Wat is de beste reistijd voor IJsland?

Wat is de beste reistijd voor IJsland?

Wat is de beste reistijd voor IJsland? Lees snel in welke periode je het best op vakantie kunt gaan naar IJsland. Om te wandelen, te fotograferen of te vogelen, bijvoorbeeld.

De beste reistijd voor IJsland hangt helemaal af van wat je er gaat doen. Ga je voor musea en cultuur of ga je op zoek naar bijzondere vogelsoorten? Er valt genoeg te zeggen over het klimaat en de seizoenen, dus pak je reisplannen erbij en lees hieronder meer over de beste reisperiode voor IJsland.

Wanneer op reis naar IJsland?

Je wilt je reisplannen misschien afstemmen op het klimaat van IJsland. Als je geen concrete plannen hebt voor je vakantie, dan is de beste reistijd tussen begin juni en eind september. Begin juni staat bijna alles in het land van vuur en ijs in bloei. Bovendien zijn de dagen lang: het wordt bijna niet donker. Het weer is in de maanden juni, juli, augustus en september het best. De maanden juli en augustus zijn het warmst. Met name het binnenland kun je het best bezoeken in de tweede helft van juli en augustus.

Voor de vogels naar IJsland?

Als je een vogelreis naar IJsland maakt, zijn de beste maanden juni en juli. Het is dan broedseizoen. De meeste vogelsoorten zijn dan actief. En je hebt een grote kans dat je ze kunt spotten. Ook het najaar is een perfect moment voor vogelaars. De meeste vogelsoorten verzamelen zich eind september voor de trek naar het zuiden. Ook dan heb je dus een grote kans om de prachtige vogels van het land te zien en te fotograferen.

Eerste herfstkleuren in IJsland

In september en begin oktober is het weer meestal nog goed. De herfstkleuren betoveren het land en zorgen voor een prachtig decor voor lange wandelingen. Perfect voor wie ervan houdt om de schoonheid van de natuur te zien (en eventueel te fotograferen). Natuurlijk is de temperatuur wel lager dan in de zomermaanden.

IJsland in de winter: noorderlicht

Ook in de winter is IJsland magisch. Het winterse landschap met de bevroren watervallen en de sneeuwvlaktes zijn betoverend mooi. De temperatuur in IJsland ligt in de winter rond het vriespunt. Ga je in december of januari, dan heb je te maken met de kortste dagen. Het is er dan gemiddeld vijf uur licht. (Ter vergelijking: in Nederland is het in die periode zo’n acht uur licht.) Donkere dagen brengen echter een groot voordeel mee: je hebt meer kans om het noorderlicht te zien. In de periode van oktober tot en met maart kun je het noorderlicht regelmatig zien. Tenminste, als het donker een helder is.

Aardwarmte en heetwaterbronnen

IJsland staat bekend om z’n ijs, maar niet minder om z’n vuur. De natuurlijke warmtebaden, kokende modderpoelen en spuitende heetwaterbronnen zijn het hele jaar door te bewonderen. Uiteraard leveren ze in contrast met een winters landschap een extra spectaculair plaatje op.

Meer weten over de beste reistijd voor IJsland?

Al je vragen over IJsland en de beste reistijd voor het land van vuur en ijs, kunt je kwijt bij onze reisspecialisten. Zij vertellen je graag meer over het klimaat en de voor- en nadelen van de verschillende reisperiodes. Neem vrijblijvend contact met ons op. Weet je al wanneer je naar IJsland wilt?

Bekijk alle reizen naar IJsland