Leunstoel met boek header

Chef's Special In Lockdown

In de rubriek Chef’s Special deelt SNP directeur Gert Nieuwboer zijn verhaal over een bijzondere reis of iets wat hem momenteel bezig houdt. Met deze keer de bizarre coronatijd waar de reissector mee kampt.

Code Oranje, negatief reisadvies, beperkte lockdown, strikte lockdown, avondklok; om in deze donkere dagen ‘Chef Reizen’ van SNP te zijn is best wel een uitdaging. Toch heb ik ondanks al deze maatregelen dit najaar een geweldige reis mogen maken. Een reis die mij onder meer bracht naar een hooggelegen Zwitserse alpenweide waar ik samen met lokale bergboeren de traditionele terugkeer van het vee naar de dorpen in het dal mocht meemaken. Even later lag ik op mijn rug in het groene heuvelland van Yorkshire te kijken naar het fascinerende vluchtgedrag van de torenvalk om weer een paar dagen later door de kale heuvels van de Algerijnse Atlas te wandelen waar ik een aantal dagen te midden van de Berbers mocht verblijven en hun bijzondere cultuur mocht opsnuiven. Met een korte tussenstop in het altijd bruisende Palermo ging mijn reis door naar een stoffig provinciestadje op de hoogvlakte van Anatolië in Turkije waar ik kennismaakte met een depressieve hoteleigenaar en zijn eigenaardigheden. Met een magnifiek hoogtepunt, een overwintering in een kleine jagershut aan de noordkust van Spitsbergen omringd door poolvossen en ijsberen,  werd deze droomreis besloten…

Ik hoor je denken: zo? Dus die man reist gewoon de wereld over terwijl wij allemaal in ‘splendid isolation’ moeten blijven? Kan hij zomaar ‘code oranje’ negeren en het reisverbod van Rutte aan zijn laars lappen? Zogenaamd ‘essentiële’ zakenreisjes zeker?

Nee hoor, wees gerust. Ook ik ben sinds september fysiek niet meer de Nederlandse grens over geweest. Ik reis namelijk uitsluitend nog in mijn hoofd en wel door het lezen van goede boeken. Een oude hobby waar ik deze maanden natuurlijk ruim de tijd voor kreeg. Niet persé reisboeken, het liefst lees ik romans die zich afspelen in vreemde landen waardoor je echt kan onderdompelen in andere sferen en even weg kan geraken uit de werkelijkheid. Bij toeval kwam ik terecht op een bijzondere podcast,  ‘LeesDees’ van de VPRO, waar vergeten ‘pareltjes’ (27 inmiddels) uit de wereldliteratuur herontdekt worden en besproken door vertalers, uitgevers en andere deskundigen. Meestal zijn deze boeken net voor het eerst in het Nederlands uitgegeven, en vrijwel stuk voor stuk de moeite waard.

Graag deel ik mijn leesdees lijstje met je, ook al besef ik maar al te goed dat elke lijst aan persoonlijke smaak onderhevig is. Ik wens iedereen veel ‘reis’-leesplezier en dat we maar weer snel zelf mogen gaan ontdekken.

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP
Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

Luister de podcast

Chef’s Special Boekenlijst

Zwitserse Alpen De grote angst in de bergen – Charles Ferdinand Ramuz

Algerijnse Atlas Het verlaten land – Mouloud Mammeri

Yorkshire Kes – Barry Hines

Sicilië De rode anjer – Elio Vittorini

Anatolië Hotel Moederland – Yusuf Atilgan

Spitsbergen Een vrouw in de poolnacht – Christiane Ritter