Het gelukkige eiland 5 dingen om gelukkig van te worden in Rab

Als je het Kroatische eiland Rab met de ferry nadert, zie je in eerste instantie een kaal en droog gebied. Dat komt door de noordoostenwind die hier meestal waait, de Bura. Wacht heel even tot je aan de zuidkant van het eiland bent. Want daar, in de luwte, is alles juist heel groen. Dan snap je meteen waarom Rab al duizenden jaren bekend staat als een heerlijke plek om te vertoeven. De Romeinen noemden het niet voor niets ‘Felix arba’ - het gelukkige eiland.

1 De zang van de nonnen in de oude stad

Rab Stad is een prachtig historisch vestingstadje waar je niet kunt verdwalen. Het centrum bestaat uit drie parallelle hoofdstraten. In de hoogstgelegen straat staan de kerken, in de middelste de winkels en in de benedenstraat vind je de kroegen en restaurants. Als je aan het begin van de avond door de bovenstraat loopt, hoor je soms de nonnen religieuze liederen zingen. Werkelijk prachtig!

2 Het uitzicht vanaf de Christoforus-toren

Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf het uitkijkpunt op de voormalige verdedigingstoren van de heilige Christoforus. Het verhaal gaat dat je, als je over de stad uitkijkt, precies de indeling van het jaar kunt aflezen: er zijn vier kerktorens, voor de seizoenen en twaalf zijstraten voor de maanden. (De middenstreep van de Middelste straat wordt gevormd door 365 grote stenen en die staan weer voor de dagen van het jaar, zeggen ze. Wie telt ze na?)

3 De traditionele Rabska Torta

Dit zoete gebak is gemaakt van witte amandelen, likeur en veel suiker, de smaak doet denken aan marsepein. De Benedictijner nonnen op het eiland maakten deze cake voor het eerst in de twaalfde eeuw, ter gelegenheid van het bezoek van paus Alexander III (hij kwam naar Rab om de kathedraal in te wijden). Rabska Torta heeft traditioneel de vorm van een bisschopsstaf en is minstens twee maanden houdbaar. Vanwege dat laatste ook heel geliefd als souvenir!

4 Wandelen (langs de kust en verder)

Er loopt zo’n 200 kilometer aan wandelpaden over het eiland. Bijvoorbeeld de trail van Rab via Kampor naar Maman, een 14 kilometer lange route die deels langs de kust voert. Een populaire wandeling die goed in een ochtend is te doen, is vanuit het centrum van Rab naar de top van de Kamenjak, waar een klein restaurant is met een heerlijk terras. Minder tijd? Maak dan een korte wandeling van Rab naar St. Euphemia. Een gedetailleerde wandelkaart is verkrijgbaar bij de toerismedienst.

5 Zonnebaden in je blootje

Nudisme heeft op Rab een lange geschiedenis; het eerste naaktstrand werd al geopend in 1934. De bekendste nudistenstranden vind je in Kandarola en in Lopar (Sahara beach). Het strand van Kandarola is bereikbaar per auto of per taxiboot vanuit Rab-stad. Een ander bekend nudistenstrand, Sahara beach in Lopar, ligt op een half uurtje lopen vanaf Rajska plaza. Het is iets lastiger bereikbaar, en daarom is het er meestal rustiger dan op het strand van Kandarola.

Voor groepsreizen in Kroatië, klik hier

Kijk hier voor al onze reizen in Kroatië. 

 

Tekst: Anne Wesseling