Chef's special Noord-Peru

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Timing is ook in de reiswereld van wezenlijk belang. Soms lanceer je een bestemming te vroeg en is er nog onvoldoende vraag. Zo kwamen wij in 2011 met een nieuwe wandelreis in Noord-Peru. Zelf mocht ik de verkenning van deze streek doen en kwam laaiend enthousiast terug. Wat een schitterende natuur en wat een bijzondere cultuurfenomenen, dit moest wel een succes worden. Maar de gemiddelde reiziger bleek toen nog niet klaar voor een Peru-reis zonder een bezoek aan de ‘Machu Picchu’ als standaard onderdeel.

Nou wil ik op deze plek geen discussie starten over de unieke schoonheid van de Machu Picchu. Deze UNESCO site is natuurlijk ongeëvenaard qua ligging en culturele importantie. Inmiddels wordt deze Inca-stad jaarlijks door meer dan een miljoen toeristen bezocht. Dat zijn er gemiddeld zo’n drieduizend per dag (!); daar moet je wel tegen kunnen. De laatste jaren merk ik bij mijzelf een groeiende weerstand tegen dergelijke overlopen attracties. Bovendien ben je met een ‘selfie’ voor de ‘zonnepoort’ van Machu Picchu niet bepaald meer
uniek tegenwoordig.

Nee, dan de regio rond Chachapoyas in Noord-Peru, bakermat van de gelijknamige cultuur, ook wel ‘het rijk van de wolkenmensen’ genoemd. Zo’n duizend jaar geleden leefde hier een volk in de nevelwouden van de Andes. Zij lieten hun mysterieuze sporen na in de vorm van grotwoningen, mummies en sarcofagen. Weergaloos hoogtepunt is de op 3000 meter hoogte gelegen citadel Kuelap, een ommuurde vesting met meer dan vijfhonderd ronde woningen waar archeologen nog steeds gissen naar de precieze betekenis en functie. Een andere ‘must’ is een bezoek aan de ‘Gocta Falls’, met een hoogte van 770 meter de derde hoogste waterval ter wereld. Wanneer je na een mooie wandeling bij de voet ben gearriveerd, word je door het geweld van het vallende water haast uit je bergschoenen geslagen.

 

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP
Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl