Bulgarije - Rila gebergte, 8 dagen Beroemd klooster in een ruige bergwereld

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Ervaar de grote schoonheid van natuur en cultuur in Bulgarije. Beklim het Rila gebergte,een Nationaal Park. Lunch aan een van de stille bergmeren en loop door de eeuwenoude oerbossen. Vergaap je aan de bijzondere pracht van de fresco’s in het Rila klooster, hoog op de lijst van Unesco’s werelderfgoed. Overnacht in een vriendelijk pension met een hartverwarmende gastvrijheid en een berghut in het bijzonder fraaie merengebied. Sluit je reis af in het bruisende Sofia.

Uniek aan deze reis

 • Contact met lokale bevolking
 • Het bijzondere Rila Klooster
 • Overnacht in berghut in merengebied Rila
 • Wandelen in ongerept berggebied
 • Inclusief transfer van en naar Sofia
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Bulgarije - Rila gebergte

Bulgarije biedt een, wellicht onverwachte, variatie in natuur en cultuur. Eeuwenoude kloosters moeten hier wedijveren met de schoonheid van alpiene gebergten. Net ten zuiden van Sofia komt alles samen in het Rila gebergte. De naam Rila stamt van ‘roula’, waarmee Thraciërs een waterrijk gebied aanduidden. En dat hebben ze goed gezien: tientallen kristalheldere meren en rivieren sieren de berghellingen en dalen. Door de geisoleerde ligging zijn de bossen in de beschutte valleien nog grotendeels ongerept en zitten vol dierenleven. Boven de boomgrens tref je een grote populatie gemzen aan en in de lucht heerst de steenarend. Je overnacht in een familiepension in het dorpje Govedartsi. De gastheer en –vrouw zullen alles doen om het je naar de zin te maken tijdens je verkenning van het gebergte. Aan het eind van de week maak je een uitstapje naar het aan de andere kant van de hoogste toppen gelegen Rila klooster, het centrum van de Bulgaars orthodoxe kerk. Het klooster is gebouwd in de 10e eeuw door volgelingen van Ivan Rilski - later Johannes van Rila geheten - een kluizenaar die al snel door de orthodoxe kerk heilig wordt verklaard. Zijn graf werd een bedevaartsoort en groeide uit tot een kloostercomplex dat eeuwen een belangrijke rol speelde in het spirituele en sociale leven van middeleeuws Bulgarije. Brand vernietigde het complex aan het begin van de 19de eeuw, maar het klooster werd direct herbouwd. Op het hoogtepunt herbergt het gebouw cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims. Nog steeds is Rila het op een na het grootste klooster van de Balkan. Het interieur is versierd met 1200 fresco’s met bijbelse taferelen. Het Rilaklooster staat sinds 1983 op de UNESCO lijst van wereld erfgoed.

Dag 1

Na aankomst op het vliegveld van Sofia word je in ca. 1,5 uur naar Govedartsi gebracht. Dit typische Bulgaarse dorp is gelegen aan het riviertje Cherni Iskar (Zwarte Iskar) op zo'n 1200 m hoogte aan de voet van het Rila-gebergte. Je verblijft hier in een gastvrij familiepension.

Overnachting in

Govedartsi

Dag 2

Om er in te komen zijn er twee kortere wandelingen mogelijk. De eerste is een ontspannen wandeling over een zgn. ekotrail door het bos in het dal van het riviertje de Beli Iskar (Witte Iskar). Dit dal ligt vlak achter het gelijknamige dorp, op ca. 8km van Govedartsi. Je wordt er naartoe gebracht en ook weer opgehaald. Je wandelt door een fraai deel van het dal over een mooi aangelegd pad met informatiebordjes. Als je geluk hebt zie je arenden en wild.
Wandeling: 7,5 km, 200m stijgen en dalen, 2,5 uur.
De tweede is een pittiger rondwandeling vanuit Govedartsi naar de op een beboste bergtop gelegen St. Profit Ilia kapel.
Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Govedartsi

Dag 3

Je gastheer brengt je in ca. 30 minuten naar het beginpunt van de wandeling bij het skioord ‘Kompleks Malyovitsa’, een open plek met skiliftjes en -banen. Daarna wandel je omhoog over een breed, stenig en goed gemarkeerd pad en omringd door schitterend hooggebergtelandschap naar de Malyovitsa-hut op 2000 m. Als je wilt kun je verder omhoog wandelen over een smal, stenig en gemarkeerd bergpad naar enkele dichtbij gelegen bergmeertjes onder de grillige rotsformaties van de hoogste toppen van bijna 2700 m. Je kunt zover doorlopen als je wilt. Daarna daal je langs de hut en hetzelfde pad weer af naar het ‘Kompleks Malyovista’, waar je ook wat kunt drinken of eten. Hier haalt je gastheer je weer op en brengt je naar Govedartsi.
Wandeling: maximaal 11 km, 750 m stijgen en dalen, ca. 6 uur. Naar de hut op en neer is het ca. 6 km, 275 m stijgen dalen, 3 uur.

