Snoepreisjes op wandelschoenen Licht en comfortabel

Geschreven door: Matthijs Meeuwsen
 

De licht en comfortabele wandelreizen van SNP combineren ontspannen wandelingen met goede hotels en heerlijk eten. Reisbegeleider Saskia van Laar is fan.

“Ik werk nu vijf jaar als begeleider van wandelreizen. De licht en comfortabele wandelreizen van SNP zijn een concept waar ik sindsdien enorm enthousiast over geworden ben. Het is niet omdat ik niet van stevig doorstappen houd. Integendeel. Ik ben nogal een fanatiek mens, ook qua wandelen. Maar dit reisconcept is uniek in zijn soort en verenigt ook nog eens compleet verschillende doelgroepen.
Ik begrijp wat mensen zullen denken: die licht en comfortabele wandelreizen zijn waarschijnlijk bedoeld voor beginners of ouderen die geen stap meer kunnen verzetten. Onzin. De doelgroep is zoveel meer divers! Laatst had ik nog een zeer fanatieke wandelaar die normaal alleen de zwaarste tochten onderneemt, maar nu zijn partner mee had. En iemand die net een operatie achter de rug had en wilde onderzoeken wat zijn lichaam alweer aankon. Maar zelfs voor doorgewinterde wandelaars in de conditie van hun leven zijn deze reizen wat mij betreft een enorme aanrader. Het is namelijk heel gezond om af en toe te denken: nu even niet. Weet je wat, ik heb de laatste tijd zo knetterhard gewerkt, nu hoef ik even niet acht uur aan een stuk door het hooggebergte te jakkeren. Nu hoef ik even niet de heftigste kuitenbijters af te vinken. Nu ga ik lekker ontspannen, dan kan ik de volgende keer weer vlammen bovenin de bergen. Daar is toch helemaal niets mis mee?

Ontspannen

Als ik dit concept in één zin zou moeten samenvatten dan is het: de druk is er af. Je bent nog steeds heerlijk actief aan het wandelen in de buitenlucht, maar mag alles doen op je eigen tempo en er hoeft helemaal niets. De reisleiders – er zijn er bij dit concept altijd twee – bieden elke dag de keuze tussen twee wandelingen: een lichte of een iets zwaardere. Maar zelf de zwaardere gaat over goede paden, is nooit langer dan twaalf kilometer en beslaat minder dan 300 hoogtemeters. Je bent dus hooguit een uur of vier aan de wandel. Wat betekent dat we van tevoren lekker lang kunnen ontbijten, tussendoor uitgebreid kunnen pauzeren en genieten van de natuur, en achteraf weer op tijd in het hotel zijn om nog lekker bij het zwembad te kunnen hangen. En als je vandaag liever de hele dag in het hotel blijft met een goed boek is dat ook prima. Gelijk heb je. We zien je wel weer gezellig bij het eten.
Ontspannen is het toverwoord. Dat begint al bij het hotel. Voor de licht en comfortabele wandelreizen selecteert SNP bewust heerlijke accommodaties op prachtige locaties. Tijdens de hele reis, acht dagen, slaap je maximaal in twee accommodaties, zodat je niet de hele tijd hoeft in- en uit te pakken. Het eten is ook altijd fantastisch. Kijk, ik geniet er ook enorm van om in een berghut in de Pyreneeën te overnachten, maar ontspannen kun je het niet echt noemen. Je hebt een pijp met koud water, ligt op een zaal met een stelletje snurkers en mag in je handen knijpen als de bevoorradingshelikopter voor iedereen een worstje heeft ingevlogen. Tijdens deze reizen is dat wel anders. Je wordt zelfs opgehaald van het vliegveld of station. En tussen twee hotels hoef je nooit zelf je bagage te dragen.

Dat betekent overigens zeker niet dat we suffe bestemmingen aandoen. Er zijn licht en comfortabele wandelreizen van de Peloponnesos tot de Périgord. Natuurlijk kunnen we niet heel hoog de bergen in. Maar dat heeft ook een voordeel: omdat we lager blijven, hebben we ook meer ruimte om wat van de lokale cultuur te zien. Die mogelijkheid ontbreekt soms tijdens zwaardere wandelprogramma’s. Je hebt dus cultuur en comfort; bent buiten en aan het bewegen. Die combinatie vind ik uniek. Echte snoepreisjes zijn het!