Duitsland - Allgäu, Königswinkel, 8 dagen Wandelen met koning Ludwig de Waanzinnige

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Vanuit twee comfortabele familiehotels in Oberammergau en Füssen voert deze wandelvakantie je langs beroemde paleizen, kerken en kloosters in Königswinkel. Dit geldt als het mooiste gebied van de Duitse Alpen. Niet voor niets liet koning Ludwig de Waanzinnige in de 19e eeuw hier zijn buitenzinnige creaties bouwen. Schloss Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein behoren tot de beroemdste Duitse attracties, die je buiten de toeristenstromen kunt zien op originele wandelingen. 

Uniek aan deze reis

 • Monumentale kastelen
 • Onverwacht kleurrijke stadjes
 • Prima hotels
 • Wandelen aan de voet van de Alpen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Allgäu

Vanuit twee sfeervolle hotels aan de voet van de hoog oprijzende Duitse Alpen maak je afwisselende wandelingen.  Volg de sporen van 'waanzinnige' Koning Ludwig. Ludwig trok zich terug in zijn romantische fantasiewereld, werd krankzinnig verklaard en afgezet. Schloss Neuschwanstein, zijn ultieme fantasiekasteel, was nog niet af toen hij op mysterieuze wijze verdronk in kniediep water. U maakt vanuit Oberammergau en Füssen lichte wandelingen en gaat op zoek naar fantastische paleizen: Linderhof, Hohenschwangau en Neuschwanstein. Daarnaast bezoekt u de beroemde Wieskirche en het Ettaler Klooster, allen schitterend gelegen in het groene heuvelland. U verblijft op twee plaatsen in comfortabele en karakteristieke hotels. Oberammergau is een dorp dat bekend is om zijn Passiespelen en Lüftmalereien, muurschilderingen die op verbluffende wijze driedimensionale objecten weergeven. Füssen is een goed behouden en gezellige kleine stad met een lange geschiedenis, gelegen aan een belangrijke handelsroute door de Alpen.

Dag 1

Na aankomst in het op 850m hoogte gelegen Oberammergau kun je een rondwandeling door het dorp maken. Vele huizen in het dorp zijn beschilderd (Lüftlmalereien). Vooral het Pilatushaus is een fraai voorbeeld van deze schilderkunst die zijn bloeitijd kende in de 18e eeuw. Ook de vele houtsnijderijen vallen op. Reeds in de 16e eeuw werd het fraaie houtsnijwerk over de hele wereld verhandeld.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 2

Na een korte treinrit loop je vanuit Altenau door het brede dal van de Ammer en langs de hoger gelegen Romanshöhe terug naar Oberammergau. Ontspannen langs de rivier en licht klimmen en dalen met uitzichten op het Ammergebirge en het Ammerdal. Wandeling: 10,5 km, 170 m stijgen, 170 m dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 3

Je loopt onderlangs de Sonnenberg en het op de vlakke dalbodem gelegen dorpje Graswang naar Schloss Linderhof. Zowel het beroemde paleis van König Ludwig II als het omringende park vol verrassingen, zijn een bezoek waard. Aan het eind van de dag neem je de lijnbus terug naar Oberammergau. De bus rijdt langs Ettal waar het Benedictijner Klooster bezocht kan worden. Wandeling: 13 km, 200 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Oberammergau

Dag 4

Vandaag reis je met je eigen auto of de lijnbus naar Füssen. Deze 50 km lange rit kan halverwege onderbroken worden door een prachtige rondwandeling vanuit Steingaden naar de Wieskirche. Deze midden in de weilanden gelegen fraaie barokkerk is een bekende bedevaartsplaats. Wandeling: 10 km, 140 m stijgen en dalen, 4 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 5

Vanuit Füssen maak je een rondwandeling via de Lechfall naar de fraai op een beboste heuvelrug gelegen Alatsee. Onderweg volg je het water van de Faulenbach stroomopwaarts via de Mittelsee en de Obersee. De terugweg gaat over een hoger gelegen bosweg, met hier en daar mooie uitzichten over het gebergte. Wandeling: 13 km, 250 m stijgen en dalen, 5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 6

Via de Kalvarienberg en de Schwansee loop je vanuit Füssen over een stil weggetje in de richting van de Königsschlösser. Je benadert Schloss Hohenschwangau van de mooiste kant en zet de wandeling voort naar het iets verder gelegen sprookjeskasteel Neuschwanstein. Afhankelijk van de tijd die je in en rond de kastelen doorbrengt, keer je te voet of per bus terug naar Füssen. Wandeling: 13 km, 300 m stijgen en dalen, 4,5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 7

Je neemt de boot over de Forggensee naar Rosshaupten of je reist per bus. De Forggensee is schitterend gelegen aan de voet van de Alpen: vanaf de boot heb je een fraai uitzicht op de toppen van het Ammergebirge. Buiten de zomermaanden vaart de boot niet en reis je altijd per taxi of bus.

