Zweden Kattegattleden fietsroute

Scheren langs de Zweedse kust Nieuwe fietsroute: Kattegattleden


Door Roel van den Eijnde

Tijdens de Fiets- en Wandelbeurs werd de Kattegattleden in Zweden tot Fietsroute van het Jaar 2018 gekozen. De jury bejubelde de afwisselende route, de geweldige infrastructuur en bewegwijzering. Bij SNP kun je de 370 kilometer lange Kattegattleden tussen Helsingborg en Gotenborg nu boeken. Je bagage wordt vervoerd, je hotels zijn gereserveerd. Alleen het fietsen moet je zelf doen. Aan Leon Huijs, productmanager Scandinavië, vroegen we naar de ins en outs van dit nieuwe fietsavontuur.


Hoe kun je de Kattegattleden het best omschrijven?

Een echte kustroute, van het begin tot het einde is de zee nooit ver weg. Af en toe ga je wel even het binnenland in, maar grofweg volg je steeds de kustlijn van het Kattegatt, de doorgang tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken. Je fietst over autovrije of autoluwe wegen. De route wordt nergens echt zwaar of moeilijk, daarom hebben we hem gewaardeerd met twee sterren. Dat is voor iedereen met een gemiddelde conditie prima te doen. Per dag fiets je tussen de 40 en 65 kilometer.


Wat kan de fietser verwachten van het landschap?

In ieder geval niet het standaard beeld wat veel mensen van Zweden hebben: dat van uitgestrekte dennenbossen en weidse heuvellandschappen. Het zuidelijke deel van Zweden lijkt meer op Denemarken. Lieflijk, kleinschalig, licht heuvelachtig. Het spectaculaire zit in de details en de leuke stadjes en dorpen. Iedere dag fiets je langs het strand, dus neem zeker zwemkleding en een picknick mee.


De jury roemde de bewegwijzering. Vertel daar eens iets over.

De Kattegattleden is naar twee kanten toe bewegwijzerd met rode fietsbordjes met het cijfer 1. Die 1 staat voor het nationaal fietsroutenetwerk dat momenteel in Zweden wordt uitgebouwd. De Kattegattleden is de eerste route en in 2015 geopend. Verder vind je op diverse plekken bordjes met een kilometeraanduiding naar het volgende dorp. Van SNP krijg je bij boeking ook een boekje mee met daarin de route gedetailleerd uitgetekend. Er is ook een GPS-track. Nodig is die niet, want verkeerd fietsen is onmogelijk.


Dat klinkt als een ontspannen fietsvakantie?

En dat is het ook! Het is toch heerlijk als je niet steeds af hoeft te stappen om op een kaart te moeten kijken? En omdat de dagafstanden niet te lang zijn, heb je voldoende tijd om onderweg bijvoorbeeld een museum of stadje te bezoeken. Een ander groot voordeel is dat je bagage wordt vervoerd. Overdag heb je niet veel meer nodig dan een fietstasje met een lunchpakket en wat regenkleding.


Want regenkleding is onmisbaar in Zweden!

Absolute onzin. Jaren geleden heb ik drie weken met een auto door Zweden getoerd en ik was blij dat ik airco had. Zo warm was het. Het klimaat is heerlijk, maar uiteraard is een bui niet uit te sluiten. De wind is overigens vooral zuidoost, vandaar dat we ook adviseren de route van zuid naar noord te fietsen zodat je bijna altijd wind mee hebt.


Wat zijn de hoogtepunten van de tocht?

Een heel mooi deel is de Kullaberg, een rotsachtig schiereiland waar je op dag 1 langskomt. De route gaat er niet doorheen, maar je kunt daar even stoppen en een stuk wandelen. Je vindt er spectaculaire kliffen, maar ook bos en bijzondere planten en bloemen. Onderweg fiets je verder langs kastelen, musea, haventjes en forten. Het eindpunt Gotenburg is natuurlijk ook een hoogtepunt. Een gezellige havenstad met veel restaurants, cafés en winkeltjes. Grotendeels ontworpen door Hollanders! Bij boeking ontvang je een handig boekje waar je alle highlights onderweg terug kunt vinden.


Je slaapt in hotels. Kun je daar iets over zeggen?

Leuk, kleurrijk, knus en sfeervol. Echt Zweedse kwaliteit. Er zit ook wel een groter hotel tussen, dat is niet te voorkomen. In de ochtend mag je een uitgebreid ontbijtbuffet verwachten. En ’s avonds kun je meestal kiezen uit verschillende restaurants. De Zweedse keuken is heel lekker. Veel vis, maar ook gerechten met vlees en kool. En Spettekake natuurlijk, een heerlijke, maar machtige cake. De Zweedse keuken is overigens net als bij ons veel internationaler geworden.


Wat is wel en wat niet inbegrepen bij deze reis?

Overnachtingen, ontbijt en bagagevervoer zijn inbegrepen. Je fiets neem je zelf mee of huur je voor een meerprijs bij SNP. Je kunt kiezen uit een Trek trekkingfiets of een elektrische fiets. Als je in Gotenburg bent aangekomen, neem je de trein weer terug naar het beginpunt. De gehuurde fiets laat je bij het laatste hotel achter. Als je nog wat extra dagen in Helsingborg of Gotenburg wilt blijven, kan dat ook! SNP helpt je daarbij.

Zelf fietsen over de fietsroute van het jaar?


Fietsen over de Zweedse Kattegattleden, van Helsingborg naar Göteborg betekent fietsen over een zeer goed bewegwijzerde route, over schilderachtige weggetjes, langs zandstranden, kliffen en eilandjes en door schilderachtige vissersdorpen en natuurlijk de mooie finishplaats Göteborg.

Reisduur: 8 dagen
Reissoort: Privéreis
Reiscode: 729010
Zwaarte: 2

Bekijk deze reis