Wandelvakantie Mon

Denemarken - Møn, 6 dagen Wandelen over de Deense Camøno

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pension en B&B's

Een trektocht over het rustige Deense eiland Møn met glooiende akkers, bloemenvelden, dichte beukenbossen en stille kiezelstranden. Landelijke paadjes en stille weggetjes brengen je bij prehistorische grafheuvels en fossielenrijke stranden. Hoogtepunt van de Camøno zijn uiteraard de spectaculaire witte kalkkliffen van Møns Klint een Unesco Biosfeer Park. En ’s nachts genieten van de sterrenhemel en de Melkweg. Natuurlijk wordt je bagage vervoerd tussen de pensions en B&B's.

Uniek aan deze reis

 • De krijtrotsen van Møns Klint
 • Een Camino zonder echte pelgrims
 • Fossielenstranden
 • Stille beukenbossen
 • Dark Sky Park Møn
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Denemarken - Møn

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

• Dag 1: aankomst in Stege op het eiland Møn, overnachting in Stege
• Dag 2: wandeling naar en overnachting in Råbylille Strand
• Dag 3: wandeling naar en overnachting in Magleby
• Dag 4: rondwandeling Møns Klint, overnachting in Magleby
• Dag 5: wandeling naar Elmelunde, bus naar en overnachting in Stege
• Dag 6: einde reis

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in Stege, het enige stadje van betekenis op Møn. Het middeleeuwse plaatsje ligt op een smalle landtong en werd rijk van de handel in haring. Het eiland Møn heeft een oppervlakte van 218 km² en er wonen ongeveer 10.000 mensen. Ter vergelijking, Texel is ongeveer 170 km² met 13.500 inwoners.

Overnachting in

Stege

Dag 2

Je verlaat Stege over het terrein van de oude suikerfabriek en via de oude spoelbassins wandel je naar de oevers van de Stege Nor, het grote binnenmeer van Stege. Over een asfaltweggetje loop je naar het gehucht Tøvelde. Hier zet je over een gravelweg koers naar de zuidkust van Møn en volgt hier de kustlijn. Grotendeels over het kiezelstrand, maar ook over weggetjes en paden, naar je sfeervolle onderkomen in Råbylille Strand. Bij slecht weer kan je vanaf Tøvelde de Camoeno over stille asfaltweggetjes door het binnenland volgen. De wandeling heeft een lengte van ca. 15 (strandroute) of 17 km (binnenlandroute), 100 m stijgen en dalen, ongeveer 6 uur wandelen.

Overnachting in

Råbylille Strand

Dag 3

De dag begint met een kustwandeling en over het witte zandstrand wandel je naar Klintholm Havn. Je hebt mooi zicht op de Hjelm Bugt waar de schepen naar de Oostzee varen. Je passeert het vogelrijke moerasgebied van Busemarke Mose, In Klintholm Havn kan je wat drinken en wandelt dan verder over het smalle strand. Dan sla je linksaf over een smal weggetje en klimt naar de Kongsberg, een van de hogere heuvels op het eiland. Fraaie weide met mooie bloemen en uitzicht. Dan door beukenbos en over een weggetje tussen de akkers naar het volgende overnachtingsadres.. Wandeling 16,4 km, 200 m stijgen en 175 m dalen, ongeveer 5,5 uur wandelen.
Het eiland Møn is het eerste gecertificeerde Dark Sky Park van Scandinavië. Omdat er ’s nachts zo weinig lichtvervuiling is op het eiland kun je bij helder weer de Melkweg bewonderen. de omgeving van Klintholm is hier zeer geschikt voor.

Overnachting in

Magleby

Dag 4

Je neemt hetzelfde mooie weggetje terug, waarover je gister aan kwam lopen, en loopt omhoog over de heuvels richting Mons Klint. Je komt terug op de Camoeno route en hebt de keus om een rondje zuidwaarts te maken langs Busene Have, een stukje oud loofbos met grafheuvels direct aan zee. Je volgt dan het kustpad langs Mons Fyr, een kleine vuurtoren, richting Mons Klint.
Als je de korte variant doet, loop je rechtstreeks naar de witte kalkkliffen, waar je in de zomer niet alleen zult zijn. Natuurlijk breng je een bezoek aan het zeer interessante geologische museum, mooi gelegen in de fraaie beukenbossen, boven op de kliffen. Hier kan je ook naar het (lunch)café. De wandeling gaat door de bossen verder langs de kust en Slot Liselunde. Als je weer in het boerenland bent, passeer je enkele grafheuvels, een mooi hunebed en een dorpje als uit een sprookje met kleine rietgedekte huisje. De wandeling heeft een lengte van ca 17 of 20 km, 400 m stijgen en dalen, ca. 6 of 7 uur wandelen.

