Oostenrijk

Huttentocht Oostenrijk - 7 redenen -

Door: Coen Weesjes

Twijfel je eraan om een huttentocht te lopen in Oostenrijk? Als je op zoek bent naar authentieke hutten, lekker eten, afwisselende landschappen en goed gemarkeerde routes, lees dan deze 7 redenen waarom je een keer een huttentocht in Oostenrijk‚ ‘moet‘ lopen. Na het lezen kun je waarschijnlijk nauwelijks wachten om te gaan!

1. Genieten in gemoedelijke berghutten

Bij veel berghutten in Oostenrijk krijg je al snel een Heidi-gevoel: knus, authentiek en gezellig. De Stube, oftewel het gastenvertrek, is meestal met veel hout vertimmerd en wordt graag volgehangen met nostalgische accessoires en foto’s uit vroegere tijden. Bij veel berghutten kun je van deze authentieke sfeer genieten zonder het moderne comfort van warm water of stroom te hoeven missen.

2. Huttentochten in verschillende niveaus

Of je nu voor de eerste keer een huttentocht gaat lopen, of dat je al een ervaren bergwandelaar bent, in Oostenrijk is voor iedereen een geschikte huttentocht te vinden. Van routes via eenvoudige bergpaden en over glooiende almweides tot routes langs uitdagende gezekerde passages en over gletsjers.

3. Wandelen door afwisselend landschap

Een huttentocht in Oostenrijk gaat door diverse landschappen. Heerlijk om het sprookjesachtige bos af te wisselen met glooiende en  bloemrijke bergweides om vervolgens in ruig en rotsachtig terrein boven op een berg te staan om van panorama te genieten. Neem onderweg de tijd om het Oostenrijkse landschap in je op te nemen.

4. Het eten ná een huttentocht

Als je aan Oostenrijk denkt, denk je als snel aan Kaiserschmarrn en Apfelstrudel. Zulke eenvoudige gerechten smaken het allerbest na een lange bergtocht. Maar als je echt `de kers op de taart` wilt zetten, probeer dan de heerlijke regionale delicatessen en de speciale berghut-gerechten zoals Bladl-Krapfen, Tiroler Melchermuas of Spinatspätzle.

5. Overnachten in Oostenrijkse almhutten

Steeds meer almhutten, waar vroeger de boeren de zomer doorbrachten, zijn inmiddels aangepast en bieden slaapplekken voor wandelaars. Wat is er heerlijker dan ´s morgens wakker te worden door het geluid van koeklokken? Een heerlijk ontbijt met nagenoeg alleen boerenproducten is de perfecte start voor een huttentocht in Oostenrijk.

6. Goed gemarkeerde routes en goed onderhouden bergpaden

Je kent ze vast wel, de rood-witte verfstrepen op rotsen, bomen en hekjes. Samen met de gele wegwijzers helpen ze jou eenvoudig de van hut naar hut te vinden. Natuurlijk is het nog steeds belangrijk om je route goed voor te bereiden en mag een kaart in je rugzak niet ontbreken. Wist je trouwens dat de Oostenrijkse bergpaden ieder jaar gecontroleerd en waar nodig hersteld worden? En dat allemaal door vrijwilligers.

7. Duiken in bergmeertjes en beken

Wat is dat lekker, onderweg een duik nemen in een bergmeertje of pootje baden in een bergstroompje. Kijk bij de voorbereiding van je huttentocht in Oostenrijk naar de mogelijkheden. Als je met kinderen op pad bent, plan dan voldoende tijd in om een dammetje te bouwen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om een huttentocht in Oostenrijk te lopen: de gastvrijheid van de huttenwaarden, de gezonde berglucht, de overweldigende landschappen, het gemak dat er overal Duits wordt gesproken (met gemütliche Oostenrijkse uitspraak) en het vriendelijk groeten onderweg. Meer dan genoeg redenen voor een huttentocht in Oostenrijk!

Bekijk hier alle huttentochten in Oostenrijk