Toscane Val d'Orcia

Chef's special Val d'Orcia

In Chef's Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Val d´Orcia. Een eenzame eik in een zacht glooiend heuvelland, de scherp geploegde vorens lichten door het strijklicht op in honderd verschillende aardetinten. Dit is onmiskenbaar de Crete Senesi, een heuvelgebied ten zuiden van Siena. Een paar miljoen jaar geleden lag hier nog een binnenzee die langzaam opwaarts werd gestuwd en vervolgens opdroogde. De achtergebleven heuvels vormen nu het decor voor haast surrealistische schilderijen. Het is het lievelingsgebied van talrijke landschapsfotografen die hier hun materiaal schieten voor kalenders en ansichtkaarten die hier overal te koop worden aangeboden.

Ik kwam hier voor het eerst in het najaar van 1986, ruim dertig jaar geleden, om voor SNP een voettrektocht uit te zetten en werd direct gegrepen door schoonheid van deze vallei. Haast achteloos verspreid liggen hier middeleeuwse dorpjes, gebouwd op de hoger gelegen heuvels. Stuk voor stuk ommuurde pareltjes van bakstenen huizen met groene luiken en de karakteristieke terracotta dakpannen. Als wandelaar over de panoramische ´strade bianche´ (witte zandwegen) waan je je in een ver verleden, als een pelgrim op weg naar de heilige stad Rome.

Als mensen aan mij vragen naar mijn favoriete wandelbestemming, dan noem ik steevast deze Val d´Orcia in Toscane. Toch ontbrak juist deze vallei in ons ruime aanbod van individuele wandelbestemmingen. Onbegrijpelijk! Gelukkig is daar nu verandering in gekomen. Vanaf dit jaar kan je een achtdaagse trektocht maken van Montepulciano eindigend in het onvolprezen Siena. Onderweg overnacht je in dorpen en stadjes als Pienza, Bagno Vignoni, Montalcino en Buonconvento. Je verblijft in kleine hotels en agriturismi waar ´s avonds de heerlijkste maaltijden op tafel komen, altijd in gezelschap van de betere streekwijnen. La Dolce Vita in Optima Forma!

Kies wel de juiste periode: vermijd als het even kan de hete zomermaanden, maar plan je reis bij voorkeur in september of oktober. Het weer is dan het aangenaamst, het licht op zijn mooist en ´s avonds ruik je al de typische geur van de eerste houtvuurtjes die worden gestookt. Kortom, een van de beste tips die ik je kan geven voor dit najaar: Toscane, Val d´Orcia.

Gert Nieuwboer
Chef Reizen SNP

Val d 'Orcia - 8 daagse wandelreis

Wandelen in Val d´Orcia is als wandelen door een ansichtkaart. Je wandelt door diepe valleien, dichte bossen en legendarische 'badlands'. Fraaie boerderijen vleien zich aan tegen olijfboomgaarden, vijgenbomen en wijngaarden. Wandel langs een ketting van fraaie middeleeuwse stadjes die gebouwd zijn op de kale heuveltoppen. Bezoek paleizen, Romaanse kerken, thermale baden in Bagno Vignoni en geniet van de goddelijke rode Brunellowijn.

  • geniet van het klassieke Toscaanse landschap
  • verblijf in biologische agriturismo met zwembad
  • bezoek middeleeuwse dorpjes
  • eindig je reis in het prachtige Siena

Bekijk deze reis