Welke verrekijker kies je?

Verrekijker vogels Onze tips op een rij

Waar let je op bij de aanschaf van een verrekijker om vogels te kijken?

Verrekijkers zijn er in alle soorten, maten én prijsklassen. Vogelbescherming Optiek biedt verrekijkers en telescopen aan met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Voor zowel de beginnende of ervaren vogelaar.

Wij zetten enkele tips bij de aanschaf van een vogel verrekijker op een rij:

1. Waarvoor gebruik je de verrekijker?

Een verrekijker gebruik je om elementen in het landschap die ver van je af zijn dichterbij te brengen. Binnen het aanbod verrekijkers onderscheiden we vogel- en natuurverrekijkers, safariverrekijkers, reisverrekijkers, nachtkijkers, etc.. Het verschil zit hem in bijvoorbeeld lichtopbrengst (een must bij safariverrekijkers zodat je ook bij schemer nog goed beeld hebt). Maar ook op gewicht, ga je op reis dan wil je liever niet een zware kijker meesjouwen.  Vogel- en natuurkijkers beschikken over een optimale verhouding tussen objectiefdiameter en de vergrotingsfactor.

2. Aan welke kwaliteitseisen moet de verrekijker voldoen?

Er zijn veel soorten verrekijkers. De meeste verrekijkers zijn binoculaire kijkers. Verrekijkers waar je met twee ogen door kijkt. Maar je hebt ook monoculaire kijkers, kijkers waar je met een oog door kijkt. Belangrijke kwaliteitseisen zijn: 
- beeldkwaliteit (helderheid, scherpte)
- hoe voelt de verrekijker in de hand, zwaar of licht
- bedieningsgemak

3. Aan welke vergroting moet de verrekijker voldoen?

Een vergroting van 8x of 10x is bijna voor iedereen geschikt omdat je deze goed stil kunt houden. En kies bij twijfel altijd voor een vergroting 8x, deze kijkt het rustigst. Modellen met een objectiefdiameter van 40mm of meer (bijvoorbeeld 8 x 42) zijn het meest geschikt om naar vogels te kijken.

4. Hoe maak je je definitieve keuze?

Er zijn verrekijkers in alle soorten en prijsklassen. Dat maakt de uiteindelijke keuze best ingewikkeld. Op internet kun je heel veel relevante informatie vinden over welke verrekijker specifiek geschikt is voor jou. Een kijker zelf vasthouden en uitproberen is echter de beste manier op tot de juiste keuze te komen.

In de winkel van Vogelbescherming in Zeist vindt je de beste merken verrekijkers en telescopen. Je kunt ze op je gemak vergelijken en testen.