De Meren van Plitvice Vijf tips om de drukte te vermijden

Foto: Lex van den Bosch 

De Meren van Plitvice zijn een prachtig natuurfenomeen en niet voor niets een van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. Met ruim anderhalf miljoen bezoekers per jaar is het niet bepaald een rustige bestemming, maar laat je daardoor niet weerhouden om het gebied te bezoeken. Vijf tips om de drukte te vermijden.

‘Wilt u uw sigaretten doven? Roken mag niet in het park,’ vraagt gids Jasmine aan een paar bezoekers op het uitkijkpunt bij de grote waterval van Plitvice. Terwijl de mannen gehoorzaam hun sigaret uitmaken, signaleert Jasmina hoe twee parkbezoekers een stuk de canyon zijn ingelopen om de grote waterval van dichtbij te fotograferen. Ze belt een collega om hen terug te halen. We lopen verder langs een van de meren, maar veel tijd om over het park te vertellen heeft Jasmina niet. Een Chinese vrouw staat tegen een boom geleund te poseren voor de foto en wordt boos als Jasmine haar zegt dat ze in dit park écht op het pad moet blijven.

Laat de stroom links liggen

Intussen is er nog een oplossing: neem de andere bezoekers gewoon voor lief. Probeer in te zien dat het soms ook grappige taferelen oplevert en laat je niet afleiden. Focus op de rivierkreeftjes in het water. Op het gekwetter van de vogels in de beukenbomen. Een doorkijkje tussen de bomen door. En vooral het glasheldere water. Neem vooral je veldfles mee, en vul die met fris, helder water, gewoon aan een klein watervalletje langs een van de iets rustiger paden. ‘Ja hoor, dat mag,’ zegt Jasmina. ‘Het water is drinkbaar, we drinken het zelf ook.’ Dan drink je het frisse, heldere water uit de meren van Plitvice. Dat is pas een unieke ervaring.

Het beste nieuws: als je je voorbereid en het een beetje slim aanpakt, zijn er genoeg manieren om het park tóch enigszins voor jezelf te hebben. Vijf tips!

De meren van Plitvice: vijf tips om de drukte te vermijden

  • Ga vroeg op de dag. In de zomer gaat het park meestal al om 7 uur open, als je er nog eerder bent om snel je ticket te kunnen kopen, heb je het park de eerste uren redelijk voor jezelf. Blijf aan het eind van de dag zo lang mogelijk: de kaartverkoop stopt een paar uur voor sluitingstijd, ook de laatste uren is het veel rustiger dan midden op de dag.
  • Reis als het even kan buiten het hoogseizoen in juli en augustus. In het naseizoen zijn ook de toegangsprijzen lager.
  • Het Nationaal Park Plitvicemeren heeft twee ingangen. De meeste bussen gaan naar ingang 1, bij de lage meren. Bij ingang 2, bij de bovenmeren, is het veel rustiger. (Reis je met SNP naar Plitvice, dan verblijf je in een hotel vlakbij ingang 2).
  • Behalve de vlonderpaden langs de meren zijn er in het natuurpark ook hiking trails die meer door bosgebied voeren. Daar zijn beduidend minder wandelaars. Ook geldt: hoe verder je het park in gaat, hoe rustiger het wordt. Route K is de langste route, en ook de rustigste.
  • Reis je met SNP naar Plitvice? In je reisbeschrijving is een wandeling opgenomen net buiten het park. Vanaf een aantal plekken heb je dan uitzicht op de beroemde watervallen, maar zonder andere toeristen.
  • Extra tip voor fotografen: de benedenmeren zijn het mooist met de zon erop, want dan kleurt het water helder turkoois. De beste tijd hiervoor is in de loop van de ochtend.

 

Foto: Lex van den Bosch

Bezoek de meren van Plitvice met SNP

Tijdens de achtdaagse individuele rondreis bezoek je niet alleen de meren van Plitvice maar ook een aantal andere bijzondere nationale parken, waar je prachtige wandelingen kunt maken.  Je overnacht in vriendelijke en betaalbare hotelletjes vlakbij je wandelgebied.

Kijk hier voor een overzicht van al onze reizen naar Kroatië. Of bel met onze adviseurs voor een advies op maat: 024-3277000.

Algemene informatie over het park: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/ 

 

Foto: Lex van den Bosch
Tekst: Anne Wesseling