Spitsbergen vogelreis met Arjan Dwarshuis - Vogespotcast

Chef's Special - Spitsbergen

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip…. of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Je begrijpt dat die Coronapandemie mij op zowel persoonlijk als zakelijk vlak gestolen had kunnen worden. Toch heeft het me onverwacht ook iets positiefs gebracht; de liefde voor podcasts. Door het verplichte thuiswerken tijdens de lockdown wandelde ik vrijwel dagelijks een flink stuk met de hond met airpods in mijn oren. Zo ontdekte ik de wereld van ‘radio on demand’. Een lovende Volkskrant recensie vestigde mijn aandacht op de ‘Vogelspotcast’, gemaakt door wereldrecordhouder vogels tellen Arjan Dwarshuis (6852 soorten in anderhalf jaar tijd!) en zijn tegenpool Gisbert van Baalen, een schoolvriend afkomstig uit de kunstwereld.

Gisbert is een absolute beginner in vogelland en kan bij wijze van spreken nog geen houtduif van een merel onderscheiden. Arjan is de ‘meester’ die hem meeneemt naar allerlei vogelrijke natuurgebieden en zijn enorme kennis op aanstekelijke wijze weet over te brengen. De chemie tussen de twee jonge vrienden, de afzeikhumor, maar ook het enthousiasme van zowel Gisbert als Arjan werkt zeer aanstekelijk. Door de nauwkeurige beschrijvingen die Gisbert van Arjan moet maken van alles wat hij ziet en de geluiden waarmee Arjan de vogels weet te lokken, word je als luisteraar meegezogen in deze fascinerende wereld. Algauw werd de Vogelspotcast een van mijn favoriete wekelijkse luistermomenten en ik ben bepaald niet de enige; iedere aflevering trekt tegenwoordig meer dan 80.000 unieke luisteraars!

Het idee om deze twee podcasthelden mee te vragen op een natuurexpeditie naar Spitsbergen in 2023 was snel geboren. Nog sneller kwam het antwoord: ‘Super, daar hebben we heel veel zin in!’. Medio juni volgend jaar varen we aan boord van expeditieschip MS Ortelius langs de kustlijn van Spitsbergen en gaan we op zoek naar de vele arctische vogelsoorten die hier broeden. Het duo Arjan en Gisbert zien we in actie terwijl zij materiaal voor hun podcast voorbereiden en natuurlijk zullen zij hun enthousiasme en kennis met ons delen. Het belooft een unieke reis te worden voor zowel de beginnende als de ervaren vogelaar!

Tekst gaat door onder de foto's.

De keuze voor de MS Ortelius is mede bepaald door onze goede ervaringen met de zorgvuldige wijze waarmee zij omgaan met de strikte regels rondom het benaderen van wildlife. Alle expeditieleiders zijn getraind om de impact van de landexcursies tot een minimum te beperken, het schip is net voorzien van een laag-emissie motor en vaart op LSMGO brandstof (low-sulphur marine gasoil). Aan boord wordt het water gezuiverd, plastic wordt zoveel mogelijk vermeden en al het afval gerecycled. Vanzelfsprekend wordt de CO2 voetafdruk van deze reis volledig gecompenseerd evenals de heen- en terugvlucht naar Longyearbyen. Bovendien is in de reissom een bijdrage aan het IUCN-fonds, waar Arjan ambassadeur van is, inbegrepen.

Zin om mee te gaan? Je kunt geheel vrijblijvend meedoen aan de voorinschrijving. We noteren je gegevens en nemen direct contact met je op wanneer de reis te boeken is en we de definitieve reissom hebben bepaald.

Kijk niet vreemd op wanneer jij volgend voorjaar mij ook aan boord ziet stappen, volgens mij wordt het namelijk een geweldige reis!

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP Natuurreizen. Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

 

 

Meld je aan voor deze unieke vogelreis naar Spitsbergen