijnbouw gebied, naar Altenbrak (15 km)
 • Dag 5: wandeling van Altenbrak, door de Bodevallei, naar Thale. Per trein van Thale naar Quedlinburg (14 km)
 • Dag 6: verblijf in Quedlinburg
 • Dag 7: einde van het arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in Wernigerode. Indien je vroeg aankomt, heb je nog voldoende tijd om dit leuke, kleurrijke stadje te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld door de kronkelende straatjes, of boek een ritje in de bimmelbahn, die je naar de Schlossberg brengt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Wernigerode.

Overnachting in

Wernigerode

Dag 2

Met de stoomtrein ga je fluitend de Brocken op. Je zult hier niet alleen zijn: een bezoek aan de Brocken is een populair uitstapje. Naast het uitzicht zijn er op de top ook bezienswaardigheden, waaronder de zeer interessante tentoonstelling in het Brockenhaus. Na het bezoek aan de Brocken wandel je via de Hexen-stieg af naar Schierke.

Schierke is je volgende overnachtingsplek. Het bergdorp staat bekend om het niet te missen kruidenbitter Schierker Feuerstein. Schierke is een van de plaatsen waar het toerisme in de Harz begon, met fraaie houten villa's en klassieke hotels.

Wandeling: 11 km, 520 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Schierke

Dag 3

Je wandelt vandaag bergafwaarts, voorbij de granieten rotsen van de Trudenstein en het plaatsje Drei-Annen-Hohe, naar de Königshütte-waterval. Hier kom je bij de rivier de Bode. Vanaf dit punt zal het landschap gaan veranderen. Je komt onder andere langs de kalksteenwinning, waar vandaag de dag nog steeds kalksteen gewonnen wordt.
Vanaf het uitzichtpunt Hoher Kleef, heb je een prachtig uitzicht over Rübeland, het einddoel van vandaag. Rübeland staat bekend om zijn druipsteengrotten, die zeker een bezoek waard zijn. Indien je nog tijd over hebt, dan kan je hier een rondleiding boeken. Rondleidingen starten doorgaans ieder half uur en duren ongeveer 50 minuten.

Wandeling: 23 km, 400 m stijgen en 630 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Rübeland

Dag 4

Vandaag wandel je over idyllische bos- en wandelpaden door het gebied van de vroegere mijnbouw. Tijdens de wandeling zul je hier veel resten van tegenkomen. Je loopt voorbij de imposante dam Wendefurth, de hoogste dam van Duitsland. Vanuit het Mühlental wandel je de eerste bochten van de Bodevallei in. Dit gebied ga je morgen verder verkennen. Vannacht overnacht je in het plaatsje Altenbrak.

Wandeling: 14 km, 200 m stijgen en 275 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Altenbrak

Dag 5

Je bent alweer aangekomen bij de laatste wandeldag van deze reis. Dit is misschien ook wel een van de meest imposante wandelingen van deze reis. Je wandelt namelijk door de prachtige Bodevallei, ook wel de "Grand Canyon van Duitsland" genoemd. Steile rotsformaties vormen een diepe kloof, met daartussen de rivier de Bode. Je wandelt voornamelijk over smalle wandelpaden en je komt door prachtige loofbossen, met uitzichten op de opvallende rotspartijen en langs stroomversnellingen met kans op de waterspreeuw. 

Na de wandeling ga je met de trein naar Quedlinburg, waar je zult overnachten.

Wandeling: 14 km, 175 m stijgen en 320 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Quedlinburg

Dag 6

Volgens veel Duitslandkenners is Quedlinburg het mooist bewaard gebleven vakwerkstadje van het land. Het staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is daarom zeker een dagje waard. Wandel door de smalle middeleeuwse steegjes en geniet van de vele pittoreske en rustieke vakwerkhuizen. Ook een bezoekje aan de Romaanse kerk St. Servatius (exclusief) en de imposante burcht behoort tot de mogelijkheden. Er is veel gezelligheid met leuke terrasjes en prima restaurants.

Overnachting in

Quedlinburg

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement. Indien je auto in Wernigerrode staat, kun je daar vrij eenvoudig met het openbaar vervoer komen, maar je kunt bij SNP ook een transfer boeken.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis overnacht je in Wernigerrode en Quedlinburg in prima hotels, niveau 3*, of 4*. Onderweg in het gebergte zijn de accommodaties wat eenvoudiger. Er is zo een mooie afwisseling tussen kleinschalige, authentieke hotelletjes en wat grotere hotels met extra voorzieningen.  

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden. 
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het ontbijt wordt elke dag prima verzorgd. In sommige dorpjes kun je zelf wat inkopen voor een lunchpakket doen, bij bijvoorbeeld een bakkerij. Daarnaast is het soms mogelijk onderweg wat te eten in een restaurantje (let hierbij wel op de Ruhetagen). Voor het diner heb je vaak de keuze uit meerdere (kleine) restaurantjes. Bij de meeste hotels kun je een lunchpakket kopen voor onderweg.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • treinrit van Thale naar Quedlinburg
 • bagagevervoer dag 2, 3, 4 en 5
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • Originele wandelkaart Harzer Hexen-stieg: 1:30.000 (ter plekke)
 • Aanvullende praktische reisinformatie ter plekke

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • treinrit van Wernigrode naar Brocken
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • Kurtax (toeristenbelasting)

Over de activiteiten

Je maakt stevige wandelingen over goede paden en (on)verharde weggetjes met matige hoogteverschillen; tussen 300 en 600m per dag, met gemiddeld meer dalen dan stijgen. Op sommige dagen reis je een kort traject met de trein. Naar de Brocken is dit een oude stoomtrein, een belevenis op zich!

