Wandelen door de Dolomieten door de bergen van Zuid tirol

Een reisverslag vanuit Wengen

In het ongerepte Gadertal in Süd-Tirol hebben de inwoners via een referendum tegen de aanleg van skiliften gestemd. Het is daardoor een idyllisch gebied in de toch al unieke bergwereld van Süd-Tirol.

Een drietalig bord meldt in het Duits-Italiaans-Ladinisch dat wij in ons dorpje Wengen-La Valle-La Val zijn aangekomen. Dit plaatsje in Süd-Tirol ligt in het hart van de Italiaanse Dolomieten. De kamer van ons hotel heeft een eigen veranda waar het adembenemend stil is en die uitzicht biedt op de bloemrijke graslanden van het Gadertal.

De inloopwandeling vertrekt vanuit het dorp (op 1.365 meter) en brengt ons hart al danig aan het bonzen van de inspanning. We lopen de tocht desondanks volgens het boekje in precies drie uur. Het landschap is een soort modelspoorbaan. Groepjes boerderijen tegen de bergflanken, boompartijen, rondgestrooide hutjes en vrijstaande naaldbomen in gladgeschoren gras. Met doorkijkjes naar de steile bergwanden waar de Dolomieten bekend om staan.

Tijdens het avondeten maken we kennis met een ander SNP-stel, met wie we de komende dagen ontbijten, dineren en wandelervaringen uitwisselen. Het hotel serveert maaltijden die niet alleen heerlijk zijn, maar ook bijzonder voedzaam. Eerst een bordje pasta, zoals Dilltagliatelle mit raücherlachssauce. Daarna keuze uit bijvoorbeeld Stampfkartoffeln mit Maiz und Schwarzwurzeln of Truthahncarpaccio. Daarna altijd fruit, ijs of een ander toetje van het huis.

Alpennomaden

De volgende ochtend maken we de wandeling naar de Heiligkreuz. Die is 18 kilometer, 850 meter stijgen en dalen. Eerst wandelen we langs een beek door het bos omhoog. Als we op een uitzichtpunt op de kam van de Gröpa aankomen, springt opeens een gems tevoorschijn. Onderweg passeren we eeuwenoude gehuchten, 'viles' in het Ladinisch, de derde taal van dit gebied. Oorspronkelijk stonden er alleen herdershutjes. De herders trokken als alpennomaden met hun vee over de berg, van laag (in de lente) tot hoog (in de zomer). Nu zijn de viles groepjes boerderijen die het hele jaar door bewoond worden. Mensen zien we overigens niet, wel kalfjes en jonge katjes. Het is hier ongerept en idyllisch.

Langzaam maar zeker gaat het donkere dennenbos over in grasland, waar talloze hooihutjes verspreid staan. Het blijkt de opmaat naar het Parco Naturale Fanes-Sennes. Hoewel het nu regent, bloeit mijn hart open: we zijn nu echt in de bergen, met smalle stenige paadjes en keien in het gras. We blijken heel dicht bij de hut te zijn. Die is duidelijk ook per auto te bereiken: het wemelt er opeens van de mensen, gehuld in hightech-regenjassen in alle kleuren van de regenboog.

Het kerkje naast de hut is een oud bedevaartsoord. In het gras staan drie houten kruisbeelden. We zijn er de afgelopen dagen al talloze gepasseerd, altijd voorzien van bloeiende bloemen. De beelden zijn niet gestileerd, maar drukken juist expliciet lichamelijk lijden uit. Ik voel me er wat ongemakkelijk bij. De terugweg voert langs de loodrechte wand van de Kreuzkofel en ten slotte door open bos met snelstromende beekjes en knalroze bloemen. De zon is doorgebroken en als we aankomen bij ons hotel blijkt dat we nog wel even op onze veranda kunnen zitten. Een vogeltje fluit vol uit zijn oranje borst.

