Chili - Carretera Austral guanaco

De mooiste roadtrip ter wereld CARRETERA AUSTRAL CHILI

‘Mindblowing’, dat was de krachtterm waarmee Noel van Bemmel, chef Reizen van de Volkskrant, zijn Chileens avontuur beschreef. Met een camper was hij in ruim een week over de grotendeels nog onverharde Carretera Austral gereden van Puerto Varas naar het zuidelijke Lago General Carrer. ‘Gert, dit is misschien wel de mooiste reis van mijn leven geweest’, en als hij dat zegt, dan zegt dat wel wat!

Carretera Austral Chili

In het najaar van 2015 mocht ik samen met mijn reismaatje Theo deze bijzondere reis door Chili voorbereiden. Onder een gelukkig gesternte en met het fraaiste lenteweer vertrokken we met onze Nissan X-trail vanuit Puerto Varas. Direct toonde het Chileense kustlandschap zich in al haar glorie: witte sneeuwtoppen weerspiegelden zich in het rimpelloze water van de fjorden. Het rijden over de onverharde Carretera Austral bleek erg mee te vallen. Tegenliggers zijn zeldzaam, en de ‘four wheel drive’ zoeft probleemloos over het geribbelde wegdek. Wat een land! Om elke bocht verschijnt er wel een nieuwe fotogeniek uitzicht; één groot natuurspektakel.

Wegwerkzaamheden

Na twee dagen bereikten we het Pumalin Nationaal Park, één van de parken die de Amerikaanse weldoener Douglas Tompkins heeft aangekocht ter bescherming van de ongerepte natuur in dit zuidelijke deel van Chili. Hier komen de beroemde Alerce bomen voor, metersdikke lariksachtige naaldbomen die duizend jaar oud kunnen worden. De beheerster van de parklodge in Pumalin waarschuwt ons voor wegwerkzaamheden op ons vervolgtraject.

Volgens haar informatie is de Carretera Austral de volgende dag tot 10:00 uur afgesloten ter hoogte van de hangbrug over de Rio Yelchio. Prima, we doen rustig aan en zorgen dat we ongeveer om 10:15 arriveren bij het bewuste punt. Daar staat een werknemer bij een wegblokkade: PARA oftewel STOP! ’Maar het is toch al 10:00 uur geweest’? vragen wij beleefd. ‘Nee, dat hebben jullie verkeerd begrepen. Om 10:00 uur is de weg juist afgesloten. Je zult tot 17:00 uur moeten wachten, dan gaat de Carretera Austral weer open.’

Zeven uur wachten

Langzaam dringt de consequentie van zijn woorden tot ons door. Zeven uur wachten en daarmee onmogelijk de volgende overnachtingsplaats kunnen bereiken. Wat een tegenvaller. Verschillende smeekbedes en portofoon contacten met ‘El Jeffe’, de opzichter, halen niets uit. Er wordt met explosieven gewerkt en er komt echt niets langs vandaag.

Gelukkig reageert de 24-uurs nooddienst van onze lokale agent adequaat en wordt een andere hostal in de buurt gereserveerd zodat we in ieder geval een dak boven ons hoofd hebben. En verder ziet er niets anders op dan te wachten. Stoelen in de slaapstand en maar even indutten. Af en toe sluit een andere passant zich aan in de rij wachtende auto’s. Opmerkelijk is de gelatenheid waarmee men hier een dergelijk oponthoud accepteert. Men maakt een praatje met de man bij de blokkade, rookt samen een sigaretje, maakt wat grapjes, slaat hem op de schouder…. Je zou toch hele andere taferelen zien wanneer de A2 ter hoogte van Breukelen werd afgesloten.

Gelukkig bleef het bij deze blokkade en konden we de rest van de 1200 kilometers probleemloos afleggen. Noel van Bemmel kreeg helemaal gelijk. Het is inderdaad een ‘mindblowing experience’. Wacht er niet te lang mee want de asfaltering vordert gestaag. De verwachting is dat de Carretera Austral over enkele jaren geen dirt road meer is.

En zo zag de rij er na zeven uur (!) uit: 8 auto’s en 2 bussen. Zegt wel iets over de drukte van de Carretera Austral.

De vijf leukste ervaringen langs de Carreta Austral

  1. De wandeling naar de Hanging Glacier.
  2. Het bezoek aan de Nederlander Stefan, die een lodge beheert aan de oevers van Lago General Carrera.
  3. De rit door het Patagonia Park waar groepen guanaco’s (wilde lama’s) door het grasland draven.
  4. De 5 uur durende boottocht over de fjord bij Hornopirén.
  5. De raft over de Rio Baker.

Auteur: Gert Nieuwboer
Beeldmateriaal: Gert Nieuwboer en Hilde Harshagen

Zelf deze reis maken?

Wil jij zelf deze route afleggen door zuidelijk Chili? Hier lees je meer over de Carretera Austral. Wij helpen je graag bij het voorbereiden en boeken van je reis.

Over Gert Nieuwboer

Gert is directeur bij SNP, al noemt hij zichzelf liever ‘chef Reizen’. Als afgestudeerd bioloog meldde hij zich in 1986 bij SNP en leidde tal van avontuurlijke reizen naar o.a. Zweeds Lapland, Yukon, Toscane, Abruzzen, Sicilië en Turkije. Reizen is zijn passie, de natuur zijn inspiratie en schrijven zijn hobby, een ideale mix voor een ‘travelblogger’.