Rondreis door Nieuw-Zeeland In de voetsporen van de Hobbits

Het landschap begint naarmate we verder naar boven lopen steeds meer op dat van de maan te lijken. Geen begroeiing, zwarte rotsen en hier en daar een krater. Met de pikzwarte en roodoranje vulkanische aarde, de zwaveldampen die tussen de rotsen uitkomen en de felgroene en blauwe meertjes lijkt het wel een andere wereld.

Middle earth. Frodo en Sam die de laatste klim moeten maken op Mount Doom waar de ring kan worden vernietigd. Niet voor niets zijn deze vulkanen dan ook gebruikt in de filmtrilogie ‘The Lord of the Rings’ van Peter Jackson, gebaseerd op Tolkiens boek.

Van 25 graden naar gevoelstemperatuur vriespunt

Het waait ontzettend hard, waardoor het ineens ijskoud is. Een goede winddichte jas is op deze hoogte geen overbodige luxe. Terwijl we een uurtje geleden nog al onze laagjes uit moesten doen vanwege de warmte. Tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland komen we erachter dat de temperaturen hier enorm schommelen. Het ene moment loop je in een korte broek, het andere moment heb je een lange broek en een dikke jas aan. Welkom in Nieuw-Zeeland!

De weersomstandigheden kunnen op de vulkaan ieder moment omslaan. Wordt er een rood signaal afgegeven? Dan mag je niet verder lopen en moet je weer zo snel mogelijk afdalen.

Actieve vulkanen

De Tongariro Alpine Crossing is onderdeel van het Northern Circuit. De 19,4 kilometer lange hike is gelegen in Tongariro National Park, ten zuiden van Lake Taupo op het Noordereiland. Afhankelijk van het aantal pauzes en je conditie kan de route in 6 tot 8 uur worden gelopen. Het is een populaire track, dus je bent niet de enige. Heb je de tijd en een goede conditie? Ga dan voor het Northern Circuit, een mooie en uitdagende track die je in 3 á 4 dagen kunt lopen (43 kilometer).

De Tongariro Alpine Crossing brengt ons naar Mount Tongariro en Mount Ngauruhoe (Mount Doom in Lord of the Rings), twee actieve vulkanen. De 2.291 meter hoge Ngauhuroe is de meest actieve vulkaan en heeft sinds 1839 al meer dan zeventig uitbarstingen op de teller staan. In 2012 was de laatste uitbarsting. Met een meer dan 4 kilometer hoge aswolk heeft hij de omgeving goed opgeschrikt. Indrukwekkend om het spoor te zien waar de lava heeft gestroomd.

Het uitzicht

Het laatste stukje moeten we over steile rotsen. We moeten ons goed vasthouden aan de bevestigde ketting in de rotsen. Met mijn hoogtevrees duizelt het me wel een beetje. Na een best wel pittige klim hebben we de top gehaald! De beloning is het adembenemende uitzicht. Aan de ene kant een vulkaan in de verte, aan de andere kant kijken we recht in de Red Crater.
rondreis Nieuw-Zeeland

Minutenlang staan we sprakeloos, en ja ook wel een beetje buiten adem, naar de verschillende kleuren rood en bruin te kijken. We pauzeren bij het felblauwe Blue Lake. De Emerald lakes en Blue Lake zijn kraters, gevuld met water. Als je de sterke zwavellucht weg denkt, zou je hier zo in willen springen!

We zouden hier uren kunnen blijven zitten. In deze totaal andere wereld. Maar waar Frodo en Sam na het vernietigen van de ring opgehaald worden door de adelaars, staat voor ons nog een flinke afdaling voor de boeg. Dus tijd om te gaan. Tijdens de afdaling kunnen we immens ver weg kijken. Dat maakt deze tocht anders dan andere bergwandelingen. De vulkanen zijn de enige bergen in de omgeving. Je kijkt dus niet tegen een andere berg aan, maar kunt kilometers ver weg kijken. Het laatste uur dalen we flink af en we bevinden ons al snel weer onder de boomgrens. Een totaal ander landschap.

Na een lekkere douche ploffen we voldaan neer op onze campingstoeltjes. In de verte zien we de top van Mount Ngauhuroe. We zien de zon ondergaan en kijken terug op een intensieve, maar bijzonder mooie wandeling. Nieuw-Zeeland, wat een mooi land!

Aanraders in de omgeving van Lake Taupo

  • Verdiep je in de wereld van Lord of the Rings en breng een bezoek aan de movieset ‘Hobbiton’
  • Maak een mooie wandeling door het geothermische Waimangu Volcanic Valley
  • Bezoek de kleurrijke poelen in Wai-O-Tapu Thermal Wonderland (en overwin de zwavellucht)

Zelf op pad?

Denk je er aan om net als Loes en Lieke een mooie rondreis door Nieuw-Zeeland te maken? SNP Natuurreizen heeft er een divers aanbod. Of je nu wil wandelen, met een huurauto een roadtrip wil maken of toch liever met een groep op reis gaat.

Bekijk alle reizen naar Nieuw-Zeeland

Blogger Loes Weemen

Reisblogger Loes Weemen heeft één grote passie en dat is reizen. Het liefst zo vaak en zo veel mogelijk. Ze is nog niet geland van de ene reis, of het volgende avontuur staat alweer op de planning.