Wat is de beste reistijd voor Schotland?

Wat is de beste reistijd voor Schotland?

Lees snel in welke periode je het best op reis kunt gaan naar Schotland. Een land met een indrukwekkende natuur, die zich graag aan je toont tijdens een spectaculaire wandeltocht.

De beste reistijd voor Schotland hangt samen met het weer. Dat weer wordt sterk bepaald door de zeeën rondom Schotland. Een beetje koel, stevige wind en behoorlijk wat neerslag. Wat dat laatste betreft wel vergelijkbaar met ons eigen land. Maar natuurlijk kent Schotland ook mooie dagen. En voor de verschillende activiteiten zijn er meerdere ideale reisperiodes. Wat de beste reistijd voor Schotland is, lees je verderop.

Zeeklimaat in Schotland
De zeeën hebben grote invloed op het klimaat van het land (en de Schotse eilanden). Het zeeklimaat zorgt ervoor dat het in Schotland iets koeler is dan in Nederland. De overheersend westenwind in combinatie met de bergachtige kust zorgt ervoor dat aan de westkust de neerslaghoeveelheden aanmerkelijk hoger zijn dan in Nederland. Echter de Oostkust kent juist minder regen en ook de lagere Buiten-Hebriden en Orkneys zijn relatief droger.

De beste reistijd voor Schotland
Mei tot en met september. Dat is de beste reisperiode voor Schotland. In die maanden heb je de meeste mooie dagen. De temperatuur ligt dan meestal rond de 20°C en je hebt te maken met aardig wat droge dagen. Bovendien heeft het voorjaar al voor wat groen en bloemen gezorgd.

Schotland staat bekend vanwege zijn midges: kleine steekvliegjes die het leven van de wandelaar zuur kunnen maken. Je komt ze met name tegen op vochtige plekken en bij windstil weer. Het hoogseizoen van de midge valt van begin juni tot eind augustus. Ga je voor een Schotland wandelvakantie dan zijn april, mei en september de gunstigste reismaanden.

Zomer in Schotland
Ook de echte zomermaanden zijn een goede reisperiode voor Schotland. In de zomer wordt het er warm maar niet snikheet, dus je kunt er lekker actieve vakanties vieren. Wandelen, vogels spotten of rondreizen: Schotland is de ideale bestemming. Ook voor avontuurlijke families trouwens.

De beste reistijd met het oog op regenval
In Schotland waait het vaak flink. Maar het kan er ook erg regenen. Vaak en veel. Het is wel goed om te weten dat er flinke verschillen zijn als het om de verschillende gebieden binnen het land gaat. In het westen, in de Hooglanden, valt tot drie keer meer regen dan in Nederland. In andere gebieden regent het ongeveer net zo vaak en veel als in Nederland. Je regenpak meenemen voor de verschillende ontdekkingstochten is sowieso een goed idee. Maar afhankelijk van de locatie die je bezoekt, is goede regenkleding dus onmisbaar. Als je daar rekening mee houdt, staat je een fascinerende reis door de Schotse natuur te wachten.

Meer weten over de beste reistijd voor Schotland?
Over de beste reisperiode voor Schotland vertellen onze reisspecialisten je graag meer. Je kunt altijd contact met hen opnemen voor een reisadvies op maat. Zo kun je rekening houden met de beste reistijd, maar ook meteen informatie inwinnen over de verschillende activiteiten, accommodaties en groepsreismogelijkheden. Neem eens contact met ons op. Als je al zeker weet dat je naar Schotland wilt gaan, kun je in ons reisaanbod duiken. Daar lees je meer over de verschillende individuele reizen en groepsreizen.

Bekijk alle reizen naar Schotland