Wandelroute Col di Lana

De route die we voor vandaag uitkiezen, vertrekt niet vanuit het dorp, maar vanaf de Valparola-pas, 30 kilometer van Wengen. De pas ligt op 2.168 meter en is het beginpunt van vele paden. Wij volgen route 23, richting Col di Lana. Die col, zo lezen we in de routebeschrijving, lag in de Eerste Wereldoorlog op de grens van Italië en de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. "Hier is zwaar gevochten", staat er, "een tweeënhalf jaar durende loopgravenoorlog, vaak man tegen man." We kijken nog eens om ons heen. In de verte besneeuwde bergtoppen. Het gras voor onze voeten is bezaaid met bloemen. Felgeel, knalpaars, stralend wit, gentiaanblauw. We horen lieflijk geklingel van koeienbellen. Het is moeilijk voor te stellen dat hier zestigduizend soldaten omkwamen. De kruisbeelden krijgen opeens een andere lading. Ik herinner me de berggids van een vorige Dolomieten-reis, in Toblach/Dobbiaco. Die vertelde dat de bomen in de oorlogsjaren nauwelijks gegroeid waren; dat kon je bij gekapte bomen aan de jaarringen zien. Dat kwam, zo zei hij bloedserieus, door het oorlogslawaai. Daar konden de bomen niet tegen.

Uit de informatieborden langs de route blijkt dat de top van de Col di Lana zelfs met dynamiet is opgeblazen. Absurd en onwerkelijk. De wandeling is intussen de spectaculairste die we deze dagen gemaakt hebben, met permanent panoramische uitzichten. In de namiddag zie ik zelfs een alpenmarmot. Hij blijft rustig op de uitkijk zitten en lijkt zich niet aan ons te storen.
          
Op onze laatste wandeldag in Wengen hebben we nog de keus uit twee aanlokkelijke routes, maar mijn reisgenoot wil graag een dagje rust. Dan moeten we nog maar een keer terugkomen... Ik begin in een roman over vier alpinisten van Stephan Enter, Grip, wat een steengoed boek blijkt te zijn. En telkens als ik opkijk zie ik een passend decor van imposante dolomietenwanden.

Zelf de beschreven individuele wandelreis maken?

Dat kan! SNP biedt de hierboven beschreven bergwandelreis vanuit Wengen al een aantal jaar naar volle tevredenheid aan. Ook onze klanten zijn laaiend enthousiast over de wandelingen en de accommodatie. Hieronder hebben we wat reviews verzameld om je over de streep te trekken.

Review augustus 2018
Mooie wandelingen vanuit een prima hotel. Ontbijt en diner zijn heel goed verzorgd en de sauna is heerlijk na een - soms wel behoorlijk zware -wandeling.

Review juli 2018

Afwisselende wandelingen in een mooie authentieke omgeving van Wengen zonder skiliften en massatoerisme. De wandelingen van Passo Gardena naar La Villa en bij Refugio Valparola waren bijzonder mooi.

Review juni 2018
Hotel Pider (Wengen) was boven verwachting goed. Hutten (Fanes en Sennes) voldeden aan de verwachtingen. Prettig dat we een aantal vooraf beschreven wandelroutes meekregen.

Review augustus 2016
De wandeling van passo Gardena naar La Villa/Stern moet je niet over slaan. We hadden helder, zonnig weer en konden op het plateau boven genieten van de prachtigste uitzichten, inclusief de besneeuwde Alpen toppen in Oostenrijk.

Meer reviews

Europa’s indrukwekkendste kalkmassieven

Italië - Südtirol - Dolomieten | 6-daagse bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel, privéreis

Europa’s indrukwekkendste kalkmassieven, bergwandelvakantie vanuit comfortabel hotel. Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is één van de grootste natuurreservaten van Europa, waar u diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. Aan de rand van dit park verblijft u in een comfortabel hotel in het bergdorp Wengen/ La valle in de Dolomieten. U maakt fraaie dagwandelingen met spectaculaire kalkwanden op de achtergrond.

Naar deze reis

Over SNP Natuurreizen

Bij SNP Natuurreizen vind je actieve vakanties met aandacht voor de natuur. SNP is gespecialiseerd in wandelvakanties, fietsvakanties, gezinsvakanties en actieve rondreizen binnen en buiten Europa. Naast onze groepsreizen & Yomads groepsreizen in een klein gezelschap en met deskundige reisleiding bieden we je ook individuele reizen. Laat je inspireren op onze website en stel je eigen reis samen met behulp van ons unieke reisaanbod.