IJsland Laugavegur

De mooiste plekken van IJsland

IJsland is een fantastische bestemming voor natuurliefhebbers. In het land van ijs en vuur ontdek je uitgestrekte lavavelden, ruige vulkaanbergen, imposante gletsjers, kletterende watervallen, idyllische meren, actieve geisers, en met wat geluk het noorderlicht! Hieronder staan 7 bezienswaardigheden in IJsland die je niet mag missen.

1. Geysir en Strokkur

Beroemd in IJsland is de Golden Circle, met onder meer Geysir. Geysir is afgeleid van het IJslandse woord gjosa, wat ’spuiten’ of ’opborrelen’ betekent. Het is ook de naamgever van het woord geiser. Geysir is niet meer actief, maar de vlakbij gelegen Strokkur wel. Om de paar minuten spuit Strokkur heet water tot wel tientallen meters hoog. Beide geisers liggen in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland. In de directe omgeving van deze geisers liggen diverse heetwaterbronnen met fel blauw gekleurd water.

2. Gullfoss en Dettifoss

Ook onderdeel van de Golden Circle is Gullfoss. Deze 'gouden waterval' stort vanaf 32 meter hoogte liters water naar beneden in een diepe kloof. De grootste waterval van IJsland is echter Dettifoss, in het noordoosten van IJsland. Wat deze waterval speciaal maakt is dat hij de meest krachtige is van IJsland én Europa. Dettifoss heeft een hoogte van 44 meter en is 100 meter breed, waardoor er een indrukwekkende waterstroom van maar liefst 500 kubieke meter per seconde naar beneden stort met een oorverdovend lawaai.

3. Myvatn

IJsland is rijk aan prachtige meren. Een voorbeeld hiervan is Myvatn in het noorden, beter bekend als het 'muggenmeer'. Vooral in de zomer wemelt het hier van de dansende muggen, zeker wanneer het windstil is. Het meer, met een oppervlakte van zo'n 37 vierkante kilometer wordt omringd door vulkaanbergen en telt zo'n 50 kleine eilandjes. Myvatn trekt ook veel soorten (broed)vogels aan.

4. Skaftafell en Vatnajökull

Aan de zuidkust van IJsland ligt nationaal park Skaftafell, met een oppervlakte van liefst 1700 vierkante kilometer. Skaftafell is weer onderdeel van nationaal park Vatnajökull, met de gelijknamige gletsjer. Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland en de op een na grootste van Europa. Het klimaat is er voor IJslandse begrippen vrij mild met veelal ook zonnige dagen in de zomer. Het is ook een van de weinige plekken op IJsland met een natuurlijk bos, het Bæjarstaðarskógur. In Skaftafell ligt ook de prachtige Svartifoss-waterval.

5. Rhyolietbergen

Bruin, groen, geel, blauw, paars, wit, zwart en roze: de kleurrijke rhyolietbergen van Landmannalaugar zullen natuurliefhebbers zeker betoveren. Landmannalaugar is een actief geothermisch gebied in een vallei in de IJslandse Hooglanden. Het bijzondere natuurgebied staat ook bekend om zijn vele natuurlijke geothermische baden en bronnen en uitgebreide wandelmogelijkheden. Een van de mooiste routes is de 55 kilometer lange Laugavegurinn-route.

6. Thakgil-kloof

In het zuiden van IJsland ligt de imposante Mýrdalsjökull-gletsjer. Aan de voet van deze ijskap ligt de nauwe Thakgil-kloof. Thakgil, wat ‘dak van de kloof’ betekent, ligt verborgen in de luwte van de gletsjer. De grillige tufsteenformaties, de met groen mos begroeide wanden van de kloof en stromende riviertjes dagen vooral ervaren wandelaars uit om een stevige klim te maken. Op het 750 meter hoge plateau van Sker wacht een geweldig uitzicht op de Mýrdalsjökull-gletsjer.

7. Dyrhólaey

In het zuiden van IJsland ligt Dyrhólaey, vrij vertaald ‘eiland met een deurgat’. Dyrhólaey is feitelijk een 120 meter hoge kaap van tufsteen met een gat aan de onderkant dat inderdaad wat weg heeft van een deuropening. Bovenop Dyrhólaey wacht een panoramisch uitzicht. Zo kijk je in westelijke richting uit op de machtige Eyjafjallajökull en een deel van de Mýrdalsjökull- gletsjer. De kaap is een waar vogelparadijs, waar je vrijwel zeker de zwart witte papegaaiduiker met zijn gekleurde snavel spot.