Overnachting in

Govedartsi

Dag 4

Na een korte autorit begin je aan een geleidelijke klim door bos naar de glooiende top van de Zekiritsa (1734 m). Hier heb je schitterend zicht op de hoogste kammen van het Rila-gebergte. Je wandelt over de heuveltoppen, afwisselend door wat bos en over bloemrijke bergweiden met weidse uitzichten over de omgeving. Dit is het domein van herders met hun schaapskudden en vrij rondlopende groepen paarden en koeien. Over rustig omlaag slingerende karrensporen kom je onderweg langs de St. Mina kapel en wandel je ontspannen terug naar Govedartsi.
Wandeling: 14 km, 350m stijgen, 700 dalen, ca. 5,5 uur.

 

Overnachting in

Govedartsi

Dag 5

Je stopt bagage voor 1 nacht in je dagrugzak en wordt naar de Vada hut gebracht. Hier begin je de klim naar het centrale en mooiste deel van het Rila-gebergte. Je gaat op weg naar de beroemde, boven de boomgrens gelegen,  'Zeven Rila-meren'. Het eerste meer dat je bereikt is Dolnoto Ezero op 2100m. Even verder bereik je de hut Sedemte Ezera aan het Ribnoto Ezero, een prima plek voor een pauze. Vervolgens gaat het geleidelijk omhoog over stenige, goed gemarkeerde bergpaden door het spaarzaam begroeide hooggebergte. Je wandelt boven de 2000m hoogte langs glinsterende gletsjermeren met bijna poëtische namen als het Klaverbladmeer, het Tweelingmeer en het Niermeer. Vanaf de bergrug Souhia Chal daal je tenslotte af naar de berghut waar je overnacht.
Wandeling: 10,5 km, 860 m stijgen en 230 m dalen. Wandelduur: ca. 5,5 uur. 

 

Overnachting in

berghut in het merengebied

Dag 6

De etappe van vandaag is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je vakantie. Je wandelt dwars door het merengebied en daalt vervolgens af naar het beroemde Rila Klooster. Vanaf de berghut loop je via een andere route dan gisteren terug naar het vijfde Rilameer: het Niermeer (Babreka Ezero) op 2285m. Vervolgens klim je verder naar de twee hoogste Rilameren, het Oogmeer en het Traanmeer. Je passeert een topje dat uitzicht biedt op alle zeven Rilameren. Hierna stijg je verder naar de hoofdkam van het Rilagebergte. Vervolgens daal je vanaf ruim 2600m hoogte af, eerst door grasland en later door een oud beukenbos. De forse afdaling van 1500m brengt je bij het prachtige Rilaklooster. Een korte rit met de taxi brengt je bij je hotel. 
Wandeling: 16,8 km, 510m stijgen, 1480m dalen. Wandelduur: ca. 7,5 uur.

Zie je de forse afdaling niet zitten of bij slecht weer, daal je vanaf de berghut met de stoeltjeslift af naar Panichiste. Hier kun je (tegen betaling van een toeslag) worden opgepikt door de bagagevervoerder die je vervolgens naar de omgeving van het Rilaklooster brengt. Je kunt nabij het klooster worden afgezet en loopt dan over een pelgrimspad door het bos naar het klooster. Onderweg kom je langs de grot waar de stichter van het Rila klooster, Ivan Rilski, begraven ligt. Wandeling: 4 km, 100m stijgen, 200m dalen, 2 uur lopen.

Overnachting in

hotel nabij Rila Klooster

Dag 7

Over een rustige asfaltweg loop je in 5 km naar het Rilaklooster. Ga vroeg in de ochtend, zodat je voordat het druk wordt, rustig de tijd hebt het kloostercomplex met bijbehorend museum te bezoeken en eventueel een kerkdienst bij te wonen. Naar keuze vóór of na de lunch, word je in ca. 2 uur naar Sofia gebracht waar je je intrek neemt in een hotel. Daarna kun je de levendige binnenstad gaan verkennen, met onder andere de fraaie en imposante Alexander Nevski-kathedraal. Leuke eethuisjes en vele terrassen zijn er uiteraard legio in het centrum. 

Overnachting in

Sofia

Dag 8

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht het eerste deel van de week in een vriendelijk en gastvrij pension in het dorpje Govedartsi. De eigenaar van het pension brengt je een aantal malen naar het begin van de wandeling. Op dag 5 overnacht je in een berghut in het merengebied. Je verblijft hier op een privékamer met eigen badkamer. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig. Met name in het hoogseizoen kan het voorkomen dat de privékamers niet meer beschikbaar zijn. In dat geval boeken we in overleg met jou een slaapplaats op een slaapzaal met gedeelde badkamer.
Bij het Rilaklooster overnacht je in een eenvoudig hotel, in Sofia in een prima modern hotel met een uitstekende ligging in het centrum.
Je overnacht in Govedartsi, bij het Rilaklooster en in Sofia altijd in kamers met eigen douche en toilet.

In augustus is verblijf in de berghut in het merengebied niet mogelijk. Reis je in augustus, dan boeken we voor jou een nacht in een lager gelegen hut. Op dag 5 neem je na de wandeling de stoeltjeslift naar beneden en wandelt vervolgens in 5 min naar de hut. De volgende ochtend neem je de lift weer omhoog om de wandeling naar het Rilaklooster te beginnen.

Over de maaltijden

In Govedartsi krijg je elke dag een stevig ontbijt en 's avonds staan er meestal streekgerechten op het menu. Je kunt bij het pension een lunchpakketten bestellen, maar je kunt ook lunchinkopen doen in het dorp. Op sommige wandelingen kun je bij een berghut op de wandelroute neerstrijken.
De avondmaaltijden tijdens de overnachting in de berghut, bij het Rilaklooster en Sofia zijn niet inbegrepen. In de berghut en het hotel nabij Rila kun je a la carte eten. In Sofia vind je genoeg restaurants in de buurt.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 diners
 • transfer vliegveld Sofia - Govedartsi (dag 1)
 • transfers volgens programma
 • bagagevervoer Govedartsi - Rilaklooster
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en evt. entrees
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je maakt afwisselende wandelingen in het Rilagebergte over goede, meestal gemarkeerde paden. Aan het begin van de reis zijn de wandeling ontspannen; naarmate de week vordert wordt het pittiger met als uitschieter de 17km lange wandeling op dag 6 inclusief 1500m dalen. Op basis van het gemiddelde niveau van de wandelingen in de gehele reis hebben we deze ingeschaald op zwaarteniveau 3. De wandeling op dag 6 is echter een niveau 4 wandeling. Voor de overnachting in de berghut op dag 5 neem je spullen mee in je dagrugzak. Je overige bagage wordt de volgende dag vervoerd van Govedartsi naar het hotel bij het Rilaklooster.

Het is niet mogelijk om dit arrangement solo (alleenreizend) uit te voeren. De wandelingen voeren deels door ruig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. De accommodatie in Rila is eenvoudig en een verblijf van 1 nacht is in principe voldoende om er te zien wat je wilt zien. Een extra nacht in Sofia is een aanrader.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Sofia.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld van Sofia wordt je naar je pension in Goverdartsi gebracht (ca. 1,5 uur rijden). Aan het eind van de reis neem je vanuit het centrum van Sofia de metro, bus of taxi naar het vliegveld.

Je kunt dit arrangement starten op elke dag van de week in de periode half juni - eind september. In juli en met name augustus kan het op sommige dagen druk zijn bij het merengebied in Rila. In juni en september is het overal een stuk rustiger; het kan dan wel voorkomen dat restaurants onderweg al of nog gesloten zijn.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Bulgarije ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Over onze lokale agent

Travelife is een toonaangevende organisatie die agenten, touroperators (als SNP) en accommodatiehouders traint, managet en certificeert op het gebied van verduurzaming. Travelife, in 2007 opgericht door de ANVR, ABTA (tegenhanger van de ANVR in Engeland) en enkele universiteiten, ondersteunt bedrijven om de negatieve impact van toerisme te verkleinen en de positieve gevolgen te bevorderen. Denk hierbij aan verantwoord management, sociaaleconomische factoren, culturele factoren en de gevolgen voor de natuur (aanspreken van natuurlijke bronnen, verminderen vervuiling en behoud biodiversiteit en landschappen). Travelife certificeert op basis van internationaal erkende criteria opgesteld door GSTC (Global Sustainable Tourism Council) en beloont behaalde resultaten met de status Travelife Partner of, het hoogst haalbare, de status Travelife Certified. Om de twee jaar wordt een bedrijf weer getoetst voor de handhaving van de status.

De lokale partner van SNP heeft de status van Travelife Certified behaald.

Ga je binnenkort op reis naar Bulgarije bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/bulgarije. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/bulgarije/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen heb je geen visum nodig. Voor paspoorthouders van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten is voor een verblijf in Bulgarije van maximaal 90 dagen is een visum verplicht!

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Bulgarije (zie nuttige adressen). Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Bulgarije

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat je informeren over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme, Tekenencephalitis en Rabiës (Hondsdolheid).

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
De meest actuele informatie over aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij je naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Over het algemeen is Bulgarije een vrij veilig land. Toeristen dienen net als in andere toeristische gebieden en grote te steden goed op hun persoonlijke bezittingen te letten. Diefstal en zakkenrollerij komen helaas wel voor.
Bulgarije is een arm land in vergelijking met Nederland en België. Draag daarom liever niet opzichtig digitale camera’s e.d.
Over het algemeen doet iedereen zijn best om het toeristen naar de zin te maken. Als wij ons normaal gedragen hebben we in het land over het algemeen niets te vrezen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rila_klooster.jpg

Bulgarije - Rila gebergte

Beroemd klooster in een ruige bergwereld

Wandelvakantie langs pension, hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.