kasteel Freyr Maas

België - Maas & Lesse, 5 dagen Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Korte wandelreis door de Ardennen, vanuit Falmagne en Celles. Wandel langs de meanderende Lesse, over het Ardenner plateau, afwisselende loofbossen en langs de door steile wanden omzoomde Maas. Onderga de rust van dit oude land van boerendorpjes en kastelen, zoals het indrukwekkende Château de Vêves. Laat je gastvrij onthalen in een rustig gelegen chambres d’hôtes en een vriendelijk hotelletje.

Uniek aan deze reis

 • Heerlijk eten
 • Imposante kastelen
 • Kleurrijke herfst
 • Loodrechte Maasrotsen
 • Prima onderkomens
 • Verstild landschap
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

België - Maas & Lesse

Daar waar de sterk meanderende Lesse in de Maas uitkomt, vind je een wandelgebied met open plateaus afgewisseld met steile, beboste dalen en enkele imposante rotspartijen. Van oudsher strategisch gelegen, is de Famenne bezaaid met kastelen en burchten. Ook de kerk heeft zich niet onbetuigd gelaten en er een aantal abdijen gebouwd die nu vooral bekendheid genieten door de Belgische bieren die er gebrouwen worden. Je verblijft in Falmagne en Celles, twee typisch Ardenner dorpen, maar zeer verschillend van karakter, net als de overnachtingsadressen. Falmagne is een boerendorp, met oude boerderijen uit natuursteen, rond een groene brink, hoog op het plateau boven de Maas. Celles is een historisch plaatsje in het dal, met een Hermitage, oude Romaanse kerk, beschermd centrum en iets verderop het imposante Chateau de Vêves.
Kortom: een paar dagen ontspannen wandelen, genieten van de rust en een goede verzorging.

Dag 1

Aankomst in het landelijke dorp Falmagne, op het Ardennen plateau boven de Maas en Lesse. Het dorp Falmagne vormt één geheel met Falmignoul. Door de ruime brink rond de kerk heeft Falmagne een prettige uitstraling. Als je tijd hebt is het leuk het nabijgelegen vestingstadje Dinant aan de Maas te bekijken, met de fraaie Abdij van Leffe. 

Overnachting in

Falmagne

Dag 2

Vanuit Falmagne wandel je eerst door de velden en daalt dan af naar de Maas. Je volgt de Maas stroomafwaarts, passeert onderweg de steile klimrotsen van Freyr met enkele fraaie vergezichten om bij het punt uit te komen waar de Lesse in de Maas stroomt. Vanaf hier volg je het smalle dal van de Lesse omhoog en keer je terug naar Falmagne. Wandeling: 16 km, 220m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Falmagne

Dag 3

Langs boerderijen en het kerkhof loop je vanuit Falmagne de velden in, met een weids uitzicht. Bij het dorp Hulsonniaux begint de afdaling naar de Lesse. Via een lastige helling en een camping bereik je de bekende kano rivier. Aan de overkant is het paadje af en toe glibberig, maar dan begint een lange, geleidelijke klim door afwisselend loofbos naar het mooiste uitzichtpunt van deze dagen. Het is nog geen 250m hoog, maar bij helder weer is het zicht oneindig. Van Gendron daal je af en kun je het imposante Chateau de Vêves bezoeken, alvorens door te lopen naar het Celles, met zijn mooi gelegen Hermitage. Wandeling: 16 km, 280m stijgen, 340m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Celles

Dag 4

Door bossen en velden wandel je in alle rust richting van Custinne, met zijn grote kasteelhoeve. Door het dorp begint de afdaling naar het speelse beekje Iwoigne. Je volgt de meanders door het bos tot aan de samenvloeiing met de Lesse. Een korte, steile klim brengt je terug op het plateau vanwaar je terugloopt naar het sfeervolle Celles. Wandeling: 16,5 km, 220m stijgen en dalen, 5 uur lopen

Overnachting in

Celles

Dag 5

De laatste wandeling is met opzet wat korter, zodat je op tijd naar huis kunt. Maar het is een waardige afsluiting. Na een korte klim vanuit Celles zijn er mooie uitzichten, onder andere op het Chateau de Noisy. Bij het dorpje Furfooz kan je een bezoek brengen aan het Parc de Furfooz, een verzameling grotten in de kalkrotsen, die al in de prehistorie bewoond waren en waar een Romeins badhuis is gevonden. Reken op 1,5-2 uur extra.
Van Furfooz gaat het naar het uitzichtpunt Aiguilles de Chaleux: puntige kalkrotsen langs een meander van de Lesse. Je daalt af en steekt via een spoorbrug de Lesse over. Dan verder door het fraaie dal, waarboven het imposante Chateau Walzin de wacht houdt. Een geleidelijke klim brengt je terug naar Falmagne, waar het arrangement eindigt. Wandeling: 12 km, 220m stijgen en 180m dalen, 4,5 uur lopen.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gastvrije en kleinschalige, typisch Ardenner accommodaties, op kamers voorzien van privé badkamer. In het stille dorpje Falmagne ben je te gast bij een gepensioneerde Vlaming in een verbouwde boerderij, waar je in de zomer lang kunt genieten van de avondzon en als het fris wordt de houtkachel. Celles is een historisch plaatsje, waar het kleine hotel is opgetrokken uit typisch Ardenner natuursteen.