Geschikt voor kinderen

De start van de reis per stoomtrein, is voor kinderen al een ervaring op zich. Bovendien is het wandelen verre van saai door aansprekende stadjes, een spectaculair reliëf in de kloofdalen en natuurlijk de bizarre granietformaties rond de Brocken. 

Geschikt voor wat oudere kinderen of tieners, die ook alleen op een kamer kunnen slapen, want de hotels beschikken voornamelijk over een- of tweepersoonskamers.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je wat meer tijd in de natuur wilt doorbrengen dan is het aan te raden om in Schierke, Rübeland of Altenbrak je verblijf te verlengen. Cultuurliefhebbers kunnen meer tijd in Wernigerode of Quedlinburg reserveren. 

Extra's

Verlengingshotels

myer's-hotel-berlin---aussenansicht3a.jpg

Myer's Hotel (Berlijn)

Hotel Myers in Berlijn ligt in een rustige straat middenin de trendy en groene wijk Prenzlauer Berg, in het voormalige Oost-Berlijn, op ca 10 minuten lopen van Alexanderplatz. Het hotel is gesitueerd in een klassiek Berlijns huis dat dateert uit 1873. Het hotel beschikt over goede kamers. Er is een ontbijtruimte met uitstekend ontbijtbuffet, een kleine stadstuin, een conferentieruimte en een sauna. Het hotel kan ook  huurfietsen regelen.

Transfers

Transfer van Quedlinburg naar Wernigerrode (vanaf € 88,- per boeking)

Optionele taxitransfer van het eindpunt van de reis, terug naar het beginpunt. Handig als je je auto bij het beginpunt hebt achtergelaten.
De vertrektijd is meestal 9.00 in de ochtend. Mocht dit anders zijn, dan staat dit in de informatie die van onze lokale partner krijgt in het eerste hotel van de reis.

Voorwaarden:

 • Je dient deze transfer meteen bij de boeking van de reis te reserveren.
 • Zorg dat je op tijd klaarstaat voor vertrek en controleer de vertrektijd.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Wernigerode is ca. 500 km. Je kunt de auto in overleg met de hotelier parkeren (betaald parkeren tussen ca. €5 - €8 per dag). Vaak zal dit lukken op de parkeerplaats bij het hotel, maar de ruimte is daar beperkt. Het kan dus ook zijn dat je moet uitwijken naar een openbare parkeerplaats, waarvan er vlakbij het hotel een paar zijn. Ook aan de openbare parkeerplaatsen zijn kosten verbonden, deze verschillen per parkeerplaats. Informeer bij het hotel naar de meest gunstige mogelijkheid. Helaas kan er geen parkeerplaats gereserveerd worden. Op de laatste dag van het arrangement reis je per bus en/of trein van Quedlinburg naar Wernigerode  (45-60 minuten).

Je kunt ook de auto parkeren op een openbare parkeerplaats in Quedlinburg. Op de eerste dag reis je dan met de trein van Quedlinburg naar Wernigerode. Je kunt dan op de laatste dag direct de auto ophalen en richting huiswaarts keren. 

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Wernigerode     09:10 - 15:51 2
Quedlinburg – Amsterdam CS 13:36 - 21:00  2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van 1 apr t/m 31 okt. De Harz is een middelgebergte en daardoor kunnen de omstandigheden wisselen; dat is de hele reisperiode zo. Tot in april kan er her en der rond de hoogste toppen nog sneeuw liggen. Door de hoogte komt er bovendien vaker regen voor dan in de omliggende landstreken, met name in het vroege voorjaar of late najaar. In de zomerperiode is het weer juist aangenamer dan in de omliggende vlaktes, maar ook dan kunnen er regelmatig (onweers-)buien voorkomen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Het meenemen van je hond is bij deze reis toegestaan, met vooraanmelding bij boeking. Hotels kunnen hier kosten voor in rekening brengen, deze kosten dien je ter plaatse in de hotels te betalen en bedragen naar schatting tussen € 6,- en € 12,- per dag.
Indien je met je hond ook de transfer van eind- naar beginpunt wilt boeken dien je tevens te zorgen voor een passend hondentuigje met autogordel voor je hond.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels in Duitsland vind je hier.

Covid-19 maatregelen in regio Harz
Bij de reisinformatie ter plaatse vind je ook nadere informatie hierover van onze lokale partner. De van belang zijnde regionale informatie vind je op deze webstite: https://www.kreis-hz.de/de/coronavirus.html

De bossen in de Harz:
Door de droogte van de laatste jaren kan de bastkever in de uitgestrekte naaldbossen in de hogere delen van de Harz toeslaan, met soms aanzienlijke gevolgen die je ook onderweg helaas kunt zien. Interessant zal zijn hoe de natuur zich zal herstellen. Meer informatie vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Slot Wernigerode tijdens wandelreis Harz

Duitsland - Harz

Wandelen over de Harzer-Hexen-Stieg

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten