voorjaar in Mucria

Spanje - Murcia, 7 dagen fietsparadijs achter de Costa Blanca

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels en herbergen

Tijdens deze afwisselende fietsvakantie door de weinig bezochte provincie Murcia, in Zuid-Spanje, passeer je prachtige dorpjes, eeuwenoude kastelen, kappelletjes en barokke kathedralen en kloosters. Brede, vruchtbare valleien, waar rijstvelden, sinaasappel- en amandelgaarden elkaar afwisselen, worden omringd door mooie kalkheuvels en pieken. Het grootste deel van het jaar is het hier prachtig weer. Je bagage wordt vervoerd en je verblijft in sfeervolle hotels en kleine herbergen, de zogenaamde hospederias, die ooit voor de talloze pelgrims die naar de streek trokken werden gebouwd. De reis begint en eindigt in de vriendelijke stad Murcia.

Uniek aan deze reis

 • Fietsen langs rijstvelden en amandelboomgaarden
 • Heilige stad Caravaca de la Cruz
 • Nog authentiek stukje Spanje
 • Start en einde in mooie stad Murcia
 • Zeer afwisselend en vriendelijk landschap
 • GPS tracks aanwezig
 • E-bike huur mogelijk
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Murcia

Murcia is het ondergeschoven kindje van het Spaanse koninkrijk. Een kleine provincie die amper aandacht krijgt, waar nooit spectaculaire dingen gebeuren, en waar, ondanks de nabijheid van de witte stranden van de Costa Blanca, maar weinig buitenlandse toeristen komen. Een authentieke provincie, kortom, waar de liefhebber behalve rust en gastvrijheid, nog het èchte Spanje kan vinden. Tijdens deze fietsvakantie verblijf je in prima hotels en kleine herbergen. De oudsten hiervan zijn gebouwd om de talloze pelgrims die in de Heilige stad Caravaca de la Cruz  om vergeving van hun zonden kwamen vragen, onderdak te bieden. Je start in de gezellige stad Murcia, met haar indrukwekkende gotische kathedraal, en daarna fiets je van het ene fraaie stadje, naar het volgende, door brede valleien met rijstvelden, sinaasappelboomgaarden, wijngaarden en, in het voorjaar prachtig roze kleurende, amandelboomgaarden. De meeste stadjes zijn getooid met een middeleeuwse, Moorse burcht en overal in het landschap vind je kapelletjes en kleine kloosters. De valleien zijn omgeven door prachtige kalkheuvels en scherpe rotspieken. Soms fiets je over stille weggetjes, af en toe over een ‘via verde’; het tracé van een ontmantelde spoorlijn. Af en toe moet je een pasje over en wordt de tocht wat pittiger, lang zijn de afstanden niet, maar soms zijn er behoorlijke klimmetjes. Een geruststelling dat je bagage dagelijks wordt vervoerd en je een uitstekende Nederlandse routebeschrijving mee krijgt. En het weer, dat is in Murcia (bijna) altijd goed…..

Dag 1

Aankomst in Murcia, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Je verblijft in een prima hotel in het historische centrum van de stad, op loopafstand van de beroemde gotische kathedraal.

Overnachting in

Murcia

Dag 2

In de ochtend haalt de fietsverhuurder je bij het hotel op en vervoert je samen met bagage en fietsen in 45 minuten naar het plaatsje Bullas. Na een laatste check van de fietsen, begint de fietstocht. Je volgt de goed onderhouden Via Verde del Noroeste, over het traject van een oude spoorlijn, naar Caravaca de la Cruz. Deze plaats is volgens het Vaticaan de 5e Heilige Stad ter wereld. Elke 7 jaar komen talloze pelgrims naar de stad om Eeuwige Vergiffenis te vragen in het heiligdom van de “Santissimo y Vera Cruz”, onderdeel van een indrukwekkend fort uit 1617. Onderweg fiets je door een vriendelijk landschap van dennenbossen. perziken- en abrikozenboomgaarden. Een pittige klim voert je naar het kerkplein van Cehegín, waar een leuk restaurant is. Daarna fiets je rechtstreeks over de Via Verde naar Caravaca, of je kiest voor een extra rondje, langs de oever van de rivier de Argos, langs akkertjes, bloemkwekerijen en moestuintjes.
Lengte max. 39 km, 300 m stijgen en 310 m dalen. Geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Caravaca de la Cruz

