Australie Tasmanie

Tasmanië, eiland vol verrassingen Blog

Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Vanuit Melbourne op het vaste land maken we de overtocht naar Tasmanië per ferry. Dit eiland in het uiterste zuiden van Australië is anderhalf keer zo groot als Nederland en bekend om z´n ongerepte natuur en grote variatie aan buideldieren. De gezellige dorpjes bieden statige koloniale bouwkunsten en een ruim aanbod aan overheerlijke kazen en wijnen. Best een aantrekkelijk eiland dus.

De vooruitzichten zijn goed

Onze camera en wandelschoenen liggen paraat en we verdiepen ons tijdens de overtocht in de vele natuurgebieden en stranden. Ons uitgestippelde rondje brengt ons langs alle aantrekkelijke plekjes van het eiland en de weersvooruitzichten zien er goed uit. Hoewel het ´s nachts wat fris zal zijn wordt het overdag tussen de 20 en de 25 graden. Perfect wandelweer!

Ongerept en verlaten

Onze aankomst in Devonport geeft ons meteen een goed gevoel, al lijkt het een beetje op Terschelling. De noordkant van Tasmanië is vrij vlak maar de stranden zijn des te mooier. Pure witte poederstranden die opgaan in de ijsblauwe zee. We wandelen langs het water bij zonsondergang en komen geen mens tegen. Wat een leven!

Verse zeevruchten

Via het historische stadje Launceston komen we aan de oostkust terecht waar we wederom pal aan het strand kamperen tussen de geurige eucalyptus bomen. Een ongerept strand met grote ronde keien en kraakhelder water. We zien de vissen gewoon zwemmen en die mosselen, we krijgen er trek van. Aan de kust van Tasmanië kun je overal heerlijke verse mosselen en oesters kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf zoeken!

Soms zit het mee

Ons avontuur brengt ons naar Freycinet National Park in het zuidoosten van het eiland. Een indrukwekkend natuurpark dat bekend staat vanwege de hike naar het prachtige Wineglass Bay.
De wind is stevig wanneer we kamperen op een waanzinnig plekje midden in het park. Het kan niet allemaal meezitten, want tijdens ons verblijf hier stormt het zo hevig dat het niet verantwoord is te gaan wandelen. We brengen daarom onze tijd door op een rustig plekje uit de wind en genieten van het uitzicht over de ruwe golven.

De Franse Rivièra

Er is zoveel te zien en te doen op Tasmanië. De prachtige natuur en de witte stranden worden gecombineerd met indrukwekkend historisch erfgoed in de steden. Fotogenieke koloniale gebouwen midden in een stad die omringd wordt door bergen. Een authentieke stoomtrein vormt de lijn naar het buitengebied en zelfs de oude bierbrouwerij van Hobart is een lust voor het oog. Net buiten de hoofdstad waan je je in de Franse Rivièra, knusse gekleurde huizen tegen een heuvel opgebouwd met uitzicht over de eindeloze oceaan.

Meer uitzicht

Via deze aantrekkelijke stad rijden we door naar de West Coast Ranges, een weelderig berggebied aan de westkant van het eiland. Verzonken tussen de bergtoppen vindt het asfalt kronkelend z´n weg naar de kust.
Onderweg naar Strahan ten zuiden van het populaire Cradle Mountain National Park kamperen we op een fantastisch plekje. We verkennen de vogelrijke omgeving te voet en worden wakker met uitzicht op een gigantisch meer omgeven door de massieve gebergten.

Onverwacht bezoek

We hoopten tijdens dit avontuur de Tasmaanse Duivel te kunnen spotten. Dit zeldzame dier is alleen op Tasmanië te vinden maar helaas zien we alleen een ongelukkig geval aan de kant van de weg. De kangoeroe en de wat kleinere wallaby kennen we inmiddels wél goed. Daar blijken echter ook vele variaties op te bestaan. Tijdens ons kampeeravontuur krijgen we bezoekje van een kangoeroerat, niet veel groter dan een echte rat maar wel een stuk schattiger. Met z´n lange achterpoten hupst hij nieuwsgierig maar voorzichtig rond ons kamp terwijl we ons opwarmen bij het vuur. Misschien vindt hij het ook wel lekker warm.

Heerlijk wandelen

We verlaten ons unieke plekje om te gaan wandelen in het Cradle Mountain National Park, een van de bekendste bestemmingen op Tasmanië. Een gevarieerd en kleurrijk natuurgebied met ruige toppen, diepe dalen en wombats! Er rijdt een shuttlebus door het park die ons naar het startpunt van onze wandeling brengt. We kiezen de ´Overland Trail´ naar een groot kratermeer op hoogte en volgen een verrassende en gevarieerde route tussen de bergen met een fantastisch uitzicht op Cradle Mountain.

De beloning

We hebben een heerlijke dag uitgekozen, het is 24 graden en we hebben een stralend blauwe hemel. Zodra we de top bereiken wordt onze moeite beloond, een prachtig panoramisch uitzicht over de bossen en meren van het park beneemt ons de adem. De rest van de wandeling is bergafwaarts maar in geen enkel opzicht minder boeiend. Sterker nog, zodra we beneden zijn wordt ons uitzicht op Cradle Mountain alleen maar mooier. De woeste pieken van deze bekende berg zien er waanzinnig tof uit en de weerspiegeling in de helderblauwe meren is zo mogelijk nóg indrukwekkender.

Wombats?

Na een droomwandeling van vijf uur lopen we terug naar de bushalte. We hebben nog geen wombats gezien en vragen ernaar bij een van de parkmedewerkers. Veel te warm, zegt hij, die komen bij zonsondergang pas tevoorschijn. Ai, jammer!

Onze rondreis door Tasmanië is compleet en hoewel we nóg wel drie weken op dit eiland hadden kunnen doorbrengen, hebben we genoeg moois op ons netvlies om de komende maanden van na te genieten.
Buiten het wandelen in dit gevarieerde paradijs, stellen we je voor om vooral wijn te gaan proeven in een van de prachtige wijngaarden, geniet van de lekker kazen en de verse oesters. Houd je ogen en oren open voor de unieke vogelsoorten en wie weet spot je zelfs een Tasmaanse Duivel!

Zelf naar Tasmanië?

Zelf op zoek naar wombats en de Tasmaanse Duivel? SNP heeft er een 9-daagse rondreis, inclusief huurauto, waarbij je overnacht in stadshotels en sfeervolle lodges in de natuur.
Dit arrangement kun je prima combineren met onze andere modules tot een complete Australië belevenis!

Bekijk de reis

Over Jos en Patricia

Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.