Reunion

La Réunion; rondreis in een wandelparadijs Blog

Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Het is nog mistig als we wakker worden. De stevige bergtoppen rondom het dal in Cirque de Salazie zijn bedekt met een witte waas. De omgeving ruikt heerlijk als na een frisse regenbui. We kunnen niet wachten en zetten onze eerste stappen op een bospad bedekt met herfstige blaadjes. Het lijkt even een Hollandse wandeling op een zonnige dag in november, maar als heel langzaam de zon doorbreekt, onthult de natuur haar ware schoonheid. Er groeit en bloeit hier van alles op weg naar de top, van weelderige papayabomen tot woeste bamboestengels. Kleurige bloemen en dito vogeltjes die we nooit eerder zagen. Wat een pracht!

Honderden watervallen

Tijdens onze week in Réunion willen we lekker veel gaan wandelen en voegen direct de daad bij het woord. Het bospad gaat al snel vrij stijl omhoog, best pittig, maar de temperatuur is zo´n 17 graden dus het is goed vol te houden. Frisse bries, lekker dit! In een paar uur klimmen we richting de top en laten het dorp waar we van start gingen steeds verder achter ons. Het uitzicht op de omliggende bergen wordt al maar weidser en indrukwekkender bij elke stap die we zetten. Als we uiteindelijk de top bereiken krijgen we eindelijk onze echte beloning. Onze ademhaling stokt van verwondering, we zijn in de hemel beland. Vanaf onze top op een kilometer hoogte hebben we een panoramisch uitzicht over een ruige groene kring van bergen. De watervallen om ons heen zijn niet te tellen, het zijn er honderden. Sommige kun je met het oog helemaal van boven naar beneden volgen. Een enkel vogeltje doorbreekt de betoverende stilte.

Genieten in het kwadraat

Met een broodje kaas en een sappige appel vullen we onze energie weer aan. We nemen alles goed in ons op en maken nog wat foto´s van de groene oase om ons heen. Terwijl we afdalen via de andere kant van de berg, genieten we op een heel andere manier. Afdalen geeft zo’n heerlijk gevoel van rust, de spanning is er af. We hoeven niets meer. Ook al moeten we nog goed opletten waar we lopen, we lopen op ons gemak naar beneden richting het dorpje waar we overnachten. Ik neurie een liedje terwijl we af en toe stoppen voor een mooie bloem of een vogeltje. Het ultieme vakantiegevoel. Dit is genieten in het kwadraat!

Ruimte voor nieuw leven

We willen ook de andere kant van het eiland zien, dus rijden we heel relaxed een beetje in het rond. De schoonheid houdt maar niet op, achter elke berg verschijnt weer een andere en eentje in het bijzonder. Je kunt er bijna niet omheen, Piton de la Fournaise. Een actieve vulkaan aan de oostkant van het eiland, die eind 2016 nog is uitgebarsten. De lavastroom wordt recht naar zee geleid, dus het gebied is veilig en erg goed te bewandelen.
Vooral aan de westzijde zijn tal van indrukwekkende routes tot op de rand van de vulkaan waar je warm welkom wordt geheten door het kolkende magma. De versteende lavastromen aan de oostkust zijn bijzonder om te zien. Diverse lagen die elk hun eigen verhaal met zich meedragen. Dwars door dorpjes heen. Een kleurrijk kerkje half verzonken in het vulkanisch gesteente is gewoon open voor bezoek alsof er nooit iets gebeurd is. Frisgroene boompjes vinden hun weg om weer opnieuw op te bloeien, het leven gaat hier gewoon verder. Zeker iets om dat je doet nadenken; een spoor van vernieling en tegelijkertijd nieuw leven. Mooi.

Kraakhelder water

Met onze huurauto passeren we kleine dorpjes terwijl we zigzaggend door de bergen rijden. We kunnen er nog steeds niet over uit wat een grote verrassing dit eiland is. Het landschap lijkt zich steeds weer in een andere vorm te laten zien. Ons rondje om het eiland is bijna compleet, maar een dagje strand is wel een mooie manier om zo’n actieve wandelweek af te ronden. Bij aankomst aan de westkust wacht ons een heerlijk strand met kraakhelder water. Jeemig, dit eiland heeft ook echt alles! Réunion is misschien wel de meest veelzijdige plek op aarde.

Zeker niet overslaan op Réunion

  • Bezoek de actieve vulkaan Piton de la Fournaise;
  • Hiken in een van de drie groene kraters;
  • Leren surfen in de hoge golven aan de westkust;
  • Een onvergetelijke helikoptervlucht over het eiland;
  • Sfeer en wijn proeven in een van de gezellige Franse stadjes.

Zelf op pad?

Lijkt jou dat ook wel wat? Net als Jos en Patricia rondtoeren langs de hoogtepunten van Réunion? Bekijk dan eens onze 12-daagse rondreis met eigen huurauto. Onderweg geniet je van spectaculaire bergen, tropische planten en pruttelende vulkanen. Je eindigt je reis met een verfrissende duik in de oceaan.

Bekijk deze reis

Over Jos en Patricia

Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.