Madagascar

Een bijzondere rondreis door Madagascar Blog


Door Jos Lenders en Patricia Elferink

Een nieuw avontuur wacht ons; Madagascar! Vanuit de hoofdstad Antananarivo, maken we een rondreis van twee weken met een snoepje van een auto. We huren een rode Renault 4 uit 1975 en rijden via de enige verharde weg naar de gezellige kustplaats Toliara in het zuidwesten van dit enorme eiland.

Een en al verwondering

Na een korte proefrit moeten we het verder alleen rooien met ons pittige maatje. De kleine landrover noemen ze hem hier, geen weg is onbegaanbaar en zelfs de politieagenten vinden ´m geweldig. In Madagascar vind je nog veel oude Renaultjes, dus we passen goed in de omgeving en dat wordt gewaardeerd door de locals. Zodra we de stad verlaten, zien we direct hoe groen het hier is. Haastig rijden in Madagascar is onmogelijk, dus dat combineren we mooi met het aangename.
We kijken veel om ons heen en stoppen wanneer het ons uitkomt. We hadden geen idee wat we moesten verwachten, maar jeetje wat een betoverend landschap. De vergezichten zijn uniek, kilometerslange valleien met gekleurde terrassen, Frans uitziende statige huizen, kronkelende rivieren en roestbruine paden. De ohh´s en ahh´s zijn niet aan te slepen!

Stuntelen met een glimlach

De hooglanden in het midden van Madagascar zijn groen en vruchtbaar. Zo vruchtbaar dat alle gangbare groentesoorten hier volop verkrijgbaar zijn. Al is dit een van de armste landen ter wereld, de mensen hier zijn zichtbaar tevreden. ´Je bent pas ongelukkig als je geen kinderen hebt, of geen vee.´ Als je nooit geld hebt gehad hebt, kun je het ook niet missen, bedenken we. Rijkdom ligt hier heel anders en dat voel je constant. Om maar zoveel mogelijk van de cultuur mee te krijgen, maken we hier en daar een praatje met de locals. De Malagasy zijn erg leuk en met onze drie woorden Frans komen we al stuntelend toch een heel eind, met een grote glimlach als resultaat.

De maki maakt het compleet

Tijdens onze trip passeren we vele mooie natuurparken. Een daarvan is uitermate geschikt voor een dagtrip, het Ranomafana National Park is als een ruige jungle vol met unieke reptielen, zeldzame vogels en een heleboel soorten lemuren. Helaas heeft het de afgelopen dagen veel geregend, dus erg veel dieren spotten we niet. Maar daar leggen we ons heel snel bij neer, want de adembenemende natuur heeft de overhand. Met onze gids Alain dolen we uren over de op- en neergaande paden over grillige rotsen en door wilde riviertjes. Onze schoenen zijn doorweekt, maar dat valt niet op bij de rest van ons natte lijf. Wat een heerlijke dag! We zien verschillende toffe kameleons en de spelende ringstaart Maki´s maken onze hike compleet.

De vlindervallei

Eenmaal van de hoogvlakte af, rijden we door een heel ander landschap. Kilometers lange gortdroge graanvlaktes en een strakblauwe lucht enkel doorbroken door een strakke zwarte asfaltweg en ons rode karretje natuurlijk. Uren aan een stuk ditzelfde uitzicht, we komen helemaal tot rust. Als een oase in de woestijn passeren we het kleinere natuurpark Zombitse, waar we voor de ingang door een vallei vol gekleurde vlinders rijden. Ze fladderen door elkaar van bloem naar bloem. Duizenden zijn het er en zoveel kleuren! Het lijkt wel een betovering.

Rivieren van rijkdom

In de streek rondom Zombitse liggen veel dorpen waar edelstenen en goud worden verhandeld. Vooral saffieren worden hier nog wel eens gevonden. Er is veel activiteit in de rivierbedding waar mensen druk zijn met zeef en wasbord. Hmmm, interessant! Je wordt er bijna hebberig van. Ik zie mezelf al staan, in de rivier, voor een mooie saffier. Ach nee hoor, we maken ons geen illusies, daar gaat vast een hele onderwereld achter schuil. Laten we ons daar maar niet aan wagen. We genieten evengoed van het fascinerende plaatje.

Niet te vergeten, de baobab!

Tijd om door te rijden. Met mondhoeken tot onze oren toeren we verder richting zee, waar ons een heerlijk huisje aan het strand wacht. In het kustgebied vind je veel Baobab bomen die het beeld dat we hadden van Madagascar compleet maakt. Wat een te gek plaatje, die strakke bolle stam met bovenop wat sprietjes, statig verheven boven de rest.

Voorspelbaar of niet, Madagascar heeft ons verrast met een prachtig landschap zoals we dat nooit eerder zagen. Een unieke ervaring die we nooit zullen vergeten!

5 dingen die je moet doen op Madagascar

  • Ga op zoek naar unieke reptielen en lemuren in een van de schitterende parken
  • Ontdek Madagascar op de fiets vanuit een van de leuke dorpjes
  • Bezoek de vele lokale ambachtelijke werkplaatsen
  • Bijkomen op een van de verrassend relaxte stranden
  • Geniet van de veelzijdige en wisselende landschappen

Zelf op pad?

Wil jij zelf ook graag Madagascar verkennen? Doen! Madagascar overtreft hoogstwaarschijnlijk al je verwachtingen, je stapt in een andere wereld. Het eiland kent een eigen palet aan plant- en diersoorten en heeft een zeer afwisselend landschap. Ontmoet de vriendelijke inwoners, bewonder de lemuren, baobab´s, kameleons, gekko´s en orchideeën. Sluit je rondreis af op een bounty eiland en neem een duik in de azuurblauwe zee. Vakantie op haar best!

Bekijk ons reisaanbod

Over Jos en Patricia

Jos en Patricia genieten al jaren van de meest uiteenlopende vakantiebestemmingen, maar zijn in april 2017 begonnen aan hun grote droom; een wereldreis over alle continenten. Gewapend met een camera en een paar wandelschoenen verkennen ze de wereld en voelen zich helemaal in hun element in de diverse culturen, de afwisselende natuur en de leuke mensen die ze ontmoeten. Hun motto: let op de details, dan gaat de tijd veel langzamer.