Actief ontspannen in de Spaanse Pyreneeën ‘Eén week was te weinig!’

Tekst: John van der Rest - Fotografie: Ilse Buijtels

De Cerdanya-vallei in de Spaanse Pyreneeën is door de bijzondere ligging, het klimaat en de geschiedenis een ideale vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen. Volgens moeder Ilse Buijtels (42) en kinderen Guusje (13), Pleun (11) en Joep (9) Hermans kom je tijd tekort voor alle mogelijke belevenissen.

‘Bergen, bergen, bergen... overal zag ik bergen’, vertelt Joep van negen aan de keukentafel in hun Groesbeekse woning. ‘En er was heel veel water... We staken een snelstromende rivier over via een lange ijzeren wiebelbrug... Super spannend!’ Wanneer je kinderen naar vakantie ervaringen vraagt, komen ze vaak niet verder dan: ‘wel leuk...’.

Wandelen op bosrijke flanken

Bij de familie Hermans gaat dat anders. Joep en zijn zus Pleun van elf buitelen bijkans over elkaar heen in het willen delen van hun enthousiasme. ‘Ja! Soms moesten we door een beek waden; met ijskoud water... Gelukkig tilde papa me dan op’, vult Pleun gretig aan. Zeven maanden later is de beleving van hun vakantie in de Cerdanya-vallei in de  Catalaanse Pyreneeën nog springlevend.

Moeder Ilse begrijpt de blije reacties wel. ‘Ik vond het een bijzonder mooi gebied. De Cerdanya-vallei is een brede hoogvlakte; helemaal omgeven door bergtoppen van bijna drieduizend meter. Wandelen op de bosrijke flanken van die bergen is niet moeilijk en biedt op korte afstanden een grote variatie aan uitzichten. Wij hadden in mei prachtig weer. Door de oost-westligging is de vallei heel zonnig. Talrijke bergbeekjes en een rivier houden het natuurrijk en frisgroen. Het is daarnaast het drielandenpunt van Spanje, Frankrijk en Andorra; met veel geschiedenis en een rijke boerentraditie. Voor kinderen valt er veel te beleven.’

Slapen in een yurt

‘Zwemmen in het zwembad met de lichtjes! In de Spa.’ ‘Met een echte helm op leren over de oorlog in het bunkerpark.’ ‘Eieren rapen op de boerderij!’ Pleun en Joep verhalen honderduit over alles wat ze die week gedaan en gezien hebben. Ilse vult af en toe aan vanuit de ervaring als ouder.

‘De afwisselende route, met steile stukjes en verder licht glooiende wegen en zandpaden, maakt de omgeving erg leuk. Het speciale gezinsmoment in de Spa was fijn. Mijn man Joris houdt niet van sauna, maar ook hij genoot, van de rust, de muziek, lekker lezen en gezellig samen zijn met prachtig uitzicht over de bergen.’

Súper cool

Hoogtepunt van de vakantie was het tipi-avontuur; ook voor zus Guusje van dertien die later aansluit in het gesprek. ‘Met kaart en gps wandelden we het dorp uit langs de weilanden. En opeens stonden ze daar; op een heel mooi veldje: twee grote tipi’s en een Mongoolse yurt, een prachtig gezicht.’

‘De tipi’s zijn mooi en fijn om in te eten en de yurt is echt súper cool!’ roept Joep. ‘Net een grote ronde huiskamer, waar je via een trapje door een deurtje met mooi geverfde Mongoolse tekens naar binnen gaat. Op de houten vloer kun je fijn spelen en staan vijf bedden in een halve cirkel. Het is er echt donker ’s nachts, maar je slaapt toch samen en krijgt een heel vet lampje.’

Ilse: ‘Het zijn tenten, maar door de grootte, de degelijkheid en de comfortabele bedden voelde het als heel luxe kamperen.’ Naast een nacht in de yurt of tipi slaap je de rest van de week in het dorpje Prullans, in een appartement of hotelkamer van het Cerdanya Resort. Dit Pyreneese familiehotel wordt al meer dan vijftig jaar geleid door de familie Isern-Casanovas.

 

Zelf koken kwam geen moment in ons op

Ilse: ‘We zijn vaker via SNP op vakantie geweest, waardoor ik in eerste instantie iets hogere verwachtingen had van ons appartement. Het was schoon en van alle gemakken voorzien, maar ik miste even een terras en een gezellige inrichting voor een langer verblijf. Achteraf bleek het prima te zijn voor onze vakantie. We waren toch de hele dag weg’. ‘Ik vond het super om na een dag buiten niet meer in een tentje te hoeven kruipen, maar kon slapen in een fijn bed’, aldus Pleun.

‘Het hotel aan de overkant heeft een gezellige bar en fijn terras’, vervolgt Ilse. ‘Wij vonden dat een heerlijke plek om te eten en rond te hangen. Het arrangement is sowieso half pension en daarbuiten is het eten en drinken heel betaalbaar. Zelf koken kwam daardoor geen moment in ons op.’ ‘Ze hebben er lekkere Spaanse hapjes, een voetbaltafel, biljart en een zwembad waarvan het dak open kan’, vertelt Joep. ‘En vergeet de toetjes niet en het ontbijt waar je werkelijk alles kunt krijgen’, roept Guusje nog.

Eigenlijk te kort

Ilse sluit af met een groot compliment voor de eigenaren en het personeel van Cerdanya Resort: ‘De betrokkenheid en gastvrijheid van de mensen is top en oprecht. Ze benaderen de kinderen in alle vriendelijkheid en met humor. Wij vonden het mede daardoor een zeer gevarieerde en comfortabele vakantie.

Het is geen zware reis, eerder ontspannen-actief. Waarbij je jezelf prima uit kunt dagen door te kiezen voor zwaardere wandelingen of een hoger tempo. Een week in deze vallei is eigenlijk te kort, er was nog zoveel meer te ontdekken. Gelukkig maar. Dan hebben we voldoende reden om nog een keer te gaan’.

Onlangs verscheen ook een artikel over het Cerdanya Resort op Oppad.nl.