kasteel Freyr Maas

België - Maas & Lesse, 5 dagen Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Korte wandelreis door de Ardennen, vanuit Falmagne en Celles. Wandel langs de meanderende Lesse, over het Ardenner plateau, afwisselende loofbossen en langs de door steile wanden omzoomde Maas. Onderga de rust van dit oude land van boerendorpjes en kastelen, zoals het indrukwekkende Château de Vêves. Laat je gastvrij onthalen in een rustig gelegen chambres d’hôtes en een vriendelijk hotelletje.

Uniek aan deze reis

 • Heerlijk eten
 • Imposante kastelen
 • Kleurrijke herfst
 • Loodrechte Maasrotsen
 • Prima onderkomens
 • Verstild landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Maas & Lesse

Daar waar de sterk meanderende Lesse in de Maas uitkomt, vind je een wandelgebied met open plateaus afgewisseld met steile, beboste dalen en enkele imposante rotspartijen. Van oudsher strategisch gelegen, is de Famenne bezaaid met kastelen en burchten. Ook de kerk heeft zich niet onbetuigd gelaten en er een aantal abdijen gebouwd die nu vooral bekendheid genieten door de Belgische bieren die er gebrouwen worden. Je verblijft in Falmagne en Celles, twee typisch Ardenner dorpen, maar zeer verschillend van karakter, net als de overnachtingsadressen. Falmagne is een boerendorp, met oude boerderijen uit natuursteen, rond een groene brink, hoog op het plateau boven de Maas. Celles is een historisch plaatsje in het dal, met een Hermitage, oude Romaanse kerk, beschermd centrum en iets verderop het imposante Chateau de Vêves.
Kortom: een paar dagen ontspannen wandelen, genieten van de rust en een goede verzorging.

Dag 1

Aankomst in het landelijke dorp Falmagne, op het Ardennen plateau boven de Maas en Lesse. Het dorp Falmagne vormt één geheel met Falmignoul. Door de ruime brink rond de kerk heeft Falmagne een prettige uitstraling. Als je tijd hebt is het leuk het nabijgelegen vestingstadje Dinant aan de Maas te bekijken, met de fraaie Abdij van Leffe. 

Overnachting in

Falmagne

Dag 2

Vanuit Falmagne wandel je eerst door de velden en daalt dan af naar de Maas. Je volgt de Maas stroomafwaarts, passeert onderweg de steile klimrotsen van Freyr met enkele fraaie vergezichten om bij het punt uit te komen waar de Lesse in de Maas stroomt. Vanaf hier volg je het smalle dal van de Lesse omhoog en keer je terug naar Falmagne. Wandeling: 16 km, 220m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Falmagne

Dag 3

Langs boerderijen en het kerkhof loop je vanuit Falmagne de velden in, met een weids uitzicht. Bij het dorp Hulsonniaux begint de afdaling naar de Lesse. Via een lastige helling en een camping bereik je de bekende kano rivier. Aan de overkant is het paadje af en toe glibberig, maar dan begint een lange, geleidelijke klim door afwisselend loofbos naar het mooiste uitzichtpunt van deze dagen. Het is nog geen 250m hoog, maar bij helder weer is het zicht oneindig. Van Gendron daal je af en kun je het imposante Chateau de Vêves bezoeken, alvorens door te lopen naar het Celles, met zijn mooi gelegen Hermitage. Wandeling: 16 km, 280m stijgen, 340m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Celles

Dag 4

Door bossen en velden wandel je in alle rust richting van Custinne, met zijn grote kasteelhoeve. Door het dorp begint de afdaling naar het speelse beekje Iwoigne. Je volgt de meanders door het bos tot aan de samenvloeiing met de Lesse. Een korte, steile klim brengt je terug op het plateau vanwaar je terugloopt naar het sfeervolle Celles. Wandeling: 16,5 km, 220m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Celles

