Slovenie

Slovenië is klaar om ontdekt te worden Gaan jullie mee?

Stel je eens voor; tien dagen lang quality time met het hele gezin in een prachtige omgeving. Dan denk je misschien niet direct aan Slovenië. Als vakantieland is het Balkanland, dat ingeklemd ligt tussen Oostenrijk, Italië, Kroatië, Hongarije en de Adriatische Zee, nog niet zo bekend. Geheel onterecht! Met zijn ruige, dicht beboste en bergachtige natuur is het wonderschoon en de vriendelijke bevolking, de schilderachtige dorpjes en de interessante geschiedenis maken het wel heel aantrekkelijk. Dé ideale plek voor jou en je gezin om actief vakantie te vieren dus.

Grenzen verleggen

Varen over prachtige meren, op zoek naar glimmende ´diamanten´ in donkere grotten, fietsen door de hippe hoofdstad Ljublana en genieten van ongerepte natuur; het kan allemaal in Slovenië. Tijdens de Family Special ´Dwars door het land´ ervaar je als klap op de vuurpijl het echte leven op drie authentieke Sloveense boerenhoeves. Samen grenzen verleggen, jong en oud. Durft iedereen het aan?

Frisse berglucht

Slapen op een Sloveense boerderij betekent ´s morgens gewekt worden door het geluid van grazende koeien en een kraaiende haan. Terwijl de boer de dieren aan het voeren is, snuiven jullie de frisse berglucht op. Na een heerlijk ontbijt aan een van boomstammen gemaakte tafel, buiten in het zonnetje, zijn jullie klaar voor een actief programma. Dat komt mooi uit. In de reis zijn namelijk een aantal leuke gezinsactiviteiten inbegrepen, zoals klimmen en raften. Maar fietsen, wandelen, zwemmen, varen, kajakken, paardrijden, een stadsbezoek of een cultureel uitstapje naar een kasteel behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Ongeschonden uit de oorlog

Slovenië heeft dan misschien wel het imago een grauw en saai Oostblokland te zijn, daar blijkt gelukkig helemaal niets van te kloppen. Tot 1991 was Slovenië één van de meest welvarende deelrepublieken van Joegoslavië. Het land verklaarde zich dan ook vrij snel onafhankelijk. In buurlanden als Bosnië en Kroatië duurde de burgeroorlog jarenlang voort en eiste vele levens. Slovenië kwam er met een tiendaagse oorlog relatief makkelijk vanaf. Het is ongeschonden uit de oorlog gekomen en sindsdien gaat het er goed, economisch gezien. Het land is inmiddels lid van zowel de Europese Unie als de Verenigde Naties.

Van alles te beleven

Het bergachtige landschap van Slovenië lijkt wel een beetje op dat van Oostenrijk, maar het is allemaal net wat minder aangeharkt en ingericht. De extreme hoogteverschillen zorgen soms voor spectaculaire vergezichten over het hele gebied. Een landschap dat zich uitstekend leent voor avontuurlijke wandelingen en mountainbiketochten. Maar ook zonaanbidders komen in Slovenië aan hun trekken. De Adriatische kustlijn kent een aantal prachtige stranden. Zonder dat je er om een plekje hoeft te vechten. Mega hotelcomplexen zie je er niet. De Sloveense kust is minder druk dan die van bijvoorbeeld Kroatië. Kortom, er is van alles te beleven in Slovenië. En omdat het zo'n klein land is, ongeveer de helft zo groot als Nederland, zie je binnen korte tijd heel veel plekken. Drommen andere toeristen kom je onderweg niet tegen. Bewoners trouwens ook niet. Met krap twee miljoen inwoners, waarvan er 280.000 in Ljubljana wonen, is Slovenië niet bepaald druk bevolkt.

Ontdekkingstocht

Het mooiste land van de Balkan biedt het hele gezin een onvergetelijke tijd. Er is genoeg te doen voor iedereen. Gaan jullie op deze unieke ontdekkingstocht?

Bekijk deze reis