De wandeling leidt je van Rosshaupten, over de heuvels bij Ussenburg, naar de Faulersee, en verder naar het plaatsje Hopfen, gelegen aan de Hopfensee. Hier kun je besluiten of je op de bus stapt of ontspannen verder wandelt tot in Füssen. Ga je per boot, dan is de wandeling vanaf de aanlegsteiger ca. 4 km langer, langs de oevers van het meer.

Wandeling: 8, 12,5 of 16,5 km, 120 m stijgen en dalen, 3 tot 5 uur.

Overnachting in

Füssen

Dag 8

Het arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in goede hotels. In Oberammergau is het hotel voortgekomen uit de werkplaats, die in de 18e eeuw werd gebruikt bij de bouw van de nabij gelegen kerk. Inmiddels word je door de 4e generatie van de hoteliers familie welkom geheten. In Füssen verblijf je in een rustig gelegen familiehotel met mooie tuin. De kamers zijn ruim en comfortabel en het hotel heeft een prima keuken. Via de Ludwig Promenade, een wandel-fietspad met zicht op de bergen en Schloss Neuschwanstein, loop je in 15 minuten naar de historische binnenstad.

In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, dan kun je dat melden en dan kijken we wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Het uitgebreide ontbijtbuffet wordt elke dag door het hotel verzorgd. Het avondeten is in Füssen de eerste twee avonden inbegrepen, het hotel heeft een prima restaurant. De andere avonden kun je zelf een restaurant naar keuze uitzoeken. De lunchpakketten koop je zelf in de verblijfplaatsen; soms is het ook mogelijk onderweg in een Gasthof te lunchen.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners, tijdens de eerste twee avonden in Füssen
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • toeristenbelasting (ca. € 2,50 pppd)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • lokale transfers met bus en trein (ca. 15 euro)
 • boottocht (ca. 10 euro)
 • entrees (ca. 10 euro per kasteel/slot)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt niet al te lange wandelingen aan de voet van de Alpen. De paden zijn goed (soms verhard). Om de actieradius te vergroten is er op enkele dagen een transfer met bus, trein of boot nodig.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Vooral in Füssen is veel te zien en te doen. Er worden verscheidene gegidste stadswandelingen georganiseerd, bijvoorbeeld met het thema muziek (Füssen is bekend als stad van viool- en orgelbouwers). Verder is er een fraai historisch museum in een oud klooster gevestigd. Zie ook www.stadt-fuessen.de

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Oberammergau is ca. 850 km. Op dag 4 rijd je zelf naar Füssen. Beide hotels hebben gratis parkeerruimte voor gasten.

Trein informatie

Indien je met de trein naar de Allgäu reist ga je op dag 4 met de lijnbus naar Füssen. Onderweg maak je nog een mooie rondwandeling. Je kunt eventueel de bagage gedurende de rondwandeling achterlaten in een Gasthof aan het begin van de wandeling, bij de bushalte, maar je kunt ook (ter plekke) bagagevervoer met een taxi voor deze dag regelen (prijs ca. 90 euro per rit, ter plekke te betalen). Voordeel is dat je ’s ochtends mee kunt rijden naar het begin van de wandeling en alleen voor het 2e deel van de dag afhankelijk bent van de lijnbus.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Obberammergau   08:08 - 17:21   3
Füssen – Amsterdam CS 08:05 - 19:05 4

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van half april tot eind oktober. Vooral voor de maand september zul je vroeg moeten reserveren.
De kastelen rond Füssen behoren tot de grootste toeristische attracties van Duitsland en in het hoogseizoen worden ze druk bezocht. Tijdens de wandelingen zul je van deze drukte overigens weinig last hebben.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Nadere informatie over de Königsschlösser kun je vinden op de websites : www.neuschwanstein.de, www.hohenschwangau.de en www.linderhof.de

Mogelijk betaal je ter plekke een bedrag van 5 tot 8 euro voor de overnachting van je huisdier.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

schloss_linderhof.jpg

Duitsland - Allgäu, Königswinkel

Wandelen met koning Ludwig de Waanzinnige

Lichte wandelvakantie vanuit twee hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)