Dag 3

Tijdens deze rondtocht in de omgeving van Caravaca, leer je de natuurlijke en historische rijkdom van de streek goed kennen. De fietstocht voert je langs irrigatiekanaaltjes die omzoomd zijn door iepen, langs bronnen, resten van Iberische nederzettingen, een Romeins strijdtoneel en middeleeuwse nederzettingen. Maar deze streek was al eeuwen voor de Iberiërs en Romeinen bewoond en er zijn dan ook tal van archeologische vindplaatsen in de omgeving uit het Paleolithisch en Neolithisch tijdperk. De dag begint met een pittige klim van 400m naar de Kelt-Iberische vindplaats Archivel, aan de voet van de Sierra de Gavilán, waar ook een beslissende veldslag werd gevoerd aan het einde van de Romeinse Republiek. De hoogvlakte van Archival is betoverend mooi, met fruitgaarden, vijgenbomen etc. Dan volg je de eco-toeristische, gemarkeerde  route van Archivel naar La Encarnación, waar je een nauwe kloof passeert met grotten die al door neaderthalers bewoond werden. Het laatste stukje terug naar Caravaca is onverhard.
Lengte 45 km, 420m stijgen en dalen, 20% onverhard.

Overnachting in

Caravaca de la Cruz

Dag 4

Vandaag verlaat je Caravaca en ga je op weg door een ruig gebied, waar amandelgaarden en olijfgaarden afwisselen met fraaie bergtoppen. Doel is het prachtige Moorse stadje Moratalla, waar je beslist een wandeling door de nauwe steegjes moet maken naar het 15e-eeuwse Christelijke fort en de 16e-eeuwse Santa María de la Asunción Church. Onderweg wachten je twee klimmetjes van elk 150 meter. Na Moratalla is de route eenvoudiger en volg je brede wegen die door het glooiende landschap snijden. In de nabijheid van riviertjes is het landschap groen, maar verder is het terrein ruiger en kaler dan de eerste dagen. Uiteindelijk bereiken we het stadje Calasparra, dat door rijstvelden omgeven is.
Lengte 44 km, 330m stijgen en 610m dalen, geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Calasparra

Dag 5

De ochtend begint met een rondje fietsen (13 km) naar het Bedevaartsoord “Virgen de la Esperanza”, dat is verstopt in een grot boven de rivier de Segura. Op de terugweg naar Calasparra fiets je langs rijstvelden en kun je het ingenieuze irrigatiesysteem bewonderen voordat je doortrapt richting Cieza. Onderweg zie je vandaag nauwelijks dorpjes. Je komt langs het stuwmeer Alfonso XIII, dat omgeven is door markant gevormde conglomeraatrotsen (van samengeklonterde kiezels). Als je de rivier de Segura bereikt, is het landschap weer lieflijker, een mozaïek van kleine akkertjes, amandel- en abrikozenboomgaarden, die in het voorjaar prachtig roze bloeien. Een rustige weg langs de rivier leidt je de laatste kilometers naar het levendige stadje Cieza.
Lengte 32,5 of 45 km, 350 of 475m stijgen en 510 of 630m dalen, geheel geasfalteerd.

Overnachting in

Cieza

Dag 6

De loop van de Segura rivier en de vele irrigatiekanaaltjes die van de rivier worden afgetapt, bepalen vanochtend je route naar het dorpje Achena. Al gauw heb je terugkijkend een prachtig uitzicht op het stadje als je de Ricote vallei in fietst: de droge steile hellingen contrasteren mooi met de groene rivier de oevers die begroeid zijn met palmbomen en boomgaarden. Het doet sterk denken aan Noord-Afrika Dorpjes als Abarán, Blanca, Ójos en Ulea waren dan ook de laatste vluchtoorden van de Moren in Murcia, tot ze er in de 15e eeuw verdreven werden. Via kleine weggetjes en een stuk Via Verde rijd je uiteindelijk over een 11 km lang fietspad langs de oever van de Segura naar het centrum van Murcia. Als je het laatste stuk wilt vermijden kun je vanaf Archena ook met het bagagevervoer meerijden.
Lengte 28 of 57 km. 140m stijgen en 260m dalen, 10% ongeasfalteerd.

Overnachting in

Murcia

Dag 7

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Als je nog tijd over hebt, of beter nog een extra dag in Murcia geboekt hebt, en je niet de hele dag wilt winkelen, maak je ’s ochtends een fietsrondje door de tuinen ten zuiden van de stad, met als doel de klim naar het heiligdom Fuensanta, gelegen op 140m, aan de rand van een bergrug. Hier huist sinds begin 17e eeuw de schutspatrones van de stad Murcia, die op hoogtij- en feestdagen in processie naar en van de kathedraal in het stadscentrum wordt gedragen. De kerk van het heiligdom is gebouwd in barokke stijl (1694) en is een nationaal monument. Het café-restaurant serveert lekkere hapjes met mooi uitzicht.
Lengte: 18 km.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in een goed en modern *** stadshotel in het historische centrum van Murcia (dag 1 en dag 6). De kamers zijn comfortabel en modern ingericht. In Caravaca de la Cruz verblijf je twee nachten in een herberg pal onder de muren van het grote heiligdom van het stadje, midden in het centrum. De herberg is geheel in nieuwe stijl gerenoveerd en heeft sfeervolle kamers en een gezellige cafetaria waar het ontbijt wordt geserveerd. In Calasparra verblijf je in een kleine, eenvoudige herberg. In Cieza verblijf je in een oud huis, in het centrum van het stadje. De kamers zijn eenvoudig maar netjes.

Over de maaltijden

Tijdens dit arrangement is het ontbijt van dag 2 t/m dag 7 inbegrepen. Het wordt verzorgd door de accommodaties waar je verblijft. Voor diner en lunch kun je terecht in de plaatsje waar je verblijft of waar je overdag doorheen komt.

Inbegrepen

 • 6 overnachtingen in hotels en herbergen (hospederias)
 • Ontbijt op dag 2 t/m 7
 • Bagagevervoer
 • Transfer op dag 2 van Murcia naar Bullas en (indien gewenst) van Archena naar Murcia op dag 6)
 • Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • fietshuur (zie materiaalhuur)

Over de activiteiten

Je fietst door licht glooiend en heuvelachtig terrein en later in de week over vlak terrein. Je fietst afwisselend over verharde weggetjes en speciaal voor fietsers ontwikkelde 'vias verdes'. Op 2 dagen is er een kort stukje onverharde gravel- of zandweg. Op drie dagen kun je kiezen tussen een kortere en langere route. Het zijn geen lange tochten, maar er zijn dagelijks wel een of meerdere stijgingen en dalingen.

Extra dagen

Je kunt tijdens deze reis in alle verblijfplaatsen extra nachtren bijboeken. Als je op dag 7 nog de in het dagprogramma beschreven extra fietstocht wilt maken is een extra nacht aldaar zeker aan te raden.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten.
Voor meer informatie over deze verzekering, klik: hier

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Silken Puerta Valencia

Hotel Silken Puerta Valcencia is een modern en comfortabel stadshotel op ca 15 minuten lopen van het stadscentrum van Valencia en van de beroemde bouwwerken van archtiect Calatrava. De kamers zijn ruim, modern en comfortabel ingericht. Verder is het hotel voorzien van alle faciliteiten, zoals een ruime bar, ontbijtruimte, grote lobby en restaurant. Het hotel beschikt ook over een parkeergarage.

hotel_rambla.jpg

Hotel Rambla

Hotel Rambla is geheel gerenoveerd en ademt een hartelijke en vriendelijke sfeer uit. De kamers zijn voorzien van alle moderne comfort.

Transfers

Vliegveld Alicante - Murcia (vanaf € 85,- per boeking)

Optionele transfer van vliegveld Alicante naar de eerste accommodatie in Murcia

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Murcia - Vliegveld Alicante (vanaf € 85,- per boeking)

Optionele transfer van de laatste accommodatie in Murcia naar het vliegveld Alicante

Voorwaarden: U dient deze transfer bij boeking aan te geven. De prijs is per persoon.

Fietshuur

megamo-phoenix-2.jpg

Mountainbike (vanaf € 77,- per persoon)

Megamo Phoenis 2.0 mountainbike met 27 versnellingen, met verende voorvork. De fiets wordt geleverd incl. fietstas van 25 liter en een bidonhouder.

 

Voorwaarden: De fietshuur is van de ochtend van dag 2 t/m einde van dag 6, Ter plekke kan een fietshelm gehuurd worden voor € 10,- voor 5 dagen.

e-bike 721095

E-bike (vanaf € 107,- per persoon)

Eco Elegance 26" e-bike. De fiets wordt geleverd incl. fietstas van 25 liter en een bidonhouder.

 

Voorwaarden: De fietshuur is van de ochtend van dag 2 t/m einde van dag 6, Ter plekke kan een fietshelm gehuurd worden voor € 10,- voor 5 dagen.

721095 hybride fiets

Hybride fiets (vanaf € 88,- per persoon)

Bergamon Horizon 6.0 Amsterdam hybride fiets met 27 versnellingen, met verende voorvork. De fiets wordt geleverd incl. fietstas van 25 liter en een bidonhouder. Dit zijn unisexmodellen.

 

Voorwaarden: De fietshuur is van de ochtend van dag 2 t/m einde van dag 6, Ter plekke kan een fietshelm gehuurd worden voor € 10,- voor 5 dagen.

aanhangfiets (vanaf € 66,- per persoon)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je per auto reist, is de afstand van Utrecht naar Murcia, ca 2100 km. Het eerste hotel ligt middenin het centrum van Murcia en beschikt niet over een eigen parkeergarage. Op enkele honderden meters van het hotel is een parkeergarage (la Fuensanta) waar je de auto kunt stallen

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met een rechtstreekse vlucht op Alicante, Malaga of Valencia.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven van charter, Transavia en lijndienstvluchten
E-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000


 
Vertrek- en aankomsttijden van charters worden ongeveer één week voor vertrek bekend. Houd er rekening mee dat, met name in schoolvakantieperiodes, deze tijden zeer vroeg of laat op de dag kunnen zijn.
 
Rond de mei- en herfstvakantie is een chartervlucht meestal alleen mogelijk bij verblijf van één week. Voor meer informatie kan je terecht bij onze Sales-afdeling.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Als je op Alicante vliegt kun je vanaf het vliegveld per bus van het vliegveld naar het treinstation van Alicante Terminal reizen (kijk hier voor de bustijden). Van daar reis je per trein in ca. 1,15 uur rechtstreeks naar het station Murcia (del Carmen).
Als je op Valencia vliegt neem je de metro vanaf het vliegveld naar het centrum. Je stapt uit bij metro station Jesús (kijk hier voor info over de metro). Vanaf het treinstation van Valencia San Joaquin Sorolla treinstation reis je per trein in ca. 3,5 uur rechtstreeks naar het treinstation van Murcia (del Carmen).
Als je op Malaga vliegt, reis je per bus of taxi naar het busstation van Málaga. Er rijden elk half uur bussen (reisduur 15-20 minuten). Een taxi rijdt in 10 minuten naar het busstation. Vanaf Malaga reis je in ca 6 uur (met 2 of 3 keer overstappen) naar treinstation van Murcia (del Carmen).

Voor treintijden in Spanje: kijk hier.

Als u uw eigen fiets(en) meeneemt, houd er dan rekening mee dat fietsen niet op sneltreinen kunnen worden meegenomen. Op lokale treinen is dat in de meeste gevallen wel toegsetaan, maar is er een limiet aan het aantal fietsen dat op deze treinen wordt teogestaan. Meer informatie hierover vindt u hier: http://www.renfe.com/EN/viajeros/info/bicicletas.html

Als je op Alicante vliegt kun je bij boeking ook een transfer naar de eerste accommdatie bijboeken (zie onder 'Extra mogelijkheden', tabblad 'aanvullende opties').

Je kan dit arrangement dagelijks starten in de periode van 1 januari t/m 15 juni en van 1 september t/m 31-december. De zomermaanden zijn te heet om in de provincie Murcia een fietsvakantie te maken.
Murcia kent een uitgesproken mediterraan klimaat met een meestal droog en aangenaam warm voor- en najaar, een zachte, maar vaak natte winter en hete en droge zomers. De meeste kans op een regenachtige dag heb je in de periode november t/m eind februari. Eind februari tot eind maart is de periode dat de amandelbomen in bloei staan. In april en mei is de bloemenpracht in de velden, weilanden en wegbermen op haar mooist. September en oktober kennen vaak aangenaam warm en stabiel weer.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Murcia ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

In Spanje is bij het fietsen buiten de bebouwde kom het dragen van een fietshelm wettelijk verplicht. Vanwege hygiëne adviseren wij u zelf een helm mee te nemen. U kunt ter plekke ook fietshelmen huren (€10,- voor 5 dagen).

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Voor Spanje heeft u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die geldig is voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Spanje (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Spanje erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U heeft deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. De groene kaart hoeft niet aan de grens te worden getoond. Aan de grens kan een kortetermijnverzekering worden gesloten voor 8, 15 of 30 dagen. De verzekering heeft alleen betrekking op personenschade. Een aparte groene kaart voor aanhangwagens zwaarder dan 750 kg is aan te raden.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

20160915_130552.jpg

Spanje - Murcia

fietsparadijs achter de Costa Blanca

Fietsvakantie langs hotels en herbergen

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten