De website van SNP maakt gebruik van cookies. Meer informatie Akkoord & sluiten

SNP Outdoor School Cursussen, workshops en voorbereidingen

Gevarieerd aanbod cursussen, workshops en voorbereidingen voor een reis

Bushcraft introductie

Hoe overleef je een paar nachtjes in het wild? Tijdens deze workshop leer je precies wat bushcraft is. Je leert hoe je een onderkomen bouwt, eten vindt en hout verzamelt. Allemaal met respect voor de natuur om je heen. En natuurlijk op een zo veilig mogelijke manier. Een avontuurlijke en zeer leerzame workshop! 

Het programma zo ingedeeld dat je een duidelijk beeld krijgt van wat bushcraft is maar nog belangrijker, van wat je zou moeten weten als je een paar nachtjes in het wild zou zitten met respect voor de omgeving om je heen.

De eerste dag zullen we aandacht besteden aan het bouwen van een onderkomen. Een veilig onderkomen is namelijk een van de eerste dingen die je nodig hebt in een overlevingssituatie. We zullen leren hoe we mes en zaag veilig kunnen hanteren en ook leren we vuur maken op verschillende manieren. Bij vuur maken hoort ook tondel en (aanmaak)hout verzamelen en nog belangrijker: hoe bereid je een vuur voor, hoe onderhoud je een vuur en hoe laat je de vuurplaats achter als je vertrekt?

De tweede dag komt het herkennen van bomen en wilde planten aan bod en gaan we eetbare planten verzamelen voor de lunch. Als afsluiter maken wij een eenvoudige pothaak en kookstellage zodat je op een makkelijke en snelle manier je eigen potje kunt koken.

Deze cursus is voor iedereen vanaf 16 jaar maar onder begeleiding van een ouder zijn kinderen vanaf 10 jaar ook welkom mits ze enige ervaring hebben in het buitenleven door bijvoorbeeld scouting en wildkamperen.

Wanneer? vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober 2017
Waar? Leersumse Veld, Utrecht
Prijs? 186,- p.p.

Direct aanmelden

Wandeling wilde paddenstoelen 

Ontdek de wondere wereld van bos en bodem tijdens deze bijzondere paddenstoelenwandeling! Van explosieve stuifzwam tot onverwoestbaar elfenbankje: in het najaar komt de verborgen, ondergrondse schoonheid van zwamvlokken en schimmeldraden aan het licht.

Tijdens deze wandeling leer je allereerst hoe je een paddenstoel correct kunt determineren. Wat moet je allemaal noteren en weten voor je een bepaald exemplaar echt kunt herkennen? We zullen met elkaar het leefgebied, de groeiperiode en de groeiwijze van de paddenstoel bespreken. We gaan op zoek naar makkelijk te herkennen eetbare paddenstoelen en wellicht komen er ook wat uiterst giftige aan bod!

Ten slotte zullen we vooral genieten van de omgeving, van het herfstpallet in de natuur. We sluiten de dag af met een eenvoudige lunch van gebakken wilde paddenstoelen met brood en een glaasje wijn! Echt genieten dus!

Wanneer? wo 25 / do 26 / vr 27 / za 28 oktober 2017
Waar? Leersumse Veld, Utrecht
Prijs? 44,50 p.p.

Direct aanmelden

Fotocursus Herfstsferen 

Tijdens deze eendaagse workshop gaan we in de herfst, een van de mooiste jaargetijden, op zoek naar de kleuren en lichtbeelden in het bos en op het veld. In de tijd van paddenstoelen, verkleurende bomen, zachter licht, afgevallen beukenbladeren en vochtigheid in de lucht, gaan we aan de slag met alle invalshoeken van de natuurfotografie.

Zowel het kleine detail als het overzicht en landschap komen aan bod. We proberen de intense indrukken van dit enerverende seizoen vast te leggen. Sfeer staat voorop: hoe leg je dat vast in je foto's, wat zijn de sfeerelementen en hoe kan je met de fotografische technieken zo manipuleren dat een foto een gevoel weergeeft in plaats van een registratie?

Wanneer? zo 29 oktober 2017
Waar? Berghuis in Amerongen
Prijs? 109,- p.p.

Direct aanmelden

Fotocursus Creative Light

De herfst kenmerkt zich niet alleen door de mooie kleuren, vele paddenstoelen en vallende blaadjes, maar misschien wel het meest intense in november is het zachte en warme licht. Vanaf meer dan een half uur voor zonsopkomst tot ver na zonsondergang wisselt het licht in intensiteit en kleurtemperatuur. De koude nachten zorgen voor dauw en vocht wat het spel met licht zo bijzonder maakt.

Deze lange en intensieve dag gaan we ons volledig bezighouden met alle facetten van het licht en we leren werken met de verschillende typen licht. Om alle facetten van het novemberlicht te kunnen benutten starten we vóór zonsopkomst en eindigen we ná zonsondergang. Tijdens deze dag gaan we op diverse plaatsen bezig met kijken hoe de verschillende typen licht ons kunnen helpen bij het vormgeven van onze beelden. We experimenteren met de veranderingen op de dag en plannen specifieke fotografische activiteiten op die momenten dat ze mogelijk zijn.

Voor wie is deze fotocursus?
Deze cursus is geen basiscursus waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld. Er zullen tijdens de dag op diverse plekken technische tips en adviezen worden gegeven. Deze zijn bedoeld voor diegenen die de achterliggende techniek reeds kennen. Hoewel je ook deel kan nemen zonder technische achtergrond is deze cursus met name bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek beheerst.

Let op!
De cursus is erg afhankelijk van de licht- en weersomstandigheden. November kent prachtige dagen maar ook grijze, grauwe dagen. We mikken natuurlijk op het eerste. Mocht blijken dat de omstandigheden te slecht zijn om deze cursus op 8 november te laten plaatsvinden, dan wordt hij verplaats naar een andere dag. Deze nieuwe datum zal bij voorkeur weer in het weekend plaatsvinden. Dit alles gebeurt in goed overleg.

Wanneer? zo 5 november 2017
Waar? Berghuis in Amerongen
Prijs? 130,- p.p.

Direct aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor één van de cursussen of workshops? Dat kan via marketing@snp.nl o.v.v. van de cursusnaam en gewenste datum (indien van toepassing)