Chef's special Mont Blanc

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer één reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Soms heb je van die onverwachte waarnemingen die  nog lang op je netvlies blijven resoneren. Zo reed ik onlangs, op weg naar de Italiaanse Val d’Aosta, over de Franse A40 richting de Mont Blanctunnel. Het was een prachtige, heldere dag en vanuit het relatief vlakke land doemen al snel  de eerste alpenkammen op aan de horizon. De weg wordt steiler en krijgt meer haarspeldbochten. En dan opeens: het Mont Blancmassief in volle glorie, schitterend in het zonlicht! De hoogste top van WestEuropa, majestueus en overweldigend.

Wat ik me nooit heb gerealiseerd is dat de ‘Tour du Mont Blanc’ onder internationale bergwandelaars behoort tot de absolute categorie ‘must-do’s’. Op deze meerdaagse trektocht rondom het massief passeer je namelijk de Franse, Italiaanse én de Zwitserse landgrens, een gegeven dat voor de gemiddelde Amerikaan of Australiër een magische aantrekkingskracht bezit. Niet zo gek dus dat je ’s avonds in de berghut de tafel deelt met wandelaars van heinde en verre.

SNP heeft  deze TMB (Tour du Mont Blanc) al geruime tijd in haar programma als een negendaagse trektocht, waarbij bagagevervoer optioneel is. Nieuw in 2019 is dat je de keuze hebt uit een ‘basic’-variant waarbij je overnacht in berghutten op slaapzaal en een ‘comfort’-variant waarbij je in hotels overnacht en in berghutten met een eigen kamer. Zo kan je deze ‘klassieker op hoogte’ helemaal op maat maken naar je eigen voorkeuren. Combineer de TMB met de 4-daagse minitrek ‘Balcons du Mont Blanc’ en je maakt een prefecte ronde met ruim 10.000 hoogtemeters. Ervaring en een goede conditie is wel een vereiste.

De ‘Tour du Mont Blanc’ kent een relatief kort seizoen (van medio juni tot eind september) en is erg in trek. Wil je kans maken op de ‘eerste keuze’ accommodaties, reserveer dan snel. Want eigenlijk mag deze ‘epische’ trektocht ook niet op jouw palmares ontbreken.

 

 

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP
Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

Meer info

Bekijk de 9-daagse trektocht rond Europa's hoogste berg


Bekijk deze reis