Dag 5

De laatste wandeling is met opzet wat korter, zodat je op tijd naar huis kunt. Maar het is een waardige afsluiting. Na een korte klim vanuit Celles zijn er mooie uitzichten, onder andere op het Chateau de Noisy. Bij het dorpje Furfooz kan je een bezoek brengen aan het Parc de Furfooz, een verzameling grotten in de kalkrotsen, die al in de prehistorie bewoond waren en waar een Romeins badhuis is gevonden. Reken op 1,5-2 uur extra.
Van Furfooz gaat het naar het uitzichtpunt Aiguilles de Chaleux: puntige kalkrotsen langs een meander van de Lesse. Je daalt af en steekt via een spoorbrug de Lesse over. Dan verder door het fraaie dal, waarboven het imposante Chateau Walzin de wacht houdt. Een geleidelijke klim brengt je terug naar Falmagne, waar het arrangement eindigt. Wandeling: 12 km, 220m stijgen en 180m dalen, 4,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gastvrije en kleinschalige, typisch Ardenner accommodaties, op kamers voorzien van privé badkamer. In het stille dorpje Falmagne ben je te gast bij een gepensioneerde Vlaming in een verbouwde boerderij, waar je in de zomer lang kunt genieten van de avondzon en als het fris wordt de houtkachel. Celles is een historisch plaatsje, waar het kleine hotel is opgetrokken uit typisch Ardenner natuursteen.

 • In Falmagne zijn er alleen kamers met gescheiden bedden. Het hotel in Celles beschikt juist niet over kamers met gescheiden bedden. Wens je gescheiden bedden, dan kunnen we in Celles een ander hotel voor je boeken. Informeer bij boeking. 
 • Het hotel in Celles is op zondag en maandag gesloten. Bij aankomst in Celles op zaterdag of zondag boeken we een ander hotel voor je in Celles.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een goed ontbijt voor je klaar. In Falmagne krijg je voor onderweg een lunchpakket mee; in Celles is er een warme bakker naast het hotel, waar je de lunch zelf kunt inkopen. In Falmagne eet je 's avonds op eigen kosten in een eethuisje of goed restaurant in het dorp. Zijn deze gesloten dan kun je met eigen auto naar het volgende dorp of naar Dinant (10 km) rijden. Ben je met de trein dan zal de gastheer je brengen en halen. In Celles is het diner in het standaard hotel op beide avonden inbegrepen. Boeken we een ander hotel voor je, dan zijn de diners niet inclusief. Je krijgt korting en kunt zelf een restaurant uitzoeken voor het avondeten. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • 2 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare en gemarkeerde bospaden, karrensporen en smalle asfaltweggetjes. Bij nat weer zitten er glibberige stukken in de route. De wandelingen hebben een bescheiden lengte, zodat je tijd hebt om van de omgeving te genieten. De maximale hoogte van het wandelgebied is 250m en de Maas ligt op 100m, dus het hoogteverschil tussen dal en plateau is 150m. Genoeg voor mooie uitzichten, te weinig om uitgeput te raken. De stijgingen en dalingen zijn, op een enkel stukje na, heel geleidelijk. De wandelingen zijn dus niet zwaar qua hoogteverschillen, maar vanwege de lengte van de wandelingen (gemiddeld 16km) heeft de reis een zwaarte-aanduiding van 3 gekregen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je de wandeling op de laatste dag in alle rust wilt maken is het aan te raden een extra nacht in Falmagne te boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Le Creuset (Falmagne)

Transfers

Transfer van Dinant naar Falmagne (vanaf € 17,- per boeking)

Transfer van treinstation Dinant naar de accommodatie in Falmagne

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Transfer van Falmagne naar Dinant (vanaf € 17,- per boeking)

Transfer (op dag 5, na de wandeling) van Falmagne naar het treinstation van Dinant.

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Falmagne is ca. 285 km. Er is parkeerruimte op het erf aanwezig.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retourtje Dinant.

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

Wanneer je (optioneel) een transfer bijboekt, word je door de gastheer uit Falmagne van het station opgehaald en weer weggebracht (10 km).

Je kunt dit arrangement starten van begin februari tot eind december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars)weekend wilt boeken.
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kun je in herfstweekenden te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kun je de wandeling aanpassen.

In Celles kan het in het weekend druk zijn. Het is daarom handig dit arrangement op vrijdag in Falmagne te starten of geheel door de week te plannen. Valt de aankomst in Celles voor jou op zondag dan boeken we in Celles een ander hotel voor je.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Honden zijn op aanvraag welkom. In Falmagne mag de hond niet op de slaapkamer, maar enkel op de benedenverdieping en in de tuin. In Celles zijn honden niet toegestaan in ons standaard hotel, maar wel in het andere hotel dat we in Celles gebruiken. Tijdens het wandelen dient de hond aangelijnd te zijn, met name in weilanden met koeien en tijdens het jachtseizoen.

Ga je binnenkort op reis naar België bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/belgie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/belgie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kasteel Châteaux Vêves België wandelen

België - Maas & Lesse

Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1055 klanten