Chef's special Piemonte

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Dit najaar wandelde ik met mijn vrouw door de wijnheuvels van de Piemonte, een landstreek ten zuiden van Turijn. Als rechtgeaarde Italofiel en groot liefhebber van de Italiaanse keuken, was het eigenlijk ongekend dat dit pas mijn eerste kennismaking betrof met de bakermat van de ‘slow food’.

Meestal als ik een SNP-reis boek, reis ik anoniem om ook echt te ervaren hoe je als klant ter plekke wordt ontvangen en behandeld. Deze keer was mijn komst uitgelekt en werd ik door alle hoteleigenaren meteen aangesproken als ‘Il direttore di SNP’. Opmerkelijk was het om te ervaren hoe ongelooflijk trots men was om betrokken te zijn bij deze reis. De meeste hotelletjes en agriturismi in de Langhe zijn echte familiebedrijven en worden al decennia door dezelfde eigenaren gerund. En overal waren er verhalen over de prettige gasten die SNP jaarlijks bracht, maar ook hoe belangrijk deze vorm van actief toerisme was voor hun voortbestaan.

Eén van de toplocaties is de agriturismo van de broers Maurizio en Luciano in het dorpje Vergne. Een sfeervolle natuurstenen boerderij met een zonovergoten tuin waar de gasten in luie stoelen kunnen relaxen na een dag van flinke inspanning. In de kelder staan een aantal ‘open wijnen’ en kan je zelf turven wat je gebruikt, terwijl Luciano subtiel een plateau met kaas, olijven en worst bij je tafeltje zet. ‘On the house’. En natuurlijk had hij al een tafeltje voor ons gereserveerd in het nabije dorpsrestaurant, dat deed hij immers voor alle SNP-wandelaars.

Op de zes wandeldagen zijn we slechts een handjevol anderen tegengekomen. Meestal genoten we alleen van het schitterende heuvelland met haar verstilde dorpjes en gastvrije bewoners. In deze tijd van door toeristen overlopen gebieden is het prachtig dat SNP na 35 jaar nog steeds zo’n relevante rol vervult, niet alleen voor haar klanten maar ook voor al die lokale ondernemers.

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP
Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl