Een onvergetelijke reis naar de Azoren 8 insider tips

8 insider tips

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Azoren: een groene, idyllische eilandengroep waar iedere natuurliefhebber verliefd op wordt. Overweeg je om naar deze prachtige plek af te reizen? En specifiek naar het grootste eiland, Saõ Miguel? Lees dan deze 8 insider tips voor een onvergetelijke vakantie op de Azoren!

1. Ontdek de Azoren te voet

Als Peter Pan’s Neverland bestond, dan zou het eruitzien als de Azoren. Denk glooiende heuvels, dichtbegroeide bossen, prachtige baaien en azuurblauwe meren. Afgewisseld met ruige kliffen en vulkanische landschappen. Beleef deze sprookjesachtige natuur optimaal door te wandelen en te hiken.

2. Moeder Natuur

De Azoren zijn bloemeneilanden. Miljoenen exotische exemplaren - vooral hortensia’s - sieren het landschap. In het voorjaar – met juni als topmaand – staan ze volop in bloei. Deze weelderige natuur gedijt uitstekend door de nodige regen afgewisseld met een flinke dosis zon. Eén ding is zeker: Moeder Natuur zwaait hier de scepter!

3. Handige apps

Je volledig overgeven aan de weergoden is gelukkig niet nodig, dankzij een paar handige apps! Weten of je mooie, zonnige foto’s of die ene hike kunt maken? Check SpotAzores, een real time app met webcams op talrijke, bezienswaardige plekken. Places to be, restaurants en uitkijkpunten - miradouros - vind je met de Visit Azores of de Azores – Guide & Travel Tips app.

4. Walvissen en dolfijnen

Ben je op de Azoren? Grijp dan je kans om wildlife te spotten! Rondom de eilanden zwemmen zowel inheemse als zeldzame soorten walvissen en dolfijnen. Een aanrader voor een whale watching tour is Terra Azul. Zij zijn een goed voorbeeld van ecotoerisme en de wijze waarop Azorianen met de natuur omgaan. Duurzaam, milieuvriendelijk en met diep respect voor de oceaan.

5. Natuurlijke waterbronnen

Zeker doen als je op de Azoren bent: relaxen in een van de natuurlijke warmwaterbronnen. Op Saõ Miguel is Caldheira Velha zo’n natuurlijke ‘badkuip’ waar je ook kunt zwemmen onder een prachtige waterval. Of neem een duik in de weldadige warmwaterbron van Parque Terra Nostra. Heel behaaglijk met ruim 35 graden, een aanrader op een regenachtige dag!

6. Proef het eiland

Ook op culinair gebied zijn de Azoren een paradijs. Dankzij het subtropische klimaat vind je hier thee-, ananas- en bananenplantages. Er wordt goede wijn geproduceerd en de meest verse vis op je bord geserveerd. Gelukkige koeien grazen in groene weiden, wat zorgt voor puur vlees en romige kazen. Tips voor heerlijk dineren op Saõ Miguel: Bar Caloura en A Tasca.

7. Nog geen massatoerisme

Het massatoerisme is op de Azoren nagenoeg onbekend. Dit betekent dat je in alle rust van de eilanden kunt genieten. Urenlang hiken zonder andere wandelaars tegen te komen? Hier kan het nog! Sinds kort wordt er meer gevlogen op de eilanden en vanaf dit jaar ook vanuit Amerika. Wil je de Azoren ontdekken? Dan is het NU de tijd!

8. Alleen footprints

Wie de Azoren bezoekt, wordt gegarandeerd geraakt door de schoonheid van de natuur. De Azorianen zijn zich maar al te goed bewust van hun bijzondere leefomgeving. En doen er alles aan om het te behouden. Ga dan ook zorgvuldig om met hun natuur. Neem je afval mee tijdens een hike en laat niets achter behalve je eigen voetstappen.

Tekst: Sarah Bierens

Naar de Azoren met SNP

Wil jij ook zulke onvergetelijke ervaringen tijdens een wandelvakantie op de Azoren? Met de verschillende reizen van SNP naar de Azoren beleef jij deze natuurparels op een geweldige manier. 

Bekijk al onze reizen naar de Azoren