Overnachting in

Magleby

Dag 5

Na de lange wandeling van gisteren kun je het vandaag rustig aan doen. Je wandelt over rustige landweggetjes naar de noordelijke kust. Hier betreed je het stille Lilleskov met enorme beukenbomen. Verder door glooiend akkerland met vergezichten op zee. Na een stuk langs de stille noordelijke kust van Mon kom je in een vlakker gebied. Vroeger een ondiepe inham ten noorden van het dorpje Borre, toen een belangrijke vissershaven. Nu is het gebied drooggemalen en ligt Borre midden op het eiland. Voor wie nog energie heeft is er een avontuurlijke variant, met een lange etappe over het strand waar je soms over een omgevallen boom moet klauteren.
’s Middags kom je aan in Elmelunde, bij het oudste kerkje van het eiland. De kerk heeft zeer bijzondere fresco’s en achter de kerk ligt een Keltische grafheuvel.
De wandeling heeft een lengte van 15 km, 100 m stijgen en dalen, ongeveer 5 uur wandelen (de avontuurlijke variant een uur langer).
Vanuit Elmelunde neem je de bus naar Stege.

Overnachting in

Stege

Dag 6

Einde van de Camøno.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in eenvoudige pensions en B&B's, allen verschillend van elkaar, maar rustig gelegen, op een kamer met privé badkamer.
In de accommodatie in Stege kan het zijn dat er niemand aanwezig is. Je krijgt instructies over hoe er binnen te komen.

Over de maaltijden

In de ochtend staat er ontbijt voor je klaar. In Stege is het ontbijt in een aanpalend hotel.
Voor de lunch kun je in Stege in de plaatselijke supermarkt boodschappen doen. Op de andere plekken kan men eventueel een lunchpakket klaarmaken (de avond tevoren aanvragen), of je kan onderweg ergens lunchen.
Als je een thermosfles meeneemt kun je warme koffie of thee meenemen voor tijdens de wandeling.

In Magleby zijn de avondmaaltijden inclusief.
In Stege kan je zelf een eethuisje uitzoeken voor de avondmaaltijd.
In Rabylille Strand is het wat ingewikkelder.
Op de meeste vrijdag- en zaterdagavonden is het restaurant van de B&B geopend. Hier kan je heerlijk eten maar het is wel prijzig.
Op andere avonden kan je er een koude pastasalade als avondmaaltijd krijgen.
Je kan ook een (warme) maaltijd bestellen bij een pizzeria in Stege, en die bij de B&B laten bezorgen.
Bij de B&B kan je altijd een fles bier of wijn kopen.
Omdat de opties voor het avondeten zo enorm uiteen lopen, laten we de keus graag aan jou zelf over en is er geen avondeten inbegrepen. In de reisinformatie die je voor vertrek krijgt lees je hoe een en ander gereserveerd kan worden. Zeker de fine dining op vrijdag- en zaterdag avond zul je zo ver mogelijk tevoren moeten reserveren.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners in Magleby
 • bagagevervoer (1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • busrit dag 5
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Het landschap op Mon is glooiend. De wandelingen gaan over karrensporen, rustige asfaltweggetjes, bospaden en deels over het strand. Dit kan een zandstrand zijn, maar ook grind met rolkeitjes.
SNP heeft zijn best gedaan het te vermijden, maar soms loop je wat langer over asfaltweggetjes dan je zou willen, dit komt omdat een aantal landeigenaren geen wandelaars over hun terrein willen en/of er domweg niet overal wandelpaden zijn. Er is op de weggetjes bijna alleen bestemmingsverkeer, bv. landbouwers die in augustus het graan oogsten. Je kan prima in de berm lopen als je liever op een zachte ondergrond loopt.

Extra dagen

Je kan overal een extra (rust) dag bijboeken.
In Rabylille Strand is niet veel te doen. In Magleby ben je twee nachten en maakt een mooie rondwandeling, zodat je in de omgeving alles wel gezien hebt. Maar het is een fijne plek voor een rustdag.
In Stege is wat meer te beleven: musea, galerietjes, winkels en horeca. Je kan vanuit Stege eventueel op eigen houtje een rondwandeling (ca. 15 km) naar Ulvshale Strand aan de noordkust van Mon maken. Andere optie is om met behulp van een taxi naar het kweldergebied bij Nyord te gaan en terug te lopen naar Stege (ook ca. 15 km).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht -  Stege is ongeveer 700 km. Je kunt de auto in Stege parkeren op een (gratis) openbare parkeerplaats.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Vordingborg.

Van Vordingborg st(ation) neem je de bus naar Stege Kirke, ongeveer 45 min rijden.
Klik hier voor bustijden.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

 

 

Veerbootinformatie


Voor alle veerbootverbindingen naar Denemarken kunt u uitstekend terecht bij onze partner Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden u aan uw overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement iedere dag van de week starten van half april tot begin oktober. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Denemarken ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Ga je binnenkort op reis naar Denemarken bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/denemarken. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/denemarken/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.

N.B.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencefalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

De witte kliffen van Møn - Denemarken

Denemarken - Møn

Wandelen over de Deense Camøno

Wandelvakantie langs pension en B&B's

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.