De top 4 redenen voor een reis naar Madeira Wanneer ga jij?

Er zijn van die plekken op de wereld die je één keer in je leven moet hebben gezien. Dat vinden wij ook van bloemeneiland Madeira. Het eiland hoort bij Portugal en is gelegen in de Atlantische Oceaan, op zo’n 1.000 kilometer van de hoofdstad Lissabon. Benieuwd waarom Madeira op jouw bucketlist thuishoort? Lees snel verder.

1. De bloemenpracht

Madeira wordt niet voor niks ‘bloemeneiland’ genoemd. Het eiland kent meer dan 760 verschillende plantensoorten. Het subtropische klimaat biedt de ideale omstandigheden voor de bloei van vele bloemen en planten die wij soms alleen als kamerplant kennen. Denk aan orchideeën, azalea's, de passiebloem en natuurlijk de Paradijsvogelbloem (Strelitz Reginae), één van de symbolen van Madeira. Maar je vindt er ook de magnolia, venusschoen, flamingobloem en trompetbloem. Een goede manier om alle prachtige flora te ontdekken is door een bezoek aan een van de natuurparken of aangelegde tuinen en parken.

Actueel - Flowerfestival Madeira
Ieder jaar wordt na Pasen op Madeira het bloemenfeest gevierd. Hiermee luidt men de lente in en wordt hoofdstad Funchal omgetoverd tot een bloemenparadijs. Er is onder meer een grote parade met praalwagens, er zijn tal van bloemenexposities en -markten te bewonderen en je kunt meedoen aan diverse workshops. Het festival is gratis toegankelijk. Meer informatie vindt u hier.

Zelf het Flower Festival meemaken? Bekijk de SNP reizen naar Madeira!

2. Indrukwekkend levada-stelsel

Naast haar bloemen staat Madeira bekend om haar levada’s: legendarische irrigatiekanalen op het eiland. Meteen nadat Zarco, de ontdekker van Madeira, in 1419 in Machico aan land kwam, is men begonnen het water van de regenrijke noordkant naar de zonnige zuidzijde te leiden. Deze leveda’s zijn een prima vertrekpunt voor vele wandelingen over Madeira, want door hun aard kom je langs de levada geen steile klimmen of afdalingen tegen.

Het leuke is dat elke levada zijn eigen karakter heeft. Het ene kanaal loopt door de zonnige wijngaarden van de Madeira-wijn, het andere stroomt door de druipende laurierbossen op de hooggelegen hellingen aan de noordzijde. Er zijn smalle, onregelmatige, met de hand uitgehakte levada’s en modernere, brede snelwegen van water. Af en toe passeert de wandelaar een waterverdeelpunt waar de ‘lavadeiro’ met schuifjes en oude lappen het water de goede kant opstuurt en er bladeren en andere ongerechtigheden uit schept.

Wat altijd hetzelfde is bij een levada-wandeling is de heerlijke rust langs het sereen stromende water en het geweldige uitzicht over kleine akkertjes, bloeiende struiken en de oneindige oceaan. Een bijzondere ervaring die vanwege de soms steile wanden ónder de levada niet overal even geschikt is voor wandelaars met hoogtevrees. Met SNP kun je zowel een groeps- als privé wandelreis maken.

Bekijk de 8-daagse privéreis naar Madeira

Bekijk de 8-daagse groepsreis naar Madeira

3. Madeira voor vogelaars

Naast een rijke flora kent Madeira ook een grote vogelrijkdom. De wateren rondom de steile kliffen van Madeira en de nabijgelegen rotseilanden Ilhas Desertas vormen de perfecte plek om op zoek te gaan verschillende zeevogels, zoals stormvogels en pijlstormvogels. De Macaronesische wateren en eilanden kennen unieke soorten, die nergens anders gespot worden.

4. Het weer op Madeira

In alle seizoenen is Madeira een prima reisbestemming. Het subtropische klimaat zorgt voor zachte en milde temperaturen gedurende het hele jaar. De lente is de beste periode om van alle bloemenpracht te genieten. Zowel in het voor -als najaar zijn er volop mogelijkheden voor een actieve vakantie.  In de zomerperiode is Madeira nog steeds een prima wandelbestemming, al kan de temperatuur op de lagere hellingen wel wat hoger zijn. Bekijk hier het klimaat voor Madeira.