Trentino buitensportparadijs voor alle niveau’s

In de omgeving van het beroemde Gardameer is meer te doen dan lui aan het strand liggen. Je vindt in de bergen een waar buitensportparadijs, bijvoorbeeld bij de stadjes Molveno en Arco. Wij trokken onze bergschoenen aan en gingen op jacht naar hoogtemeters en stoere uitzichten.

De weg naar onze eerste accommodatie in Molveno voert door ruige bergen, tot we aankomen bij een groot meer. De agriturismo waar we slapen biedt een fenomenaal uitzicht. Op elk moment van de dag ziet het meer er anders uit, door het licht en de wolken. Dit belooft veel goeds! Als we de volgende morgen op de top van de eerste berg staan, zien we mountainbikers afdalen over een spannend parcours. Wij gaan gewoon te voet, maar hebben daardoor veel tijd om van het fantastische uitzicht te genieten. Na de wandeling bezoeken we een kleine kaasboerderij. De familie zit net aan de lunch, maar wil best even koffie zetten voor ons. Toevallig wordt ook net een enorme homp kaas geprepareerd. We vallen zogezegd met onze neus in de zuivel. Hierna lopen we verder over een prachtig pad door een ruige steile kloof. Voor de lunch schuiven we aan in een traditionele berghut voor een onevenaarbare pasta.

Hoog boven het Gardameer

De weg naar ons volgende verblijf voert ons via haarspeldbochten omhoog over kale en ruige bergen. Net als we twijfelen of we goed zitten, strekt een glooiende groene vlakte zich uit. Met in het midden ons verblijf: Malga Zanga. De staf hier is erg aardig en familiair. We eindigen de avond uiteindelijk samen met hen met een wijntje en de ene na de andere mooie anekdote. Voor die tijd hebben we al twee wandelingen gemaakt. Eerst lopen we naar de loopgraven van de eerste wereldoorlog die hier bovenaan een steile rotswand liggen. We kunnen zelfs een geïmproviseerde bunker in met een erg goed uitzicht over het Gardameer. Tijdens deze wandeling is ons oog al gevallen op de volgende berg: de Monte Stivo. Deze onmiskenbare piek vraagt er om beklommen te worden, dus beginnen we aan de dik drie uur durende klim. Eenmaal boven kun je 360 graden om je heen kijken om de volledige omgeving in je op te nemen.

Buitensport-paradijs Arco

Voor het laatste deel van onze tocht dalen we de volgende dag weer af naar de vallei. We rijden naar een prachtig landgoed midden tussen de wijngaarden. Naar onze sportieve activiteit deze dag keken we al een paar dagen uit: we gaan samen met een gids een via ferrata doen! Deze klimroute dwars door een kloof is spannend, maar veilig doordat je gezekerd bent aan de rotswand . Op advies van de gids stoppen we niet bij het gangbare einde van de route, maar klimmen we verder. We komen bij een nog smallere kloof waar water doorheen stroomt. Door heel zorgvuldig op stenen te stappen weten we natte voeten te voorkomen. Indiana Jones is er niks bij.

Na even afgekoeld te zijn met een ijsje in Arco, rijden we naar het Gardameer. Hier heerst een aangename sfeer. Mensen zijn er wel op vakantie, maar het is rustig en niet overdreven toeristisch. Het is een mooie conclusie van deze inspannende maar daarmee ook erg ontspannende reis, waar we letterlijk en figuurlijk hebben kunnen proeven van alles wat Trentino te bieden heeft.

Door: Bram Berkien

Door de bergen naar het Gardameer

Gezinsvakantie langs agriturismo's en bergpension
Reiscode 362055
8 dagen
Zwaarte +++
Comfort +++

Bekijk reis