Amalfikust header

HIken langs de Amalfikust

Samen met SNP Natuurreizen ontdekten wij van reisblog Travel a Lut het prachtige binnenland van de Amalfikust tijdens een heerlijke wandelvakantie in juni. Tijdens onze minitrek liepen we 4 dagen een deel van het langeafstandspad Alta Via dei Monti Lattari. Deze trail voert je van het oosten naar het westen en is in totaal 75 kilometer lang. Wij liepen hier zo’n 35 kilometer van en wat was het een prachtige tocht. In dit artikel lees je onze ervaring!

Dag 1: aankomst in San Lazzaro

Nadat we zijn geland op de luchthaven van Napels stappen we in een transfer richting het dorp San Lazzaro, gelegen in het achterland van de Amalfikust ten westen van de stad Amalfi. In San Lazzaro checken we meteen in bij de eerste agriturismo, een heerlijke plek met een groot terras en een fantastisch uitzicht op wijngaarden en de zee. Hier worden we warm welkom geheten met een fles wijn en wat zelfgemaakte hapjes. Na het bijkomen van de vlucht besluiten we San Lazzaro in te gaan, een klein dorp met wat restaurants en terrasjes. Wij ploffen hier neer op het terras, maar je kunt er ook voor kiezen vandaag een deel van de Il Sentiero Degli Dei te lopen. Dit zogeheten ‘Pad van de goden’ is een van de bekendste wandelroutes in de Amalfikust. In totaal is hij 9 kilometer lang, maar je kunt ook gerust een deel hiervan lopen. Zorg dat je op tijd terug bent voor het avondeten in de agriturismo, want het eten is hier werkelijk om te smullen!

Dag 2: de wandeling naar Monte Faito

Vandaag start officieel de wandelvakantie met SNP en de eerste dag brengt ons van San Lazzaro naar Monte Faito. Deze ruim 1.100 meter hoge berg is onderdeel van het Monti Lattari gebergte en biedt een panoramisch uitzicht op de Amalfikust & Napels. Nadat we San Lazzaro uitlopen komen we al snel uit in de heuvels vanwaar we continu een prachtig uitzicht hebben op de Baai van Napels en op de kustdorpen aan zee. Ook lopen we deels door bossen en langs velden vol bloemen. Wat een natuurpracht! Vandaag is wel meteen een pittige wandeling van 17 kilometer lang waarbij we ook nog 1.000 meter stijgen, maar we plannen genoeg pauzes in. Bovendien kunnen we zo in alle rust genieten van de omgeving waarbij we niemand anders tegenkomen. Heerlijk! Aan het einde van de middag arriveren we bij Monte Faito waar we inchecken bij Hotel Sant’Angelo en we neerploffen op het terras met een welverdiende Aperol Spritz. Met een lach op ons gezicht sluiten we de 1e wandeldag af.

Dag 3: de wandeling naar Santa Maria del Castello

Op dag 3 zijn we vroeg uit de veren, zodat we de hitte nog voor zijn en we weer op een rustig tempo de wandelvakantie kunnen vervolgen. Nadat we het piepkleine dorpje in de bergen uitlopen bevinden we ons al snel hoog boven de Amalfikust. Vandaag lopen we over de rug van het bergmassief met loodrechte kalkstenen rotsen. De natuur is totaal anders dan gisteren en die afwisseling maakt de vakantie extra leuk. We lopen zowel door enorme bossen als door open stukken waar we prachtig zicht hebben op de dorpen aan de kust. Vandaag stijgen we eerst 550 meter om vervolgens zo’n 1.400 meter te dalen. In totaal is het een tocht van 14 kilometer lang wat we zeker voelen in de benen. Aan het einde van de tocht kijken we continu uit op Positano, het bekendste dorp van de Amalfikust, om uiteindelijk te eindigen bij een fantastische agriturismo. Hier worden we weer beloond met een flesje huisgemaakte wijn terwijl we genieten van een spectaculaire zonsondergang. 

Dag 4: een rustdag bij de agriturismo

Normaliter eindigt hier de wandelvakantie met SNP, maar je hebt de mogelijkheid een nachtje langer bij de laatste agriturismo te verblijven. Van tevoren hadden we een nachtje bijgeboekt en we waren uiteindelijk erg blij met deze keuze. De agriturismo is werkelijk fantastisch! De tuin is enorm waar ze tal van groenten verbouwen en overal vind je fijne hoekjes waar je geniet van alle rust. Je hebt ook de mogelijkheid op deze extra dag naar Positano te wandelen, een tocht van 1 uur one way. Dit raden we zeker aan, zodat je ook tijd hebt de beroemde kustdorpen te ontdekken. Helaas zien wij op de buienradar dat het in de middag gaat stormen en regenen, en dus besluiten wij de hele dag bij de agriturismo te blijven. Hier relaxen we eerst op het terras met een boek voordat het losbarst, we drinken wat wijntjes en we genieten van het heerlijke eten dat ze hier voor ons klaarmaken. Absoluut geen straf!

Al met al was de minitrek door het achterland van de Amalfikust een groot succes. Niet alleen de wandelingen zelf zijn prachtig en lekker uitdagend, maar ook de accommodaties gaven ons een echt vakantiegevoel. Daardoor was dit de ideale combinatie van actief zijn & relaxen. Iedere ochtend werd onze bagage opgehaald wat vervolgens naar de volgende accommodatie werd gebracht en zo hoefden we alleen nog een dagrugzak mee te nemen. Alles was ontzettend goed geregeld, we hebben heerlijk gegeten & de wandeltochten waren zeer gevarieerd. Een enorme aanrader!

 Tekst en foto's door: Maaike Lut 

Bekijk deze reis