NB. In Falmagne zijn er alleen kamers met gescheiden bedden. Het hotel in Celles beschikt juist niet over kamers met gescheiden bedden. Wens je gescheiden bedden, dan kunnen we in Celles een ander hotel voor je boeken. Informeer bij boeking.

Over de maaltijden

's Ochtends staat er een goed ontbijt voor je klaar. In Falmagne krijg je voor onderweg een lunchpakket mee; in Celles is er een warme bakker naast het hotel, waar je de lunch zelf kunt inkopen. In Falmagne eet je 's avonds op eigen kosten in een eethuisje of goed restaurant in het dorp. Zijn deze gesloten dan kun je met eigen auto naar het volgende dorp of naar Dinant (10 km) rijden. Ben je met de trein dan zal de gastheer je brengen en halen. In Celles is het diner op beide avonden inbegrepen. Bij aankomst in Celles op zondag boeken we een ander hotel voor je in Celles.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • 2 lunchpakketten
 • bagagevervoer op dag 3 en 5
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen gaan over goed begaanbare en gemarkeerde bospaden, karrensporen en smalle asfaltweggetjes. Bij nat weer zitten er glibberige stukken in de route. De wandelingen hebben een bescheiden lengte, zodat je tijd hebt om van de omgeving te genieten. De maximale hoogte van het wandelgebied is 250m en de Maas ligt op 100m, dus het hoogteverschil tussen dal en plateau is 150m. Genoeg voor mooie uitzichten, te weinig om uitgeput te raken. De stijgingen en dalingen zijn, op een enkel stukje na, heel geleidelijk. De wandelingen zijn dus niet zwaar qua hoogteverschillen, maar vanwege de lengte van de wandelingen (gemiddeld 16km) heeft de reis een zwaarte-aanduiding van 3 gekregen.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Indien je de wandeling op de laatste dag in alle rust wilt maken is het aan te raden een extra nacht in Falmagne te boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Le Creuset

Transfers

Transfer van Dinant naar Falmagne (vanaf € 17,- per boeking)

Transfer van treinstation Dinant naar de accommodatie in Falmagne

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Transfer van Falmagne naar Dinant (vanaf € 17,- per boeking)

Transfer (op dag 5, na de wandeling) van Falmagne naar het treinstation van Dinant.

Voorwaarden: De prijs is per rit (max. 4 personen)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Falmagne is ca. 285 km. Er is parkeerruimte op het erf aanwezig.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Wanneer je (optioneel) een transfer bijboekt, word je door de gastheer uit Falmagne van het station opgehaald en weer weggebracht (10 km).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Dinant 09:25 - 13:57 2
Dinant – Amsterdam CS 14:03 - 18:38 2

 

Je kunt dit arrangement starten van begin februari tot eind december. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in een (voorjaars)weekend wilt boeken.
De herfstkleuren zijn in dit gebied bijzonder fraai. Wel kun je in herfstweekenden te maken krijgen met door jagers afgesloten paden. Dit is van te voren niet te voorzien. Met hulp van de hoteliers kun je de wandeling aanpassen.

In Celles kan het in het weekend druk zijn. Het is daarom handig dit arrangement op vrijdag in Falmagne te starten of geheel door de week te plannen. Valt de aankomst in Celles voor jou op zondag dan boeken we in Celles een ander hotel voor je.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar België ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Honden zijn op aanvraag welkom. In Falmagne mag de hond niet op de slaapkamer, maar enkel op de benedenverdieping en in de tuin. In Celles zijn honden niet toegestaan in ons standaard hotel, maar wel in het andere hotel dat we in Celles gebruiken. Tijdens het wandelen dient de hond aangelijnd te zijn, met name in weilanden met koeien en tijdens het jachtseizoen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij o.a. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in België erkend. In België moet je beschikken over een WA-verzekering met Benelux-dekking. Neem in ieder geval je groene kaart mee, want je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van onverzekerd rijden zijn groot.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape en rekverband. Denk eventueel ook aan een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG. Een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum(GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Kasteel Châteaux Vêves België wandelen

België - Maas & Lesse

Aangenaam wandelen langs rivieren en kastelen

Wandelvakantie vanuit chambres d'hôtes en hotelletje

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten