Val Maira uitzicht

5 x de mooiste wandelgebieden Noord-Italië

Wandelen Noord Italië: de vijf mooiste gebieden

Ruige bergpieken, groene valleien en schilderachtige meren: wandelen in Noord-Italië kent veel afwisseling. Van een avontuur in de Dolomieten tot ontspannen wandelen langs het Comomeer of in het culinaire Piemonte: er is voor elke wandelaar wat wils. Wil je tijdens een wandelvakantie Noord-Italië ontdekken? Hieronder staan de vijf mooiste gebieden op een rij.

1. In de schaduw van beroemde vierduizenders in het Aostadal

Valle d'Aosta ligt in de schaduw van de bekendste vierduizenders van de Alpen: de Matterhorn, Grand Combin, Gran Paradiso en natuurlijk de Mont Blanc. Hoog over de flanken van het Aostadal maak je uitdagende wandelingen, met een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergen en de vallei. Als je op zoek bent naar een minder bekend deel van het Aostadal is een wandelvakantie in de Val del Lys een mooi alternatief. Dit zijdal van Aosta ligt ten zuiden van de beroemde Monte Rosa. Hoe dieper je deze vallei intrekt, hoe puurder het berglandschap wordt.

Bekijk onze reizen in het Aostadal

2. In de luwte van de Alpen in Piemonte

Piemonte is bij uitstek een wandelgebied voor fijnproevers. Dit culinaire paradijs staat bekend om wereldberoemde wijnen zoals de Barolo en de Barbaresco en de witte truffel van Alba. Het glooiende landschap, met heuvels tussen de 200 en 600 meter en in de verte de machtige Alpen, is een geweldig decor voor licht pittige wandelingen. Ideaal voor de recreatieve wandelaar die vooral wil genieten van gastronomische hoogstandjes tijdens een gevarieerde wijnwandelreis. 

Bekijk onze reizen naar Piemonte

3. Op zoek naar de vijf mooiste dorpen van Ligurië

In Ligurië maak je een van de mooiste culturele wandelingen van Italië. Hier volg je de route langs de vijf mooiste dorpen aan de Bloemenrivièra; de Cinque Terre. De vissersdorpen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vallen op door de kleurrijke huizen die tegen de rotsen aan zijn gebouwd en zijn samen uitgeroepen tot werelderfgoed. Op wandelvakantie in Ligurië ontdek je naast deze bekroonde dorpen ook minder bekende plaatsen die qua schoonheid zeker niet onderdoen. Bijvoorbeeld Portofino, dat op een bergachtig schiereiland ligt.

Bekijk onze reis in Ligurië

4. Flaneren aan het Comomeer in Lombardije

Het Comomeer is een geliefde plek voor de internationale jetset. Landschappelijk valt het meer wat uit de toon bij zijn 'broertjes' Lago Maggiore en Garda. Met zijn steile oevers en grillige bergpieken doet het Comomeer eerder denken aan een Noors fjord. Met name aan de wat rustigere oostoever van het meer kun je heerlijk wandelen over eeuwenoude muilezelpaden, met uitzicht op het meer en de fraaie stad Lecco.

Bekijk onze reis aan het Comomeer

5. Bergavontuur in de Dolomieten

Met hun grillige pieken vormen de Dolomieten een iconisch berglandschap, waar het hart van avonturiers sneller van gaat kloppen. Een fijn wandelgebied is Südtirol, of zoals de Italianen zeggen Alto Adige. Zeker als je voor het eerst op hoogte gaat wandelen, kun je hier optimaal genieten van het berglandschap. Groene almen die afsteken tegen de grijze rotspieken en felblauwe lucht. Een bekende wandelroute is de Dolorama-weg. Ervaren bergwandelaars dagen zichzelf uit met een huttentocht over de legendarische Alta Via delle Dolomiti Numero Uno, ook wel bekend als de Dolomiten-Höhenweg 1.

Bekijk onze reizen in de Dolomieten

Wandelen in Italië met SNP

Wil je zelf ontdekken hoe mooi de wandelgebieden van Italië zijn? SNP Natuurreizen biedt er verschillende reizen aan!

Bekijk alle wandelreizen in Italië